Station Amsterdam Sloterdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Amsterdam Sloterdijk   
Station-amsterdam-sloterdijk.jpg
Afkorting Ass
Opening 29 mei 1983 (tot 3 juni 1985 Sloterdijk Noord)
Perrons 3 beneden, 1 boven (trein),
1 op apart viaduct (trein), 1 boven (metro)
Perronsporen 6 beneden, 2 boven (trein),
2 op apart viaduct (trein), 2 boven (metro)
Lijn(en) Amsterdam-Haarlem-Rotterdam
Amsterdam-Den Helder
Amsterdam-Schiphol
Metrolijn  50 
Vervoerder(s) NS
GVB
Reizigers 47.804 (2014) [1] per dag
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 50′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Sloterdijk
Station Amsterdam Sloterdijk
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Sloterdijk
V-IRM en DD-AR dubbeldeks materieel wachten op Station Amsterdam Sloterdijk
Bouw van perrons 9 en 10 aan de Hemboog, december 2008.
Spoor 9 en 10 (Hemboog) bij avond, eind december 2008. De halte is al in gebruik, maar de perronkap is nog niet helemaal af.
Gelede tram 780 op lijn 12 op het Orlyplein bij Station Sloterdijk. Op de achtergrond de overkapping van de halte Hemboog. Het trameindpunt is sinds november 2010 verplaatst naar het Carrascoplein.
Metrolijn 50 met een CAF-treinstel onder de eigen perronkap van het station Sloterdijk.
Overzicht van Sloterdijk naar het oosten, maart 2011
Regenboogpad op de zogeheten passerelle aan de oostzijde van station Amsterdam Sloterdijk.

Station Amsterdam Sloterdijk is een spoorwegstation in het noordwesten van de Nederlandse stad Amsterdam. Het station heeft een belangrijke functie als overstapstation, en heeft tien perronsporen.

Beschrijving[bewerken]

Het hoofdgedeelte is een kruisingsstation met op maaiveldniveau de Oude Lijn Amsterdam – Haarlem (één perron met twee sporen: 7 en 8) en de spoorlijn Amsterdam – Den Helder (twee perrons met elk twee sporen: 3 en 4, en 5 en 6), op de eerste verdieping de stationshal, en op de tweede verdieping de spoorlijn Amsterdam – Schiphol (één perron met twee sporen, 11 en 12). Het nieuwste deel met één perron met spoornummers 9 en 10 ligt aan de Hemboog die beide lijnen verbindt. Het is een gescheiden gedeelte met een aparte ingang aan hetzelfde stationsplein. De sporen 1 en 2 bestaan niet voor de trein omdat bij de opening van het station deze nog bestonden op het oude station Sloterdijk.

Onder de naam Station Sloterdijk is het ook een metrostation van metrolijn 50 (IsolatorwegGein). De sporen lopen parallel aan de spoorlijn naar Schiphol en hebben de spoornummers 1 en 2. Het metrostation is via een traverse verbonden met de stationshal in het hoofdgedeelte van het treinstation.

Station Sloterdijk vervult een belangrijke functie in het forensenverkeer tussen Amsterdam en Noord-Holland. In de omgeving zijn in het Teleport genoemde gebied vele grote kantoren verrezen en er zijn plannen voor nog meer grootschalige nieuwbouw, een soort kleinere uitvoering van de Zuidas. Per dag stappen ongeveer 36.000 reizigers in of uit. Daarmee is dit het tiende station van Nederland, gemeten naar reizigersaantallen.

Alleen het Hemboogdeel is voorzien van OV-chipkaartpoortjes. De metro heeft zijn eigen OV-chipkaartgebied.

Geschiedenis[bewerken]

Van 1890 tot 1905 bestond er aan de Oude lijn een halte "Sloterdijk", destijds nog gemeente Sloten. Op 3 juni 1956 werd nabij het dorp Sloterdijk aan de Spoorlijn Amsterdam – Haarlem een voorstadshalte geopend om een betere aansluiting van de westelijke stadswijken op het spoorwegnet te verkrijgen.

In 1983 werd het eerste deel van een nieuw station geopend, ten noordwesten van de bestaande locatie, aan de in dat jaar geopende omlegging van de spoorlijn via de Hemtunnel naar Zaandam. Dit station kreeg tijdelijk de naam Sloterdijk Noord, ter onderscheiding van het station aan de Oude Lijn dat Sloterdijk Zuid ging heten.

1rightarrow blue.svg Zie Station Sloterdijk Zuid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat in 1985 ook de verlegging van de Oude Lijn via Sloterdijk Noord gereed kwam, werd het station Sloterdijk Zuid gesloten, en bleef alleen het huidige station Sloterdijk over.

In 1986 werd Sloterdijk een kruisingsstation op twee niveaus toen ook de nieuwgebouwde Westtak van de Ringspoorbaan naar Luchthaven Schiphol werd geopend. Het station telde nu acht perronsporen. De architect van het nieuwe station is Harry Reijnders.

In 1997 kwam ook de Ringlijn, metrolijn 50, naar Sloterdijk en kreeg zijn eindpunt bij de Isolatorweg. In 2003 kwam ten zuidwesten van het station Sloterdijk de Hemboog gereed, toen nog zonder stopplaats. De geplande perrons waren wegbezuinigd. In het kader van de plannen voor RegioNet zijn ze alsnog gerealiseerd in de jaren 2007 en 2008. Het nieuwe perron aan de Hemboog werd op 14 december 2008 in gebruik genomen.

Volgens het oorspronkelijke plan zou het een apart station Amsterdam Sloterdijk Hemboog worden. Het werd echter onderdeel van station Amsterdam Sloterdijk. Dit betreft de naamaanduiding, de spoornummering (aan de twee sporen werden de nog vrije nummers 9 en 10 toegekend), de vertrekstaten die in beide gedeelten alle treinen vermelden, en de 60-minutenregel.[2]

Recente ontwikkelingen[bewerken]

In RegioNet hebben de provincie Noord-Holland, de Stadsregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat samen met de NS en ProRail plannen ontwikkeld voor het toekomstige openbaar vervoer rondom Amsterdam. NS, ProRail en de gemeente Amsterdam ondertekenden op 27 oktober 2009 een samenwerkingsovereenkomst voor de vernieuwing van het station. Samen investeren ze ruim 60 miljoen euro.

Er zou direct worden gestart met het ontwerptraject voor het nieuwe station Amsterdam Sloterdijk, dat naar verwachting in 2015 zou worden opgeleverd. Het stationsgebouw zou ingrijpend worden verbouwd. Er zou een nieuwe ingang komen en meer winkels en voorzieningen, waarvan de inrichting gebaseerd zou zijn op de nieuwe visie voor grote stations (naar het voorbeeld van station Leiden). Hiervoor werd het bus- en tramstation in november 2010 naar het Carrascoplein verhuisd en ontstond op het Orlyplein ruimte voor betere voorzieningen en een overkapping. Ook zou er een nieuwe fietsenstalling met ongeveer 3000 plaatsen komen. Het plan is echter (voorlopig) op de lange de baan geschoven en het is twijfelachtig of en wanneer deze verbouwing alsnog zal plaatsvinden.[3].

Het oude busstation op het plein was nog lange tijd aanwezig en lag er verlaten bij. In 2015 werd het plein opnieuw ingericht met een tuin en meer groenvoorzieningen. Ook kwam er meer horeca.

In november 2016 werd een 100 meter lang Regenboogpad aangelegd op de zogeheten passerelle aan de oostzijde van station Amsterdam Sloterdijk.[4]

Treinen[bewerken]

Beneden:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkAlkmaarSchagen 's Avonds en op zondag tot Amsterdam Centraal. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen.
2100 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag Centraal Rijdt niet na 22:00 uur.
2200 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkAlkmaarDen Helder Stopt na 20.00 uur ook op Driebergen-Zeist.
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
4500 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHoornEnkhuizen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations.
4700 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal Overdag gekoppeld aan serie 7400 naar Rhenen. Rijdt niet in het weekend.
4800 Sprinter Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemAlkmaarHoorn
5400 Sprinter Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemZandvoort aan Zee
14500 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHoornHoogkarspelEnkhuizen Rijdt alleen in de spits in de spitsrichting; Stopt niet in Zaandam
22200 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlem Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag.

Boven:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4600 Sprinter Den Haag CentraalLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal In Amsterdam C. gekoppeld aan serie 14600 van/naar Zwolle
5800 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 15800 van/naar Amersfoort Vathorst
15800 Sprinter AmersfoortHilversumWeespAmsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 5800 van/naar Hoofddorp

Hemboog:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3300 Sprinter Leiden CentraalHoofddorpSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkZaandamPurmerendHoorn Kersenboogerd Vanaf 20:00 uur niet tussen Leiden Centraal - Hoofddorp

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Op het Carrascoplein, onder de viaducten van de Schiphollijn en metrolijn 50, kwam in december 2010 een gecombineerd bus- en tramstation gereed, waar zowel de stads- als de streekbussen stoppen. Ook bevindt zich hier een keerlus voor tramlijn 12, die rijdt tussen station Sloterdijk en het Amstelstation. De aanlegkosten werden betaald uit BONRoute, het financieringsfonds voor de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Een nieuwe stationsingang sluit aan op het Carrascoplein.

Concessies en lijnen[bewerken]

De opdrachtgevers van het vervoer rond station Sloterdijk zijn de Stadsregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

De volgende lijnen doen station Sloterdijk aan:

Soort Lijn Route
GVB
Tram 12 Station Sloterdijk – Museumplein – Amstelstation
Bus 15 Station Sloterdijk – Haarlemmermeerstation – Station Zuid
Bus 22 Station Sloterdijk – Spaarndammerbuurt – Centraal Station – Muiderpoortstation
Bus 36 Station Sloterdijk – Molenwijk – Buikslotermeerplein
Metro 50 Isolatorweg – Station Sloterdijk – Station Zuid – Gein
Bus 61 Station Sloterdijk – Osdorp – Slotervaart
Bus 69 Station Sloterdijk – Osdorp – Schiphol Plaza
Bus 231 (Spitslijn) Station Sloterdijk – Abberdaan
Nachtbus 748 Station Sloterdijk – Centraal Station
Connexxion
Haarlem / IJmond 82 Station Sloterdijk – IJmuiden
Zaanstreek 395 (R-NET) Amsterdam Sloterdijk NS – Zaandam – Wormerland P&R A7
EBS
Waterland 309 (R-NET) (Edam) – Purmerend – Station Sloterdijk – (Riekerhaven)

Tijdens de spits rijden touringcars van en naar station Sloterdijk van touringcaroperator Jan de Wit. Deze verzorgt de Westpoort-busdiensten. Dit zijn lijnen van het besloten busvervoer van station Sloterdijk naar verschillende bedrijven in het Westelijk Havengebied. Vertrektijden en lijnnummers worden alleen verspreid door de bedrijven die de Westpoortbus aandoet. Ook verzorgt het bedrijf met voormalige lijndienstbussen het besloten pendelvervoer naar de ING-bank op de Haarlemmerweg.

Overige[bewerken]

Café 'De Amsterdamsche Tram'[bewerken]

Café 'De Amsterdamsche Tram'.

Sinds maart 2011 stond op het Carrascoplein de voormalige motorwagen 28 van de Wiener Lokalbahnen (afkomstig van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam) op een klein stukje tramspoor opgesteld als Café 'De Amsterdamsche Tram'. De donkerblauwe kleur herinnerde aan de vroegere 'Blauwe Tram' naar Haarlem. Aanvankelijk stond de tram aan de zuidzijde van het plein bij de fontein maar werd later verplaatst naar de noordzijde van het plein tegenover spoor 7 aan de Changiweg. Naderhand was de tram bijna niet meer zichtbaar door overkapping en afrastering van het terras voor en boven de tram. Half januari 2017 verdwenen de tram en het terras weer.

Trainlodge[bewerken]

Op een nieuw aangelegd spoor langs de Changiweg buiten het normale tracé ten oosten van het station en ten zuiden van spoor 8 zijn een viertal voormalige slaaprijtuigen van de "Bergland Express" van de Zwitserse spoorwegen geplaatst en een voormalig buffetrijtuig van de Belgische spoorwegen. In de rijtuigen bevinden zich elk elf compartimenten met drie bedden waarin het mogelijk is te overnachten. Ook is er een restaurant en terras.[5]

Externe link[bewerken]