Den Oever (Noord-Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie het artikel Vechtoever voor de buitenplaats/hofstede Den Oever in Maarssen.
Den Oever
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Map NL - Wieringen - Den Oever.png
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Hollands Kroon
Coördinaten 52°56'2"NB, 5°1'44"OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 2.385[1]
Overig
Woonplaatscode 1489
Foto's
Zicht op Den Oever en Oosterland
Zicht op Den Oever en Oosterland
De haven van Den Oever (2007)
De haven van Den Oever (2007)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Den Oever is een dorp gelegen in de gemeente Hollands Kroon, in de provincie Noord-Holland. Het is pal gelegen aan de Afsluitdijk. Het dorp is vooral bekend om de garnalenvisserij.

Beschrijving[bewerken]

Het dorp is tegenwoordig het op één na grootste dorp van het voormalige eiland Wieringen, na Hippolytushoef. De plaatsnaam is een oude naam voor het gebied waarin het dorp ligt. Rond de tijd dat de Waddenzee ontstond lag het gebied alleen via het oosten aan het open water, de oever. Later, toen Waddenzee en Zuiderzee echte grote open watergebieden werden, is Den Oever een tijd half wad en open water geweest en lag de oever ongeveer bij Oosterland. Maar in de loop van 14e en 15e eeuw verschoof langzaam de oever en zo ontstond een aantal kleine kernen, waarvan Den Oever er één was.

Een nieuwe visafslag in 1949

Door de groei van de plaats en de haven in de 20e eeuw is de oudere buurtschap Oud-Gest opgenomen in het dorp, en is nu onderdeel van het dorp. Aan het eind van die eeuw werd ook De Gest verbonden aan het dorp door nieuwbouw, maar dit wordt nog wel als eigen plaats beschouwd al valt het formeel onder Den Oever. Door de grote haven kent het dorp veel cafés en restaurants, de grootste concentratie binnen de gemeentegrenzen.

Opvallend is dat er geen kerk staat in het dorp, wel stond er vroeger De Kapel, deze was verbonden met een gasthuis. Dit gebouw staat nu in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Naast de grote haven met de grote vissershallen staat er in het dorp de korenmolen De Hoop, deze dateert van 1675. Aan de rand van het dorp is sinds 2004 het Vikinginformatiecentrum (VIC) gevestigd in een modern gebouw dat het deelt met de lokale VVV. Het VIC is de opvolger van het opgeheven museum Het Huis van de Aarde gevestigd en laat de bezoeker kennismaken met de lokale vroeg-middeleeuwse geschiedenis en met name de Vikingen, die zich op Wieringen hadden gevestigd. Er is ook een hoek gewijd aan de algemene geologie.

Bij Den Oever ligt de Afsluitdijk. Begin 30'er jaren zijn hier in de Afsluitdijk drie groepen spuisluizen aangelegd om het zoete IJsselmeerwater naar zee af te voeren en voor de scheepvaart werd een schutsluis gebouwd. De Stevinsluizen zijn een rijksmonument. Bij de sluizen zijn diverse kazematten aangelegd ter bescherming van de sluizen. De Stelling bij Den Oever heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks een rol gespeeld daar het Duitse leger tijdens de Slag om de Afsluitdijk de Stelling Kornwerderzand niet is gepasseerd.

Afhankelijk van het getij vinden er eind augustus of begin september de Flora en Visserijdagen plaats. Dit meerdaagse festival is een gecombineerde bloemenshow en vlootschouw met ook nog de kermis, jaarmarkt, nachtmarkt, draaiorgelfestival en nog veel meer activiteiten.

Aan de kust staat nog steeds de Vuurtoren van Den Oever die herinnert aan de tijd dat Den Oever ooit op een eiland lag.

Op de havendijk van Den Oever staat sinds 2005 een monument voor de vissers van Wieringen die tijdens hun werk om het leven kwamen. Het werd gemaakt door de Wieringer beeldhouwer Hans Blank.

Sport en recreatie[bewerken]

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten.

Vervoer[bewerken]

Den Oever is bereikbaar via de A7 en de N99. Bij het dorp ligt Busstation Den Oever van waar buslijnen vertrekken naar Hoorn, Den Helder, Leeuwarden en Alkmaar.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

  1. [1], Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 4 oktober 2019, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen