Bergen (Limburg, plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bergen of Oud-Bergen (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (Noord-Limburgs: Ald-Berge of Baerge) is een plaats in de Nederlandse provincie Limburg in de gelijknamige gemeente.

De plaats inclusief de woonkernen Nieuw-Bergen en Aijen, telt 5300 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

De oude kerk in Bergen (gelegen aan de oude Kerkstraat) is het oudste gebouw in Bergen: de kerk stamt uit circa 1200. Bergen maakte sinds de zestiende eeuw deel uit van de schepenbank van Well en had geen eigen zegel of wapen. Bergen behoorde verder bij het het Overkwartier van Gelre (ook wel: Opper-Gelre). Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814). Op het Congres van Wenen in 1815 werd een nieuwe staatkundige indeling afgesproken. De grens tussen Nederland en Pruisen (nu: Duitsland) werd bepaald op een afstand van een kanonschot gemeten vanaf de rivier de Maas. Dit om een bufferzone te vormen in geval van een aanval uit het oosten.

Monumenten[bewerken]

  • Monumentale boerderijen
  • Mariakapelletje/ Annakapelletje
  • Oude Toren, een Romaans bouwwerk

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Natuur en landschap[bewerken]

Bergen ligt nabij de Maas op een hoogte van ongeveer 12 meter in het winterbed van deze rivier. Een veerdienst over de Maas voert naar Vierlingsbeek. Uitbreiding van het plaatsje was vanwege de lage ligging niet mogelijk, daarom werd Nieuw-Bergen gesticht. Tussen deze twee plaatsen stroomt de Heukelomse Beek.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Vierlingsbeek, Heukelom, Nieuw-Bergen, Aijen

Externe link[bewerken]