M6 (televisiezender)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M6
Logo
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Eigenaar Groupe M6 (48% RTL Group)
Startdatum 1987
Motto of slagzin « M6, la chaîne qui donne envie de rentrer »
Adres Neuilly-sur-Seine
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

M6 is een Franse commerciële televisiezender. M6 is in eigendom van een gelijknamig bedrijf Groupe M6. M6 zendt via satellietpositie Eutelsat 5° West uit naar Frankrijk en via Eutelsat 9° Oost naar Zwitserland. Sinds 2004 is M6 na TF1 de tweede commerciële zender van Frankrijk. Groupe M6 is voor 48% in handen van RTL Group dat weer in handen is van het Duitse mediaconcern Bertelsmann.

Andere televisiezenders in van het bedrijf zijn: het digitale kanaal W9 en de digitale kanalen 6ter, Gulli, M6 Music, MCM, RFM TV, Canal J en Serie Club. Verder is M6 sinds 2001 eigenaar van de voetbalclub Girondins de Bordeaux en eigenaar van de Franse radiozenders RTL, RTL2 en Fun Radio.

In mei 2021 kondigden de Franse mediagroep Groupe M6 en TF1 Group een fusie aan.[1] De twee zijn nog concurrenten, maar na de fusie zijn synergievoordelen te behalen zoals de bundeling van de reclame verkooporganisatie. Na de fusie heeft het 30% van de kijkers in Frankrijk en een marktaandeel van 75% van de TV reclame-inkomsten.[1] Bouygues wordt meerderheidsaandeelhouder van de nieuwe entiteit met belang van 30%.[1] RTL Group wordt de op een na grootste aandeelhouder. De combinatie heeft een jaaromzet van meer dan 3 miljard euro. Als alles volgens plan verloopt wordt de transactie voor 2023 afgerond.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]