Station Rotterdam Delftsche Poort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Rotterdam Delftsche Poort   
Het eerste station Delftsche Poort in 1858
Afkorting Rtp
Opening 1847
Sluiting 1940
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Ligging
Plaats Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ 31″ NB, 4° 28′ 25″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Rotterdam Delftsche Poort (Rotterdam Centrum)
Station Rotterdam Delftsche Poort
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Rotterdam Delftsche Poort was een spoorwegstation aan de Oude Lijn van Amsterdam naar Rotterdam. Het station lag oorspronkelijk ten zuidoosten van het huidige station Rotterdam Centraal, ter hoogte van het huidige Weenahuis, dus op een steenworp afstand van de Delftsche Poort.

Tijdelijk station (1847)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 mei 1847 werd de lijn van Den Haag naar Rotterdam geopend; een station was toen nog in aanbouw. Daarom werd in de eerste anderhalf jaar gebruik gemaakt van een tijdelijk gebouw, feitelijk een schuur, aan de zuidzijde van de spoorbaan aan het Slagveld.[1]

Eerste station (1848)[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste permanente station Delftsche Poort werd op 1 november 1848 uiteindelijk in bedrijf genomen. Het was ontworpen door Cornelis Outshoorn, een assistent van Frederik Willem Conrad. Hij koos voor een neotudorstijl die stilistische overeenkomsten vertoonde met het in 1840 geopende station Bristol Temple Meads. [2] De afmetingen van het station bleven relatief bescheiden, met een lengte van 34,5 meter en een breedte van 29,5 meter.[3] Het had drie grote bogen over het spoor waar de stoomtrein onder door kon worden gereden naar twee draaitafels, die het toestonden dat locomotieven werden omgedraaid voor de terugreis.

Het station bestond uit twee delen: een groot en imposant vertrekgebouw aan de zuidkant van de sporen en een minder uitgebreid aankomstgebouw aan de noordzijde, met slechts een bagagebalie. Een dergelijke scheiding van vertrekkende en aankomende passagiers was voor Nederland tamelijk ongebruikelijk en geeft nog maar eens aan hoe weinig consensus er nog bestond over stationsbouw. Zo was het station Amsterdam Willemspoort, aan het andere eind van dezelfde lijn, juist gebouwd rondom een gezamenlijk kopperron voor alle passagiers.

Tweede station (1877)[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede station Delftsche Poort in 1920

In 1868 werd besloten een spoorwegviaduct (het Luchtspoor) door de stad te bouwen voor de verbinding met Dordrecht. De ligging van het station Delftsche Poort bleek niet te combineren met het aan te leggen viaduct, waarna een nieuw station Delftsche Poort 400 meter ten noordwesten van het oude station werd gebouwd.

Dit station was ontworpen door K.H. van Brederode en werd opgeleverd in 1877.[4] Het eerdere stationsgebouw werd omstreeks 1878 afgebroken. Het was een gecombineerd kop- en doorgangsstation; het ontvangstgebouw bevatte twee haaks geplaatste vleugels, waarvan een de kopsporen afsloot en de ander langs het doorgaande spoor lag. Het station kreeg eveneens twee kappen. Na de opening van het station op 1 mei 1877 werd het oude afgebroken; het terrein werd daarna gebruikt als emplacement voor treinstellen.

Na de overname van de NRS door de Staatsspoorwegen kwam in 1899 langs de noordrand van de stad eindelijk een verbinding tot stand tussen Delftsche Poort en het Station Rotterdam Maas.

Ligging van de beide stations Delftsche Poort ten opzichte van het huidige Rotterdam Centraal.

Door het bombardement van 14 mei 1940 raakte het station Delftsche Poort ernstig beschadigd. Het station werd in 1957 vervangen door het nog iets meer westwaarts gelegen Station Rotterdam CS, dat, behoudens op het stationsgebouw zelf, in de communicatie van de NS sinds 29 mei 2000 Rotterdam Centraal heette.

Beelden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Rotterdam Delftse Poort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.