Muntplein (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muntplein
De Munt vanaf de Reguliersbreestraat in 2005
De Munt vanaf de Reguliersbreestraat in 2005
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Algemene informatie
Genoemd naar Munt(toren)/Muntsluis
Naam sinds 1917
Openbaar vervoer Tram
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

Het Muntplein in Amsterdam ligt op het kruispunt van het Singel met Kalverstraat, Rokin, Amstel, Reguliersbreestraat en Vijzelstraat. Aan het plein staat de Munttoren. Het torentje heet officieel Regulierstoren en kreeg zijn bijnaam van "Munttoren" door de naastgelegen Munt; een gebouw waar munten werden geslagen.

Het plein bestaat grotendeels uit een brede, nauwelijks als zodanig herkenbare, brug over het Singel, de Muntsluis genaamd, bij ambtenaren bekend onder brugnummer 1. De brug is sinds de 19e eeuw diverse malen verbreed, de laatste keer in 1939. Het is de breedste brug in de binnenstad van Amsterdam.

Het plein staat van oudsher bekend als de Munt. De naam "Muntplein" dateert van 1917. Van 1877 tot 1917 heette het plein Sophiaplein (naar koningin Sophia) en tot 1877 Schapenplein.

Het gebouw op de punt waar Kalverstraat en Rokin tezamen komen is een vroege creatie van de architect H.P. Berlage met beelden van Lambertus Zijl, oorspronkelijk gebouwd voor de verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845.

Trams[bewerken]

De tramlijnen 4, 14 en 24 hadden een halte aan het Muntplein, aanvankelijk op het plein zelf, later op het Rokin. Deze halte is in 2015 opgeheven in verband met de aanleg van de Rode Loper.[1] Op 18 april 2017 kwam er weer een halte met de naam Muntplein, maar die is nu gelegen in de Vijzelstraat tussen Muntplein en Keizersgracht, de naam van de halte Keizersgracht verviel. Onder het Muntplein rijdt metrolijn 52 in een diepgelegen tunnel.

Afbeeldingen van het plein[bewerken]

Het Muntplein, met de Munttoren en een tram van lijn 14, gezien vanaf de Nieuwe Doelenstraat naar de nog niet verbrede Vijzelstraat; circa 1915.
Verkeersdrukte op het Muntplein, beelden naar aanleiding van het afscheid van een verkeersagent in het Polygoonjournaal van januari 1952