Black Friday

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Drukte bij de Walmart.

Black Friday (Nederlands: zwarte vrijdag) is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers vrij.

Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laag geprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen.

Naamgeving[bewerken]

Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en werd rond 1965 voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.

Rond 1981 wordt voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst "in het zwart" komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Uiteraard is dit technisch onjuist, omdat de detailhandel wel degelijk winst maakt gedurende andere tijden van het jaar. Echter, het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

Nederland en België[bewerken]

Ondanks het feit dat Thanksgiving in Nederland heel weinig wordt gevierd, adverteren in 2015 meer Nederlandse winkels onder het mom van Black Friday dan de jaren ervoor, volgens een persvoorlichter van Detailhandel NL.[1] In 2016 constateert Handelsfederatie Comeos dat Black Friday in België populairder is dan het jaar ervoor.[2]