Naar inhoud springen

Station Leiden Lammenschans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Leiden Lammenschans   
Station Leiden Lammenschans in 2023
Afkorting Ldl
Opening 18 mei 1961
Perrons 1
Perronsporen 1[1]
Spoorlijn Woerden - Leiden
Stadsbus(sen) 1 t/m 3
Streekbus(sen) 45
R-net 400
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva & EBS
Reizigers 4.636 (2023)[2] per dag
Ligging
Plaats Leiden
Coördinaten 52° 8′ 49″ NB, 4° 29′ 33″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Leiden Lammenschans (Randstad)
Station Leiden Lammenschans
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Leiden Lammenschans is een spoorwegstation in het zuiden van de Nederlandse stad Leiden, gelegen aan de spoorlijn Woerden - Leiden. Het hooggelegen station met één spoor werd geopend op 18 mei 1961.

Het station, een ontwerp van architect Koen van der Gaast, had eerder een aparte kaartverkoop met een stationsloket en een eenvoudige wachtruimte. Na enkele jaren van leegstand wordt deze ruimte nu verhuurd aan een koffie- en broodjeszaak. De kaartverkoop vindt plaats met behulp van twee automaten.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan het Kamerlingh Onnesplein, naast het spoorviaduct over de Lammenschansweg. Deze is vernoemd naar de Schans Lammen, een Spaans legerkamp tijdens het Beleg van Leiden. De naam is waarschijnlijk vooral blijven voortleven dankzij het verhaal van de weesjongen Cornelis Joppenszoon die op 3 oktober 1574 als eerste ontdekte dat de Spanjaarden de schans hadden verlaten. Voor het station staat dan ook een klein standbeeld van Cornelis Joppensz met een hutspotketel in de hand, vervaardigd door de beeldhouwer Oswald Wenckebach. De schans lag bij de tegenwoordige Lammebrug, een stuk zuidelijker dan het huidige station.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Beneden het station liggen een kleine bewaakte fietsenstalling, een onbewaakte fietsenstalling, een bushalte en een groentestalletje. Aan de andere zijde van het spoor is een industrieel terrein met enkele bedrijven en winkels. Veel scholieren en forenzen maken gebruik van dit station. In 2008-2010 is ten behoeve van ROC Leiden een groot onderwijspand gebouwd (sinds 2017 in gebruik bij mboRijnland) dat als eerste nieuwbouw vele malen groter en hoger was dan de gebouwen in de nabije omgeving, waardoor het aangezicht van het station sterk veranderd is.

Oorspronkelijk lag de spoorlijn op maaiveldniveau. De dubbelsporige trambaan van de Blauwe Tram naar Den Haag kruiste hier de spoorlijn met een haakse kruising. Na het omhoog brengen van de spoorlijn reed de tram dus onder de spoorlijn door. Dat was echter van korte duur doordat de tram in november 1961 werd opgeheven.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2024 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8800 Sprinter (NS) Leiden CentraalLeiden LammenschansAlphen a/d RijnWoerdenUtrecht Centraal Is van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6000. Is na 20:00 uur en van vrijdag t/m zondag te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6700. Rijdt non-stop tussen Woerden en Utrecht Centraal, maar stopt van maandag t/m donderdag tussen de ochtend- en middagspits wel op station Utrecht Leidsche Rijn.
8900 Sprinter (NS) (Leiden CentraalLeiden LammenschansAlphen a/d Rijn – )WoerdenUtrecht Centraal Rijdt alleen van maandag t/m donderdag in de spitsuren en vormt dan tussen Leiden Centraal en Woerden een kwartierdienst met serie 8800. Enkele ritten aan de randen van de spits rijden niet tussen Leiden Centraal en Woerden.

Buslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle bussen die op dit station stoppen worden geëxploiteerd door Arriva, behalve lijn 45 die door EBS wordt geëxploiteerd. De volgende buslijnen stoppen op station Leiden Lammenschans:

Lijn Soort Route Via Opmerkingen
1 Stadsbus Station De Vink - Leiderdorp, Alrijne Ziekenhuis Stevenshof, Centraal Station, Station Lammenschans, Leiderdorp
2 Stadsbus Station De Vink - Leiderdorp, Oranjewijk Stevenshof, Centraal Station, Breestraat, Station Lammenschans, Leiderdorp, Alrijne Ziekenhuis
3 Stadsbus Station De Vink - Leiden, Merenwijk Fortuinwijk, Station Lammenschans, Breestraat, Centraal Station, LUMC, Groenoord
45 Streekbus Den Haag, Centraal Station - Leiden, Centraal Station Beatrixkwartier/Bezuidenhout, Voorburg (Station, Station Leidschendam-Voorburg), GGZ Haagstreek, Voorschoten, Station Lammenschans
400 R-net Zoetermeer, Centrum-West - Leiden, Centraal Station Stompwijk, Zoeterwoude, Station Lammenschans

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers[bron?]
2019 4.836
2020 2.168
2021 2.544
2022 3.847
2023 4.636
Zie de categorie Station Leiden Lammenschans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.