Studio Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Studio Brussel
Stubru logo.svg
Slagzin Life is music
Lancering 1 april 1983
Eigenaar VRT
Nethoofd Jan Van Biesen
Uitzendgebied
Land België
Uitzendgebied Vlaanderen
Frequenties West-Vlaanderen: 102,1 MHz (FM)
Oost-Vlaanderen: 102,1 MHz
Gent: 94,5 MHz
Antwerpen + Waasland: 100,9 MHz
Vlaams Brabant + Waasland: 100,6 MHz
Leuven: 88,0 MHz
Limburg: 101,4 MHz
Website
Portaal  Portaalicoon   Media
Muziek

Studio Brussel (vaak afgekort tot StuBru) is een radiostation van de VRT. Volgens de jongste cijfers van het CIM heeft Studio Brussel een marktaandeel van 10,60%[1], wat hen het op twee na meest beluisterde radiostation in Vlaanderen maakt.

De zender speelt veeleer alternatieve muziek die niet of weinig aan bod komt op de meer commerciële zenders: rock, maar ook metal, hiphop, house en techno. In recente jaren is hun playlist toegankelijker geworden, al wordt er zeker op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond nog steeds avontuurlijkere muziek gedraaid.

Geschiedenis[bewerken]

Studio Brussel begon op 1 april 1983 als regionale Brusselse zender van de toenmalige BRT. Het eerste nummer dat gedraaid werd was Rendez-Vous van Pas de Deux. De eerste twee presentatoren waren Paul De Wyngaert en Jan Hautekiet, nethoofd was Jan Schoukens, muzieksamenstellers Jos Van Oosterwyck en Jokke Kerkhofs. Oorspronkelijk waren er enkel uitzendingen tijdens de spitsuren, maar geleidelijk aan werden de uitzenduren uitgebreid en kon Studio Brussel ook in de rest van Vlaanderen beluisterd worden.

Eind 2002 kreeg Studio Brussel een nieuwe look. Het logo met de "wilde" letters werd vervangen door een rode ellips met daarin de naam Studio Brussel.

Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de zender werd Studio Brussel van 25 maart tot 1 april 2008 omgedoopt tot Brudio Stussel. Op 1 april 2009 vierde Studio Brussel zijn verjaardag in Hasselt als Studio Hasselt en op 1 april 2010 in Kortrijk als Studio Kortrijk. In 2011 vierde Studio Brussel zijn verjaardag als Studio Lier en in 2012 als Studio Mechelen.

Nethoofd[bewerken]

Sinds 2007 is Jan Van Biesen nethoofd van Studio Brussel. Hij is de opvolger van Isabelle Baele (2005 tot 2007), Mark Coenen (2002 tot 2005), Jan Hautekiet (1998 tot 2002) en Jan Schoukens (1983 tot 1998).

Inhoud en programma's[bewerken]

Traditioneel draait Studio Brussel meer alternatieve muziek dan de andere radiostations van de VRT.

Een van de uithangborden van Studio Brussel is het ochtendblok, dat tot april 2006 gepresenteerd werd door Wim Oosterlinck. Na diens vertrek naar Q-music nam Peter Van de Veire de fakkel over. Toen ook die in 2008 Studio Brussel verliet (om te presenteren op de zender MNM) werd Tomas De Soete presentator van het ochtendblok, dat vanaf dan de naam Tomas Staat Op! kreeg. In 2012 maakte De Soete de overstap naar Eén waar hij talkshowhost werd van Café Corsari. Het ochtendblok kreeg met Siska Schoeters een nieuwe presentatrice en werd omgedoopt tot Siska Staat Op!. De sidekick van het programma was Stijn Vandevoorde. Sinds najaar 2016 wordt de ochtend gepresenteerd door Linde Merckpoel.

Elke zaterdagvoormiddag (tot 2012 op woensdagnamiddag, nog daarvoor op zondagvoormiddag) zendt Studio Brussel de hitlijst De Afrekening uit. Op het einde van het jaar is er dan een jaaroverzicht onder de naam De Eindafrekening.

Sinds 1987 heeft ook Studio Brussel een eigen eindejaarslijst: de Tijdloze 100. De lijst werd al aangevoerd door Nirvana, Deep Purple, The Rolling Stones, Gorki, Led Zeppelin en Pearl Jam.

Presentatoren[bewerken]

Huidige presentatoren[bewerken]

Huidige dj's[bewerken]

Bekende voormalige presentatoren[bewerken]

Music for life[bewerken]

Gelijklopend met de actie Serious Request op de Nederlandse radiozender 3FM begon Studio Brussel op 19 december 2006 met de eerste Music For Life-actie, om de meer dan 30 miljoen landmijnen in de wereld op te ruimen. Peter Van de Veire, Tomas De Soete en Christophe Lambrecht presenteerden één week vanuit een glazen huis in Leuven zonder te eten een verzoekplatenprogramma. Dit alles bracht 2.419.416 euro op.

In december 2007 vond de tweede Music for Life-actie plaats in Leuven, ditmaal ten voordele van drinkbaar water en gepresenteerd door Peter Van de Veire, Tomas De Soete en Siska Schoeters.

De derde Music For Life-actie werd gehouden tussen 19 en 24 december 2008 in Gent. De gezichten waren toen Tomas De Soete, Siska Schoeters en Sofie Lemaire.

In december 2009 vond de vierde Music for Life-actie plaats in Gent. De gezichten van de actie waren toen Siska Schoeters, Sofie Lemaire en Sam De Bruyn. De vierde editie stond in het teken van malaria. De vijfde editie van Music For Life vond plaats van 18 tot 24 december 2010 in Antwerpen. Deze editie stond in teken van het aidswezen. De bewoners waren dat jaar Tomas De Soete, Sofie Lemaire en Sam De Bruyn. In december 2011 organiseerde Studio Brussel de laatste Music For Life-actie, ditmaal in het teken van diarree. Deze editie werd in drie verschillende Vlaamse steden gehouden: Leuven, Gent en Antwerpen. De Music For Life-campagne van 2012 wou sensibiliseren rond dementie. De campagne werd aangepast: er was geen glazen huis en er werd geen geld opgehaald.

Vanaf december 2013 organiseerde men de Warmste Week en ging men weer geld ophalen, ditmaal vanuit recreatiedomein De Schorre in Boom. De presentatoren aten nu wel, maar sliepen wel in tenten buiten. Ook werden er nu tijdens het evenement dagelijks benefietconcerten georganiseerd in The Flame. Sinds 2017 vindt Music For Life plaats in recreatieterrein Puyenbroeck, in Wachtebeke.

Studio Brusselle[bewerken]

Elk jaar op 11 november wordt Studio Brussel voor één dag Studio Brusselle omdat het dan de Nationale Vrouwendag is. Op die dag zijn er enkel vrouwelijke presentatrices en vrouwelijke artiesten te horen.

De dag wordt traditioneel afgesloten met de Top Wijftig, de lijst met de 50 beste vrouwelijke artiesten aller tijden. In 2010 stond Anouk op nummer 1, in 2011 en 2013 Adele en in 2012 Florence Welch.

Programma's[bewerken]

Huidige[bewerken]

Vroegere[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Vroeger organiseerde Studio Brussel elk jaar in de Vooruit in Gent StuBru.Uit, waar talrijke Vlaamse artiesten optraden
  • Op 25 mei 2005 werd het wereldrecord crowdzwemmen of crowdsurfen met 14 minuten en 37 seconden gevestigd door toenmalig Stubru-presentator Peter Van de Veire in de Topsporthal in Gent.
  • Eind 2005 eindigde de door Wim Oosterlinck opgestarte "kippensoepactie" in een steunactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Kasjmir ("HOOP"). Een single van de "kippensoep all stars" was een van de hoogtepunten van de ludieke "kippensoepactie".

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]