Station Den Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Den Helder   
Het station in 2024.
Afkorting Hdr
Opening 20 december 1865
Heropening 1958 (nieuw station op andere locatie)
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn Staatslijn K
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 3.031 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Den Helder
Coördinaten 52° 57′ 23″ NB, 4° 45′ 39″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Den Helder (Nederlands spoorwegstation)
Station Den Helder
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Den Helder is het belangrijkste spoorwegstation in de Nederlandse stad Den Helder in de provincie Noord-Holland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude station in de jaren '10 van de 20e eeuw.

Het eerste station werd in gebruik genomen op 20 december 1865 met de opening van de spoorlijn Den Helder - Alkmaar. Dit was de tweede door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) in gebruik genomen spoorlijn, na de Oude Lijn. Het was het eerste deel van de door de Staat der Nederlanden aangelegde Staatslijn K, van Nieuwediep (Den Helder) naar Amsterdam (aangelegd in 1865-1878).

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke spoorwegstation van Den Helder was een Waterstaatstation van de derde klasse, gebouwd in de jaren zestig van de 19e eeuw, en was een van de negen stations die ooit in deze klasse was gebouwd[2]. Het gebouw was ontworpen door de ingenieur Karel Hendrik van Brederode.

Toen de spoorlijn van Alkmaar naar Den Helder in 1958 werd geëlektrificeerd, is dit gebouw gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw dat iets zuidelijker kwam te liggen. Het is ontworpen door Joost van der Grinten. Het werd een echt kopstation waarbij de stationshal in het verlengde van het eilandperron tussen de kopsporen is gelegen. Op de plaats van het vroegere station is een groot plein aangelegd. In 2020 is in het centrum van Den Helder het gebouw 'Halte Bellevue' opgeleverd, in de stijl van het oude station.[3]

De gemeente Den Helder ontwikkelde in 2012 een plan voor een nieuw stadhuis, waarin het station zou moeten worden opgenomen. Hiertegen is protest gerezen en na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 is dit plan van de tafel geveegd. Volgens de tegenstanders van het plan was het beter om het stationsgebouw, dat geldt als een typerend voorbeeld van wederopbouwarchitectuur, de status van Helders gemeentelijk monument te geven.[4] Het stationsgebouw werd in 2022 aangewezen als gemeentelijk monument.[5]

In 1980 is er 3 kilometer ten zuiden van het eindstation een halte Den Helder Zuid geopend.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Den Helder wordt in de dienstregeling 2024 bediend door de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity (NS) MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaar – (Den Helder) Rijdt van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur tussen Alkmaar en Maastricht. Rijdt op vrijdag pas vanaf 15:00 uur en rijdt dan enkel tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Rijdt niet in het weekend. Wordt na 20:00 uur, op vrijdag en in het weekend tussen Amsterdam Centraal en Maastricht vervangen door intercity 2900.
3000 Intercity (NS) NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht CentraalAmsterdam CentraalZaandamAlkmaarDen Helder Veenendaal-De Klomp wordt alleen na 20:00 en in het weekend bediend door deze serie.

's Ochtends vroeg rijden twee extra intercity's naar Maastricht.

Naast station Den Helder ligt een busstation. De opdrachtgever voor het busvervoer in de regio Den Helder is de provincie Noord-Holland en de uitvoerder is Connexxion. Den Helder valt onder het concessiegebied "Noord-Holland Noord".

Zie voor de aansluitende buslijnen het artikel Openbaar vervoer in Den Helder.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 4.293
2020 2.356
2021 2.462
2022 3.031

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]