Station Den Haag Laan van NOI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Den Haag Laan van NOI
Station Den Haag Laan van NOI
Plaats Den Haag
Afkorting Laa
Opening 1 mei 1907
Reizigers 11.608 (trein, 2022)[1]
2.357 (metro, 2023)[2] per dag
Treinvervoer
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Treinvervoerder NS
Perron(s) 2 & 1 (eilandperron)
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Sneltramhalte en metrostation
Onderdeel van RandstadRail
Tramvervoerder HTM
Metrovervoerder RET
Perron(s) 2
Perronsporen 2
Tram en metro
Lijn Richting Volgende halte/
Volgend station
 3    Den Haag
       Loosduinen
Beatrixkwartier
 3    Zoetermeer
       Centrum
Voorburg 't Loo
 4    Den Haag
       De Uithof
Beatrixkwartier
 4    Lansingerland-
       Zoetermeer
Voorburg 't Loo
 34  Den Haag
       De Savornin
       Lohmanplein
Beatrixkwartier
 34  Lansingerland-
       Zoetermeer
Voorburg 't Loo
 E    Den Haag
       Centraal
Den Haag Centraal
 E    Rotterdam Slinge Voorburg 't Loo
Tram en bus
Tramvervoerder HTM
Tramlijn(en)  2 
Busvervoerder HTM
Stadsbus(sen) 23
Ligging
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 21′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Den Haag Laan van NOI (Randstad)
Station Den Haag Laan van NOI
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Den Haag Laan v NOI (NS-naam) / Den Haag Laan van NOI (ProRail-naam) is een spoorwegstation in Den Haag aan de spoorlijn Amsterdam - Rotterdam (de Oude Lijn) en alle drie de lijnen van RandstadRail.[3]

De Oude Lijn, die in 1843 werd gerealiseerd, kruiste de tolweg die vanuit Voorburg naar Den Haag liep (de latere Laan van Nieuw Oosteinde). De eigenaar van die tolweg, bewoner van de hofstede De Werve, kwam met de spoorwegmaatschappij overeen dat er gestopt zou worden bij de tol. Dit is de oorsprong van het station[4], dat aanvankelijk de naam Nieuw Oosteinde droeg[5]. In verband met het in gebruik nemen van de Hofpleinlijn door de ZHESM werd een vernieuwd station geopend op 1 mei 1907. Het station werd daarmee viersporig, maar nog niet meteen een stopplaats voor treinen op de lijn Leiden-Den Haag. Dit was vermoedelijk in de jaren '30 (pas) het geval. Tot 1953 (de verbinding tussen Mariahoeve en het Centraal Station bestond nog niet) lag er noordelijk van het station een splitsing voor de oude ZHESM-spoorlijn naar Station Scheveningen. Ook via Station Leidschendam-Voorburg was een rechtstreekse verbinding met Scheveningen mogelijk. Dit traject kruiste de Oude Lijn op de plek van de huidige onderdoorgang die toegang geeft tot het woonwagenkamp dat gesitueerd is in de zogenaamde Schipholboog. In deze sporendriehoek, volledig in dubbelspoor uitgevoerd, stond een onderstation en een afvoerpunt voor aardolie welke ter plaatse gewonnen werd door de NAM. Alleen het onderstation bestaat nog, maar is de spooraansluiting al decennia kwijt. Tot 1975 kon er richting het zuiden alleen naar Den Haag HS worden gereden en verder, maar niet naar het station Den Haag SS op de spoorlijn Den Haag - Gouda. Vanaf september 1975 kreeg station Laan van Noi een spoorverbinding met het station Den Haag Centraal dat in 1973 is geopend als opvolger van het station Den Haag SS, tot medio 1976 reden over die spoorverbinding alleen treinen van de Hofpleinlijn en pendeltreinen. Vanaf 1976 gebruikten doorgaande treinen vanuit Leiden de boog naar het Centraal Station en v.v.. Vanaf 1977 werd Laan van Noi ook een stopplaats voor de treinen van de Zoetermeerlijn die tussen het Centraal Station en het Station Leidschendam-Voorburg gebruik maakten van de Hofpleinlijn. Rond 1978 werden er tussen het Centraal Station en het station Den Haag Mariahoeve twee extra sporen aangelegd inclusief de Schipholboog met het oog op meer treinen vanaf en naar de Schiphollijn vanaf 1981. Hiervoor werden in 1978 op station Laan van NOI twee nieuwe perronsporen in gebruik genomen, waarmee het station een zessporig station werd. Om deze aanleg mogelijk te maken is het oorspronkelijke stationsgebouw rond 1977 gesloopt. Sinds 2006 zijn deze extra sporen in gebruik bij RandstadRail.

Sinds het begin van de twintigste eeuw heette het station voluit Laan van Nieuw Oost-Indië. De naam Den Haag werd in 1978 toegevoegd, maar van Nieuw Oost-Indië werd afgekort tot v NOI, omdat de naam anders te lang zou worden. In datzelfde jaar werd een nieuw stationsgebouw geopend. De borden op de perrons van RandstadRail (samenwerking HTM en RET) tonen alleen de naam Laan van NOI.

In 2015 lanceerde de gemeente Den Haag het plan om de naam te veranderen in Den Haag Beatrixkwartier, omdat dat gunstige economische effecten zou hebben. Anno 2022 is er geen nieuws over dit plan, en in 2015 werd al bekend dat die gunstige effecten niet aantoonbaar zijn.[6]

Het station bevindt zich op de grens van Den Haag en Voorburg. Het is genoemd naar de Laan van Nieuw Oost-Indië (in Voorburg Laan van Nieuw Oosteinde geheten) en ligt nabij het spoorviaduct dat die laan kruist. Het voormalige gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en het gebouw van NWO liggen naast het station.

Tussen 1885 en 1924 reed er een stoomtram van de IJSM vanuit Voorburg via de Laan van Nieuw Oost Einde en Schenkkade. Deze stak de Schenk over middels een schuin brugje ongeveer ter hoogte van waar nu het tankstation is (achterlangs). Toen de stoomtram vervangen werd door de Blauwe Tram is deze route verlaten.[7]

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2024 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag Laan van NOIDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt op weekdagen overdag 1x/uur en vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100. Op weekdagen overdag vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2300. 's Avonds en in het weekend rijdt deze serie 2x/uur.
2300 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag Laan van NOIDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt alleen op weekdagen overdag en rijdt 1x/uur. Vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2200. 's Avonds en in het weekend rijdt serie 2200 2x/uur.
2400 Intercity (NS) (Lelystad CentrumAlmere BuitenAlmere CentrumAmsterdam Zuid – )Schiphol AirportLeiden CentraalDen Haag Laan van NOIDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt alleen tijdens de spits van maandag t/m donderdag tussen Schiphol Airport en Lelystad Centrum v.v. Tussen de spitsen en vrijdag de gehele dag tot 20:00 is deze serie gekoppeld te Schiphol Airport aan de 3500. Rijdt niet na 20:00 en in het weekend.
3200 Intercity (NS) Arnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag Laan van NOIDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam Centraal Spitstrein, rijdt alleen van maandag tot en met donderdag.
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDen Haag Laan van NOILeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn(Hoorn Kersenboogerd) 's Avonds na 20:00 uur, op vrijdag de hele dag en in het weekend wordt er alleen gereden tussen Hoofddorp en Hoorn.
13300 Sprinter (NS) Den Haag CentraalDen Haag Laan van NOILeiden Centraal Rijdt enkel op vrijdag tot 20:00. Is in Leiden gekoppeld aan sprinter 6300 met een stop van 17 tot 19 minuten.
3700 Intercity (NS) DordrechtRotterdam CentraalSchiedam CentrumDelftDen Haag HSDen Haag Laan van NOILeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondVenlo Rijdt van maandag t/m donderdag enkel in de avonduren en rijdt van vrijdag t/m zondag vrijwel de hele dag en vervangt dan series 2400 en 3500. Rijdt in de late avond alleen tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal v.v.
4600 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDen Haag Laan van NOI – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal(WeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere Oostvaarders) Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal. Rijdt enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Vormt tussen Hoofddorp en Weesp een scheve kwartierdienst met Sprinter 5800. Vormt tussen Weesp en Almere Centrum een scheve kwartierdienst met Sprinter 4300.
6300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDen Haag Laan van NOI) Leiden CentraalHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt na 20:00 uur en op vrijdag en in het weekend tussen Leiden Centraal en Haarlem. Op vrijdag tot 20:00 is deze serie doorgekoppeld aan serie 13300 met een stop van 17 tot 19 minuten in Leiden Centraal.

RandstadRail[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 3 juni 2006 stopten hier ook de treinen van de Hofpleinlijn (sinds 1908) en Zoetermeer Stadslijn (sinds 1977), die thans deel uitmaken van RandstadRail.

Voor de realisatie van het Lightrail-Project RandstadRail werd de spoorsituatie bij Laan van NOI in 2006 aangepast. Voorheen werden de sporen 3 en 4 gebruikt voor de Hofplein- en Zoetermeerlijn, dit werden voortaan de sporen 1 en 2. Met ingang van 3 juni 2006 werden deze twee sporen buiten gebruik genomen, om dit deel van het station te verbouwen tot sneltramhalte. De perrons van deze sporen zijn ingekort en deels verlaagd/verhoogd en het station kreeg hellingbanen en liften. Het station zou volgens de oorspronkelijke plannen op 3 september 2006 in gebruik komen als halte van HTM tramlijnen 3 & 4 en de Erasmuslijn van de RET (vanaf december 2009 RandstadRail metrolijn E geheten).

Het station werd op 29 oktober 2006 in gebruik genomen voor RandstadRail 4. Sinds 11 november 2006 stopte de RET RandstadRail Erasmuslijn hier ook. Op 29 november 2006 waren er ontsporingen bij RandstadRail en sinds die dag reden RandstadRail 4 en de RandstadRail Erasmuslijn hier niet meer langs.

Sinds 3 oktober 2007 is de RandstadRail Erasmuslijn hier weer gaan stoppen en RandstadRail 4 vanaf 4 oktober 2007, allebei na een lange periode van opnieuw testen en vervolgens proefbedrijf tussen Den Haag Centraal - Nootdorp (RandstadRail metrolijn E) en Den Haag De Uithof - Station Lansingerland-Zoetermeer (RandstadRail 4).

Sinds 20 oktober 2007 halteert RandstadRail 3 het traject tussen Den Haag Loosduinen - Zoetermeer Seghwaert, en op 27 oktober ook het laatste stuk tussen Zoetermeer Seghwaert - Zoetermeer Centrum-West na bijna 14 maanden vertraging.

Tram en bus[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve per trein en RandstadRail is station Laan van NOI ook te bereiken per tram en bus. Bij het viaduct is een halte van tram 2 en bus 23.

Spoorkruising bij het station[bewerken | brontekst bewerken]

In de kaartjes is niet getekend dat de bocht naar rechts (gezien vanaf het station) van de drie sporen die onder de Oude Lijn doorgaan eigenlijk eerst een bocht naar links is, waarbij de sporen zich van de Oude Lijn verwijderen, om pas daarna naar rechts te draaien (de 'nieuwe' kruising bevindt zich in die bocht naar links). Het spoor van Mariahoeve richting Den Haag Centraal loopt hier langs; gezien in deze rijrichting verwijdert het zich dus ook van de Oude Lijn, komt er op Den Haag Laan v NOI weer bij, en maakt daarna pas samen met het spoor voor de andere richting de bocht naar Den Haag Centraal. Rechtsonder is de Schipholboog. Tussen de bogen en de Oude Lijn lagen tot eind 2013 volkstuintjes en een woonwagenkamp.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 18.824
2020 7.391
2021 7.075
2022 11.608
Zie de categorie Station Den Haag Laan van NOI van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.