Station Zandvoort aan Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Zandvoort aan Zee   
20150205 170701000 iOS.jpg
Plaats Zandvoort
Afkorting Zvt
Opening 3 juni 1881
Heropening 1908 (nieuwbouw op een andere locatie)
Perrons 1 (eilandperron)
Perronsporen 2
(Sporenschema)
Spoorlijn Haarlem - Zandvoort
Streekbus 81, 84
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 5254 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 32′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zandvoort aan Zee (Randstad (gebied))
Station Zandvoort aan Zee
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Zandvoort aan Zee is een spoorwegstation in de Noord-Hollandse kustplaats Zandvoort. Het station is onderdeel van NS Stations.

Het eerste, noordelijker gelegen, kopstation werd geopend op 3 juni 1881 als eindpunt van de spoorlijn Haarlem - Zandvoort. Het stationsgebouw was een houten gebouw. Tussen het station en het Zandvoortse Kurhaus werd de passage gebouwd, die in 1925 door brand werd verwoest.

Spoor- en tramlijnen tussen Haarlem en Zandvoort en de situatie te Zandvoort met de beide stations; 1905

Omdat dit station een eind van het centrum van Zandvoort vandaan lag, werd in 1889 nog een halte geopend: Zandvoort Dorp. In 1908 werd de spoorlijn verlegd, waardoor het station iets verder van het strand kwam te liggen en tegelijk dichter bij het dorp. Er kwam toen ook een nieuw stationsgebouw, dat nu nog in gebruik is. Hierdoor werd tevens de extra halte Zandvoort Dorp, die overbodig was geworden, gesloten. Het huidige station droeg vanaf 1 juni 1921 de naam Zandvoort Bad. Op 22 mei 1955 werd de naam Zandvoort aan Zee.

De spoorlijn werd in 1935 geëlektrificeerd met 1500 volt gelijkspanning. Van 1962 tot 1995 reden de intercity's uit Zuid-Limburg door naar Zandvoort aan Zee. Aangezien deze treinen uit getrokken materieel bestonden, moest er van loc gewisseld worden. Op het emplacement aan de noordzijde van het station, stond een nieuwe locomotief te wachten. In de tijd waarin de trein overstond, werd de locomotief voor de rijtuigen gerangeerd, zodat de trein weer kon vertrekken. Sinds 1995 werd het emplacement (dat ook voor goederentreinen gebruikt werd) steeds minder gebruikt, en werd het emplacement (tezamen met onder andere de nabijgelegen sportvelden en de Pellikaanhal (sporthal)) afgebroken en vervangen door woningbouw.

Treinen[bewerken]

Jarenlang was Zandvoort het beginpunt van lange-afstandsverbindingen, zoals de Intercity naar Maastricht of Heerlen en zelfs internationale treinen: al in 1887 was er een rechtstreekse verbinding tussen Zandvoort en Basel (Zwitserland). Tot de jaren negentig reed er een keer per dag een internationale trein via Maastricht naar Luxemburg. Sinds 1995 rijden er enkel Sprinters tussen Zandvoort aan Zee en Haarlem en/of Amsterdam Centraal.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5400 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemZandvoort aan Zee
15400 Sprinter HaarlemZandvoort aan Zee Extra strandtrein, rijdt alleen in de zomerperiode.

Buslijnen en bushaltes[bewerken]

Station Zandvoort aan Zee telt twee bushaltes. Eén bevindt zich aan de voorkant van het station en is genaamd 'Station' (hiervandaan vertrekken lijn 81 en 84 naar Haarlem Station via Bloemendaal Strand), de andere halte ligt verderop, omdat bus 81 een lus door Zandvoort tegen de klok in rijdt. Deze bushalte heet 'Koper-Passerel/Station' en is voor lijn 81, die naar Zandvoort Busstation rijdt vanuit Haarlem Station, waarna hij vanuit het Busstation naar Zandvoort Noord rijdt en langs de bushalte 'Station' komt en verder naar Haarlem Station gaat. Deze twee buslijnen (lijn 81 en 84 alleen in de zomer) zijn van vervoerder Connexxion en vallen onder de concessie Haarlem/IJmond.

Concessiegebied Lijn Route Materieel
Connexxion
Haarlem / IJmond 81 Haarlem NS - Bloemendaal Strand - Zandvoort NS - Zandvoort busstation MAN Lion's City
Haarlem / IJmond 84 Haarlem NS - Bloemendaal Strand - Zandvoort NS MAN Lion's City

Galerij[bewerken]