Euronews

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo

Euronews is een meertalige nieuwszender, opgericht in 1993 in Lyon, die het wereldnieuws vanuit een Europees perspectief probeert te brengen.[1]. Bij de zender werken 500 journalisten van 30 verschillende nationaliteiten.

Meertalig[bewerken]

De zender zendt in 12 talen uit: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch, Arabisch, Turks, Perzisch, Grieks en Hongaars. Tot mei 2017 verschilden alleen de voice overs, maar tegenwoordig worden er ook verschillende programma's gemaakt en werkt de zender met presentatoren. De hoofdzetel bevindt zich in Lyon, in de moderne Euronews building aan de oevers van de rivier de Saône.

Aandeelhouders[bewerken]

Media Globe Networks is voor 60% eigenaar. NBCUniversal bezit 25% van de aandelen en 15% is eigendom van publieke omroepen: CT (Czech Republic), CyBC (Cyprus), ENTV (Algeria), ERT (Greece), TT (Tunisia), ERTU (Egypt), France Télévisions (France), PBCU (Ukraine), PBS (Malta), RAI (Italy), RTBF (Belgium), RTE (Ireland), RTP (Portugal), RTR (Russia), RTVSLO (Slovenia), SNRT (Morocco), SSR (Switzerland), TVR (Romania), TV4 (Sweden), YLE (Finland), Métropole de Lyon, Département du Rhône, Région Rhône-Alpes, ADMIC (Abu Dhabi).

Europese Unie[bewerken]

Een vast deel van de programmering wordt besteed aan berichtgeving over de Europese Unie. Euronews wordt door de EU gesubsidieerd. De zender ontvangt jaarlijks een geldbedrag van 15 miljoen euro.

Partnerschap met NBC News[bewerken]

In juni 2017 heeft NBCUniversal 25% aandelen gekocht en zal investeren in de zender en zal er samenwerking plaatsvinden met het Amerikaanse NBC News. Er ligt een plan om de zender uiteindelijk te hernoemen naar EuronewsNBC.

Ontvangst[bewerken]

Euronews is beschikbaar in 430 miljoen huishoudens in 166 landen. In België en Nederland is de zender via de satelliet als via de (digitale) kabel te ontvangen, veelal Engelstalig, Franstalig en/of Duitstalig. De zender is ook online te zien.