RTL Z

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RTL Z
Land Nederland
Luxemburg
Eigenaar RTL Nederland
Lancering 6 juni 2001 (op RTL 5)
12 augustus 2005 (op RTL 7)
7 september 2015 (eigen kanaal)
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

RTL Z is een Nederlandstalige Luxemburgse commerciële 24-uurs nieuwszender van RTL Nederland. Op werkdagen van 08.30 uur tot 18.00 uur is er algemeen en financieel-economisch nieuws te zien. In de avondprogrammering zijn onder andere talkshows en documentaires te zien over thema's als techniek, innovatie, bedrijven, lifstyle en financiën. RTL Z heeft ook vaak autoriteiten aan tafel en interviewt beleidsmakers en bestuurders. Jarenlang zond RTL Z alleen overdag uit via RTL 5 (2001-2005) en RTL 7 (2005-2015).

RTL Z is in tegenstelling tot RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 niet algemeen beschikbaar voor alle tv-huishoudens. RTL Z is bij Ziggo te zien vanaf het digitale basispakket zonder smartcard. Verder is RTL Z alleen bij KPN Interactieve TV en Vodafone beschikbaar bij de lancering. In totaal is de zender bij circa 6,3 miljoen huishoudens te ontvangen; 2 miljoen huishoudens (waaronder satellietprovider Canal Digitaal en KPN Digitenne) moeten de zender missen.

RTL Z is officieel, net als de rest van de Nederlandse RTL-familie, een Luxemburgse zender die zich niet aan de Nederlandse mediawet hoeft te houden. Aangezien Luxemburg geen echte toezichthouder kent, wordt op de zender ook geen toezicht gehouden.

Dagprogramma's (2001-heden)[bewerken]

RTL Z begon op 6 juni 2001 als onderdeel van RTL 5. Het eerste jaar werkte men samen met het Belgische nieuwskanaal Kanaal Z. In de allereerste programmering werd er op werkdagen tussen 09.30 en 18.00 uur RTL Z Magazine uitgezonden. Dit was een half uur durende uitzending met korte items over de belangrijkste ontwikkelingen van de voorgaande dag. Het magazine werd gedurende de dag herhaald en ververst. Na een paar maanden werden de bulletins uitgebreid en was er overdag elk uur een volledig nieuw bulletin te zien. In november 2004 werd de programmering uitgebreid met algemene RTL Nieuws-uitzendingen. Sindsdien was er van 09:00 tot 18:00 uur telkens aan het begin van het uur een nieuw blok met algemeen nieuws (ongeveer 7 minuten) en financieel-/economisch nieuws (ongeveer 8 minuten). Het complete blok werd daarna doorgaans twee keer herhaald.

Sinds 2011 begint RTL Z om 8:30 uur met RTL Z Voorbeurs, waarbij de vijf belangrijkste economische nieuwsfeiten worden besproken voordat de beurs in Amsterdam open gaat.

Op 7 september 2015 werden de nieuwsuitzendingen vernieuwd. Sindsdien is er een lang blok van 10 tot 15 minuten met het laatste nieuws. Dit blok wordt vervolgens tot het volgende uur herhaald.

In de middag wordt als vanouds de opening van de beurzen op Wall Street besproken en om 17.30 uur wordt de laatste uitzending van het RTL Z Nieuws van de dag uitgezonden, waarin het belangrijkste economische nieuws van de dag wordt behandeld, verder wordt er onder meer stilgestaan bij de eindstand van de Europese beurzen (met beurscommentator) en ook worden er veel kruisgesprekken gevoerd. Deze uitzending duurt ongeveer 12 minuten en wordt tot 18.00 uur herhaald.

Soms wordt een herhaling van het nieuwsblok vervangen door een ander programma, zoals De Kijker aan Z (2008-heden), Het wekelijkse gesprek met de Minister van Financiën (2008-heden), RTL Z Beurs (2014-heden), het RTL Z Beursspel (2012-heden) en Toekomstmakers (2013-heden).

Avondprogramma's (2015-heden)[bewerken]

  • Z Today (Peter van Zadelhoff neemt met verslaggevers het nieuws van de dag door)
  • Z Docs (documentaires)
  • Van Liempt Live! (talkshow met Paul van Liempt)
  • Z Thema: Iedere dag een programma met een ander thema (ma: Bright met Merijn Doggen, di: MoneyTalks met Elianne Kuepers, wo: Toekomstmakers met Hella Hueck, do: Dunk! met Roderick Veelo, vr: Ondernemen)
  • Z Talks (toespraken en presentaties)

Presentatoren[bewerken]

Huidige nieuwslezers[bewerken]

Sanne Boswinkel, Meike de Jong, Diana Matroos en Sanne Staarink lazen tot september 2015 alleen het algemene nieuws. De anderen het financieel-economisch nieuws. Sinds september 2015 is er één nieuwslezer voor het hele blok.

Voormalige nieuwslezers[bewerken]

Algemene nieuws[bewerken]

Financieel-economisch nieuws[bewerken]

Beursanalisten[bewerken]

In de uitzendingen van het RTL Z nieuws wordt regelmatig geschakeld met de beursanalisten op het Damrak in Amsterdam, waar de Amsterdamse effectenbeurs zich bevindt. De vaste beursanalisten zijn Mathijs Bouman (2005-heden), Jacob Schoenmaker (2005-heden), Hans de Geus en Durk Veenstra. In het verleden waren Willem Middelkoop (2002-2009) en Frans Middendorff (2003-2004) te zien. Naast de vaste beursanalisten staan ook de financieel-economisch nieuws presentatoren regelmatig op de beurs.

Verslaggevers[bewerken]

Verslaggevers voor het RTL Z nieuws zijn Hans de Bruijn, Sjoerd den Daas, Merijn Doggen, Ann-Lynn Hamelink, Eelco Hiltermann, Hella Hueck, Marc de Jong, Elianne Kuepers en Bart Reijnen. Michiel Bosgra (2001-2008) en Nicole van Est (2001-2010) waren ook jarenlang als verslaggever te zien.

Externe links[bewerken]