Rijksweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Nationale weg, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).

Een rijksweg is een nationale weg in Nederland. Rijkswegen worden onderhouden door Rijkswaterstaat in opdracht van het Rijk.

Nederland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rijkswegen in Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Nederland worden rijkswegen onderhouden door Rijkswaterstaat in opdracht van het Rijk. Rijkswaterstaat is tevens verantwoordelijk voor de aanleg van nieuwe rijkswegen, waarvoor eerst de minister van Infrastructuur en Milieu een tracébesluit genomen moet hebben. In 2011 had Nederland in totaal 5121 km rijksweg.[1] Diverse oorspronkelijke rijkswegen zijn overgedragen aan provincies en gemeentes.

De naam Rijksweg komt in Nederland vrij veel voor als straatnaam van wegen die een rijksweg zijn (of het ooit waren). Dit kan tot een dubbelzinnigheid leiden: Rijksweg 30 kan duiden op de rijksweg met nummer 30, een autosnelweg tussen Ede en Barneveld, maar ook het pand met huisnummer 30 aan een straat die Rijksweg heet.

Vergelijkbaar type weg in andere landen[bewerken]

België[bewerken]

Aangezien in België de aanleg en het onderhoud van wegen een bevoegdheid is op het niveau van de drie gewesten, spreekt men van gewestweg.

Scandinavië[bewerken]

In Noorwegen en Zweden kent men ook nationale wegen. In die landen worden alleen niet-E-wegen voorzien van een nationaal nummer. Denemarken kent een soortgelijk systeem, daar wordt gesproken over hovedveje (hoofdwegen).

Duitsland[bewerken]

Tot in de Tweede Wereldoorlog kende men in Duitsland Reichsstraßen (rijkswegen). Na de oorlog werden deze in de Bondsrepubliek vervangen door Bundesstraßen (bondswegen) en in de DDR door Fernverkehrsstraßen (doorgaand verkeerroutes). Omdat in beide Duitslanden de nummering van de voormalige Reichsstraßen voor een groot deel intact was gebleven, konden de Oost-Duitse Fernverkehrsstraßen na die Wende eenvoudig worden omgezet in Bundesstraßen.

Verwante onderwerpen[bewerken]