Weesperplein (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Weesperplein
Weesperplein, met linksachter het gebouw Weesperstaete en op de voorgrond rechts een ingang van het metrostation
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Wijk Weesperbuurt
Begin Nieuwe Achtergracht
Eind Rhijnspoorplein
Postcode 1018 WZ/XA
Algemene informatie
Genoemd naar Weesp
Bebouwing divers
Opvallende gebouwen Diamantbeurs, Weesperstaete
Openbaar vervoer Tram en metro
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

Het Weesperplein is een plein in het centrum van Amsterdam, tussen de Singelgracht en de Nieuwe Achtergracht. Het verbindt de Weesperstraat via de Weesperpoortbrug met het Rhijnspoorplein in de richting van de Wibautstraat en is een deel van de Amsterdamse stadsroute s112, die de Gooiseweg verbindt met de IJtunnel.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de westzijde van het plein bevinden zich onder andere de Diamantbeurs, waarvoor in 1910 de eerste steen werd gelegd. Op de hoek met de Sarphatistraat staat sinds 1971 het gebouw Weesperstaete, bijgenaamd de "Doodskist", dat jarenlang het psychologisch laboratorium van de Universiteit van Amsterdam huisvestte. Tegenwoordig zit hier het Ontwikkelingsbedrijf van de Gemeente Amsterdam.[1]

Aan de oostzijde bevindt zich op de hoek met de Nieuwe Achtergracht het hoofdkantoor van de Amsterdamse GG&GD. Het is gevestigd in het voormalig Weesperpleinziekenhuis dat in 1937 werd geopend als verpleeghuis De Joodsche Invalide. Tot 1919 was Stoombrouwerij 't Haantje gevestigd in diverse percelen aan het Weesperplein en de Nieuwe Achtergracht. Aan de oostzijde van het Weesperplein staat ook een voormalige brandweerkazerne uit de 19e eeuw.

Ten zuiden van het Weesperplein stond de Weesperpoort. Nadat deze was gesloopt, werd zuidelijk van de Singelgracht in 1843 het Weesperpoortstation gebouwd. Tussen 1843 en 1939 vertrokken hier de treinen naar Utrecht. De bouw van metrostation Weesperplein onder het Weesperplein en het aangrenzende Rhijnspoorplein begon in 1970.

Het in 1947 door Jobs Wertheim ontworpen Monument van Joodse Erkentelijkheid, dat vanaf 1950 in een plantsoentje aan de westzijde van het plein stond, werd in 1968 verplaatst naar de Weesperstraat, tussen de Nieuwe Herengracht en Nieuwe Keizersgracht, maar is in 2021 op het plein teruggekeerd. In 2022 werd het gevolgd door het kunstwerk Peel Plaza van Gabriel Lester voor de Diamantbeurs.

Op de Dr. Meijer de Hondbrug over de Nieuwe Achtergracht zijn beeldhouwwerken van Hildo Krop uit 1923/1924 te zien (Havik en vissen).

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De Amsterdamse tramlijnen 1 , 7 en 19 hebben een halte Weesperplein in de Sarphatistraat.

Op het Metrostation Weesperplein stoppen de metrolijnen 51, 53 en 54.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Weesperplein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.