Nieuw-Bergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nieuw Bergen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw Bergen (inclusief Aijen en Bergen)
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw-Bergen
Nieuw-Bergen
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bergen (Limburg) Bergen
Coördinaten 51° 36′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 24,53 km²
Inwoners (januari 2016) 5300[1] (219 /km²)
Overig
Postcode 5854
Belangrijke verkeersaders N271
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Bergen (Noord-Limburgs: Ni-j-Berge) is een plaats in het noorden van Nederlands Limburg. Het is het grootste dorp van de gemeente Bergen en het gemeentehuis bevindt zich dan ook in deze plaats.

Nieuw Bergen ligt hemelsbreed gelegen ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van Venray, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Nijmegen en ongeveer 28 km ten noorden van Venlo. De plaats heeft samen met Aijen en (Oud-)Bergen 5300 inwoners (2016)[1]. Deze drie kernen vormen statistisch gezien één CBS-wijk.

Geschiedenis[bewerken]

Nieuw-Bergen is relatief laat ontstaan ten oosten van (Oud-)Bergen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de gemeente Bergen en het kleine dorp Bergen dus ook. Aangezien Bergen op de uiterwaarden van de Maas lag (en daar nog steeds ligt), had het dorp vrijwel geen uitbreidingsmogelijkheden. Er waren vaak overstromingen. Daarom heeft de gemeenteraad in 1955 besloten om een nieuwe woonkern te stichten aan de oostzijde van de Rijksweg. Deze woonkern kreeg op 9 juli 1963 de officiële naam: Nieuw-Bergen.

In 1975 werd in de wijk een kerkvoorziening gerealiseerd. De kerk was een hulpkerk van de parochiekerk van Bergen. Het gebouw had nauwelijks karakter en geen enkele uitstraling en geen patroon. In het jaar 2000 kreeg de kerk een patroon in de figuur van Edith Stein. In 2004 werd een klokkenstoel met klokje in gebruik genomen.

Industrie[bewerken]

Nieuw-Bergen bezit een 30 ha groot industrieterrein ‘De Flammert’, waar zich ongeveer 45 bedrijven gevestigd hebben. De Flammert, gelegen aan de weg Venlo-Nijmegen, kent een grote verscheidenheid aan bedrijven. Actief in onder meer de sectoren metaal, kunststof, industriële producten voedingsmiddelen en transport.

Natuur en landschap[bewerken]

Nieuw-Bergen ligt nabij de Maas. In het zuidwesten vindt men laaggelegen en vlak riviergebied. Parallel aan de Maas stroomt hier de Heukelomse Beek. In het noordoosten liggen rivierduinen met de landgoederen Bleijenbeek, Eckeltse Bergen en Berger Heide. Deze uitgestrekte gebieden, die uit naaldbos, heide, stuifzanden en vennen bestaan, zijn onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. Ten noordoosten daar weer van ligt een lagergelegen voormalig hoogveengebied, dat begin 20e eeuw werd ontgonnen en tegenwoordig een grootschalig landbouwgebied is, wat doorloopt tot in Duitsland.

Ten noorden van Nieuw-Bergen ligt de Heukelomse Heide met bos, heide en stuifzand. Hier leeft onder meer de das.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Heukelom, Bergen, Siebengewald, Well