Wieringerwaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wieringerwaard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Wieringerwaard
(Details)
Wieringerwaard (Noord-Holland)
Wieringerwaard
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Hollands Kroon Hollands Kroon
Coördinaten 52° 50′ NB, 4° 52′ OL
Detailkaart
Kaart van Wieringerwaard
Locatie in de voormalige gemeente Anna Paulowna
Foto's
Het dorp Wieringerwaard
Het dorp Wieringerwaard
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wieringerwaard (oorspronkelijk Wieringerwaerdt) is een polder en dorp in de gemeente Hollands Kroon in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Tevens is Wieringerwaard een voormalige zelfstandige gemeente. In 1970 ging Wieringerwaard op in de gemeente Barsingerhorn. Toen gemeente Barsingerhorn op haar beurt in 1990 opging in de gemeente Niedorp werd Wieringerwaard overgeheveld naar de gemeente Anna Paulowna. Die gemeente ging op haar beurt in 2012 over in de gemeente Hollands Kroon.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente omvatte de polder, die in 1610 was ingepolderd. De grenzen van de polder en gemeente vormden de Zuiderzee, de dijksloten langs de buitenzijde van de Westfriese Omringdijk en de Slikkerdijk van de Zijpe.

De molen De Hoop
Het Polderhuis
Het dorp Wieringerwaard vanaf de Walingsweg

Het gebied werd echter al veel eerder in de geschiedenis bewoond. In de paar eeuwen voor de Allerheiligenvloed in 1170 woonden er in het gebied al Friezen, die later West-Friezen genoemd werden. Na de vele stormen die rond de 12e eeuw woedden werd het gebied echter onbewoonbaar. Nadat het gebied in 1610 weer was gewonnen door inpoldering raakte het weer bevolkt. In het noorden ontstond er langzaam bewoning in kernen. Zo ontstond langzaam een lintdorp dat van de sluis uit 1621 aan de Slikkerdijk tot aan de sloot, De Kolk, liep. Dit dorp kreeg dezelfde naam als de polder. Toen later aan de andere kant van de De Kolk een nieuwe sluis werd gelegd, bij de Pishoek en het Waardkanaal, ontstond ook daar een kern. Deze kreeg de naam Nieuwesluis.

In 1742 werd bovenaan de Noorderdijk een molen gebouwd. De kern die daar ontstond werd De Molens genoemd omdat in de buurt ervan rond dezelfde tijd nog vijf andere molens werden gebouwd die zorgden voor de uitwatering van de polder. Zo legde die plaats tevens vast waar het dorp Wieringerwaard een sterkere groei aan woningen kende dan verder in het lint van het dorp. Met de komst van de kerk in 1812 was dat nog meer een feit en werd de kern De Molens ook geleidelijk meer een onderdeel van het dorp. Uiteindelijk verdween de eigen plaatsnaam. Door de komst van de tramlijn Van Ewijcksluis - Schagen kreeg Wieringerwaard in 1912 een eigen stationsgebouw met station Wieringerwaard. In 1934 verloor deze haar functie, maar het gebouw is tegenwoordig een rijksmonument. In 1949 werd de sluis aan de Slikkerdijk, die ondertussen al paar keer was vernieuwd, afgebroken en was er alweer een reden minder de kern in die richting enorm uit te breiden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het Witte Kerkje zijn er meer bezienswaardigheden in Wieringerwaard, zoals de vele monumentale boerderijen. De molen De Hoop, die uit 1742 dateert, is in 1972 omgebouwd naar een korenmolen en is iedere zaterdag te bezichtigen, doordeweeks alleen op afspraak. In Wieringerwaard staat ook nog een watertoren.

Verder staat in het hart van de polder Het Polderhuis, dit nationaal monument is in 1612 als eerste huis gebouwd. Sinds die tijd is het, tot 1988, altijd een overheidsgebouw geweest en heeft dienstgedaan als waterschapshuis, politiebureau en gemeentehuis. Tegenwoordig is Het Polderhuis nog steeds te bezichtigen, op afspraak en in de zomermaanden elke dinsdagochtend.

Ieder jaar worden er begin mei de bloemendagen gehouden. Bloemenmozaïeken, door de bewoners gemaakt van hyacinten, zijn dan in het hele dorp te bezichtigen.

Afkomstig uit Wieringerwaard[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wieringerwaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.