Poolland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poolland
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Poolland (Noord-Holland)
Poolland
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Hollands Kroon
Coördinaten 52° 48′ 14″ NB, 4° 50′ 55″ OL
Foto's
De dijk Poolland met bewoning
De dijk Poolland met bewoning
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Poolland is een dijk en buurtschap in de gemeente Hollands Kroon in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

De dijk Poolland is onderdeel van de Westfriese Omringdijk. De noordzijde van deze dijk ligt daarmee op de rand van de Wieringerwaard polder. Aan de dijk wonen al heel lang mensen. De dijk aan de zuidzijde is de zuiderpolder Kaag (Neerkaag), die tot het aan het kanaal Schagen - Kolhorn loopt, lag in de gemeente Niedorp.

Het begin van de polder ten noorden van de dijk was opgehoogd land en water dat de dijk moest beschermen tegen de zee, die tot de inpoldering van de Wieringerwaard (in 1610) tot daar kwam. Dat gedeelte lag nu in de gemeente Anna Paulowna. Uit deze periode (1610) blijkt dat er ten zuiden van de dijk er een gemakkelijker te bewandelen / berijden parallelweggetje was. Toen werden de bewoners overigens gewoon de bewoners van 'de onderdijk' (onder den dijck) genoemd.

De naam Poollant komt het eerst voor op kaarten rond 1680. Hiervoor was deze dijk gewoon een stukje van 'Den Ouden Vriessen Zee Dijk' zonder verdere specifieke benaming. De herkomst van de naam 'Poolland' is onduidelijk. Het zou ook zeer wel kunnen dat deze afstamt van dat de bewoners van dit stukje dijk vaak meegingen op de walvisvaart (1600-...) om zo een goed belegde boterham te kunnen verdienen.

Ook was er in de (Neer)Kaag, waar nu een speciaal voor de lepelaar bedoelde lepelaarspoel is verrezen, al een soort vogelbroedgebied, de vogel-kooij genaamd. Dit stukje (hoge) oude zee dijk is dus net als de rest van de Westfriese Omringdijk zeer de moeite om te bewonderen.

Tot 31 december 2011 behoorde Poolland tot de gemeenten Niedorp en Anna Paulowna die per 1 januari 2012 in een gemeentelijke herindeling samengevoegd zijn tot de gemeente Hollands Kroon.