Bergen (Limburg, plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bergen
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Bergen (Limburg, plaats) (Limburg (Nederland))
Bergen (Limburg, plaats)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bergen (Limburg) Bergen
Coördinaten 51° 36′ NB, 6° 2′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bergen (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (Noord-Limburgs: Baerge) is een dorp in de Nederlandse provincie Limburg in de gelijknamige gemeente.

Het dorp dat ook Oud-Bergen wordt genoemd telt 380 inwoners. Voor de postadressen vallen de dorpskernen Nieuw Bergen en Aijen onder Bergen. Het CBS beschouwt de drie dorpskernen ook als een dorp met de naam Bergen. Op 1 januari 2019 telde deze drie dorpskernen samen 5.333 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De oude kerk in Bergen (gelegen aan de oude Kerkstraat) is het oudste gebouw in Bergen: de kerk stamt uit circa 1200. Bergen maakte sinds de zestiende eeuw deel uit van de schepenbank van Well en had geen eigen zegel of wapen. Bergen behoorde verder bij het het Overkwartier van Gelre (ook wel: Opper-Gelre). Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814). Op het Congres van Wenen in 1815 werd een nieuwe staatkundige indeling afgesproken. De grens tussen Nederland en Pruisen (nu: Duitsland) werd bepaald op een afstand van een kanonschot gemeten vanaf de rivier de Maas. Dit om een bufferzone te vormen in geval van een aanval uit het oosten.

Monumenten[bewerken]

  • Sint-Petruskerk
  • Monumentale boerderijen
  • Mariakapelletje/ Annakapelletje
  • Oude Toren, een Romaans bouwwerk

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Natuur en landschap[bewerken]

Bergen ligt nabij de Maas op een hoogte van ongeveer 12 meter in het winterbed van deze rivier. Een veerdienst over de Maas voert naar Vierlingsbeek. Uitbreiding van het plaatsje was vanwege de lage ligging niet mogelijk, daarom werd Nieuw Bergen gesticht. Tussen deze twee plaatsen stroomt de Heukelomse Beek.

Carnaval[bewerken]

Bergen kent vier carnavalsverenigingen C.V. De Erdmennekes en J.C.V. De Belhamels uit Bergen, en C.V. De Sukerpinnen en J.C.V. De Bietjes uit Aijen.

De Erdmennekes[bewerken]

De Erdmennekes is de carnavalsvereniging die is ontstaan in (Oud) Bergen. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen.

De Belhamels[bewerken]

De Belhamels is de jeugdvereniging van De Erdmennekes, voor de jeugd uit Bergen. Het is opgericht tijdens Kerst in het jaar 1963. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen.

De Sukerpinnen[bewerken]

De Sukerpinnen is de carnavalsvereniging die is ontstaan in het toenmalige dorp Aijen. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken Aijen, (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen.

De Bietjes[bewerken]

De Bietjes is de jeugdvereniging van De Sukerpinnen, voor de jeugd uit de wijk Aijen. De vereniging doet mee in de optocht van de wijken Aijen, (Oud) Bergen en (Nieuw) Bergen.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Nieuw Bergen, Aijen, Vierlingsbeek, Well, Siebengewald en Afferden.

Bekende Bergenaren[bewerken]

Externe link[bewerken]