Bertelsmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bertelsmann AG
Bertelsmann
Bertelsmann Corporate Center Gütersloh 2011.jpg
Eigendom Private onderneming
Aandelen Bertelsmann Stiftung
Mohn-familie
Oprichting 1835
Sleutelfiguren Hartmut Ostrowski, CEO
Hoofdkantoor Gütersloh, Duitsland
Producten RTL Group, Random House, Gruner + Jahr
Omzet € 17,89 miljard (2005)
Winst € 1,04 miljard (2005)
Website bertelsmann.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bertelsmann AG is een Duits mediaconglomeraat, opgericht in 1835 door Carl Bertelsmann uit Gütersloh. In 2009 boekte Bertelsmann een omzet van € 15,4 miljard. Bij het bedrijf werken 102.983 mensen (per 31.12.2009).

Bertelsmann is eigendom van de "Bertelsmann Stiftung" en de Duitse familie Mohn. De familie Mohn is de aangetrouwde tak van de familie Bertelsmann, welke tegenwoordig de mediagroep in 5e generatie leidt. In 2006 kocht de familie het aandeel (25,1%) in het bedrijf van de Belgische Groep Brussel Lambert van ondernemer Albert Frère, terug voor € 4,5 miljard. Dit om een eventuele beursgang te voorkomen.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

In 1998 beging de toenmalig topman van Bertelsmann AG, Thomas Middelhoff de fout te verklaren dat Bertelsmann AG een verzetsuitgeverij in de Tweede Wereldoorlog was. Het bedrijf trachtte zijn eigen verleden daarmee schoon te poetsen en schroomde niet om onderzoekers onder druk te zetten[bron?].

Na Amerikaanse druk alsmede maatschappelijke verontwaardiging heeft het bedrijf een onderzoekscommissie ingesteld om haar eigen verleden te onderzoeken. Bertelsmann AG was tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de periode daarvoor niet alleen de belangrijkste uitgeverij voor de NSDAP, alsmede voor het Hitler-regime, maar het was ook de meest verdienende uitgeverij dankzij deze zwarte periode in de geschiedenis[bron?]. Joden werden als slavenarbeiders ingezet.[1] Eigenaar Heinrich Mohn was lid van de SS, net als zijn zoon Reinhard Mohn die na de oorlog de leiding van het bedrijf over nam. Reinhard Mohn (ex-Luftwaffe) was enige tijd Amerikaans krijgsgevangene, maar werd in 1946 vrijgelaten. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Bertelsmann noodgedwongen gesloten. Enkele jaren na de oorlog kreeg het bedrijf een kans opnieuw te starten onder leiding van de voormalige nazifamilie waarvan de nazaten tot vandaag de controle over het bedrijf uitoefenen.

Na de eind jaren negentig ontstane commotie heeft een onderzoekscommissie een 800 pagina's tellend rapport gemaakt over de daden van Bertelsmann tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarvoor.

Bezittingen[bewerken]

Bertelsmann is oprichter van Bol.com (Bertelsmann On-Line), maar verkocht dit bedrijf in 2002 als gevolg van een gewijzigde strategie.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. (en) Reinhard Mohn in The Economist, 15 oktober 2009. Geraadpleegd op 26 november 2012.