RTL Z

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RTL Z
RTL Z Logo.svg
Land Nederland
Eigenaar RTL Nederland
Lancering 6 juni 2001 (op RTL 5)
12 augustus 2005 (op RTL 7)
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

RTL Z is een nieuwskanaal van RTL Nieuws. De zender brengt op werkdagen van 08:30 uur tot 18:00 uur algemeen en financieel-economisch nieuws via het kanaal van RTL 7. RTL Z heeft ook vaak autoriteiten aan tafel en interviewt beleidsmakers en bestuurders. Vanaf 7 september 2015 wordt RTL Z een zelfstandige zender die 24 uur per dag gaat uitzenden. In de avondprogrammering zijn dan onder andere talkshows en documentaires te zien over thema's als techniek, innovatie, bedrijven, lifstyle en financiën.

Programma's[bewerken]

RTL Z begon op 6 juni 2001 als onderdeel van RTL 5. Het eerste jaar werkte men samen met het Belgische nieuwskanaal Kanaal Z. In de allereerste programmering werd er op werkdagen tussen 09.30 en 18.00 uur RTL Z Magazine uitgezonden. Dit was een half uur durende uitzending met korte items over de belangrijkste ontwikkelingen van de voorgaande dag. Het magazine werd gedurende de dag herhaald en ververst. Na een paar maanden werden de bulletins uitgebreid en was er overdag elk uur een volledig nieuw bulletin te zien. In november 2004 werd de programmering uitgebreid met algemene RTL Nieuws-uitzendingen. Sindsdien is er van 09:00 tot 18:00 uur telkens aan het begin van het uur een nieuw blok met algemeen nieuws (ongeveer 7 minuten) en financieel-/economisch nieuws (ongeveer 8 minuten). Het complete blok wordt daarna doorgaans twee keer herhaald. Onderin het scherm zijn tijdens de hele uitzending twee horizontale balken te zien waarin de actuele standen van de beurs en berichtkoppen zijn te lezen.

In de middag wordt de opening van de beurzen op Wall Street besproken en om 17.30 uur wordt de laatste uitzending van het RTL Z Nieuws van de dag uitgezonden, waarin het belangrijkste economische nieuws van de dag wordt behandeld, verder wordt er onder meer stilgestaan bij de eindstand van de Europese beurzen (met beurscommentator) en ook worden er veel kruisgesprekken gevoerd. Deze uitzending duurt ongeveer 12 minuten en wordt tot 18.00 uur herhaald. Sinds 2011 begint RTL Z om 8:30 uur met RTL Z Voorbeurs, waarbij de vijf belangrijkste economische nieuwsfeiten worden besproken voordat de beurs in Amsterdam open gaat.

Soms wordt een herhaling van het nieuwsblok vervangen door een ander programma, zoals De Kijker aan Z (2008-heden), Het wekelijkse gesprek met de Minister van Financiën (2008-heden), RTL Z Beurs (2014-heden), het RTL Z Beursspel (2012-heden) en Toekomstmakers (2013-heden).

Presentatoren[bewerken]

Algemene nieuws[bewerken]

Financieel-economisch nieuws[bewerken]

Beursanalisten[bewerken]

In de uitzendingen van het RTL Z nieuws wordt regelmatig geschakeld met de beursanalisten op het Damrak in Amsterdam, waar de Amsterdamse effectenbeurs zich bevindt. De vaste beursanalisten zijn Mathijs Bouman (2005-heden), Jacob Schoenmaker (2005-heden), Hans de Geus en Durk Veenstra. In het verleden waren Willem Middelkoop (2002-2009) en Frans Middendorff (2003-2004) te zien. Naast de vaste beursanalisten staan ook de financieel-economisch nieuws presentatoren regelmatig op de beurs.

Verslaggevers[bewerken]

Verslaggevers voor het RTL Z nieuws zijn Hans de Bruijn, Sjoerd den Daas, Merijn Doggen, Ann-Lynn Hamelink, Eelco Hiltermann, Hella Hueck, Marc de Jong, Elianne Kuepers en Bart Reijnen. Michiel Bosgra (2001-2008) en Nicole van Est (2001-2010) waren ook jarenlang als verslaggever te zien.

Externe links[bewerken]