Station Heemstede-Aerdenhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Heemstede-Aerdenhout   
Het station in 2023
Afkorting Had
Opening 1 oktober 1891
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Streekbus(sen) 9 | 14 | 80
Schoolbus(sen) 680
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 5.140 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Heemstede
Coördinaten 52° 21′ 35″ NB, 4° 36′ 26″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Heemstede-Aerdenhout (Randstad)
Station Heemstede-Aerdenhout
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Heemstede-Aerdenhout is het enige spoorwegstation in de gemeente Heemstede en ligt aan de Oude Lijn, tussen Leiden en Haarlem, dat ligt naast de Leidsevaart.

Het station is gesitueerd op de plek van het oude tolhuis Heemstede aan de Leidsevaart. Het werd in eerste instantie als "afgedwongen"[2] stopplaats geopend in 1872 en na 8 jaar gesloten. Daarna werd het heropend op 1 oktober 1891 als halte Zandvoortsche Laan, die in 1903 weer werd opgeheven. In 1928 werd de halte "Heemstede-Aerdenhout" geopend, die in 1958 werd vervangen door het huidige viaductstation. Dit station is ontworpen door stationsarchitect Koen van der Gaast.

Er rijden 6 treinen per uur richting zowel Haarlem als Leiden. Tot 1986 was er een beperktere treindienst, omdat er in elke richting maar 2 treinen per uur stopten. De intercitytreinen Amsterdam-Vlissingen en Amsterdam-Brussel stopten niet op dit station. Zij reden met hoge snelheid over het viaduct, wat naar wordt gezegd luid gedreun veroorzaakte. Sinds de ingebruikname van de Amsterdamse Westtak in 1986 rijden deze intercity's niet meer via Haarlem en stoppen alle passerende treinen in Heemstede-Aerdenhout.

Met ingang van de dienstregeling 2012 heeft Heemstede-Aerdenhout de intercitystatus. Dit houdt in dat alle intercity's (voorheen sneltreinen) sindsdien stoppen op dit station. De intercity Amsterdam - Leiden - Den Haag HS - Schiedam Centrum - Rotterdam - Vlissingen werd tegelijkertijd verlegd via Haarlem, en ook deze Intercity stopt te Heemstede-Aerdenhout. In de dienstregeling van 2013 werd de treindienst Vlissingen - Amsterdam/Lelystad weer terug verplaatst naar Schiphol. Tegenwoordig rijdt de intercity Amsterdam - Vlissingen weer via Haarlem en Heemstede-Aerdenhout.

Perron

Het station beschikt over (eenvoudig uitgevoerde) kaartverkoop. Voordat de verbouwing plaatsvond, waren er loketten; ooit waren dat er zelfs drie. De meeste reizigers zijn forensen die voor hun werk dagelijks naar Amsterdam, Den Haag of Rotterdam reizen. Met name in de spitsuren is het kleine station dan ook gevuld met reizigers.

Het huidige stationsgebouw was een van de eerste Nederlandse viaductstations samen met de voormalige station Vlaardingen Oost.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries doen station Heemstede-Aerdenhout aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2100 Intercity (NS) Amsterdam CentraalHaarlemHeemstede-AerdenhoutLeiden CentraalDen Haag Centraal
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemHeemstede-AerdenhoutLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt op weekdagen overdag 1x/uur en vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100. Op weekdagen overdag vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2300. 's Avonds en in het weekend rijdt deze serie 2x/uur.
2300 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemHeemstede-AerdenhoutLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt alleen op weekdagen overdag en rijdt 1x/uur. Vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2200. 's Avonds en in het weekend rijdt serie 2200 2x/uur.
6300 Sprinter (NS) (Den Haag Centraal) Leiden CentraalHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt na 20:00 uur en op vrijdag en in het weekend tussen Leiden Centraal en Haarlem. Op vrijdag tot 20:00 is deze serie doorgekoppeld aan serie 13300 met een stop van 17 tot 19 minuten in Leiden Centraal.

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station beschikt over een bushalte, genaamd Heemstede, Station (zonder Aerdenhout). De buslijnen die de halte bedienen vallen onder de concessie Haarlem/IJmond, die in handen is van Connexxion.

Lijn Route Soort Bijzonderheden
9 Vogelenzang, Dorp - Aerdenhout - Heemstede, Station - Bennebroek, Huis te Bennebroek Streekbus
14 Heemstede, Station - Haarlem Centrum - Haarlem, Station - Haarlem, Delftplein Streekbus
80 Zandvoort, Centrum - Heemstede, Station - Haarlem, Schipholweg/Europaweg - Haarlem, Spaarnwoude Station - Halfweg - Amsterdam, Busstation Elandsgracht Streekbus
680 Aerdenhout, Boekenroodeweg - Heemstede, Station - Haarlem, Schipholweg/Europaweg - Haarlem, Spaarnwoude Station - Halfweg - Zwanenburg - Halfweg, Station Halfweg-Zwanenburg Schoolbus 's Ochtends richting Aerdenhout, 's middags richting Halfweg

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 7.830
2020 3.448
2021 3.581
2022 5.140