Station Rijswijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Rijswijk   
Station Rijswijk.jpg
Plaats Rijswijk
Afkorting Rsw
Opening 1965
Perrons 2
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Spoorlijn Oude Lijn
Tramlijn  17 
Stadsbus 22 | 23 | 29
Streekbus 30 | 50 | 51 | 53
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Tramvervoerder HTM
- Busvervoerder HTMbuzz
EBS
Reizigers 6873 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 2′ NB, 4° 19′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Rijswijk (Randstad (gebied))
Station Rijswijk
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Rijswijk is een spoorwegstation in Rijswijk gelegen aan de Oude Lijn tussen Den Haag HS en Delft. Het station bevindt zich in de spoortunnel Rijswijk.

Het oorspronkelijk bovengronds gelegen station werd in 1965 geopend. Daarvoor deelde Rijswijk aan dezelfde spoorlijn van 1847 tot en met 1938 een stopplaats met Wateringen, te weten stopplaats Rijswijk-Wateringen nabij de huidige spoorwegovergang van de Van Vredenburchweg. Sinds de aanleg van de spoortunnel 1996, de architect ervan was Th.J.B. Fikkers, is het station ondergronds gelegen. De ondergrondse tunnelbuis is ongeveer 650 meter lang. De vier perrons zijn ongeveer 350 meter lang. Boven de perrons bevindt zich een eenvoudig park met kleine glazen piramides die naast lichtdoorlaat ook gebruikt kunnen worden als nooduitgang. In de piramides is kunst met neonlicht aangebracht van de kunstenaar Herman Lamers [1]

Het station heeft twee ingangen (ongeveer 300 meter gescheiden). Aan de ene zijde aan het Piramideplein, is boven de ingang een volledige glazen piramide gebouwd. Aan de andere zijde, aan het Generaal Eisenhowerplein, is een afgetopte piramide gebouwd. Boven deze piramide is een kantoorgebouw gesitueerd. Op dit plein bevinden zich een tramhalte, verschillende bushaltes en een taxistandplaats. Tevens is op dit plein, evenals het kantoorgebouw gedeeltelijk zwevend boven de tunnelbuis, een appartementencomplex gebouwd. Bij de stationsingang bij de piramide bevindt zich een betaald toilet (automaat), bewaakte en onbewaakte fietsenstalling en een kleine autoparkeerplaats. Aan de zijde van het Gen Eisenhowerplein zijn geen toiletten maar wel een paar eetgelegenheden en een onbewaakte fietsenstalling. Overigens, de sprinters stoppen aan de zijde van het Gen Eisenhowerplein.

Uit een onderzoek van Reizigersorganisatie Rover[2] is gebleken dat station Rijswijk door reizigers als het onaangenaamste station van Nederland wordt beschouwd.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2019 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSRijswijkDelftRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet 's avonds na 20:00 en in het weekend. Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5100.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSRijswijkDelftRotterdam CentraalDordrecht Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5000.

Tram-/buslijnen[bewerken]

Lijnen van HTM, HTMbuzz en EBS in de omgeving van Station Rijswijk (situatie 25-08-2019).

De volgende tram-/buslijnen stoppen op station Rijswijk:

Perron Lijn Bestemming Via Vervoerder Opmerkingen
A 22 Rijswijk De Schilp In de Bogaard, Steenvoorde HTMbuzz
23 Den Haag Colijnplein
(/Kijkduin (Deltaplein))
In de Bogaard, De Schilp, Moerwijk, Zuiderpark, Winkelcentrum Leyweg, Leyenburg, Vruchtenbuurt, Bohemen HTMbuzz
30 Naaldwijk, Busstation Wateringen, Kwintsheul, Honselersdijk EBS
51 Den Haag, Grote Markt In de Bogaard, Haagse Markt EBS Rijdt niet na 22.00 uur.
B  17  Wateringen In de Bogaard, Eikelenburg, Wateringse Veld HTM
C  17  Station Den Haag Centraal Plaspoelpolder, Spoorwijk, Laakkwartier, Station Hollands Spoor, Rijswijkseplein HTM
D 22 Den Haag Duindorp Laakkwartier, MegaStores, Station Hollands Spoor, Centraal Station, Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Madurodam, Kurhaus, Scheveningen HTMbuzz
23 Scheveningen Noord Diaconessenhuis, Voorburg Station, Voorburg, Station Laan van NOI, Bezuidenhout, HMC Bronovo, Kurhaus HTMbuzz
29 Den Haag Oude Waalsdorperweg Laakkwartier, MegaStores, Station Hollands Spoor, Centraal Station, Malieveld, Benoordenhout, HMC Bronovo, Waalsdorperweg HTMbuzz Spitslijn.
30 Zoetermeer, Centrum-West Ypenburg, Station, Leidschenveen, Voorweg EBS
50 Zoetermeer, Centrum-West Plaspoelpolder, A4, A12, Viaduct Afrikaweg EBS Rijdt alleen op werkdagen en rijdt niet in de vakantieperioden.
51 Delft, Station Sion EBS Rijdt niet na 22.00 uur.
53 Delft, Station 't Haantje EBS Rijdt alleen op werkdagen tussen 7.30 en 18.30 uur, tussen 9.30 en 16.00 uur als Delfthopper.

Foto's[bewerken]