Station Den Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Den Helder   
StationDenHelder.jpg
Plaats Den Helder
Afkorting Hdr
Opening 20 december 1865
Heropening 1958 (nieuw station op andere locatie)
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn Staatslijn K
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 4143 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 57′ NB, 4° 46′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Den Helder (Nederlands spoorwegstation)
Station Den Helder
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Den Helder werd in gebruik genomen op 20 december 1865 met de opening van de spoorlijn Den HelderAlkmaar. Dit was de tweede door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) in gebruik genomen spoorlijn, na de Oude Lijn. Het was het eerste deel van de door de Staat der Nederlanden aangelegde Staatslijn K, van Nieuwediep (Den Helder) naar Amsterdam (aangelegd in 1865-1878).

Het oorspronkelijke spoorwegstation van Den Helder was een van de standaardstations van de Staatsspoorwegen, gebouwd in de jaren zestig van de 19e eeuw. Toen de spoorlijn van Alkmaar naar Den Helder in 1958 werd geëlektrificeerd, is dit gebouw gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw dat iets zuidelijker kwam te liggen. Het is ontworpen door Joost van der Grinten. Het is een echt kopstation geworden waarbij de stationshal in het verlengde van het eilandperron tussen de kopsporen is gelegen. Op de plaats van het vroegere station is een groot plein aangelegd.

De gemeente Den Helder heeft een plan ontwikkeld voor een nieuw stadhuis, waarin het station zou moeten worden opgenomen. Hiertegen is protest gerezen. Volgens de tegenstanders zou het beter zijn het stationsgebouw, dat geldt als een typerend voorbeeld van wederopbouwarchitectuur, de status van gemeentelijk monument te geven.[2] Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 is dit plan van de tafel geveegd.

In 1980 is er 3 kilometer ten zuiden van het eindstation een halte Den Helder Zuid geopend.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Den Helder wordt in de dienstregeling 2020 bediend door de volgende treinserie:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarSchagenDen Helder Rijdt niet 's avonds. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen. In de spitsrichting van/naar Den Helder.
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarDen Helder Stopt na 20.00 uur ook op Driebergen-Zeist.

's Ochtends vroeg rijden drie extra intercity's naar Maastricht.

Naast station Den Helder ligt een busstation. De opdrachtgever voor het busvervoer in de regio Den Helder is de provincie Noord-Holland en de uitvoerder is Connexxion. Den Helder valt onder het concessiegebied "Noord-Holland Noord".

1rightarrow blue.svg Zie voor de aansluitende buslijnen het artikel Openbaar vervoer in Den Helder.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]