Nieuw Bergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw Bergen (inclusief Aijen en Bergen)
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw Bergen
Nieuw Bergen
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bergen (Limburg) Bergen
Coördinaten 51° 36′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 24,53 km²
Inwoners (januari 2016) 5300[1] (219 inw/km²)
Overig
Postcode 5854
Belangrijke verkeersaders N271
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw Bergen (Noord-Limburgs: Ni-j-Berge) is een plaats in het noorden van Nederlands Limburg en is het grootste dorp van de gemeente Bergen, hemelsbreed gelegen op ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van Venray, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Nijmegen en ongeveer 28 km ten noorden van Venlo. Nieuw Bergen heeft samen met Aijen en Bergen 5300 inwoners (2016)[1]. Deze drie kernen vallen statistisch gezien onder een CBS-wijk. Het dorp Nieuw Bergen is omgeven door bos van het Nationaal Park De Maasduinen.

Nieuw Bergen is relatief laat ontstaan ten oosten van Bergen.

Industrie[bewerken]

Nieuw Bergen bezit een 30 ha groot industrieterrein ‘De Flammert’, waar zich ongeveer 45 bedrijven gevestigd hebben. De Flammert, gelegen aan de weg Venlo-Nijmegen, kent een grote verscheidenheid aan bedrijven. Actief in onder meer de sectoren metaal, kunststof, industriële producten voedingsmiddelen en transport.

Natuurgebieden[bewerken]

De uitgestrekte natuurgebieden en de grote waterplassen zorgen ervoor dat de toeristische belangstelling de laatste jaren flink toeneemt. Nieuw Bergen biedt tal van mogelijkheden voor een aangenaam verblijf.

Het ontstaan van Nieuw Bergen[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de gemeente Bergen en het kleine dorp Bergen dus ook. Aangezien Bergen op de uiterwaarden van de Maas lag (en daar nog steeds ligt), had het dorp vrijwel geen uitbreidingsmogelijkheden. Er waren vaak overstromingen. Daarom heeft de gemeenteraad 1955 besloten om een nieuwe woonkern te stichten aan de oostzijde van de Rijksweg. Deze woonkern kreeg op 9 juli 1963 de officiële naam: Nieuw Bergen.

In 1975 werd in de wijk een kerkvoorziening gerealiseerd. De kerk was een hulpkerk van de parochiekerk van Bergen. Het gebouw heeft nauwelijks karakter en geen enkele uitstraling en geen patroon. In het jaar 2000 kreeg de kerk een patroon in de figuur van Edith Stein. In 2004 werd een klokkenstoel met klokje in gebruik genomen.