Kink FM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kink FM
Kink FM logo.svg
Voormalig RTL4 Radio
RTL Radio
Happy RTL
RTL Rock Radio
Lancering 1991
1 oktober 1995 als Kink FM
Einde 1 oktober 2011
Uitzendgebied
Land Nederland
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Kink FM was een Nederlands radiostation dat voornamelijk alternatieve muziek draaide.

Alle programma's werden gepresenteerd. Meer dan de helft van de playlist bestond uit nieuwe muziek. Het station richtte zich met name op moderne rock en pop. Ook singer-songwriter en dance werden uitgezonden. Kink FM was niet via de ether te beluisteren, maar wel via de kabel, satelliet en via het internet.

Ontstaan[bewerken]

Op 1 mei 1991 startte RTL 4 Radio, als non-stop kabel- en satellietradiostation, toen nog officieel vanuit Luxemburg, aangezien Nederlandse uitzendlicenties nog verboden waren. Op 1 mei 1992 werd dit station opgevolgd door RTL Radio met vooral (classic)hits. Omdat dit niet bij de luisteraars aansloeg, werden het format en de naam gewijzigd in RTL Rock Radio; weer wat later werd het Happy RTL (toen een Haagse FM-frequentie in 1993 gebruikt mocht worden) en daarna nogmaals RTL Rock Radio. Nadat ook deze etherfrequentie in 1994 ingeleverd diende te worden, leidde het classicrockstation een marginaal bestaan als kabelzender. Bij het samengaan van RTL en Veronica in wat de Holland Media Groep zou gaan heten, werd dit station dan ook zonder spijt leeggeruimd. Bij nieuwe partner Veronica leefde namelijk de wens om een alternatief station te beginnen, opgezet door initiatiefnemers Rob Stenders en Jan Hoogesteijn. Dit werd Kink FM, waarvan de eerste uitzending begon op het RTL-kabelkanaal op 1 oktober 1995.

Al snel zakte het aantal luisteraars nog veel verder terug en wilden de Luxemburgers de zender hervormen. Ze haalden Amerikaanse onderzoekers naar Nederland, die onder meer adviseerden geen Prince en Portishead meer te draaien[bron?] maar duidelijk het accent te leggen op alternative. Rob Stenders verliet vervolgens in april 1996 gedesillusioneerd de zender. In de zomer van dat jaar bleek ook die koerswijziging niet meteen vruchten af te werpen, waarop vrijwel alle dj's ontslagen werden en de zender grotendeels non-stop verderging. Op 2 december 1996 deed Holland Media Groep op initiatief van RTL het station van de hand aan Vereniging Veronica. Kink FM heeft vaak moeten vechten voor haar bestaan.

Distributie[bewerken]

Kink FM was in vrijwel heel Nederland te beluisteren op de kabel, in heel Europa via de satelliet, via diverse digitale kabelpakketten en in de rest van de wereld via internet. Ook stond de zender in de lijst radiostreams van iTunes. In de zomer en herfst van 2007 werden er testuitzendingen gedaan met de digitale FMeXtra-techniek. Vanaf 2008 was Kink FM ook te ontvangen op veel mobiele telefoons. Van 2005 tot eind 2008 bood Kink FM alle uitzendingen aan als podcast.

De zender heeft verschillende keren geprobeerd om in de ether te komen. In 2003 trok eigenaar Veronica zich voor de verdeling van de etherfrequenties terug met Radio Veronica en Kink FM. De reden was dat het station niet rendabel zou zijn in de ether. In 2011 was er een nieuwe mogelijkheid, maar de eigenaar van Kink FM, V-Ventures (de investeringsmaatschappij van Vereniging Veronica), trok zich op 16 mei terug. Deze keer was de vraagprijs van de overheid voor het frequentiepakket (Kavel A7)[1] te hoog.[2]

Opzet[bewerken]

De meeste dj's waren in betaalde dienst, slechts enkelen draaiden nog op vrijwillige basis. Arjen Grolleman (Avondland, X-Rated) gold jarenlang als het gezicht van de zender, totdat hij begin 2010 overleed. In de laatste periode van het radiostation waren onder meer Bob Rusche, Jantien van Tol, Martijn Biemans, Henk Kanning, Metha de Vos, Mark van der Molen, Ingrid Pérez, Jan Douwe Kroeske (Twee Meter Sessies, 2 Meter Live), Nando Kok, Diederik van Zessen, Leon Verdonschot (Oeverloos) en Def P. (Tegenwicht voor Evenwicht) op de zender te horen.

Eerder werkten presentatoren als Rob Stenders, Fred Siebelink, Alfred Lagarde, Arjan Snijders, Isabelle Brinkman, Vincent de Lijser, Michiel Veenstra, Floortje Dessing, Luc van Rooij, Ron Bisschop en Ton Wibier voor Kink FM.

Kink FM zond dikwijls concertopnamen uit onder de noemer 'Kink in Concert'. Verder waren de Kink FM Headlines met daarbij een concertagenda op de zender te horen. Ook zond Kink FM live uit vanaf festivals als Paaspop, Ticket for Tibet, Crossing Border en The Music In My Head.

Hitlijsten[bewerken]

Door Kink FM werden diverse hitlijsten uitgezonden. De Outlaw 41 was een hitlijst met doorgaans nieuwe alternatieve muziek die door de medewerkers van Kink FM zeer de moeite waard werd geacht. Bij deze hitlijst van Kink FM was de hoogste notering niet zoals gebruikelijk nummer 1, maar nummer 0. In september 2006 werd de Outlaw 41 vervangen door de Kink 40, waarin de hoogste notering weer gewoon nummer 1 was.

Ook was er jaarlijks de Outlaw 141, het jaaroverzicht van de Outlaw 41, en was er de Kinky 101, die door de luisteraars werd bepaald. Vanaf 2007 werd in december de Kink 100 uitgezonden, die samengesteld werd door alle Kink 40-lijsten van het afgelopen jaar bij elkaar op te tellen.

Tussen 1 december 2003 en eind december 2005 zond Kink FM de Moordlijst van Muziekkrant OOR uit. Na beëindiging van deze uitzendingen begon Kink FM met de Droomlijst. Dit was een top 40-lijst van alternatieve albums die samengesteld werd in samenwerking met muziekwinkel Van Leest. De lijst bestond uit de veertig bestverkopende alternatieve albums uit die winkel.

Jubilea[bewerken]

In oktober 2005 vierde Kink FM haar 10-jarig bestaan. Dit werd onder andere gedaan door het uitzenden van een hitlijst van door Kink FM gedraaide muziek van de voorbije 10 jaar. Deze lijst werd de Outlaw 666 genoemd en werd mede samengesteld door de luisteraars van Kink FM. In oktober 2006 deed Kink FM ter gelegenheid van het 11-jarig bestaan dit nog eens over, maar nu met de Kink 1111, met de 1111 beste nummers ooit volgens de luisteraars. Ook noemenswaardig was de programmering op 7 september 2006. Die dag stond in het teken van 7 september 1991 waarin zowel de muziek als de ANP nieuwsuitzendingen van exact 15 jaar daarvoor de gehele dag ten gehore werden gebracht. In 2007 zond de zender de Kink 1212 uit.

Op 1 april 2008 vierde Kink FM haar 12,5-jarig bestaan. Bands als Racoon, Voicst, Claw Boys Claw, The Nits, GEM en De Heideroosjes leverden hun bijdrage door ieder één heel uur radio te maken. De artiesten hadden vrije keuze in de muziek die zij draaiden. Zo maakte Henk Hofstede van The Nits een uitzending met enkel muziek van of door Leonard Cohen. Verder leverde de diskjockey Junkie XL zijn bijdrage door een speciale Outlawremix te maken van de 'beste platen' uit de geschiedenis van Kink FM.

In oktober 2008 stapte Kink FM met de jubileumlijst Kink 1300 af van het systeem met dubbele cijfers. Een jaar later was dat de Kink 1400. De top 10 van deze lijsten bleef door de jaren heen vrijwel onveranderd qua samenstelling met artiesten als Pearl Jam, Nirvana, Foo Fighters, en Radiohead, Joy Division, Depeche Mode, die het steevast tot in de bovenste regionen van de lijst schopten. Van 20 september tot en met 1 oktober 2010 zond Kink FM de Kink 1500 uit; hiermee werd een begin gemaakt met de viering van het 15-jarig bestaan van het landelijke radiostation.

Subsites[bewerken]

Na het uitblijven van een etherfrequentie (zie Zerobase) ging Kink FM actief op zoek naar alternatieve distributiemedia voor haar activiteiten. Ze richtte als een van de eerste Nederlandse radiostations haar pijlen op het internet.

Kink FM startte ook met nieuwe streamingradiozenders: Kink ClassX (later omgedoopt in Kink Classics) en Kink Aardschok. Kink Classics was bedoeld om 24 uur per dag de 'roots' van Kink FM te draaien. Kink Aardschok ging in samenwerking met het metalmagazine Aardschok en 24 uur per dag metal en hardrockmuziek uitzenden. Op 1 januari 2011 kwam daar het internetstation Kink X-Rated bij voor de liefhebber van experimenteel, industrial, ambient, avant-garde en electronics. De themazenders waren "non-stop", dus zonder presentatoren.

Einde[bewerken]

Op 29 juni 2011 maakte V-Ventures bekend geen mogelijkheden meer te zien om Kink FM winstgevend te exploiteren, nadat in dat jaar opnieuw geen bieding was gedaan op een etherfrequentie. Op 1 oktober, de dag dat Kink FM precies 16 jaar bestond, werd er definitief gestopt met de uitzendingen.[3] Op 16 september organiseerde Kink FM voor haar luisteraars een afscheidsfeest in Tivoli in Utrecht.[4] De Kink 40 van 16 september was de laatste hitlijst in verband met de stopzetting van Kink FM. Van 19 september tot en met 30 september 2011 zond Kink FM de Kink 1600 uit, samengesteld door de luisteraars. Het programma X-rated, het oudste programma van Kink FM, is verhuisd naar de Concertzender[5] en de internetstream is op 1 oktober 2011 om zes uur 's ochtends overgenomen door Pinguin Radio, een initiatief van een aantal Kink FM-luisteraars en -deejay's. Op 3 oktober 2011 om drie uur 's middags werd het signaal van Kink FM, dat vanaf 1 oktober om half 1 's nachts slechts stilte was, definitief stopgezet.

Op 1 oktober 2015 heeft de Veronica Holding de merknaam Kink FM overgedragen aan Jan Hoogesteijn, één van de oprichters van Kink FM. Hij was van 1995 tot 2006 directeur van het radiostation.

Op 26 april 2016 kondigde Hoogesteijn een herstart van het station aan.[6] Op 1 oktober 2018 kondigde Kink FM aan vanaf 1 februari 2019 weer van start te gaan, met Michiel Veenstra als programmadirecteur [7] Eén van de initiatiefnemers van de herstart is Leon Ramakers, oud-directeur van Mojo Concerts en nu verbonden als adviseur aan de concertorganisator. (Zijn aandeelhouderschap van KINK is nadrukkelijk privė.) Ramakers was al eerder aandeelhouder van Kink FM en hecht grote waarde aan het bestaan van een radiostation dat zich op een moderne wijze richt op de liefhebbers van alternative rock en bijdraagt aan de popcultuur in Nederland.

Online radiostation[bewerken]

Op 1 oktober 2018 werd bekendgemaakt dat Kink FM per 1 februari 2019 onder de naam KINK terugkeert als digitaal radiostation. Kink FM zal onder de naam KINK gaan uitzenden en is vanaf 1 februari 2019 ook te ontvangen in de ether via DAB+ op kanaal 11C.

Externe link[bewerken]