Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Loc SHM 5 met locaalspoorrijtuigen onderweg te Twisk
Loc SHM 5 met locaalspoorrijtuigen onderweg te Twisk
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdvestiging Hoorn
Actief 1968-heden
Website Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Beheer
Trajecten Hoorn - Medemblik
Trajectlengte 20 km
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Spoorlijn Hoorn - Medemblik
ABZlg uit Zaandam en uit Alkmaar
BHF 0 Hoorn
ABZrf naar Enkhuizen
eHST 1 Hoorn Koepoortsweg
eHST 2 Westerblokker
eBHF 4 Zwaag
eHST 5 Zwaagdijk
BHF 6 Wognum-Nibbixwoud
eABZlf tramlijn naar Schagen opgebroken
eHST 7 Wijzend
eBHF 9 Benningbroek-Sijbekarspel
eBHF 10 Abbekerk-Lambertschaag
eBHF 14 Midwoud-Oostwoud
BHF 16 Twisk
BHF 18 Opperdoes
eHST 19 Opperdoes Oosteinde
KBHFe 20 Medemblik
BOOT Toeristische bootdienst naar Enkhuizen
Sporenplan Hoorn (SHM in blauw, NS in zwart). Bron: www.sporenplan.nl
SHM lok 5 'Enkhuizen' rangeert met trein te Hoorn; 8 augustus 2008.
Een reportage van het Polygoonjournaal uit 1971 over de dan nog jonge museumspoorlijn, waarin loc 30 met drie rijtuigen te zien is in Medemblik en Twisk.

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM) voert met historisch stoomtrammaterieel een dienst uit op de toeristische spoorweg (museumlijn) Hoorn - Medemblik. Het bedrijf exploiteert ook, in samenwerking met Rederij Gebhard, de bootdienst MedemblikEnkhuizen met het museumschip MS Friesland.

Dit zijn twee van de drie onderdelen van de 'Historische Driehoek', een dagtocht die men kan maken tussen de Westfriese steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen, waarbij de derde zijde van de driehoek gevormd wordt door de spoorlijn Hoorn - Enkhuizen met de reguliere treindienst van de NS.

Het museum maakt gebruik van het voormalige goederen- en rangeeremplacement van station Hoorn. De eerste ritten met museummaterieel werden hier op 23 mei 1968 gemaakt. Hiervoor werd gebruikgemaakt van de locs 18 en 30 met NS-Blokkendoosrijtuigen. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum werden op 1 mei 2008 deze ritten met dezelfde materieelsamenstelling herhaald.

In de daarop volgende jaren ontwikkelde zich het museale en toeristische stoomtrambedrijf zoals dat momenteel bestaat.

Het stoomtrambedrijf herinnert aan de vele stoomtrambedrijven zoals die tussen 1879 en 1966 in Nederland bestonden. Als leidraad voor de stoomtram wordt het jaar 1926 aangehouden.

Geschiedenis[bewerken]

Lijn en stations[bewerken]

Niet alleen het rollend materieel, maar ook de entourage van de lijn draagt bij tot het historische karakter van de tramdienst, zoals de gerestaureerde stationsgebouwen te Wognum-Nibbixwoud, Twisk en Opperdoes en het seinhuis te Hoorn, dat afkomstig is uit Kesteren. Het station te Medemblik is tussen december 2006 en juli 2007 in historische staat gerestaureerd.

Nog in particuliere handen zijn de stationsgebouwen van Abbekerk-Lambertschaag, Benningbroek-Sijbekarspel en Zwaag, alsmede de overwegwachterswoning te Zwaagdijk. Het stationsgebouw van Midwoud-Oostwoud werd in 1969 afgebroken, ook het haltegebouw van Westerblokker bestaat niet meer. De gemeenteraad van Medemblik heeft op 10 september 2007 besloten om het stationsgebouw van Abbekerk-Lambertschaag aan te kopen. Het is mogelijk dat het stationsgebouw ter beschikking wordt gesteld aan de museumstoomtram.[1]

Sinds 1987 staat op het emplacement te Hoorn het stationsgebouw van de SHM. In 2015 is het station uitgebreid en verbouwd in de stijl van het vroegere tramstation te Coevorden.

Op het emplacement te Hoorn prijkt het voormalige seinhuis uit Kesteren. De mechanische beveiligingsapparatuur is in werkende staat en aangepast voor de bediening van wissels en seinen op het SHM-emplacement. Het handeltoestel is van het type HSM.

Kenniscentrum[bewerken]

In Hoorn bevindt zich ook het Kenniscentrum over de Geschiedenis van de Stoomtram in Nederland: Het Stoomtram Documentatie Centrum (SDC).

Bedrijfsstructuur[bewerken]

Er zijn vier juridische entiteiten, waarvan drie stichtingen en een vennootschap. Het museale bezit – historisch materieel en gebouwen - is ondergebracht in de Stichting Beheer Museumstoomtram (SBM). De railinfrastructuur is ondergebracht in de Stichting Beheer Spoorlijn (SBS). De BV exploitatiemaatschappij Museumstoomtram (BEM) is de vennootschap waarin het vervoer en aanverwante activiteiten zijn ondergebracht. Al het personeel is in dienst van de vennootschap. De gecertificeerde aandelen in bezit van de West-Friese gemeenten zijn ondergebracht in de Stichting Administratie Kantoor (SAK).[2]

Een groot deel van de medewerkers zijn vrijwilligers.

Dienstregeling en dagelijkse gang van zaken[bewerken]

De tram rijdt ongeveer 6 maanden per jaar, 6 dagen per week (niet op maandag), plus enkele maanden alleen in het weekend, één keer per dag van Hoorn (vertrektijd 10.40 uur) naar Medemblik en terug; in augustus en andere vakantieperioden vaker.

  • De tram met vertrektijd 10.40 uur vanuit Hoorn bestaat altijd uit lokaalspoorrijtuigen, dat wil zeggen 'de Oostenrijkers' (voorheen zo nodig aangevuld met één of meer 'Zwitsers'; een enkele keer geheel uit de Zwitsers), maar nooit uit Nederlandse houten tramrijtuigen. De Zwitserse rijtuigen zijn eind 2012 teruggekeerd naar Zwitserland. Locomotieven: meestal de 26 of 5; soms de 16, 'Bello' of de 30.
  • De tram van 13.40 uur bestaat uit Nederlandse houten tramrijtuigen, en een aantal tramgoederenwagens, inclusief een postbagagewagen met postconducteur. Locomotieven: 5 (mei- en herfstvakantie) of 'Bello' (hoogseizoen).
  • De tram van 11.40 uur (di/wo/do. in het hoogseizoen) is de tram met de 'vierkante' tramlocomotief. Deze bestaat uit Nederlandse houten tramrijtuigen. Locomotief: 8 (begin van het hoogseizoen) of 18 (tweede helft hoogseizoen).
  • De trams van 11.40 uur en 13.40 uur bestaan in hun geheel uit Nederlandse railmonumenten. De tram van 11.40 uur is een klassieke Nederlandse stoomtram. Lok 8 is de enige die gebruikmaakt van de standpijp (waterkraan) in Wognum.
  • Er is geen draaischijf, keerdriehoek of keerlus. De stoomlocomotieven van de SHM rijden achterwaarts (dus met machinistenhuis vóór) van Hoorn naar Medemblik en vooruit (dat wil zeggen met schoorsteen vóór, dit geldt dus ook voor de 'vierkante' tramlocomotieven) van Medemblik naar Hoorn.
Reizigersaantallen
1973 1983 2009 2010 2011 2013 2014 2015
Passagiers 47.830 82.000 [3] 124.000 128.000 128.442 138.382 145.000 [4] 140.000 [5]

Galerij Bouwwerken[bewerken]

Rollend materieel[bewerken]

Locomotieven[bewerken]

Locomotief 18 van de Gooische Stoomtram.

De Stoomtram Hoorn – Medemblik beschikt over een belangwekkende collectie historisch stoomtrammaterieel, waaronder twee rijvaardige vierkante stoomtramlocomotieven, locomotief 8 van de voormalige HTM (gebouwd door Machinefabriek Breda) en locomotief 18 van de voormalige GSM (gebouwd door Henschel). Voorts de Verhoop-locomotief LTM 26 en loc NS 7742 'Bello', afkomstig van de in 1955 opgeheven tramlijn Alkmaar - Bergen - Bergen aan Zee. Andere rijvaardige stoomlocomotieven zijn de 'La Meuse' loc 5, en de 'Jung' locomotieven 16 en 30. In herbouw is loc Neuehoffnungshütte II, type NS 6500, als NS 6513. Niet rijvaardig is WSM-locomotief 23. Voorts is diesellok NTM 101, afkomstig van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij, sinds het gereedkomen van de restauratie in 2013 beschikbaar gekomen. NS loc 162 (WD 33) is na gereedkomen van de restauratie in 2014 beschikbaar gekomen. Voor rangeerwerk zijn de in oorspronkelijke staat gebrachte NS Sikken 271 en 288 op het emplacement Hoorn aanwezig.

Rijtuigen en wagens[bewerken]

De Stoomtram beschikt over een fraaie collectie houten stoomtramrijtuigen, waarvan er acht bedrijfsvaardig zijn: de 21 en 22 van de Gooische Stoomtram (GSM), de 370 en 395 van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), de AB 6 van de tramlijn Zutphen - Emmerik (ZE; Gelderse Tram), de C 205 van de Friese tram (NTM), rijtuig AB 24 van de Stoomtram-Maatschappij Breskens - Maldeghem (SBM) en rijtuig AB 8 van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij (ZVTM). De restauratie van rijtuig RTM 334 is gereed gekomen in 2015.

Verder is nog een flink aantal goederentramwagens gerestaureerd, veelal uit teruggevonden wagenbakken, die na opheffing van trambedrijven nog decennialang als schuurtjes dienstdeden. Dienstvaardig zijn goederenwagens van de NTM (Nederlandsche Tramweg Maatschappij), OG (Oostelijk Groningen), EDS (Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij, zie DSM) en TNHT (Waterlandse tram). In restauratie is veewagen NTM F63.

Het historisch Nederlands stoomtrammaterieel in de verzameling is afkomstig uit 10 van de vroegere 11 provincies, namelijk niet uit Noord-Brabant.’’Bedrijfsvaardig Nederlands stoomtrammaterieel is aanwezig uit 9 van de 11 provincies, namelijk nog niet uit Utrecht en Noord-Brabant.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bovenstaande rijtuigen met een museaal karakter en niet-museale rijtuigen van Oostenrijkse (voorheen ook Duitse of Zwitserse) oorsprong.

Overzicht van voertuigen[bewerken]

Nummer en Tractie Maatschappijnummer en naam Bouwjaar (fabriek) Opmerkingen [6][7] Afbeelding
Locomotieven
Loc 5 – Stoom SHM 5 "Enkhuizen" 1929
(Société de La Meuse)
Gebouwd met fabrieksnummer 3252 voor de Stikstoffabriek te Sluiskil. B-status. Overgenomen van MBS in 1972. SHM Loc 5.jpg
Loc 6 – Stoom SHM 6 1920
(Hohenzollern)
Gebouwd met fabrieksnummer 4289. In dienst bij Mechernicker Werke als nummer 18. In 1956 naar Westfälische Lokomotivfabrik te Hattingen. Daarna naar de Eschweiler Bergwerks Verein. In 1977 naar Hoorn. Afgevoerd in 1993, gesloopt.
Loc 8 – Stoom HTM 8 "Ooievaar" 1904
(Backer & Rueb, Breda)
A-status Loc HTM 8.jpg
Loc 11 – Stoom SHM 11 1928 La Meuse In dienst bij de Chemin de Fer de l'Artois als 11, daarna de Centrale Suikermij. Sas van Gent. Bij SHM van 1971 tot 1977. Gesloopt.
Loc 16 – Stoom SHM 16 "Medemblik" 1943
(Arnold Jung Locomotivfabr.)
Gebouwd met bouwnummer 9846 voor de Georgsmarienhütten Eisenbahn onder nummer 16. Loc SHM 16.jpg
Loc 18 – Stoom GS 18 "Leeghwater" 1921
(Henschel & Sohn, Cassel)
Gebouwd met fabrieksnummer 18776 voor de Gooische Stoomtram onder nummer 18, later 14. Daarna naar de Ver. Coöp. Suikerfabriek te Roosendaal. In 1966 naar de SHM. A-status Loc GS 18.jpg
Loc 23 – Stoom WSM 23 "H.J.H. Modderman" 1918
(Orenstein & Koppel A.G.)
In 1918 gebouwd met fabrieksnummer 8319 voor de Westfälische Eisen und Drahtwerke te Aplerbeck. In 1929 naar de WSM. In 1940 verkocht aan de Coöperatieve Suikerfabriek van Zevenbergen. In 1971 naar de SHM. A-status
Loc 26 – Stoom LTM 26 "Ir.P.H. Bosboom" 1922
(Hannoverische Machinenfabr.)
A-status Loc LTM 26.jpg
Loc 30 – Stoom SHM 30 "Hoorn" 1908
(Arnold Jung)
Gebouwd met fabrieksnummer 1268 voor de Rotterdamse Gasfabriek en later Gasfabriek Keilehaven te Rotterdam. In 1967 naar de SHM. A-status Loc SHM 30.jpg
Loc 31 – Stoom SHM 31 1886
(Arnold Jung)
Ingezet bij de Gasfabriek Keilehaven, eerst als 4, later 27 en 31. Bij SHM van 1968 tot 1980. Gesloopt.
Loc 6513 – Stoom "Neuehoffnungshütte II", overeenkomend met SS 601-612 (later NS 6501-6512) 1887
(Hohenzollern A.G.) [8]
Loc NS 6513.jpg
Loc 7742 – Stoom NS 7742 "Bello" 1914
(Berliner Maschinenbau A.G.)
A-status Loc NS 7742.jpg
Loc 35 – Diesel SHM 35 "Griezel" 1975
(LOWA Lokomotivbau Karl Marx)
SHM 35, Griezel.JPG
Loc 47 – Diesel SHM 47 "Pluisje" 1925
(Orenstein & Koppel A.G.)
Voorheen SP 05. C-status
Loc 48Diesel Loc 48 1953
(Baume et Marpent, Luik)
40 ton, 2 cummins-dieselmotoren van elk 150 pk. Gebouwd voor de Hoogovens. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.
Loc 49 – Diesel SHM 49 "Gruisje" 1960
(Schöma Fritz Schöttler GmbH)
Loc SHM 49.jpg
Loc 101 – Diesel NTM 101 1935
(Kromhout, Amsterdam)
In 1935 schafte de NTM een dieselloc aan (101), maar het bleef bij één exemplaar.[9][10] A-status Loc NTM 101.jpg
Loc 117Diesel NS 117 1930 In 1947 als rangeerlocomotief naar Beijnes, daarna naar de Hoogovens. In 1974 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.
Loc 162 – Diesel NS 162 1941
(Vulcan Foundry Ltd, Engeland)
Eigendom van 'Stichting 162'. Loc WD 33.JPG
Loc 271 – Diesel NS 271 1938
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2012 overgenomen van Stichting KLOK. Loc NS 271.jpg
Loc 288 – Diesel NS 288 1938
(Centrale Werkplaats NS, Zwolle)
In 2010 overgenomen van HIJSM. Loc NS 288.jpg
Loc 346 – Diesel NS 346 (plukloc) 1950
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2010 overgenomen van HIJSM.
Loc V4Diesel V 22 100 1940
(Deutz AG, Köln-Deutz)
Gebouwd voor Wehrmacht voor inzet te Hannover.[11] In 1975 aangekocht door SHM. Een jaar later te koop gezet en waarschijnlijk in 1979 gesloopt.[12]
Motorrijtuigen
Motorrijtuig 14 – Diesel GoTM 14 1929 (Nordwaggon, Bremen) A-status
Motorrijtuig 40 – Diesel WSM 40 1923
(Deutsche Werke, Kiel)
Deze motorwagen van de WSM kwam in 1930 bij de NIAG in dienst als T10. In 1969 naar de SHM.[13] A-status
Motorrijtuig M1503Diesel M1503 "Uil" 1955
(Talbot, Aken)
In 1955 als VT3 gebouwd voor de AG Ruhr-Lippe-Eisenbahnen. In 1967 naar de Hümmlinger Kreisbahn. In 1971 naar de SHM. In 1982 afgevoerd naar VSM (later gesloopt).[14]
Motorrijtuig M1505Diesel M1505 "Koekoek" 1926
(Deutsche Werke, Kiel)
In 1926 gebouwd voor de Spoorlijn Niebüll - Dagebüll. In 1973 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.
Rijdende stoomspoorkraan
Rijdende spoorkraan 39 – Stoom SHM 39 1946
(Koninklijke Maatschappij 'De Schelde')
In april 2015 naar de SGB. B-status Stoomkraan SHM 39.JPG
Werkmaterieel
Werkmaterieel 51 – Diesel SHM 51 1964
(Fa. Cemafer)
Werkmaterieel 78 – Benzine NS 78 1953
(Fa. D. Wickham en Co. LTD.)
Draisine NS 78.JPG
Nummer Maatschappijnummer en naam Bouwjaar (fabriek) Opmerkingen [6][7] Afbeelding
Tramrijtuigen
Rijtuig 6 (AB6) ZE AB6 1902
(Pennock en Co, Den Haag)
B-status Rijtuig ZE AB 6.jpg
Rijtuig 8 (AB8) ZVTM AB8 1916
(Allan, Rotterdam)
A-status Rijtuig ZVTM AB 8.jpg
Rijtuig 18 (B18) HTM 780 1929
(La Brugeoise, Nijvel)
Serie 751-780. In 1968 naar de SHM en vernummerd in B18. Later naar HOVM, Den Haag. BN HTM 780 HOVM.JPG
Rijtuig 21 GoTM 21 1915
(Allan, Rotterdam)
B-status Rijtuig GTM AB 21.jpg
Rijtuig 22 GS 22 1904
(Waggon und Maschinenbau A.G, Görlitz)
A-status Rijtuig GS AB 22.jpg
Rijtuig 24 (AB24) SBM AB24 1927
(Allan, Rotterdam)
B-status SHM Rijtuig SBM AB 24.JPG
Rijtuig 27 (BC27) OG BC27 1917
(Beijnes, Haarlem)
A-status
Rijtuig 34 OSM 34 1910
(Allan, Rotterdam)
A-status. Tot 1949 in gebruik bij OSM. Tot 1952 woning in Zeist, daarna tot 2003 woning in Beusichem.
Rijtuig 87 (BC87) NTM B87 1920
(Werkspoor, Amsterdam)
B-status
Rijtuig 205 (C205) NTM C205 1916
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status. In 1947 naar NS. In 1951 verkocht als woning in Den Hoorn. Rijtuig NTM C 205.jpg
Rijtuig 334 (AB334) RTM AB334 1898
(S.A. de Construction 'la Métallurgique', Nijvel)
B-status
Rijtuig 341 (AB341) RTM AB341 1900
(S.A. de Construction 'la Métallurgique', Nijvel)
C-status
Rijtuig 370 (AB370) RTM AB370 1905
(Compagnie centrale de construction, Haine St. Pierre)
C-status Rijtuig RTM AB 370.jpg
Rijtuig 395 (AB395) RTM AB395 1906
(Allan, Rotterdam)
C-status Rijtuig RTM AB 395.jpg
Rijtuig 423 (BC423) NS BC423 1920
(Werkspoor, Amsterdam)
B-status Rijtuigen NS BC 423 en BC 425.JPG
Rijtuig 425 (BC425) NS BC425 1920
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status Rijtuigen NS BC 423 en BC 425.JPG
Rijtuig 1502 (BD1502) LTM BD1502 1922
(Beijnes, Haarlem)
B-status
Rijtuig 1504 (B1504) LTM B1504 1922
(Beijnes, Haarlem)
A-status
Rijtuig 19 (B19) SHM B19 1944 of -48
(NMVB-Werkplaats Kuregem)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel. Voormalig nummer 19424. Omgespoord naar normaalspoor. Reed van 1974 tot 1990 bij SHM, maar is toen buiten dienst gesteld. In 1977 buffetrijtuig gemaakt.
Rijtuig 20 (B20) SHM B20 1951
(NMVB-Werkplaats Kuregem)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel. Voormalig nummer 19492. Omgespoord naar normaalspoor. Reed van 1974 tot 1990 bij SHM, maar is toen buiten dienst gesteld.
(Lokaal)spoorrijtuigen
Rijtuig B 5240 NS B 5240 1929 Blokkendoosrijtuig. In 1974 gehuurd van NS; in 1975 naar de VSM.[15]
Rijtuig B 5241 NS B 5241 1929 Blokkendoosrijtuig. In 1974 gehuurd van NS; in 1975 naar de VSM.[15]
Rijtuig C1 SHM C1 1908 Duits lokaalspoorrijtuig van Moerser Kreisbahn, later NIAG. In 1970 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.
Rijtuig C2 SHM C2 1913 Duits lokaalspoorrijtuig van Moerser Kreisbahn, later NIAG. In 1970 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.
Rijtuig C3 SHM C3 1908 Duits lokaalspoorrijtuig van Moerser Kreisbahn, later NIAG. In 1970 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.
Rijtuig CR7 SHM CR7 1908 Duits lokaalspoorrijtuig. Kwam in dienst bij de Eisenbahn Farge-Vegesack. Daarna bij de Kiel-Schönberger Eisenbahn. Daarna naar de Jülicher Kreisbahn in Jülich. In 1972 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.’’
Rijtuig B11 SHM B11 1940 Duits lokaalspoorrijtuig van de Hersfelder Kreisbahn, in 1974 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.[15]
Rijtuig C12 SHM C12 Duits lokaalspoorrijtuig van de Hersfelder Kreisbahn, in 1974 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.[15]
Rijtuig 29 1950 Verblijfswagen voor de vrijwilligers van de SHM. Voormalig rijtuig NS B 7709 of 51 84 29-40 111 (Plan D). Later naar Het Spoorwegmuseum.
Rijtuig 33 Duits lokaalspoorrijtuig. Oorspronkelijk van DB, later van Teutoburger Wald-Eisenbahn, in 1974 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt.[16]
Rijtuig C37 MBS C37 1889
(Waggon und Maschinenbau A.G, Görlitz)
Duits lokaalspoorrijtuig van de Braunschweig-Schöninger Eisenbahn. In 1956 voorzien van nieuwe wagenbak, in 1971 naar de Museum Buurtspoorweg als C37. In 2013 en 2016-'17 gehuurd van de MBS.
Rijtuig CR42 SHM CR42 Duits lokaalspoorrijtuig van de Bentheimer Eisenbahn. In 1971 naar de SHM. 1996 naar de Museum Buurt Spoorweg. In 1998 naar DHEF Harpstedt. 2004 naar GRAF Mec in Nordhorn.
Rijtuig 51 (B51) SHM B51 1950
(ÖBB Werkplaats, Simmering)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB met nummer 38.201 uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen.
Rijtuig 52 (BC52) SHM BC52 1953
(ÖBB Werkplaats, St. Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen. SHM Rijtuig BC52.jpg
Rijtuig 53 (BC53) SHM BC53 1950
(ÖBB Werkplaats, St. Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen.
Rijtuig 54 (B54) SHM B54 1950
(ÖBB Werkplaats, Simmering)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.972-38.999, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen. SHM Rijtuig B54.jpg
Rijtuig 55 (BC55) SHM BC55 1950
(ÖBB Werkplaats, Simmering)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen. Rijtuig SHM BC 55.JPG
Rijtuig 56 (B56) SHM B56 1950
(ÖBB Werkplaats, St. Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen.
Rijtuig 57 (BC57) SHM BC57 1951
(ÖBB Werkplaats, St. Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen. Rijtuig SHM BC 57.JPG
Rijtuig 58 (C58) SHM C58 1954
(ÖBB Werkplaats, St. Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen. Rijtuig SHM C58.jpgSHM Rijtuig C58 interieur.jpg
Rijtuig 59 (B59) SHM B59 1954
(ÖBB Werkplaats St. Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen. Rijtuig SHM B59.jpgSHM Rijtuig B59 Interieur.jpg
Restauratierijtuig 60 (Buf 60) SHM Buf 60 1951
(ÖBB Werkplaats, St. Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen. Rijtuig SHM Buf 60.JPGRijtuig SHM Buffetrijtuig.jpg
Rijtuig 61 Duits lokaalspoorrijtuig. Oorspronkelijk van DB, later van Teutoburger Wald-Eisenbahn, in 1974 naar de SHM.[16]
Rijtuig 61 (B61) SHM B61 1954
(ÖBB Werkplaats, St. Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een zogenaamde Spantenwagen. Later naar Nassauische Touristik-Bahn; daarna in 2013 naar de SHM. SHM Rijtuig B61-1.jpgSHM B61 Rijtuig Interieur.jpg
Rijtuig B61 SHM B61 1949-1964 (Wagonfabrik Schlieren) Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In 2013 naar de Verein Seetalwagen. SHM Rijtuig B61.jpg
Rijtuig B62 SHM B62 1949-1964 (Wagonfabrik Schlieren) Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In 2013 naar de Verein Seetalwagen.
Rijtuig B63 SHM B63 Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In 2013 naar de Verein Seetalwagen. SHM Rijtuig B63.jpg
Rijtuig B64 SHM B64 1949-1964 (Wagonfabrik Schlieren) Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In 2013 naar de Verein Seetalwagen.
Rijtuig WR65 SHM WR65 1951 (SWS) Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig in restauratieuitvoering met nummer WR50 85 88-33 108 (ex Dr4ü 10119, aangekocht in 1984. In 2013 naar de Verein Seetalwagen. SHM WR65.jpg
Rijtuig 290 (C290) NS C290 1917
(Werkspoor, Amsterdam)
Gebouwd voor inzet bij de Staatsmijnen in een serie van 15 rijtuigen. In 1923 naar de Nederlandse Spoorwegen; later werd het bovenleidingsmontagewagen 165052. In 1969 verkocht aan de SHM. Het rijtuig heeft banken uit Blokkendozen Mat '24. A-status SHM Rijtuig NS C290.jpg
Post/bagagewagens
Post/bagagewagen 3 (D3) SBM D3 1913
(Allan, Rotterdam)
Post/bagagewagen 5 (D5) SBM D5 1926
(Allan, Rotterdam)
B-status
Post/bagagewagen 6 (D6) NTM D6 1903
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status Wagen NTM D6.JPG
Conducteur/bagagewagen 1 (P1) NTM P1 1888, 1930
(Beijnes, Haarlem)
A-status Wagen NTM P1.jpg
Conducteur/bagagewagen 8 (P8) NTM P8 1915
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Goederenwagens
Gesloten goederenwagen 3 (E3) NTM E3 1915
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Postwagen 5 (LD 5) NCS LD 5 1914
(Allan, Rotterdam)
C-status
Koppelwagen 9 (K9) NTM K9 1916
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status Wagen NTM K9.jpg
Koppelwagen 10 (K10) NTM K10 1916
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 12 (EE12) DSM EE12 1929
(DSM-werkplaats Dedemsvaart)
A-status
Koppelwagen 16 (K16) NTM K16 1924
(NTM-werkplaats, Drachten)
C-status Wagen NTM K16.JPG
Gesloten goederenwagen 21 (E21) NTM E21 1915
(Werkspoor, Amsterdam)
B-status
Gesloten goederenwagen 21 NHTM 21 1897
(S.A. de Construction 'la Métallurgique', Nijvel)
B-status Wagen NHTM 21.JPG
Open goederenwagen 38 NHTM 38 1908
(Pennock en Co, Den Haag)
A-status
Veewagen 57
(F57)
NTM E57 1913
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status
Gesloten goederenwagen 59 (D59) ZVTM D59 1930 (La Brugeoise) C-status
Veewagen 63 (F63) NTM F63 1913
(Werkspoor, Amsterdam)
Gesloten goederenwagen 67 (E67) NTM E67 1911
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status Wagen NTM E67.jpg
Gesloten goederenwagen 75 (E75) NTM E75 1913
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 85 EDS 85 1930
(Noord Nederlandse Machinefabriek, Winschoten)
A-status EDS 85-VI.JPG
Veewagen 88 (F88) NTM F88 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 102 (E102) OG E102 1930
(La Brugeoise)
C-status
Gesloten goederenwagen 128 (E128) NTM E128 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status NTM e128-III.JPG
Gesloten goederenwagen 134 (E134) NTM E134 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 160 (CHA160) NS CHA160 1867
(HIJSM-werkplaats Haarlem)
A-status
Gesloten goederenwagen 167 (E167) NTM E167 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 208 MBS 208 1913
(Allan, Rotterdam)
Wagen MBS 208.JPG
Gesloten goederenwagen 406 (Dt406) NS Dt406 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
B-status
Gesloten goederenwagen 579 (CHD579) HIJSM CHD579 1888
(HIJSM-werkplaats Haarlem)
C-status
Open goederenwagen 59221 NS 59221 Onbekend
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status
Open goederenwagen 172384 NS 172384 Onbekend
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Open goederenwagen 172443 NS 172443 1907
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status Wagen NS 172443.JPG
Open goederenwagen 172473 NS 172473 1913
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status SHM Goederenwagon NS 172473.JPG
Verblijfswagen 81 SHM 81 1954
(Werkspoor, Amsterdam)
Rongenwagen 83 SHM 83 1958
(Werkspoor, Amsterdam)
Rongenwagen 84 SHM 84 1958
(Werkspoor, Amsterdam)
Rongenwagen 85 SHM 85 1958
(Werkspoor, Amsterdam)
Rongenwagen 86 SHM 86 1958
(Werkspoor, Amsterdam)
Zelflosser 87 SHM 87 1961
(Talbot, Aken)
Zelflosser 88 SHM 88 1961
(Talbot, Aken)
Rongenwagen 89 SHM 89 1960
(Werkspoor, Amsterdam)
Ketelwagen 101 SHM 101 1894 Oude containerwagen van NS met nummer 155221, daarvoor 93086, 94184, 29319. Voormalige HIJSM 8361. In 1969 naar de SHM, verbouwd tot waterwagen. Inmiddels verdwenen.
Ketelwagen 102 SHM 102 1946
(Zielona Gorá, Polen)
Waarschijnlijk oorlogsbuit, doch niet zeker. Capaciteit van 24 m3. In 1976 geschonken door de Chevron Oliemaatschappij. C-status SHM Ketelwagen 102.JPG
Ketelwagen 103 SHM 103 1946
(Zielona Gorá, Polen)
Waarschijnlijk oorlogsbuit, doch niet zeker. Capaciteit van 24 m3. In 1976 geschonken door de Chevron Oliemaatschappij. Inmiddels verdwenen.
Gesloten goederenwagen 105 SHM 105 1957
(Wagonfabriek Lindner, Ammendorf)
Open goederenwagen 157 SHM 157 1928
(de La Hestre)
Wagen SHM 157.JPG
Gesloten goederenwagen 5060 NS 5060 1954
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status
Gesloten goederenwagen 24676 NS 24676 1929
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status Wagen NS 24676.JPG
Ketelwagen 67081 NS 67081 1954
(Rastatt, Duitsland)
C-status SHM Ketelwagen 67081.jpg
Rongenwagen 87802 NS 87802 1942
(Beijnes, Haarlem)
C-status

Trivia[bewerken]

Film[bewerken]

Scènes bij de Museumstoomtram zijn te zien in de speelfilm The Riddle of the Sands uit 1979, met Michael York. Deze film speelt zich deels af in de omgeving van Emden. Station 'Emden' is station Medemblik, station 'Bensersiel' is station Twisk.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]