Nieuw Bergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Nieuw) Bergen (inclusief Aijen en (Oud) Bergen)
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw Bergen (Limburg)
Nieuw Bergen
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bergen (Limburg) Bergen
Coördinaten 51° 36′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 24,7[1] km²
- land 24,17[1] km²
- water 0,53[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
5.270[1]
(213 inw./km²)
Woningvoorraad 2.443 woningen[1]
Overig
Postcode 5854
Netnummer 0485
Woonplaats (BAG) Bergen
Woonplaatscode 1121
Belangrijke verkeersaders N271
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Markant torengebouw op het Raadhuisplein

Nieuw Bergen (Noord-Limburgs: Ni-j Berge) vormt samen met (Oud) Bergen het dorp Bergen. Gelegen in het noorden van Nederlands Limburg. Nieuw Bergen is het grootste woongebied van de gemeente Bergen. Hier is ook het gemeentehuis gevestigd.

(Nieuw) Bergen ligt hemelsbreed gelegen ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van Venray, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Nijmegen en ongeveer 28 km ten noorden van Venlo. Samen met de wijken Aijen en (Oud-)Bergen telt het 5.270 inwoners (2023). (Nieuw) Bergen, (Oud) Bergen en Aijen vallen voor de postadressen onder het dorp Bergen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuw Bergen is relatief laat ontstaan ten oosten van (Oud-)Bergen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de gemeente Bergen en het kleine dorp Bergen dus ook. Aangezien Bergen op de uiterwaarden van de Maas gevestigd is, ontbreekt het aan uitbreidingsmogelijkheden. Het gebied rond Bergen kende vaak overstromingen. Daarom heeft de gemeenteraad in 1955 besloten om een woongebied te stichten aan de oostzijde van de Rijksweg. Deze woonkern kreeg op 9 juli 1963 de officiële naam: Nieuw Bergen.

In 1975 werd in de wijk een kerkvoorziening gerealiseerd. De kerk was een hulpkerk van de parochiekerk van Bergen. In het jaar 2000 kreeg de kerk een patroon in de figuur van Edith Stein. In 2004 werd een klokkenstoel met klokje in gebruik genomen.

Winkelgebied[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 is het centrum van Nieuw Bergen uitgebreid met een nieuw winkelblok met de naam Mosaique. Rondom het centraal gelegen Mosaique bevindt zich het autovrije winkelgebied. Aan de zuidzijde hiervan, naast het gemeentehuis, is een gebouw verrezen met op de begane grond ruimte voor een restaurant. Het heeft een toren die bedoeld is als landmark voor Bergen.

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

Bergen bezit een 30 ha groot industrieterrein ‘De Flammert’, waar zich ongeveer 45 bedrijven gevestigd hebben. De Flammert, gelegen aan de weg Venlo-Nijmegen, kent een grote verscheidenheid aan bedrijven. Actief in onder meer de sectoren metaal, kunststof, industriële producten, voedingsmiddelen en transport. Hier bevindt zich ook het hoofdkantoor en distributiecentrum van Jan Linders Supermarkten.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

(Nieuw) Bergen ligt nabij de Maas. In het zuidwesten vindt men laaggelegen en vlak riviergebied. Parallel aan de Maas stroomt hier de Heukelomse Beek. Wat tevens dient als uiterwaarden voor de Maas. Dit gebied scheidt (Oud) Bergen van (Nieuw) Bergen. Wanneer de Maas uit zijn oevers treedt, staat de Heukelomse Beekdal onder water. Indien de weg tussen (Oud-) en (Nieuw-)Bergen niet langer meer toegankelijk is voor verkeer. Rijdt er een pendeldienst (brandweer en/of leger) van het hoger gelegen (Nieuw) Bergen naar het in een "eiland" getransformeerde (Oud) Bergen. Zodat de inwoners toch naar beide kernen kunnen.

In het noordoosten liggen rivierduinen met de landgoederen Bleijenbeek, Eckeltse Bergen en Berger Heide. Deze uitgestrekte gebieden, die uit naaldbos, heide, stuifzanden en vennen bestaan, zijn onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. Ten noordoosten daar weer van ligt een lagergelegen voormalig hoogveengebied, dat begin 20e eeuw werd ontgonnen en tegenwoordig een grootschalig landbouwgebied is, wat doorloopt tot in Duitsland.

Ten noorden van (Nieuw) Bergen ligt de Heukelomse Heide met bos, heide en stuifzand. Hier leeft onder meer de das. Ten zuiden ligt de historische plaats Well met o.a. het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Maasduinen

Geboren in (Nieuw) Bergen[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Heukelom, Bergen, Siebengewald, Well, Afferden, Vierlingsbeek