Merwedeplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Standbeeld van Anne Frank op het Merwedeplein

Het Merwedeplein is een plein dat gelegen is in de symmetrische as van de Rivierenbuurt in Amsterdam, achter de Wolkenkrabber en in het verlengde van de Vrijheidslaan. Alle percelen aan het plein, alsmede de Deltastraat en de Wolkenkrabber, zijn enkele jaren geleden grondig gerestaureerd zodat de gele bakstenen gevels weer goed zichtbaar zijn.

Anne Frank, Ben Ali Libi en Herbert Nelson[bewerken]

Vanwege het toenemende antisemitisme verhuisde de familie Frank in 1933 van Frankfurt am Main (Duitsland) naar Amsterdam. Ze betrokken een ruime woning aan het Merwedeplein 37, 2 hoog, in de Amsterdamse Rivierenbuurt. De familie heeft daar gewoond tot hun onderduikperiode, die op 6 juli 1942 begon.

In juni 1942 vond er op het Merwedeplein een razzia plaats. Daarbij werd onder andere Michel Velleman, alias 'Ben Ali Libi, de goochelaar' opgepakt. Hij werd met bijna zijn hele gezin afgevoerd en in het vernietigingskamp Sobibór vermoord. Op nummer 23 woonde op hetzelfde moment de half Joodse zoon van de beroemde en ondergedoken Duitse cabaretier Rudolf Nelson. Deze Herbert Nelson organiseerde daar met hulp van het Verzet een ondergronds satirisch en politiek cabaret. Het bleef de hele oorlog onontdekt.

Op 9 juli 2005 is op het Merwedeplein ter nagedachtenis aan Anne Frank een standbeeld onthuld door burgemeester van de gemeente Amsterdam Job Cohen. Het beeld is gemaakt door beeldend kunstenaar Jet Schepp en stelt Anne Frank voor die, vlak voor het vertrek naar haar onderduikplek, nog eenmaal omkijkt naar de woning waarvan ze net afscheid heeft moeten nemen.

Merwedeplein 37/2 hoog, onderkomen voor vluchtschrijvers[bewerken]

Het voormalige woonhuis van Anne Frank is in 2004 gekocht door een Amsterdamse woningcorporatie. De nieuwe eigenaar heeft de woning gerestaureerd en in jaren 30-stijl ingericht op basis van gegevens van de Anne Frank Stichting. De woning kreeg vervolgens een bestemming als onderkomen voor buitenlandse schrijvers die in hun eigen land niet vrij kunnen werken. De nieuwe bestemming werd ondersteund door de verkopende partij door de helft van de restauratie te financieren.

Externe link[bewerken]