Station Nieuwerkerk a/d IJssel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Nieuwerkerk a/d IJssel   
Station Nieuwerkerk a/d IJssel
Afkorting Nwk
Opening 21 mei 1971
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Streekbus(sen) 190
Qliner 383
Nachtbus(sen) B1 (BOB-bus)
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva & RET
Reizigers 2.519 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Nieuwerkerk aan den IJssel
Coördinaten 51° 57′ 55″ NB, 4° 37′ 1″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Nieuwerkerk a/d IJssel (Randstad)
Station Nieuwerkerk a/d IJssel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Nieuwerkerk a/d IJssel is een treinstation in het gelijknamige dorp langs het traject Rotterdam - Gouda. Het station heeft met name betekenis voor forensen. Het station ligt centraal binnen Nieuwerkerk en is een viaductstation boven de Ringvaart van de Zuidplaspolder en de twee hieraan parallel verlopende wegen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gehele gebied was oorspronkelijk drassig veengebied. Vanaf ongeveer de 11e eeuw hebben ontginningsactiviteiten plaatsgevonden. Na deze ontginning ontstonden tal van veenplassen in het gebied. In de 19e eeuw is het gebied ingepolderd. Sinds 1855 loopt het spoor langs Nieuwerkerk. In 1909 is er een stenen station gebouwd. In 1935 werd het station gesloten. Oorspronkelijk volgde het traject Gouda-Rotterdam een andere route. Tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel liep het traject ongeveer gelijk aan het huidige traject. Vanuit Nieuwerkerk liep het spoor recht af op Rotterdam en ongeveer op de huidige Maasboulevard lag destijds station Rotterdam Maas. Deze spoorlijn is op 4 oktober 1953 gesloten en vervangen door een ander traject richting station Rotterdam Centraal, door de Alexanderpolder en via de Ceintuurbaan. Op de plaats van de oude spoorlijn ligt nu de Schielandweg (N219).

Op vrijdag 21 mei 1971 kreeg Nieuwerkerk een station aan het huidige spoortraject. Dit was een eenvoudig gebouw dat als proefstation diende. Nadat bleek dat een station efficiënt was voor Nieuwerkerk, werd in 1989 het definitieve station geopend. Dit station is ontworpen door architect Th.J.B. Fikkers.

Op 27 mei 1899 reed een trein over de geopende draaibrug en veroorzaakte een ravage.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2023 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaNieuwerkerk a/d IJsselRotterdam Centraal
14000 Sprinter (NS) Utrecht CentraalGoudaNieuwerkerk a/d IJsselRotterdam Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.