Station Zandvoort aan Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Zandvoort aan Zee   
20150205 170701000 iOS.jpg
Plaats Zandvoort
Afkorting Zvt
Opening 3 juni 1881
Heropening 1908 (nieuwbouw op een andere locatie)
Perrons 1 (eilandperron)
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Haarlem - Zandvoort
Streekbus 81 & 84
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 5704 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 32′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zandvoort aan Zee (Randstad (gebied))
Station Zandvoort aan Zee
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Zandvoort aan Zee is een spoorwegstation in de Noord-Hollandse kustplaats Zandvoort. Het station is onderdeel van NS Stations.

Het eerste, noordelijker gelegen, kopstation werd geopend op 3 juni 1881 als eindpunt van de spoorlijn Haarlem - Zandvoort. Het stationsgebouw was een houten gebouw. Tussen het station en het Zandvoortse Kurhaus werd de passage gebouwd, die in 1925 door brand werd verwoest.

Spoor- en tramlijnen tussen Haarlem en Zandvoort en de situatie te Zandvoort met de beide stations; 1905

Omdat dit station een eind van het centrum van Zandvoort vandaan lag, werd in 1889 nog een halte geopend: Zandvoort Dorp. In 1908 werd de spoorlijn verlegd, waardoor het station iets verder van het strand kwam te liggen en tegelijk dichter bij het dorp. Er kwam toen ook een nieuw stationsgebouw, dat nu nog in gebruik is. Hierdoor werd tevens de extra halte Zandvoort Dorp, die overbodig was geworden, gesloten. Het huidige station droeg vanaf 1 juni 1921 de naam Zandvoort Bad. Op 22 mei 1955 werd de naam Zandvoort aan Zee.

De spoorlijn werd in 1935 geëlektrificeerd met 1500 volt gelijkspanning. Van 1962 tot 1995 reden de intercity's uit Zuid-Limburg door naar Zandvoort aan Zee. Aangezien deze treinen uit getrokken materieel bestonden, moest er van loc gewisseld worden. Op het emplacement aan de noordzijde van het station, stond een nieuwe locomotief te wachten. In de tijd waarin de trein overstond, werd de locomotief voor de rijtuigen gerangeerd, zodat de trein weer kon vertrekken. Sinds 1995 werd het emplacement (dat ook voor goederentreinen gebruikt werd) steeds minder gebruikt, en werd het emplacement (tezamen met onder andere de nabijgelegen sportvelden en de sporthal Pellikaanhal) verwijderd en vervangen door woningbouw.

Capaciteitsuitbreiding[bewerken]

De Spoorwegen willen op drukke dagen twaalf lange treinen per uur naar Zandvoort inzetten, maar het is gebleken dat de bovenleiding daarvoor niet genoeg stroom kan leveren. Bovendien zal dat tot gevolg hebben dat de overwegen vrijwel permanent dicht zijn. Op 11 september 2019 werd bekend gemaakt dat er 7 miljoen euro wordt geïnvesteerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Provincie Noord-Holland, de gemeente Zandvoort en de Vervoerregio Amsterdam in het "structureel op orde brengen van de energievoorziening en de overwegveiligheid" en uitbreiding van de perroncapaciteit in Zandvoort, voor de geplande Grand Prix Formule 1 in mei 2020.[2]

Treinen[bewerken]

Jarenlang was Zandvoort het beginpunt van lange-afstandsverbindingen, zoals de Intercity naar Maastricht of Heerlen (die tussen Zandvoort en Amsterdam Centraal reed als stoptrein) en zelfs internationale treinen: al in 1887 was er een rechtstreekse verbinding tussen Zandvoort en Basel (Zwitserland). Tot de jaren negentig reed er in het zomerseizoen op zaterdag een Intercity-trein naar Maastricht door naar Luxemburg. Ook reden in het zomerseizoen soms treinen door van Maastricht naar Valkenburg. Tot 1995 was Zandvoort een intercity-station, het was tot die tijd daarom mogelijk om vanuit alle Intercity-stations op de verbinding Zandvoort – Maastricht / Heerlen zonder overstappen op loopafstand van het strand aan te komen aangezien het station maar 400 meter van het strand is verwijderd. Een mogelijkheid waar vele mensen (herkenbaar aan hun strandoutfit) gebruik van hebben gemaakt, vooral na de invoering van de OV-studentenkaart in 1991. Sinds 1995 rijden er enkel Sprinters tussen Zandvoort aan Zee en Haarlem en/of Amsterdam Centraal. De intercity van en naar Limburg reed niet meer naar Zandvoort zodat het mogelijk was om de intercity op het overgebleven traject (Haarlem – Limburg) te verlengen. De perronlengte in Zandvoort, begrensd door de overweg ten oosten van het station, en het stationsgebouw aan de westelijke zijde, stond langere treinen niet toe. Op de rest van het traject waren deze grote beperkingen er niet. Bovendien was de vervoersvraag naar Zandvoort buiten het strandseizoen niet groot genoeg voor een Intercity-verbinding.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5400 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemZandvoort aan Zee
15400 Sprinter HaarlemZandvoort aan Zee Extra strandtrein, rijdt alleen in de zomerperiode.

Buslijnen en bushaltes[bewerken]

Station Zandvoort aan Zee telt twee bushaltes. Een bevindt zich aan de voorkant van het station en is genaamd 'Station' (hiervandaan vertrekken lijn 81 en 84 naar Haarlem Station via Bloemendaal Strand), de andere halte ligt verderop, omdat bus 81 een lus door Zandvoort tegen de klok in rijdt. Deze bushalte heet 'Koper-Passerel/Station' en is voor lijn 81, die naar Zandvoort Busstation rijdt vanuit Haarlem Station, waarna hij vanuit het Busstation naar Zandvoort Noord rijdt en langs de bushalte 'Station' komt en verder naar Haarlem Station gaat. Deze twee buslijnen (lijn 81 en 84 alleen in de zomer) zijn van vervoerder Connexxion en vallen onder de concessie Haarlem/IJmond.

Concessiegebied Lijn Route Materieel
Connexxion
Haarlem / IJmond 81 Haarlem NS - Bloemendaal Strand - Zandvoort NS - Zandvoort busstation MAN Lion's City
Haarlem / IJmond 84 Haarlem NS - Bloemendaal Strand - Zandvoort NS MAN Lion's City

Galerij[bewerken]