Westpoort (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Westpoort
Deel van het havengebied van Amsterdam
Map - NL - Amsterdam - Stadsdeel Westpoort.svg
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Oppervlakte 35,47 km²a  
Inwoners 370
Overig
Postcode(s) 1013-1014, 1041-1047
Website Westpoort
Foto's
Luchtfoto van Westpoort (oostelijke richting)
Luchtfoto van Westpoort (oostelijke richting)
Zicht op de Westhaven, gezien vanaf de 18e etage van het Elseviergebouw aan de Radarweg.

Westpoort is een deel van de gemeente Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland aan de westnoordwestelijke kant van Amsterdam. Het gebied, met een oppervlakte van 35,47 km², ligt ten zuiden van het Noordzeekanaal.

Westpoort is een bedrijventerrein en industriegebied, en omvat de westelijke havens van de stad. Westpoort telt mede daarom slechts 370 inwoners.[1] Er zijn ongeveer 1500 veelal kleinere bedrijven gevestigd, waar ruim 47.000 mensen werken.

Westpoort wordt door de gemeente Amsterdam onderverdeeld in twee delen: het eigenlijke Westelijk Havengebied, ten zuiden van het Noordzeekanaal, en het Bedrijventerrein Sloterdijk, een strook ten zuiden van het havengebied, langs en ten noorden van de spoorlijn Amsterdam - Haarlem.

Westpoort wordt doorsneden door twee autosnelwegen: A5 (Westrandweg) en A10 (Ringweg Amsterdam), drie spoorlijnen: Amsterdam – Haarlem, Amsterdam – Zaandam en Amsterdam – Schiphol, die samenkomen bij Station Sloterdijk. Voorts is Station Sloterdijk te bereiken met metrolijn 50 en tramlijn 12.

Stadsdeelindeling[bewerken]

Westpoort was tot 31 december 2014 geen stadsdeel (deelgemeente):[2] het had geen eigen bestuur of deelgemeenteraad, en viel rechtstreeks onder het college van B&W en de gemeenteraad van Amsterdam.

Per 1 januari 2015 is het deel ten oosten van de Ringweg A10 ingedeeld bij Stadsdeel West en het deel ten westen van de Ringweg A10 ingedeeld bij Stadsdeel Nieuw-West.

Het bij Stadsdeel West behorende gebied betreft onder andere het bedrijventerrein Sloterdijk I (omgeving Transformatorweg). Het oude dorp Sloterdijk viel al onder Stadsdeel West (voorheen stadsdeel Bos en Lommer).

Het bij Stadsdeel Nieuw-West behorende gebied betreft onder andere de bedrijventerreinen Sloterdijk Centrum (Voorheen Teleport; omgeving Station Sloterdijk), Sloterdijk II (omgeving Basisweg) , Sloterdijk III (bedrijventerrein Abberdaan) en Sloterdijk IV (de Heining). Het groengebied Lange Bretten en het Geuzenbos behoren ook tot dit stadsdeel.

Voorts behoren de Minervahaven, Mercuriushaven, Vlothaven, en Coenhaven bij Stadsdeel West en de overige havens ten westen van de Ringweg A10 bij Stadsdeel Nieuw-West.

Bedrijven en werkgelegenheid[bewerken]

Het Westelijk Havengebied omvat de vierde haven van West-Europa en Westpoort is het grootste aaneengesloten bedrijventerrein van Nederland. Er werken ruim 47.000 mensen, ongeveer 10% van de totale werkgelegenheid van Amsterdam, verdeeld over 2.300 vestigingen.[3]

Westelijk Havengebied[bewerken]

Het eigenlijke Westelijk Havengebied omvat vanuit het centrum van Amsterdam naar het westen: de Minervahaven, de Mercuriushaven, de Vlothaven, de Coenhaven, de Petroleumhaven, de Westhaven, de Amerikahaven en de Afrikahaven.

In het havengebied liggen ook het metrostation Isolatorweg, de elektriciteitscentrale Hemweg, Amsterdam Heliport, het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB), de OBA Bulk Terminal Amsterdam (voorheen Overslagbedrijf Amsterdam) en de raccordementen (goederenspoor-aansluitingen) Amsterdam Westhaven en Amsterdam Houtrakpolder.

Het voormalige dorp Ruigoord ten noorden van Halfweg is sinds de annexatie in 1997 door de gemeente Amsterdam ook ingedeeld bij het Westelijk Havengebied.

Bedrijventerrein Sloterdijk[bewerken]

In het Bedrijventerrein Sloterdijk liggen het spoorwegstation Amsterdam Sloterdijk, de kantorenwijk Teleport, het bedrijventerrein Abberdaan en het Geuzenbos.

Het dorp Sloterdijk ligt overigens niet in Westpoort, maar lag al in het Stadsdeel Amsterdam-West (voorheen Bos en Lommer)

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties