Muntplein (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Muntplein
De Munt vanaf de Reguliersbreestraat in 2005
De Munt vanaf de Reguliersbreestraat in 2005
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Algemene informatie
Genoemd naar Muntsluis
Naam sinds 1917
Openbaar vervoer Tram
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

Het Muntplein in Amsterdam ligt op het kruispunt van het Singel met Kalverstraat, Rokin, Amstel, Reguliersbreestraat en Vijzelstraat. Op het plein staat de Munttoren. Deze heet officieel Regulierstoren en kreeg zijn bijnaam van Munttoren door de naastgelegen Munt; een gebouw waar munten werden geslagen.

Het plein bestaat grotendeels uit een brede brug over het Singel, de Muntsluis genaamd, bekend onder brugnummer 1. De brug is sinds de 19e eeuw diverse malen verbreed, de laatste keer in 1939. Het is de breedste brug van de binnenstad.

De naam "Muntplein" dateert van 1917. Van 1877 tot 1917 heette het plein Sophiaplein (naar koningin Sophie) en tot 1877 Schapenplein.

Het gebouw op de punt waar Kalverstraat en Rokin tezamen komen is een vroege creatie van H.P. Berlage met beelden van Lambertus Zijl, oorspronkelijk gebouwd voor de Nederlanden van 1845 (voorloper van verzekeraar Nationale-Nederlanden.)

Trams[bewerken]

De tramlijnen 4, 9, 14 en 16 hadden een halte bij het Muntplein. Deze werd begin 2016 opgeheven.

Externe link[bewerken]

Het Muntplein, met de Munttoren en een tram van lijn 14, gezien vanaf de Nieuwe Doelenstraat naar de nog niet verbrede Vijzelstraat; circa 1915.
Verkeersdrukte op het Muntplein, beelden naar aanleiding van het afscheid van een verkeersagent in het Polygoonjournaal van januari 1952