Euronews

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo

Euronews is een meertalige nieuwszender, opgericht in 1993 in Lyon, die het wereldnieuws vanuit een Europees perspectief probeert te brengen.[1]

Meertalig[bewerken]

De zender zendt in 13 talen uit: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch, Arabisch, Turks, Perzisch, Oekraïens, Grieks en Hongaars. De verschillende taalversies van Euronews zenden hetzelfde uit en de programmering in de verschillende talen is bijgevolg identiek. Mede daarom zijn nooit nieuwslezers te zien en is alleen een voice-over te horen.

Aandeelhouders[bewerken]

De aandeelhouders zijn de publieke omroepen van 21 Europese en Noord-Afrikaanse landen: CT (Tsjechië), CyBC (Cyprus), ENTV (Algerije), ERT (Griekenland), ERTT (Tunesië), ERTU (Egypte), francetélévisions (Frankrijk), NTU (Oekraïne), PBS (Malta), RAI (Italië), RTBF (België), RTE (Ierland), RTP (Portugal), RTR (Rusland), RTVSLO (Slovenië), SNRT (Marokko), SSR (Zwitserland), TRT (Turkije), TVR (Roemenië), TV4 (Zweden) en Yle (Finland).

Europese Unie[bewerken]

Een vast deel van de programmering wordt besteed aan berichtgeving over de Europese Unie. Euronews wordt door de EU gesubsidieerd. De zender ontvangt jaarlijks een geldbedrag van 15 miljoen euro.

Ontvangst[bewerken]

In 2008 kon Euronews bekeken worden door 248 miljoen huishoudens in 135 landen. Meer dan 177 miljoen Europese huishoudens kunnen de zender ontvangen. Ter vergelijking: CNN International kan worden ontvangen door 167 miljoen Europese huishoudens, de BBC World News door 124 miljoen en CNBC Europe door 65 miljoen huishoudens.[2][3] Euronews is de meest bekeken nieuwszender in Europa, met meer kijkers dan CNN en BBC.[4]

In België en Nederland is Euronews zowel via de satelliet als via de (digitale) kabel te ontvangen, veelal Engelstalig, Franstalig en/of Duitstalig; ook wordt de zender ondertiteld in het Nederlands. De zender is ook te zien via Euronews.net. Via de Nederlandse analoge kabel deelde Euronews eerst een kanaal met Het Gesprek. Deze zender is failliet.