Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Loc SHM 5 met locaalspoorrijtuigen onderweg te Twisk
Loc SHM 5 met locaalspoorrijtuigen onderweg te Twisk
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdvestiging Hoorn
Actief 1968-heden
Website museumstoomtram.nl
Beheer
Trajecten Hoorn - Medemblik
Trajectlengte 20 km
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Spoorlijn Hoorn - Medemblik
ABZg+r uit Zaandam en uit Alkmaar
BHF 0 Tramstation Hoorn
Station Hoorn NS
ABZgr naar Enkhuizen
eHST 1 Hoorn Koepoortsweg
eHST 2 Westerblokker
eBHF 4 Zwaag
eHST 5 Zwaagdijk
BHF 6 Wognum-Nibbixwoud
eABZgl tramlijn naar Schagen opgebroken
eHST 7 Wijzend
eBHF 9 Benningbroek-Sijbekarspel
eBHF 10 Abbekerk-Lambertschaag
eBHF 14 Midwoud-Oostwoud
BHF 16 Twisk
BHF 18 Opperdoes
eHST 19 Opperdoes Oosteinde
KBHFe 20 Medemblik
BOOT Toeristische bootdienst naar Enkhuizen
Sporenplan Hoorn (SHM in blauw, NS in zwart). Bron: www.sporenplan.nl
SHM lok 5 'Enkhuizen' rangeert met trein te Hoorn; 8 augustus 2008.
Een reportage van het Polygoonjournaal uit 1971 over de dan nog jonge museumspoorlijn, waarin loc 30 met drie rijtuigen te zien is in Medemblik en Twisk.

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM) voert met historisch stoomtrammaterieel een dienst uit op de toeristische spoorweg (museumlijn) Hoorn – Medemblik. Het bedrijf exploiteert ook, in samenwerking met Rederij Gebhard, de bootdienst MedemblikEnkhuizen met het museumschip MS Friesland.

Dit zijn twee van de drie onderdelen van de 'Historische Driehoek', een dagtocht die men kan maken tussen de Westfriese steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen, waarbij de derde zijde van de driehoek gevormd wordt door de spoorlijn Hoorn – Enkhuizen met de reguliere treindienst van de NS.

Het museum maakt gebruik van het voormalige goederen- en rangeeremplacement van station Hoorn. De eerste ritten met museummaterieel werden hier op 23 mei 1968 gemaakt. Hiervoor werd gebruikgemaakt van de locs 18 en 30 met NS-Blokkendoosrijtuigen. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum werden op 1 mei 2008 deze ritten met dezelfde materieelsamenstelling herhaald.

In de daarop volgende jaren ontwikkelde zich het museale en toeristische stoomtrambedrijf zoals dat momenteel bestaat.

Het stoomtrambedrijf herinnert aan de vele stoomtrambedrijven zoals die tussen 1879 en 1966 in Nederland bestonden. Als leidraad voor de stoomtram wordt het jaar 1926 aangehouden.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn en stations[bewerken | brontekst bewerken]

De Museumstoomtram maakt gebruik van de voormalige lokaalspoorlijn tussen Hoorn en Medemblik, geopend in 1887.

Niet alleen het rollend materieel, maar ook de entourage van de lijn draagt bij tot het historische karakter van de tramdienst, zoals de gerestaureerde stationsgebouwen te Wognum-Nibbixwoud, Twisk en Opperdoes en het seinhuis te Hoorn, dat afkomstig is uit Kesteren. Het station te Medemblik is tussen december 2006 en juli 2007 in historische staat gerestaureerd.

Nog in particuliere handen zijn de stationsgebouwen van Benningbroek-Sijbekarspel en Zwaag, alsmede de overwegwachterswoning te Zwaagdijk. Het stationsgebouw van Midwoud-Oostwoud werd in 1971 afgebroken, ook het haltegebouw van Westerblokker bestaat niet meer. Dat werd in 1970 gesloopt. De gemeenteraad van Medemblik heeft op 10 september 2007 besloten om het stationsgebouw van Abbekerk-Lambertschaag, aan te kopen.[1] In januari 2020 kwam dit station ter beschikking van de museumstoomtram.[2]

Sinds 1987 staat op het emplacement te Hoorn het stationsgebouw van de SHM. In 2015 is het station uitgebreid en verbouwd in de stijl van het vroegere tramstation te Coevorden.

Op het emplacement te Hoorn prijkt het voormalige seinhuis uit Kesteren. De mechanische beveiligingsapparatuur is in werkende staat en aangepast voor de bediening van wissels en seinen op het SHM-emplacement. Het handeltoestel is van het type HSM.

Als onderdak voor de werkplaats van de SHM dient sinds 1968 de vroegere motorwagenloods bij het Station Hoorn. Deze loods werd in 1929 gebouwd voor de motorwagens die toen dienst gingen doen op de tram- en lokaalspoorlijnen bij Hoorn.

Op het emplacement staat ook de 'lange loods', deze geeft onderdak aan de historische locs en tramrijtuigen. In 2017 is de voormalige CiKo-loods aangekocht aan het westelijke einde van het emplacement, tegen het Keern aan.

In 2019-2020 is het emplacement van Station Medemblik geheel vernieuwd en aangepast aan de behoeften van de stoomtramdienst.[3]

Kenniscentrum[bewerken | brontekst bewerken]

In Hoorn bevindt zich ook het Kenniscentrum over de Geschiedenis van de Stoomtram in Nederland: Het Stoomtram Documentatie Centrum (SDC).

Bedrijfsstructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn vier juridische entiteiten, waarvan drie stichtingen en een vennootschap. Het museale bezit - historisch materieel en gebouwen - is ondergebracht in de Stichting Beheer Museumstoomtram (SBM). De railinfrastructuur is ondergebracht in de Stichting Beheer Spoorlijn (SBS). De BV exploitatiemaatschappij Museumstoomtram (BEM) is de vennootschap waarin het vervoer en aanverwante activiteiten zijn ondergebracht. Al het personeel is in dienst van de vennootschap. De gecertificeerde aandelen in bezit van de West-Friese gemeenten zijn ondergebracht in de Stichting Administratie Kantoor (SAK).[4]

Een groot deel van de medewerkers zijn vrijwilligers.

Dienstregeling en dagelijkse gang van zaken[bewerken | brontekst bewerken]

De tram rijdt ongeveer 6 maanden per jaar, 6 dagen per week (niet op maandag), plus enkele maanden alleen in het weekend, één keer per dag van Hoorn (vertrektijd 10.40 uur) naar Medemblik en terug; in augustus en andere vakantieperioden vaker.

  • De tram van 10.40 uur vanuit Hoorn bestaat altijd uit lokaalspoorrijtuigen, dat wil zeggen 'de Oostenrijkers' (voorheen zo nodig aangevuld met één of meer 'Zwitsers'; een enkele keer geheel uit de Zwitsers), maar nooit uit Nederlandse houten stoomtramrijtuigen. De Zwitserse rijtuigen zijn eind 2012 teruggekeerd naar Zwitserland. Locomotieven: meestal de 26 of 5; soms de 30 of 7742 'Bello'.
  • De tram van 11.40 uur vanuit Hoorn (in het hoogseizoen, feestdagen en schoolvakanties) bestaat uit Nederlandse houten stoomtramrijtuigen en een aantal tramgoederenwagens, inclusief een postbagagewagen met postconducteur. Locomotieven: 5, 18, 30 of 7742 'Bello'.
  • In de zomermaanden rijdt gedurende vijf weken de "Stoomtram 1900" op dinsdag, woensdag en donderdag met vertrek uit Hoorn om 13.30 en 15.30. Voorafgaand is en programma van 50 minuten in Hoorn. Deze tram rijdt met één historisch stoomtramrijtuig en met een paar historische tramgoederenwagens naar Wognum-Nibbixwoud.
  • Er is geen draaischijf, keerdriehoek of keerlus. De stoomlocomotieven van de SHM rijden achterwaarts (dus met machinistenhuis vóór) van Hoorn naar Medemblik en vooruit (dat wil zeggen met schoorsteen vóór, dit geldt dus ook voor de 'vierkante' tramlocomotieven) van Medemblik naar Hoorn.

Aangepaste dienstregeling 2020[bewerken | brontekst bewerken]

Als gevolg van de coronacrisis kon in april en mei 2020 niet voor publiek worden gereden. Het rijseizoen start dit jaar op 6 juni. Er wordt in juni gereden op zaterdag en zondag, in juli wordt er gereden op dinsdag t/m zondag, in augustus zeven dagen per week. In deze maanden wordt er één rit per dag gereden: vertrek uit Hoorn om 10.40 uur en vertrek uit Medemblik om 13.20 uur. De aansluitende boot in Medemblik vaart in deze periode niet. Van 1 september t/m 4 oktober wordt er gereden op dinsdag t/m zondag volgens dezelfde dienstregeling, nu vaart de aansluitende boot van Medemblik naar Enkhuizen één keer per dag. Op 19, 22 en 26 oktober weer dezelfde dienstregeling, maar nu vaart de boot niet.

Van 10 t/m 18 oktober worden er twee ritten per dag gereden: vertrek uit Hoorn om 10.40 en 11.40 uur en vertrek uit Medemblik om 13.20 en 15.20 uur. Ook de aansluitende boot van Medemblik naar Enkhuizen vaart één keer per dag. Ook op de weekeinden van 24 / 25 oktober, 31 oktober / 1 november en 7 / 8 en 14 november wordt volgens dezelfde dienstregeling gereden.

Meereizen kan alleen na reservering vooraf. Dienstregeling onder voorbehoud van wijzigingen.[5][6]

Reizigersaantallen
1971 '72 '73 '74 '81 '83 2009 '10 '11 '13 '14 '15 '16 '17 '18
Passagiers (x 1000) 18 33 48 70 56 82[7] 124 128 128 138 145[8] 140[9] 155[10] 157[11] 177[12]

Galerij Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Rollend materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Locomotieven[bewerken | brontekst bewerken]

Locomotief 18 van de Gooische Stoomtram.

De Stoomtram Hoorn – Medemblik beschikt over een belangwekkende collectie historisch stoomtrammaterieel, waaronder twee rijvaardige vierkante stoomtramlocomotieven, locomotief 8 van de voormalige HTM (gebouwd door Machinefabriek Breda) en locomotief 18 van de voormalige GSM (gebouwd door Henschel). Voorts de Verhoop-locomotief LTM 26 en loc NS 7742 'Bello', afkomstig van de in 1955 opgeheven tramlijn Alkmaar - Bergen - Bergen aan Zee. Andere rijvaardige stoomlocomotieven zijn de 'La Meuse' loc 5, en de 'Jung' locomotieven 16 en 30. In de afgelopen tien jaar is loc Neuehoffnungshütte II, type NS 6500, herbouwd als NS 6513 en op 1 juli 2017 in dienst gesteld. Niet rijvaardig is WSM-locomotief 23. Voorts is diesellok NTM 101, afkomstig van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij, sinds het gereedkomen van de restauratie in 2013 beschikbaar gekomen. NS loc 162 (WD 33) is na gereedkomen van de restauratie in 2014 beschikbaar gekomen. Vanaf 2017 is zij bij de STAR ondergebracht, in 2018 ging zij naar de Museum Buurtspoorweg. Voor rangeerwerk zijn de in oorspronkelijke staat gebrachte NS Sikken 271 en 288 op het emplacement Hoorn aanwezig. Loc 16 is vanaf 2018 in langdurige bruikleen bij de Museum Buurtspoorweg.

Rijtuigen en wagens[bewerken | brontekst bewerken]

De Stoomtram beschikt over een fraaie collectie houten stoomtramrijtuigen, waarvan er zeven bedrijfsvaardig zijn: de 22 van de Gooische Stoomtram (GS), de 334 en 370 van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), de AB 6 van de tramlijn Zutphen - Emmerik (ZE; Gelderse Tram), de C 205 van de Friese tram (NTM), rijtuig AB 24 van de Stoomtram-Maatschappij Breskens - Maldeghem (SBM) en rijtuig AB 8 van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij (ZVTM). De restauratie van rijtuig RTM 334 is gereed gekomen in 2015. In restauratie zijn de rijtuigen 21 van de GS, die na herstel in haar oorspronkelijke vorm als rijtuig 6 van de Zuiderzeetramweg van de NCS zal terugkeren; rijtuig 395 van de RTM en twee NS-rijtuigen, BC 423 en BC 425, die vroeger hebben gereden tussen Alkmaar en Bergen.

Verder is nog een flink aantal stoomtramgoederentramwagens gerestaureerd, veelal uit teruggevonden wagenbakken, die na opheffing van trambedrijven nog decennialang als schuurtjes dienstdeden. Dienstvaardig zijn goederenwagens van de NTM (Nederlandsche Tramweg Maatschappij), OG (Oostelijk Groningen), EDS (Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij, zie DSM) en NHTM (Waterlandse tram). In 2017 is veewagen NTM F63 dienstvaardig opgeleverd. Ook een aantal voormalige spoorgoederenwagens van NS is gerestaureerd.

Als statische objecten zijn in de werkplaats aanwezig loc RSTM 2 en een rijtuigbak van de ZNSM, die herinneren aan de begintijd van de stoomtram in Nederland in de jaren tachtig van de 19e eeuw.

Het historisch Nederlands stoomtrammaterieel in de verzameling is afkomstig uit alle 11 provincies waar trams hebben gereden. Bedrijfsvaardig Nederlands stoomtrammaterieel is aanwezig uit 9 van de 11 provincies, namelijk niet uit Utrecht en Noord-Brabant.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bovenstaande rijtuigen met een museaal karakter en niet-museale rijtuigen van Oostenrijkse (voorheen ook Duitse of Zwitserse) oorsprong.

Materieeloverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Cursief = niet meer aanwezig bij de SHM

Nummer en Tractie Maatschappijnummer en naam Bouwjaar (fabriek) Opmerkingen[13][14] / Status in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed Afbeelding
Locomotieven
Loc 2 – Stoom RSTM 2 1881
(Merryweather & Sons Ltd, London)
Gebouwd met fabrieksnummer 110 voor de Rijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij. Sinds 1 juli 2017 in permanente bruikleen van het Spoorwegmuseum. A-status Steam Locomotive RSTM 2.JPG
Loc 5 – Stoom SHM 5 "Enkhuizen" 1929
(Société de La Meuse)
Gebouwd met fabrieksnummer 3252 voor de Nederlandsche Stikstof Fabriek te Sluiskil.[15] Overgenomen van MBS in 1972. B-status SHM Loc 5.jpg
Loc 6 – Stoom SHM 6 1920
(Hohenzollern)
Gebouwd met fabrieksnummer 4289. In dienst bij Mechernicher Werke als nummer 18. In 1956 naar Westfälische Lokomotivfabrik te Hattingen. Daarna naar de Eschweiler Bergwerks Verein. In 1977 naar Hoorn. Afgevoerd in 1993, gesloopt. Loc 6 Bollo.jpg
Loc 8 – Stoom HTM 8 "Ooievaar" 1904
(Backer & Rueb, Breda)
Voornamelijk ingezet op de tramlijnen naar Scheveningen en Delft. Rond 1933 naar Bruinkoolmaatschappij Carisborg te Hoensbroek. In 1962 terug naar Backer & Rueb. In 1988 gerestaureerd, vanaf 1990 buiten dienst. In 1996 naar SHM, alwaar sinds 2006 na restauratie in dienst. A-status Loc HTM 8.jpg
Loc 11 – Stoom SHM 11 1928
(La Meuse)
In dienst bij de Chemin de Fer de l'Artois als 11, daarna de Centrale Suikermij. Sas van Gent. Bij SHM van 1971 tot 1977. Hoewel de loc oorspronkelijk op de nominatie stond om te worden gereviseerd,[15] is deze uiteindelijk toch gesloopt. Loc 11.jpg
Loc 16 – Stoom SHM 16 "Medemblik" 1943
(Arnold Jung Locomotivfabr.)
Gebouwd met bouwnummer 9846 voor de Brinker Eisenwerke te Hannover-Langenhagen, later Georgsmarienhütten Eisenbahn nummer 16.
Sinds 2018 in langdurige bruikleen bij de MBS
Loc SHM 16.jpg
Loc 18 – Stoom GS 18 "Leeghwater" 1921
(Henschel & Sohn, Kassel)
Gebouwd met fabrieksnummer 18776 voor de Gooische Stoomtram onder nummer 18, later 14. In 1937[15] naar de Ver. Coöp. Suikerfabriek te Roosendaal. In 1966 naar de SHM. Deze locomotief reed in 1967 de afscheidsrit van de Westlandse tram. A-status Loc GS 18.jpg
Loc 23 – Stoom WSM 23 "H.J.H. Modderman" 1918
(Orenstein & Koppel A.G.)
In 1918 gebouwd met fabrieksnummer 8319 voor de Westfälische Eisen und Drahtwerke te Aplerbeck. In 1929 naar de WSM. In 1940 verkocht aan de Coöperatieve Suikerfabriek van Zevenbergen onder nummer 2. In 1971 naar de SHM. Sinds 1979 buiten gebruik door verlopen ketelkeuring. A-status Loc WSM 23.jpg
Loc 26 – Stoom LTM 26 "Ir.P.H. Bosboom" 1922
(Hannoversche Machinenfabrik AG, Hanomag)
Gebouwd voor de tramlijnen Maastricht – Vaals en Roermond – Sittard. Vanaf 1938 verschillende eigenaren, o.a. Maastrichtse Metaalhandel H.E. Dotremont, Klöckner & Co (D), Sachtleben Chemie AG en de Stürtzelberger Hütte te Neuss.[16] In 1972 aangekocht via de Tramweg Stichting. A-status Loc LTM 26.jpg
Loc 30 – Stoom SHM 30 "Hoorn" 1908
(Arnold Jung)
Gebouwd met fabrieksnummer 1268 voor de Rotterdamse Gasfabriek en later Gasfabriek Keilehaven te Rotterdam. In 1967 naar de SHM. A-status Loc SHM 30.jpg
Loc 31 – Stoom SHM 31 1886
(Arnold Jung)
Ingezet bij de Gasfabriek Keilehaven, eerst als 4, later 27 en 31. Bij SHM vanaf 1968. Gesloopt in 1980 Loc SHM 31.jpg
Loc 6513 – Stoom Overeenkomend met SS 601-612 (later NS 6501-6512) 1887
(Hohenzollern A.G.)[17][18]
Gebouwd voor W. Ernst Haas und Sohn in Sinn (Dillkreis), aldaar "Neuehoffnungshütte II". In 1973 verkocht naar de Museumseisenbahn Aschaffenburg. In 1978 naar SHM. Bedrijfsvaardig sinds 1 juli 2017. Loc NS 6513 (2).jpg
Loc 7742 – Stoom NS 7742 "Bello" 1914
(Berliner Maschinenbau A.G.)
Gebouwd voor HSM, vanaf 1932 ingezet op de tramlijn Alkmaar – Bergen aan Zee. In 1955 buiten gebruik en vanaf 1960 als monument in Bergen. In 1978 naar SHM. A-status Loc NS 7742.jpg
Loc 2 – Diesel SHM 2 "Sijtje" 1943
(Spoorijzer)
Gebouwd voor de Gasfabriek Haarlem. Deze locomotief had het uiterlijk van een tuinhuisje[19] en was gebouwd op een onderstel van een oud tweeassige goederenwagen. De locomotief was voorzien een luchtgekoelde 3 cilinder Deutz-motor.[15] Gesloopt in 1990. Rangeervoertuig SHM 'Sijtje'.jpg
Loc 34 – Diesel SHM 34 1953 Motorenfabrik Deutz Gebouwd voor DEMKA, daarna naar Hoogovens. In 1984 naar SHM en gebruikt als plukloc voor loc 35. Demka loc 34, later bij de SHM als plukloc gebruikt voor loc 35.
Loc 35 – Diesel SHM 35 1953 Motorenfabrik Deutz Gebouwd voor DEMKA, daarna naar Hoogovens. In 1994 naar SHM. In januari 1998 buiten dienst gesteld na aanrijding. Monument bij Metaalhandel Blokdijk in Hoorn. 0131 Loc 35 voor de loods.jpg
Loc 35 (II) – Diesel SHM 35 (II) "Griezel" 1975
(LOWA Lokomotivbau Karl Marx)
Gebouwd voor VEB Handelsgemeinschaft Obst, Gemüse und Speisekartoffeln te Halle (Saale), later VEB Anschlußbahngemeinschaft Vorfertigung, Halle. Vanaf 1991 bij HKS Metals te Amsterdam. In 1998 naar de SHM. SHM loc 35.jpg
Loc 46 – Diesel SHM 46 1952
(Baume & Marpent, Luik)
Gebouwd voor de Hoogovens. Van 1969 tot 1975 bij SHM en was bestemd voor het verwachte goederenvervoer.[15] Loc SHM 46.jpg
Loc 47 – Diesel SHM 47 "Pluisje" 1925
(Orenstein & Koppel A.G.)
Voorheen SP 05. C-status Loc SHM 47.jpg
Loc 48Diesel Loc 48 1953
(Baume & Marpent, Luik)
40 ton, 2 cummins-dieselmotoren van elk 150 pk. Gebouwd voor de Hoogovens. Van 1976 tot 2002 bij SHM. Gesloopt; meer informatie ontbreekt. Loc SHM 48.jpg
Loc 49 – Diesel SHM 49 "Gruisje" 1960
(Schöma Fritz Schöttler GmbH)
In 1988 naar SHM. Vanaf 1991 dienstvaardig. Later gesloopt; meer informatie ontbreekt. Loc SHM 49.jpg
Loc 101 – Diesel NTM 101 1935
(Kromhout, Amsterdam)
In 1935 schafte de NTM een dieselloc aan (101).[20][21] A-status Loc NTM 101.jpg
Loc 117Diesel NS 117 1930 In 1947 als rangeerlocomotief naar Beijnes, daarna naar de Hoogovens. In 1974 naar de SHM. Gesloopt in 1979; meer informatie ontbreekt. Locomotor NS 117.jpg
Loc 162 – Diesel NS 162 1941
(Vulcan Foundry Ltd, Engeland)
Van 2012 tot 2017 bij de SHM. Eigendom van 'Stichting 162'. Vanaf 2017 bij de STAR ondergebracht. In september 2018 bij de MBS in Haaksbergen. Loc WD 33.JPG
Loc 271 – Diesel NS 271 1938
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2012 overgenomen van Stichting KLOK. Loc NS 271.jpg
Loc 288 – Diesel NS 288 1938
(Centrale Werkplaats NS, Zwolle)
In 2010 overgenomen van HIJSM. Loc NS 288.jpg
Loc 346 – Diesel NS 346 1950
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2010 overgenomen van HIJSM. Plukloc. NS 346.jpg
Loc 361 - Diesel NS 361 1950
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2019 overgenomen van SGB. Kraanloc NS 361.jpg
Loc V4Diesel V 22 100 1940
(Deutz AG, Köln-Deutz)
Gebouwd voor de Wehrmacht voor inzet te Hannover.[22][23] Loc SHM V4.jpg
"Japie" (Locomotor) 1936, A.G. für Feld- und Kleinbahnbedarf, vormals Orenstein & Koppel, Berlin-Drewitz Eigendom van Corus Stoom IJmuiden, tussen 1992 en 2000 als statisch monument opgesteld naast stationsgebouw. 0366 Japie naast het stationsgebouw.jpg
Motorrijtuigen
Motorrijtuig 14 – Diesel GoTM 14 1929 (Nordwaggon, Bremen) A-status. Na buitendienststelling in 1949 geplaatst in het Tramdorp Hilversum. In 1973 naar de SHM. Motorwagen GTM 14.jpg
Motorrijtuig 40 – Diesel WSM 40 1923
(Deutsche Werke, Kiel)
Deze motorwagen van de WSM kwam in 1930 bij de NIAG in dienst als T10. In 1969 naar de SHM.[24] A-status Motorwagen WSM 40.jpg
Motorrijtuig M1503Diesel M1503 "Uil" 1955
(Talbot, Aken)
In 1955 als VT3 gebouwd voor de AG Ruhr-Lippe-Eisenbahnen. In 1967 naar de Hümmlinger Kreisbahn. In 1971 naar de SHM. Ging in 1979 naar de stoomclub van de Hoogovens. In 1982 afgevoerd naar VSM (later gesloopt).[25] Motorwagen SHM MB 1503.jpg
Motorrijtuig M1505Diesel M1505 "Koekoek" 1926
(Deutsche Werke, Kiel)
In 1926 gebouwd voor de Spoorlijn Niebüll - Dagebüll. In 1973 naar de SHM. In 1979 gesloopt; meer informatie ontbreekt. Motorwagens SHM MB 1505 en 40.jpg
Rijdende stoomspoorkraan
Rijdende spoorkraan 39 – Stoom SHM 39 1946
(Koninklijke Maatschappij 'De Schelde')
In april 2015 verkocht aan de SGB. B-status Stoomkraan SHM 39.JPG
Werkmaterieel
Werkmaterieel 51 – Diesel SHM 51 1964
(Schöma Diepholz)
In 2017 na revisie in dienst gesteld. SHM 51, gerestaureerd.jpg
Werkmaterieel 78 – Benzine NS 78 1953
(Fa. D. Wickham en Co. LTD.)
Draisine NS 78.JPG
Nummer Maatschappijnummer en naam Bouwjaar (fabriek) Opmerkingen[13][14] / Status in Nationaal register mobiel erfgoed Afbeelding
Tramrijtuigen
Rijtuig 1, 4 of 7 ZNSM 1, 4 of 7 1890
(Métallurgiques, Nijvel)
Na buitendienststelling in 1935 gedurende ruim 80 jaar in gebruik geweest als tuinhuisje te Kaatsheuvel en in 2016 overgebracht naar Hoorn. De enige bewaard gebleven tram uit Noord-Brabant.[26] ZNSM 1.jpg
Rijtuig 6 ZE AB 6 1902
(Pennock en Co, Den Haag)
Na buitendienststelling in 1935 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[27] B-status. Rijtuig ZE AB 6.jpg
Rijtuig 6 NCS BC 6 1915
(Allan, Rotterdam)
Vanaf 1971 bij de SHM als GoTM 21 in dienst. In 2019 is besloten dit rijtuig terug te brengen in de originele status. B-status Rijtuig GTM AB 21.jpg
Rijtuig 8 ZVTM AB 8 1916
(Allan, Rotterdam)
Na buitendienststelling in 1949 werd de wagenbak nog verder gebruikt. A-status Rijtuig ZVTM AB 8.jpg
Rijtuig 18 SHM B 18; ex-HTM 780 1929
(La Brugeoise, Nijvel)
Serie 751-780. In 1968 naar de SHM en vernummerd in B18. Later naar HOVM, Den Haag. Rijtuig SHM B 18.jpg
Rijtuig 19 SHM B 19 1944 of '48
(NMVB-Werkplaats Kuregem)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel.[28] Rijtuig SHM B 19.jpg
Rijtuig 20 SHM B 20 1951
(NMVB-Werkplaats Kuregem)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel.[29] Rijtuig SHM B 20.jpg
Rijtuig 21 GoTM 21 1915
(Allan, Rotterdam)
B-status Rijtuig GTM AB 21.jpg
Rijtuig 22 GS 22 1904
(Waggon und Maschinenbau A.G, Görlitz)
Na buitendienststelling in 1947 werd de wagenbak nog verder gebruikt. A-status Rijtuig GS AB 22.jpg
Rijtuig 24 SBM AB 24 1927
(Allan, Rotterdam)
Na buitendienststelling in 1949 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[30] B-status SHM Rijtuig SBM AB 24.JPG
Rijtuig 25 OG BC 25 1917
(Beijnes, Haarlem)
Na buitendienststelling in 1947 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[31] A-status OG BC 27.jpg
Rijtuig 34 OSM 34 1910
(Allan, Rotterdam)
Na buitendienststelling in 1949 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[32] A-status OSM AB 34.jpg
Rijtuig 43 NBM 43 1916
(Allan, Rotterdam)
Na buitendienststelling in 1949 verhuisd naar Duitsland. In 1970 naar de SHM. In 1977 naar EMA, Amsterdam. Rijtuig NBM 43.jpg
Rijtuig 50 GoTM 50 1930 (MAN, Nürnberg) Na buitendienststelling in 1949 geplaatst in het Tramdorp Hilversum. In 1973 naar de SHM. Aldaar gesloopt. Rijtuig GTM 50.jpg
Rijtuig 87 NTM BC 87 1920
(Werkspoor, Amsterdam)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. B-status NTM BC 87.jpg
Rijtuig 205 NTM C 205 1916
(Werkspoor, Amsterdam)
In 1947 naar NS. Na buitendienststelling in 1951 werd de wagenbak nog verder gebruikt.[33] A-status Rijtuig NTM C 205.jpg
Rijtuig 334 RTM AB 334 1898
(Métallurgique, Nijvel)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. B-status Rijtuig RTM AB 334.jpg
Rijtuig 341 RTM AB 341 1900
(Métallurgique, Nijvel)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. C-status RTM AB 341.jpg
Rijtuig 370 RTM AB 370 1905
(Compagnie Centrale de Construction, Haine-Saint-Pierre)
C-status Rijtuig RTM AB 370.jpg
Rijtuig 395 RTM AB 395 1906
(Allan, Rotterdam)
C-status Rijtuig RTM AB 395.jpg
Rijtuig 423 NS BC 423 1920
(Werkspoor, Amsterdam)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. Restauratie gestart in 2017.[34] B-status Rijtuig NS C 423.jpg
Rijtuig 425 NS BC 425 1920
(Werkspoor, Amsterdam)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. Restauratie gestart in 2017.[34] A-status Rijtuig NS C 425.jpg
Rijtuig 1501 LTM BD 1501 1922
(Beijnes, Haarlem)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. Gesloopt in Hoorn. LTM 1501.jpg
Rijtuig 1502 LTM BD 1502 1922
(Beijnes, Haarlem)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. B-status LTM ABP 1502.jpg
Rijtuig 1504 LTM B 1504 1922
(Beijnes, Haarlem)
Na buitendienststelling werd de wagenbak nog verder gebruikt. A-status LTM AB 1504.jpg
(Lokaal)spoorrijtuigen
Rijtuig B 5235 NS B 5235 1929 Blokkendoosrijtuig. In 1968 gehuurd van NS.
Rijtuig B 5240 NS B 5240 1929 Blokkendoosrijtuig. In 1974 gehuurd van NS; in 1975 naar de VSM.[35]
Rijtuig B 5241 NS B 5241 1929 Blokkendoosrijtuig. In 1974 gehuurd van NS; in 1975 naar de VSM.[35]
Rijtuig B 5357 NS B 5357 1925 Blokkendoosrijtuig. In 1973 gehuurd van NS.
Rijtuig AB 5613 NS AB 5613 1931 Blokkendoosrijtuig. In 1968 gehuurd van NS.
Rijtuig B 6104 NS B 6104 1928 Ovaleramenrijtuig. In 1968-1969 gehuurd van NS.
Rijtuig C 7809 NS C 7809 1950
(Werkspoor, Utrecht)
Plan D - Verblijfswagen voor de vrijwilligers van de SHM (rijtuig 29). Voormalig rijtuig NS 51 84 29-40 111; ex-C 7809. Gesloopt in 1983. Rijtuig SHM 29.jpg
Rijtuig 1 SHM C 1 1908
(Van der Zypen & Charlier, Cöln-Deutz)
)
Duits lokaalspoorrijtuig van Moerser Kreisbahn, later NIAG. In 1970 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt. SHM C 1.jpg
Rijtuig 2 SHM C 2 1913
(HAWA, Hannover)
Duits lokaalspoorrijtuig van Moerser Kreisbahn, later NIAG of Jülicher Kreisbahn. In 1970 naar de SHM. In 1991 gesloopt; meer informatie ontbreekt. Rijtuig SHM C 2.jpg
Rijtuig 3 SHM C 3 1908
(Van der Zypen & Charlier, Cöln-Deutz)
Duits lokaalspoorrijtuig Ci 11 van Moerser Kreisbahn, later NIAG. In 1978 naar de SHM. Vanwege de slechte toestand in 1980 gesloopt. Rijtuig C 3.jpg
Rijtuig 7 SHM CR 7 1908
(Van der Zypen & Charlier, Cöln-Deutz)
Duits lokaalspoorrijtuig. Kwam in dienst bij de Eisenbahn Farge-Vegesack. Daarna bij de Kiel-Schönberger Eisenbahn. Daarna naar de Jülicher Kreisbahn in Jülich. In 1972 naar de SHM. Afgevoerd; meer informatie ontbreekt. Rijtuig SHM CR 7.jpg
Rijtuig 11 SHM C 11 1940
(Busch, Bautzen)
Duits lokaalspoorrijtuig van de Hersfelder Kreisbahn, in 1974 naar de SHM. In 1982 gesloopt; meer informatie ontbreekt.[35] Rijtuig SHM B 11.jpg
Rijtuig 12 SHM C 12 1940
(Busch, Bautzen)
Duits lokaalspoorrijtuig van de Hersfelder Kreisbahn, in 1974 naar de SHM. In 1991 gesloopt; meer informatie ontbreekt.[35] SHM C 12.jpg
Rijtuig 33 SHM C 33 1914
(Linke-Hoffmann-Werke, Breslau)
Duits lokaalspoorrijtuig. Oorspronkelijk van DB, later van Teutoburger Wald-Eisenbahn, in 1974 naar de SHM. In 1983 nog in gebruik. In 1992 gesloopt; meer informatie ontbreekt.[36] Rijtuig SHM C 33.jpg
Rijtuig 36 MBS Ci 36 1889
(Beuchelt & Co, Grünberg (Schlesien))
Duits lokaalspoorrijtuig van de Braunschweig-Schöninger Eisenbahn; resp. Butzbach-Licher Eisenbahn (nr. 26). In 1956 voorzien van nieuwe wagenbak, in 1971 naar de Museum Buurtspoorweg als C36. In 2018-'19 gehuurd van de MBS. MBS Ci 36.jpg
Rijtuig 37 MBS C 37 1889
(Waggon und Maschinenbau A.G, Görlitz)
Duits lokaalspoorrijtuig van de Braunschweig-Schöninger Eisenbahn; resp. Butzbach-Licher Eisenbahn (nr. 27). In 1956 voorzien van nieuwe wagenbak, in 1971 naar de Museum Buurtspoorweg als C37. In 2013 en 2016-'18 gehuurd van de MBS. MBS 37.jpg
Rijtuig 41 SHM C 41 1903
(Busch, Bautzen)
Duits lokaalspoorrijtuig. Was tussen 1971 en 1980 gehuurd van de MBS en is daarna teruggegaan naar de Museum Buurtspoorweg. Rijtuig SHM C 41.jpg
Rijtuig 42 SHM CR 42 1920
(Harkort, Duisburg)[15]
Duits lokaalspoorrijtuig van de Bentheimer Eisenbahn, waar het weer afkomstig was van de Meppen-Haselünner Eisenbahn.[15] Het rijtuig was in 1950 gemoderniseerd. In 1971 naar de SHM, in 1996 naar de Museum Buurtspoorweg, in 1998 naar DHEF Harpstedt en in 2004 naar GRAF Mec in Nordhorn. Rijtuig SHM C 42.jpg
Rijtuig 51 SHM B 51 1950
(ÖBB Werkplaats, Simmering)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB met nummer 38.201 uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1974 naar de SHM. SHM BC51.jpg
Rijtuig 52 SHM BC 52 1953
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1974 naar de SHM. SHM Rijtuig BC52.jpg
Rijtuig 53 SHM BC 53 / ÖBB 38.215 1950
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908-1912. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1974 naar de SHM. SHM BC 53.jpg
Rijtuig 54 SHM B 54 1950
(ÖBB Werkplaats, Simmering)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.972-38.999, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1974 naar de SHM. Shm b54.jpg
Rijtuig 55 SHM BC 55 1950
(ÖBB Werkplaats, Simmering)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met zes zijramen, in 1974 naar de SHM. Rijtuig SHM BC 55.JPG
Rijtuig 56 SHM C 56 1950
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM, in 2016 verbouwd van B-rijtuig naar C-rijtuig. SHM C 56.jpg
Rijtuig 57 SHM BC 57 1951
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM. Rijtuig SHM BC 57.JPG
Rijtuig 58 SHM C 58 1954
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM. Rijtuig SHM C58.jpg
Rijtuig 59 SHM B 59 1954
(ÖBB Werkplaats Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM. In 2020 terzijde gesteld (als laatste rijtuig in de kleurencombinatie bruin/crème). Het interieur is overgeplaatst in rijtuig B 60. Rijtuig SHM B 59.jpg
Rijtuig 60 SHM Buf 60 1951
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met vijf zijramen, in 1975 naar de SHM. In 2020 buiten dienst als restauratierijtuig en voorzien van het interieur van rijtuig B 59. Rijtuig SHM Buf 60.JPG
Rijtuig 61 SHM C 61 1920
(MAN, Nürnberg)
Duits lokaalspoorrijtuig. Oorspronkelijk van DB, later van Teutoburger Wald-Eisenbahn, in 1974 naar de SHM,[36] in 1983 gesloopt. Rijtuig SHM C 61.jpg
Rijtuig 61 SHM B 61 1954
(ÖBB Werkplaats, Sankt Pölten)
Voormalig lokaalspoorrijtuig van de ÖBB uit de serie 38.200-38.293, gebouwd op een oud frame uit 1908. Een 'Spantenwagen' met zeven zijramen. Later naar Nassauische Touristik-Bahn; daarna in 2013 naar de SHM. SHM Rijtuig B61-1.jpg
Rijtuig 61 SHM B 61 1949-1964
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen. SHM Rijtuig B61.jpg
Rijtuig 62 SHM B 62 1949-1964
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen. SHM B 62.jpg
Rijtuig 63 SHM B 63 1949-1964
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen. SHM Rijtuig B63.jpg
Rijtuig 64 SHM B 64 1949-1964
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig, aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen.
Rijtuig 65 SHM WR 65 1951
(Wagonfabrik Schlieren)
Voormalig Zwitsers lokaalspoorrijtuig in restauratie-uitvoering met nummer WR50 85 88-33 108 (ex Dr4ü 10119), aangekocht in 1984. In december 2012 naar de Verein Seetalwagen, inmiddels doorverkocht aan EuroVapor. SHM WR 65.jpg
Rijtuig 86 SME 86 1917
(Werkspoor, Amsterdam)
Ex-NS C 290. Gebouwd voor inzet bij de Staatsmijnen in een serie van 15 rijtuigen. In 1923 naar de Nederlandse Spoorwegen; later werd het bovenleidingsmontagewagen 165052. In 1969 verkocht aan de SHM. Het rijtuig heeft banken uit Mat '24.[37] A-status Rijtuig SME 86.jpg
Rijtuig 501 SHM 501 2019
(Werkplaats SHM, Hoorn)
Gebouwd op basis van tekeningen van de serie HSM-rijtuigen C 228 - 297, die vanaf 1887 reden tussen Hoorn en Medemblik. Het rijtuig is geen 'exacte replica', doch met enkele moderne technische aanpassingen en iets andere afmetingen. Vanaf oktober 2019 in dienst als buffetrijtuig.[38]
Post/bagagewagens
Post/bagagewagen 3 SBM D 3 1913
(Allan, Rotterdam)
Bij overname van Stichting Brabant Rail alleen stalen frame aangetroffen. SBM PD 3.jpg
Post/bagagewagen 5 SBM D 5 1926
(Allan, Rotterdam)
B-status SBM PD 5.jpg
Postwagen 5 NCS LD 5 1914
(Allan, Rotterdam)
C-status NCS LD 5.jpg
Post/bagagewagen 6 NTM D 6 1903
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status Wagen NTM D6 (2).jpg
Conducteur/bagagewagen 1 NTM P 1 1888, 1930
(Beijnes, Haarlem)
Bij het aantreffen van deze bagagewagen als een schuur had deze diverse kogelgaten, vermoedelijk afkomstig van de beschieting van een tram bij Follegasloot op 5 augustus 1944.[15] A-status Wagen NTM P1.jpg
Conducteur/bagagewagen 8 NTM P 8 1915
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status NTM P 8.jpg
Goederenwagens
Gesloten goederenwagen 3 NTM E 3 1915
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status NTM E 3.jpg
Gesloten goederenwagen 8 GSTM PD 8 1897
(Werkspoor, Amsterdam
In 1995 bij SHM,in 1996 in driehoeksruil met STAR en GSS. Thans bij SKL GSTM PD 8.jpg
Koppelwagen 9 NTM K 9 1916
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status Wagen NTM K9.jpg
Koppelwagen 10 NTM K 10 1916
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status NTM K 10.jpg
Gesloten goederenwagen 12 DSM EE 12 1929
(DSM-werkplaats Dedemsvaart)
A-status DSM EE 12.jpg
Koppelwagen 16 NTM K 16 1924
(NTM-werkplaats, Drachten)
C-status Wagen NTM K16.JPG
Gesloten goederenwagen 21 NTM E 21 1915
(Werkspoor, Amsterdam)
B-status NTM E 21.jpg
Gesloten goederenwagen 21 NHTM 21 1897
(Métallurgique, Nijvel)
B-status Wagen NHTM 21.JPG
Open goederenwagen 38 NHTM 38 1908
(Pennock en Co, Den Haag)
A-status Wagen NHTM 38.jpg
Veewagen 57 NTM F 57 1913
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status NTM F 57.jpg
Gesloten goederenwagen 59 ZVTM D 59 1930 (La Brugeoise) C-status ZVTM D 59.jpg
Veewagen 63 NTM F 63 1913
(Werkspoor, Amsterdam)
Wagen NTM F 63.jpg
Gesloten goederenwagen 67 NTM E 67 1911
(Werkspoor, Amsterdam)
A-status Wagen NTM E67.jpg
Gesloten goederenwagen 75 NTM E 75 1913
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status NTM E 75.jpg
Gesloten goederenwagen 85 EDS 85 1930
(Noord Nederlandse Machinefabriek, Winschoten)
A-status EDS 85-VI.JPG
Veewagen 88 NTM F 88 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status NTM F 88 in Zandhuizen
Gesloten goederenwagen 102 OG E 102 1930
(La Brugeoise)
C-status OG E 102.jpg
Open goederenwagen 106 NZH C 106 1882
(Van der Zypen & Charlier, Cöln-Deutz)
, In 1968-1975 bij SHM, daarna naar TS, Scheveningen. A-status NZH C 106.jpg
Gesloten goederenwagen 128 NTM E 128 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status Wagen NTM E 128.jpg
Gesloten goederenwagen 134 NTM E 134 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status NTM E 134.jpg
Open goederenwagen 157 SHM 157 1928
(de La Hestre)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel. Wagen SHM 157.JPG
Gesloten goederenwagen 160 NS CHA 160 1867
(HIJSM-werkplaats Haarlem)
A-status HIJSM 160.jpg
Gesloten goederenwagen 167 NTM E 167 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status NTM E167.jpg
Gesloten goederenwagen 208 MBS 208 1913
(Allan, Rotterdam)
Goederenwagen 208 werd net als zijn seriegenoten na opheffing van het trambedrijf verkocht aan de ZVTM en kwam in dienst kwam als D 208. Uiteindelijk diende de bak als schuurtje in Pyramide (Sluis) totdat deze werd verkocht aan de SHM. Wagen MBS 208.JPG
Gesloten goederenwagen 406 NS Dt 406 1921
(Werkspoor, Amsterdam)
B-status NS Dt 406 op SHM 157.jpg
Open goederenwagen 7150 NMVB 7150 1928
(de La Hestre)
Afkomstig van het NMVB-buurtspoornet Brussel. In 1981 afgevoerd NMVB 7150.jpg
Gesloten goederenwagen D 6 SS D 6 1913
(Werkspoor, Amsterdam, op onderstel van SS AB 54 (1866, Damlust)
1973 naar MBS, onderstel in Het Spoorwegmuseum, wagenbak gesloopt SS D6.jpg
Gesloten goederenwagen 579 HIJSM CHD 579 1888
(HIJSM-werkplaats Haarlem)
C-status HIJSM 579.jpg
Koppelwagen 6026 HIJSM 6026 1866
(HIJSM-werkplaats Haarlem)
Gesloten goederenwagen. In 1909 verbouwd tot koppelwagen met bekerkoppeling voor tramrijtuigen; in 1918 naar de Gooische Stoomtram NS 6026.jpg
Open goederenwagen 59221 NS 59221 1929
(Westwaggon, Keulen)
Tijdens de verbouwing van het Spoorwegmuseum van 2003 tot 2005 in bruikleen bij SHM; daarna weer teruggegaan. A-status NS 59221.jpg
Open goederenwagen 66043 NS 66043 1951
(Werkspoor
Bij de SHM tussen 1975 en 1981 in gebruik voor kolenopslag. Daarna terug naar NS. NS 66043.jpg
Open goederenwagen 172384 NS 172384 Onbekend
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status NS 172384 (2).jpg
Open goederenwagen 172443 NS 172443 1907
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status Wagen NS 172443 (2).jpg
Open goederenwagen 172473 NS 172473 1913
(Werkspoor, Amsterdam)
C-status SHM Goederenwagon NS 172473.JPG
Verblijfswagen 81 SHM 81 1954
(Werkspoor, Amsterdam)
SHM 81.jpg
Platte wagen 82 SHM 82 onbekend Voormalige demelwagen in gebruik bij het Nederlandse leger. SHM 82.jpg
Rongenwagen 83 SHM 83 1958
(Werkspoor, Amsterdam)
SHM 83.jpg
Rongenwagen 84 SHM 84 1958
(Werkspoor, Amsterdam)
SHM84.jpg
Rongenwagen 85 SHM 85 1958
(Werkspoor, Amsterdam)
Shm 85.jpg
Rongenwagen 86 SHM 86 1958
(Werkspoor, Amsterdam)
SHM86.jpg
Zelflosser 87 SHM 87 1961
(Talbot, Aken)
SHM 87.jpg
Zelflosser 88 SHM 88 1961
(Talbot, Aken)
SHM 88.jpg
Rongenwagen 89 SHM 89 1960
(Werkspoor, Amsterdam)
SHM 89.jpg
Open wagen 90 SHM 90 onbekend Meestal in gebruik als fietsenwagen. SHM 90.jpg
Ketelwagen 101 SHM 101 1894 Oude containerwagen van NS met nummer 155221, daarvoor 93086, 94184, 29319. Voormalige HIJSM 8361. In 1969 naar de SHM, verbouwd tot waterwagen. Inmiddels verdwenen. Waterwagen SHM.jpg
Ketelwagen 102 SHM 102 1946
(Zielona Gorá, Polen)
Waarschijnlijk oorlogsbuit, doch niet zeker. Capaciteit van 24 m3. In 1976 geschonken door de Chevron Oliemaatschappij. C-status SHM Ketelwagen 102.JPG
Ketelwagen 103 SHM 103 1946
(Zielona Gorá, Polen)
Waarschijnlijk oorlogsbuit, doch niet zeker. Capaciteit van 24 m3. In 1976 geschonken door de Chevron Oliemaatschappij; later gesloopt. Ketelwagens SHM 102 en 103.jpg
Gesloten goederenwagen 105 SHM 105 1957
(Wagonfabriek Lindner, Ammendorf)
Afgevoerd tussen 2000 en 2010. SHM 105.jpg
Gesloten goederenwagen 34725 NS 34725 1954
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2016 hernummerd naar het meer historische nummer NS 34725, in plaats van NS 5060, en horeca-interieur ingebouwd. Tijdens het seizoen in gebruik op het 3e spoor op station Wognum-Nibbixwoud. C-status Wagen NS 34725.jpg
Gesloten goederenwagen 24676 NS 24676 1929
(Werkspoor, Amsterdam)
In 2019 toiletgelegenheid ingebouwd en in gebruik op het kopspoor naast de goederenloods op station Medemblik. C-status Wagen NS 24676.JPG
Ketelwagen 67081 NS 67081 1954
(Rastatt, Duitsland)
C-status SHM Ketelwagen 67081.jpg
Rongenwagen 87802 NS 87802 1942
(Beijnes, Haarlem)
C-status Rongenwagen NS 87802.jpg

Rijtuig interieurs[bewerken | brontekst bewerken]

Gastoptredens[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Scènes bij de Museumstoomtram zijn te zien in de speelfilm The Riddle of the Sands uit 1979, met Michael York. Deze film speelt zich deels af in de omgeving van Emden. Station 'Emden' is station Medemblik, station 'Bensersiel' is station Twisk. Ook zijn een paar sinterklaasfilms gedeeltelijk bij de stoomtram opgenomen, o.a. Bennie Stout. Het Duitse Eisenbahn-Romantik heeft in 2018 een hele uitzending gewijd aan de stoomtram en de omgeving. Ook was dat jaar de stoomtram te zien in het WDR-programma Wunderschön.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Museumstoomtram Hoorn - Medemblik van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.