Haringhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haringhuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Haringhuizen (Noord-Holland)
Haringhuizen
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Hollands Kroon Hollands Kroon
Coördinaten 52° 46′ NB, 4° 50′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
195[1]
Overig
Woonplaatscode 2515
Detailkaart
Kaart van Haringhuizen
Locatie in de voormalige gemeente Niedorp
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Haringhuizen is een dorp in de gemeente Hollands Kroon in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het is eeuwenlang een tweelingdorp geweest met Barsingerhorn; deze twee dorpen vormden samen ooit de stad Barsingerhorn.

Op 1 januari 2007 waren er 110 inwoners, die bijna allemaal aan dezelfde straat wonen. Sinds 2005 staan er nieuwbouwwoningen aan de Muggenburgerweg. In 2018 was het inwonertal gestegen naar 190. In 2021 had het dorp 195 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Haringhuizen - voor het eerst genoemd wanneer Suw van Harinchuysen in 1123 geld schenkt aan de abdij van Egmond - is ontstaan toen het waddengebied ten zuidwesten van Barsingerhorn en ten zuidoosten van Barsingerhorn in de 13e eeuw langzaam droogviel. Na de bouw van een kerk in 1325 werd het dorp ook wel Niewkerck genoemd. Op 12 mei 1415 kreeg het tezamen met Barsingerhorn stadsrechten van graaf Willem VI.

Lang hebben de dorpen Barsingerhorn en Haringhuizen een tweelingdorp gevormd. Het burgerlijke en kerkelijke bestuur werden gedeeld. Na 1815 kreeg Haringhuizen een eigen predikant.

De invoering van de postcode in 1978 leidde tot problemen, omdat beide dorpen - drie kilometer van elkaar - beschikten over dezelfde cijfercombinatie.[2] Post werd soms verkeerd bezorgd, hulpdiensten wisten het dorp niet te vinden en sommige routeplanners wezen de weg naar het verkeerde dorp. Op 2 september 2003 kwamen inwoners van Haringhuizen bijeen in het lokale dorpshuis, naar aanleiding van het plan van het college van burgemeester en wethouders van Niedorp om de plaatsnaam Haringhuizen te schrappen.[3] De naam van het dorp zou dan terugkomen in de straatnaam 'Haringhuizen' te Barsingerhorn. De dorpsbewoners waren het hier niet mee eens, waarna het college een aparte postcode moest afdwingen bij TPG Post. In de commissie Bestuurszaken in Niedorp van 7 oktober 2004 werd besproken of het mogelijk was een postcodewijziging te maken als inwoners een deel zelf betaalden.[4] Op 23 juni 2005 maakte de gemeenteraad van Niedorp bekend dat €10.000,- beschikbaar gesteld werd om de postcode te veranderen.[5] Het KRO-televisieprogramma Ook dat nog! besteedde ook aandacht aan dit probleem. Op 1 juni 2006 kreeg Haringhuizen de postcodes 1769 HA en HB.

Tijdens de raadsvergadering waarin met algemene stemmen het positieve besluit voor Haringhuizen werd genomen, verscheen een exemplaar van 'd Opregte Haringhuyser Coerant.

De kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Willibrorduskerk in Haringhuizen

De huidige kerk, de Willibrorduskerk, is zeer bezienswaardig en ligt op een kunstmatige terp waaromheen het dorp ligt. De Willibrorduskerk is een oude kerk maar kent wel veel bouwstadia. De eerste steen werd gelegd in 1325. Omdat de kerk in fasen werd gebouwd (met verschillende funderingen waardoor de kerk begon te verzakken), werd tussen 1470 en 1475 een zo goed als nieuw godshuis gebouwd. In 1475 kreeg de toren een klok, die gegoten was door Steven Butendiic. De klok heeft als opschrift:

IC HEET WILLIBORT ENDE BID GOD DAT HI ONS VREDE VERLENEN MOCHT ENDE ALLE DODEN HEMELRIIC / MI MAECTE STEVEN BUTENDIIC INT IAER ONS HEREN MCCCCLXXV (1475).

In 2009 is het luidwerk van de klok gerestaureerd.

In de 19e eeuw werden het koor en de noordbeuk wegens bouwvalligheid afgebroken en werd de toren verlaagd. Zo kreeg de kerk de afmetingen die hij nu heeft. In 1988 werd de kerk eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK). De stichting restaureerde de kerk in 1993 grondig en sindsdien vinden er onder verantwoordelijkheid van een plaatselijke stichting allerlei culturele activiteiten plaats. Ook is de 'theaterkerk' te huur voor het sluiten van het burgerlijk en/of kerkelijk huwelijk, of voor een uitvaartplechtigheid.

Tussen juni 1996 en 2017 werd tienmaal per jaar een zogenaamde Willibrordusvesper georganiseerd. Een oecumenisch avondgebed van ca. 40 minuten, uitgaande van de protestantse, katholieke en doopsgezinde kerken van de voormalige gemeente Niedorp. Kerkmusicus Willem Vogel zette voor deze vieringen gedichten van Nicolaas Beets, C.S. Adema van Scheltema en Ida Gerhardt op muziek. Op 28 mei 2017 kwam na 21 jaar een einde aan deze vieringen en verloor de Willibrorduskerk na 542 jaar zijn laatste religieuze functie.[6]

De Willibrorduskerk beschikt over een tweeklaviersorgel dat in 1983 vanuit Engeland naar Haringhuizen kwam. De bouw ervan wordt toegeschreven aan Francis Jones uit Sheffield. Het werd in 1842 gemaakt voor de parochiekerk te Wentworth.[7] Sinds 2015 is het niet meer bespeelbaar.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Haringhuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.