RTL Z

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RTL Z
Het logo van RTL Z dat tot mei 2014 werd gebruikt.
Het logo van RTL Z dat tot mei 2014 werd gebruikt.
Genre Nieuws, Actua
Speelduur 10 tot 15 minuten
Presentatie Sanne Boswinkel
Diana Matroos
Hella Hueck
Roland Koopman
Roderick Veelo
Peter van Zadelhoff
e.a.
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 6 juni 2001
Zender RTL 7
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

RTL Z is een financieel-economisch nieuwsprogramma, elke werkdag te zien tussen 08:30 uur en 18:00 uur op RTL 7. Het programma is een onderdeel van RTL Nieuws.

Geschiedenis[bewerken]

RTL Z ging van start op 6 juni 2001 als een gelijkwaardige samenwerking tussen de Holland Media Groep (tegenwoordig RTL Nederland) en Belgian Business Television. Aanvankelijk met één uitzending per dag, maar al na een paar maanden verzorgde de redactie elk uur een nieuw bulletin. In 2002 kwam het programma geheel in handen van RTL Nederland. RTL Z was eerst te zien op RTL 5, in augustus 2005 werden de uitzendingen verplaatst naar RTL 7, welke het toenmalige Yorin verving. Begonnen als strikt financieel-economische zender ontwikkelde RTL Z zich al vrij snel tot een brede, algemene nieuwszender, met een sterke focus op zakelijk nieuws. Dagelijks stemmen ongeveer 1,2 miljoen kijkers af op RTL Z.

Het nieuwsprogramma neemt een unieke positie in binnen het Nederlands medialandschap. Het is de enige tv-zender die het belangrijkste nieuws van de dag combineert met sterke financieel-economische berichtgeving. Ook heeft RTL Z vaak autoriteiten aan tafel en biedt het verdieping met uitgebreide economische achtergrondinformatie en interviews met beleidsmakers en bestuurders. RTL Z is tevens het kanaal voor breaking news.

Onderin het scherm zijn tijdens de hele uitzending van RTL Z twee horizontale balken te zien waarin de actuele beursstanden en berichtkoppen zijn te lezen.

Vanaf september 2015 zal RTL Z niet meer te zien zijn als los programma bij RTL 7 maar als losse televisiezender, dit zou eigenlijk al in hetvoorjaar van 2015 gebeuren maar dit kon niet worden gehaald[1][2].

Huidige samenstelling[bewerken]

Om 08:30 begint de programmering met RTL Z Voorbeurs. Vanaf 09:00 uur wordt er elk heel uur eerst het algemene nieuws uitgezonden en daarna het financieel- economisch nieuws. De uitzending van het algemene nieuws duur ongeveer 6 tot 7 minuten, die van het economisch nieuws duurt ongeveer 8 minuten. Om 17:00 uur duurt de uitzending van het economisch nieuws 5 minuten. De laatste uitzending wordt uitgezonden om 17:30, wanneer de Amsterdamse beurs sluit, dan is er alleen financieel-economisch nieuws. Die uitzending duurt ook 10 minuten en wordt tot 18:00 herhaald. De uitzendingen van het algemene en economische nieuws worden elk heel uur uitgezonden en de uitzendingen worden vervolgens twee keer in het uur herhaald, dat is om 20 minuten over heel en 40 minuten over heel, een paar keer per dag is er maar een herhaling in het uur, dan wordt er plaats gemaakt voor andere programma's.

Buiten het nieuwsblok zijn er ook andere programma's zoals "RTL Z Voorbeurs" (2011-heden), "De Kijker aan Z" (2008-heden), "Het wekelijkse gesprek met de Minister van Financiën" (2008-heden), "RTL Z Beurs" (2014-heden), het "RTL Z Beursspel" (2012-heden) en "Toekomstmakers" (2013-heden).

 • RTL Z Voorbeurs is een programma dat vooruitblikt op de handelsdag die komen gaat. Het biedt een overzicht van de belangrijkste onderwerpen van de komende dag en de afgelopen avond en nacht. Vanuit de studio op de redactie schakelt de presentator met de eigen beurscommentatoren, deskundigen van diverse banken en vermogensbeheerders en met een verslaggever ter plekke. Het programma heeft elke werkdag om 08:30 een uitzending.
 • RTL Z Opening Wallstreet besteed aandacht aan de opening van Wall Street, met aansluitend een korte voorbeschouwing op de Amerikaanse beursdag vanuit de studio in Hilversum maar ook op de beursvloer in Amsterdam. Het programma wordt elke werkdag, afhankelijk van de winter- of zomertijd, om 14:30 of 15:30 uitgezonden.
 • De Kijker aan Z is een wekelijkse special waarin deskundigen vragen van kijkers beantwoorden over de financiële markten. Dit programma wordt elke woensdagmiddag om 14:20 uitgezonden. De presentatie ligt in handen van Roland Koopman.
 • Het wekelijkse gesprek met de Minister van Financiën wordt elke dinsdagmiddag om 15:20 gehouden. In dit tien minuten durend gesprek met de Chief Financial Officer (CFO) van Nederland wordt ingegaan op financieel-economische onderwerpen en alles wat daaraan raakt. Vanuit de Haagse studio interviewt Frits Wester of Jos Heymans de minister.
 • RTL Z Beurs is een informatief programma over alles wat beleggen leuk maakt. Peter van Zadelhoff blikt met professionele beleggers terug op de voorbije beursweek. En misschien nog wel belangrijker, ze kijken vooruit naar wat er in de aanstaande beursweek gaat komen. Elke vrijdagmiddag wordt het programma om 14:20 uitgezonden.
 • RTL Z Beursspel is een televisieprogramma rond een fictief online beleggingsspel. Roderick Veelo bespreekt iedere week de stand van zaken met een actuele gast. Een BN'er vertelt over zijn of haar ervaringen met beleggen en Bart Peters geeft tips. Het programma heeft ieder jaar een reeks wekelijkse uitzendingen.
 • Toekomstmakers is een programma over dappere ondernemers, innovatieve bedrijven, baanbrekende ideeën en creatieve oplossingen. Hella Hueck en Jim Stolze laten elk week zien wat er bruist en borrelt in Nederland op weg naar een mooie toekomst. Het programma heeft ieder jaar een reeks wekelijkse uitzendingen.

Presentatoren[bewerken]

Vaste presentatrices van het algemene nieuws zijn Sanne Boswinkel en Diana Matroos. Bij afwezigheid vallen Meike de Jong of Sanne Staarink in. Het financieel-economisch nieuws wordt voorgelezen door afwisselend Roland Koopman, Roderick Veelo, Peter van Zadelhoff, Hella Hueck en Marc de Jong als invaller. Daarnaast wordt er in de uitzending regelmatig geschakeld naar het Damrak in Amsterdam, waar de Amsterdamse effectenbeurs zich bevindt. Deze beursupdate wordt verzorgd door Mathijs Bouman, Jacob Schoenmaker, Hans de Geus of Durk Veenstra. Ook de financieel-economische nieuwslezers Roland, Roderick en Peter zie je regelmatig op de beurs.

Huidige presentatoren

Algemene nieuws
Financieel-economisch nieuws
Beursanalisten
Verslaggevers
 • Hans de Bruijn
 • Sjoerd den Daas
 • Merijn Doggen
 • Ann-Lynn Hamelink
 • Eelco Hiltermann
 • Hella Hueck
 • Marc de Jong
 • Elianne Kuepers
 • Bart Reijnen

Voormalige presentatoren

Algemene nieuws
Financieel-economisch nieuws
Beursanalisten
VerslaggeversTijdlijn vaste presentatoren[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties