PostNL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PostNL
Het hoofdkantoor in Den Haag.
Het hoofdkantoor in Den Haag.
Beurs Euronext: PNL
Motto of slagzin het bezorgen van morgen
Oprichting 2011 (huidige naam)
Sleutelfiguren Herna Verhagen (CEO)
Hoofdkantoor Prinses Beatrixlaan 23
2595 AK Den Haag
Werknemers 31.016 (in FTE, gemiddelde 2013)[1]
Producten Postbezorging
Omzet € 4.307 miljoen (2013)[1]
Winst € -170 miljoen (2013)[1]
Website http://www.postnl.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

PostNL N.V.[2] is een Nederlands postbedrijf. Het is sinds mei 2011 beursgenoteerd, na opsplitsing van TNT N.V. in de aparte beursgenoteerde bedrijven PostNL N.V. en TNT Express N.V. Het bedrijf is de afgelopen jaren frequent van naam veranderd. Het is een erfgenaam van het Staatsbedrijf der PTT.

PostNL is door de rijksoverheid aangewezen als bedrijf dat is belast met het uitvoeren van de universele postdienst (UPD). Dat houdt onder andere in dat het bedrijf vijf dagen per week (dinsdag t/m zaterdag) post dient te bezorgen en brievenbussen dient te legen en minimaal 95% van de aangeboden post de volgende bezorgdag dient te bezorgen. Verder moet PostNL minimaal 2000 dienstverleningspunten hebben en moet er binnen een straal van 500 meter een brievenbus zijn in woonkernen met meer dan 5000 inwoners. PostNL is tevens actief in België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië.

In totaal werken er bij PostNL Nederland 66.000 mensen, waarvan zo'n 22.000 postbezorgers in parttime dienst en 5.500 fulltime postbodes. Het aantal postbodes, die voornamelijk de voorbereiding van de postwijken doen, is drastisch afgenomen. Voor het bezorgen van de post heeft PostNL vele parttime postbezorgers in dienst, die minder verdienen (en dus ook minder kosten) dan de postbodes.

Sinds eind mei 2011 heet het bedrijf PostNL, met een geheel nieuwe huisstijl.[3] Dit is de vierde naam en huisstijl die het bedrijf draagt in minder dan 10 jaar tijd: Tot 2002 droeg het bedrijf de naam PTT Post, tussen 2002 en 2005 de naam TPG Post en tussen 2006 en 2011 de naam TNT Post.

Geschiedenis[bewerken]

Brievenbussen op verschillende hoogte met PostNL logo

In 2002 kwam het bedrijf TPG Post voort uit PTT Post. In 2005 had het bedrijf een omzet van 4 miljard euro[4] en verwerkte 8,7 miljard poststukken, waarvan 3,7 miljard in Nederland.

Op 16 oktober 2006 werd TPG Post hernoemd tot TNT Post. TNT Post was een onderdeel van de beursgenoteerde onderneming TNT NV. Vanwege de naamsverandering van TPG Post naar TNT Post werden er tot december 2008 wekelijks in Nederland 100 oranje brievenbussen geplaatst.

Op 25 mei 2011 splitste TNT NV zich op in de koeriersdienst TNT Express N.V. en het postbedrijf PostNL. Deze splitsing was met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2011 effectief. Belangrijkste argument voor de splitsing was het verschil in bedrijfsactiviteiten. De postdivisie kampt met een krimpende Nederlandse markt waar steeds minder post wordt verstuurd onder andere door de opkomst van e-mail. Bij TNT Express ligt de nadruk op groei van de netwerken in Europa en in opkomende landen. Bij de splitsing kreeg PostNL bijna een derde van de aandelen van TNT Express mee. In december 2013 verkocht PostNL bijna 82 miljoen aandelen TNT Express voor in totaal € 507 miljoen. De opbrengst wordt gebruikt om de schuld van het bedrijf af te lossen.[5] Na de verkoop heeft PostNL nog een belang van circa 14,8% in TNT Express.

Tijdlijn[bewerken]

Tijdlijn van de bedrijven die onderdeel waren van de APT/PTT en de opvolgers.
Vanaf 1881 1915 1918 1928 1977 1986 1989 1998 2002 2006 2009 2011 heden
Telefonie APT PTT PTT Telecom KPN
Koeriersdiensten PTT Post TPG Post TNT Post TNT Express
Post(pakketten) PostNL
Spaarbank Rijkspostspaarbank (RPS) Postgiro/RPS Postbank ING
Bank Postcheque- en Girodienst

Activiteiten[bewerken]

PostNL is door de rijksoverheid aangewezen als bedrijf dat is belast met het uitvoeren van de universele postdienst (UPD). Dat houdt onder andere in dat het bedrijf zes dagen per week post dient te bezorgen en brievenbussen dient te legen en minimaal 95% van de aangeboden post de volgende bezorgdag dient te bezorgen. Per 1 januari 2014 dient het bedrijf vijf dagen per week post te bezorgen, omdat maandag als bezorgdag is komen te vervallen. In de toekomst worden de aantal bezorgdagen wellicht teruggebracht naar drie. Verder moet PostNL minimaal 2000 dienstverleningspunten hebben en moet er binnen een straal van 500 meter een brievenbus zijn in woonkernen met meer dan 5000 inwoners. PostNL heeft 2.400 postkantoren en er zijn 225 businesspoints. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft in het voorjaar van 2013 de eisen voor de UPD bijgesteld. Het aantal brievenbussen wordt teruggebracht van zo'n 20.000 naar 8.700. Het aantal postkantoren mag worden verminderd naar 1000. Tevens mag de prijs van de postzegel met 8% stijgen. Kamp wil PostNL hiermee tegemoetkomen om het uitvoeren van de UPD haalbaar te houden in het kader van sterk dalende postvolumes.

Brievenbussen[bewerken]

Voor het verzamelen van de post wordt gebruik gemaakt van brievenbussen. Als gevolg van de splitsing met TNT Express moesten de oude brievenbussen worden vervangen. Er werden echter ook veel brievenbussen op een andere locatie geplaatst of verwijderd. Het vervangingstraject voor de rode brievenbussen zag er als volgt uit:

  • Vanaf februari 2006 tot en met medio 2009 werden jaarlijks ruim 4000 oranje brievenbussen geplaatst (nieuw model);
  • De oude rode brievenbussen kregen na de zomer van 2006 een sticker met het TNT Post logo;
  • De 5300 reeds geplaatste nieuwe rode brievenbussen (nieuw model) kregen na de zomer van 2006 een nieuwe rode klep met TNT Post logo;
  • In 2009 en 2010 werden de 5300 al geplaatste nieuwe rode brievenbussen (nieuw model) en de eenlingbrievenbussen als laatste vervangen door oranje brievenbussen;
  • Tot en met het einde van 2007 werden er wekelijks 100 oranje brievenbussen geplaatst.

Bezorgen van brieven[bewerken]

Een van de kernactiviteiten is het bezorgen van brieven en drukwerk. Een postzegel voor het verzenden van een standaardbrief (tot 20 gram) binnen Nederland kost 69 eurocent dit wordt aangeduid met waarde 1, poststukken van 20 tot 50 gram dienen gefrankeerd te worden met een postzegel met waarde 2. De brief wordt normaal gesproken de volgende dag (behalve zondag en maandag) bezorgd. PostNL heeft 20.000 brievenbussen. Per 1 januari 1989 kreeg PTT Post bij de verzelfstandiging de exclusieve concessie voor het vervoer tegen betaling van brieven (waaronder briefkaarten) van ten hoogste 500 gram. Deze concessie is vanwege de privatisering tenietgedaan.

De meeste post (meer dan 90%) is zakelijke post en wordt niet via de oranje brievenbussen verstuurd. Vanaf 1 april 2009 is de postmarkt vrij voor poststukken van minder dan 50 gram. Bedrijven kunnen dus ook contracten afsluiten met concurrenten van PostNL voor kleinere poststukken zoals bijvoorbeeld bankafschriften. Veel van deze concurrenten hanteren de werkwijze van het afleveren van ongesorteerde post bij de bezorger. Bij PostNL wordt de post eerst bij distributiepunten gesorteerd en vanaf dat punt bezorgd bij de geadresseerden.

Huis aan huis[bewerken]

Bezorgers van PostNL bezorgen op dinsdag en zaterdag ook reclame huis-aan-huis folders. Deze mogen niet bezorgd worden op adressen met een Nee-ja- of Nee-nee-sticker of een soortgelijke aanwijzing of sticker. Een uitzondering hierop is huis-aan-huis post van de gemeente of van de rijksoverheid, bijvoorbeeld stemlijsten voor verkiezingen of de jaarlijkse gemeentegids. Deze verspreidingen vinden vaak op donderdag plaats.

Bezorgen van pakketpost[bewerken]

De bezorging van postpakketten wordt vaak verzorgd door de Pakketservice, een zelfstandig opererende organisatie binnen PostNL. Het kwam voort uit het moederbedrijf PTT Post en werd halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw verzelfstandigd onder de naam TNT Express. TNT verlegde zijn activiteiten echter meer naar het verzorgen van pakketdiensten voor het bedrijfsleven, waarna de pakketdienst van TNT verder ging onder de naam TPG Post Pakketservice voor de pakketdienst voor consumenten of van bedrijven naar consumenten. Nadat TPG Post in januari 2005 had besloten om te kiezen voor één merknaam, TNT Post, gaat het bedrijf thans verder als TNT Post Pakketservice. Bij de verzelfstandiging van PostNL is ook de Pakketservice hierin meegegaan.

Wanneer een pakket in de brievenbus past, wordt het gezien als een poststuk en wordt het bezorgd door de gewone postbezorgers. Pakketten die niet in de brievenbus passen, worden bezorgd door de bezorgers van de Pakketservice. PostNL Pakketten bezorgt zo'n 120 miljoen pakketten per jaar.[bron?]

PostNL levert de pakketten van oudsher op dinsdag tot en met zaterdag. Alleen als de ontvanger van het pakket op zaterdag niet thuis is, dan vindt de tweede levering van het pakket op maandag plaats. Daar komt echter verandering in, want PostNL start vanaf eind augustus een test waarbij pakketten ook op zondag bezorgd zullen worden.[6] In eerste instantie worden enkel de pakketten van de webwinkel Coolblue op zondag bezorgd, maar als snel zullen ook pakketten van iCentre, Mycom en Dixons bezorgd worden. De test zal drie maanden duren en als het in de ogen van PostNL een succes is gebleken, dan kunnen alle webwinkels vanaf 2015 gebruik maken van de dienst.

Een pakket kan ook worden afgeleverd bij een Pakketautomaat op een station. Hier kan de ontvanger het 24 uur per dag, 7 dagen per week, ophalen. Dit kan al enige tijd op station Almere Centrum, en wordt in december 2014 ook mogelijk op acht andere stations. Er zijn webwinkels waar de klant gelijk bij de bestelling kan aangeven het pakket af te willen halen bij de automaat of andere PostNL locatie. Bij andere webwinkels probeert PostNL het pakket eerst thuis te bezorgen, ook al weet de klant al van tevoren dat hij niet thuis zal zijn. Hij kan pas daarna aan PostNL opgeven het pakket af te willen halen bij de automaat of andere PostNL locatie.[7][8]

Privver[bewerken]

Vanaf de late jaren 90 van de vorige eeuw werd duidelijk dat het totaal aantal poststukken door het internet sterk zal gaan afnemen. In 2001 lanceerde TNT Post Privver, waarop consumenten digitale acceptgiro's van deelnemende bedrijven kunnen ontvangen en met een druk op de knop kunnen betalen. In maart 2009 valt het besluit Privver op te heffen. De banken (Rabobank, ABN AMRO en ING Postbank) hebben nu de rol overgenomen van 'portal' die de digitale acceptgiro's aan de eindconsument laat zien, en waarin deze met een druk op de knop kan betalen. De banken gebruiken hiervoor wel de Privver infrastructuur.

TNT en de vakbonden[bewerken]

Medio januari 2008 dreigt de Europese UNI, een overkoepelende organisatie van vakbonden, wereldwijd met een boycot van TNT, omdat het bedrijf zich niet zou houden aan het minimumloon voor postbodes. TNT wil een alternatieve CAO invoeren en een uurloon betalen tussen de 6,50 en 7,50 euro per uur. De Bundesrat keurde eind 2007 het wetsvoorstel goed dat bepaalt dat Duitse postbodes vanaf 1 januari minimaal tussen de 8 en 9,80 euro per uur ontvangen.

PostNL International[bewerken]

In België, Luxemburg, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk is PostNL actief onder de naam TNT Post. Dit postbedrijf draagt de oude (Nederlandse) naam, maar heeft niets te maken met TNT NV. In deze landen is PostNL het op één na grootste postbedrijf.

Reorganisatie[bewerken]

Vanwege de daling in postvolumes, veroorzaakt door de komst van internet en de liberalisering van de postmarkt, zijn in de loop der jaren reorganisaties ingezet. Het bezorgen van post wordt overgenomen door postbezorgers die op parttime basis werken, hetgeen ten koste gaat van banen voor fulltime postbodes. Via een programma onder de naam Mobility zijn tot nu toe (2013) 7000 medewerkers naar een andere werkgever begeleid. Ook op het hoofdkantoor zullen banen verdwijnen. Naast het schrappen van banen wil PostNL de efficiëntie vergroten door bestelcentra samen te voegen. De reorganisatie heeft in 2012 tot veel kwaliteitsverlies en klachten geleid. Daarom werd de reorganisatie dat jaar op een andere manier hervat. In plaats van de 2.800 ervaren fullime postbodes die overcompleet zouden raken is dit aantal bijgesteld naar 450 tot 650. Ongeveer de helft van de lokale vestigingen, die in eerste instantie zouden verdwijnen om plaats te maken voor enkele centrale sorteercentra, blijft bestaan. Op deze manier hoopt PostNL op een beter verloop van de veranderingen zonder dat de kwaliteit er verder onder lijdt.

Verantwoord ondernemen[bewerken]

PostNL probeert milieubelasting te minimaliseren door efficiënte belading van voertuigen en deze de kortste route te laten rijden. Andere manieren waarmee PostNL de milieubelasting tracht te verminderen zijn het concentreren van werk in minder gebouwen en deze energiezuinig te exploiteren. PostNL is tevens betrokken bij het World Food Programme van de Verenigde Naties door hun kennis en ervaring ter beschikking te stellen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties