Otto-Jan Ham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Otto-Jan Ham
Otto jan ham music for life.jpg
Geboren 17 november 1978
Geboorteplaats Eindhoven
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep dj, radio- en tv-presentator
Jaren actief 2001-
Bekend van Studio Brussel
VIER
Canvas
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Otto-Jan Ham (Eindhoven[1], 17 november 1978) is een Nederlandse dj, radio- en tv-presentator die vooral in België werkzaam is.

Ham werkt voor Studio Brussel, VIER en Canvas. Hij studeerde aan de Arteveldehogeschool in Gent.[2]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ham, wonende in Halle,[3] bouwde zijn carrière als dj en radiopresentator uit in België. In 2001 begon hij bij Studio Brussel als muzieksamensteller voor programma's als "Coach Kenneth", "De Eburonen", "De Eburonen in Amerika", "De Eburonen bij de koppensnellers" en "Been there, done that". Hij presenteerde op die zender de programma's "Brussel Vlaams" tot 2007, "Kvraagetaan" en "One night stand", waar hij vaak naar eigen zeggen onbeschofte, directe en persoonlijke vragen stelde.[4][5] Tot 2013 presenteerde hij Hammertime, een programma dat van maandag tot donderdag in de vooravond van 6 tot 8 te beluisteren was op Studio Brussel. Voor die zender was hij ook meerdere jaren betrokken bij ondersteunende acties tijdens de Music For Life-weken.

Van 2006 tot 2008 presenteerde hij als vj een programma bij MTV Nederland en van 2008 tot 2010 deed hij dat bij TMF Vlaanderen. Als dj stond hij al meermaals op grote festivals, vaak samen met Stijn Van de Voorde. Ze speelden al sets op Rock Ternat en de Lokerse Feesten.

In 2011 maakte hij samen met Stijn Van de Voorde de theatervoorstelling Music Was My First Love, waarin de twee vertelden over hun liefde voor muziek en over hun idolen.

In 2012 was hij kandidaat in de quiz De Slimste Mens ter Wereld, dat voor het eerst op VIER werd uitgezonden. Daar kwam hij met elf deelnames in de voorrondes op een ex aequo recordaantal deelnames te staan. Eerdere televisie-ervaring had hij opgedaan in De klas van Frieda, Vrienden Van de Veire en in Zo is er maar één[6]. Otto-Jan Ham presenteerde ook de Ketnet-wetenschapsquiz Chinees Voor Mij. Hij presenteert samen met Jelle De Beule en Elise Crombez het reisprogramma Is 't nog ver? op VIER.

In maart 2013 getuigde Ham in het programma Koppen voor het eerst over de angststoornis waar hij al tien jaar onder lijdt.[7]

In juli 2013 raakte bekend dat Otto-Jan de overstap maakt naar de tv-zender VIER, waar hij het programma De Ideale Wereld presenteert.[8] In 2014 kreeg hij de Vlaamse Televisiester voor Rijzende Ster.

In juni 2015 keerde hij even terug naar Studio Brussel als presentator van het gelijknamige radioprogramma 'Otto-Jan Ham' van 18u tot 20u. Dat deed hij ook in december 2018 als een van de drie presentatoren van De Warmste Week, samen met Eva De Roo en Michèle Cuvelier.

Begin januari 2016 verkaste hij met zijn programma De Ideale Wereld naar de tv-zender Canvas. Tevens was hij in ditzelfde jaar ook te zien in het programma Celebrity Stand-Up op Comedy Central.

Eveneens in begin 2016 presenteerde hij, samen met Sven De Leijer en Frances Lefebure, het programma Hotel Römantiek op VIER, een soort datingprogramma voor bejaarden dat zich afspeelt in Zwitserland. In 2018 kwam hiervan een tweede seizoen op het scherm.

Op 4 mei 2018 werd bekend dat Otto-Jan Ham zou stoppen als presentator bij de De Ideale Wereld. Vanaf seizoen 11 neemt Jan Jaap van der Wal de rol als presentator over. Otto-Jan Ham heeft in de daaropvolgende maanden aan een nieuw programma voor Canvas gewerkt. Daarin maakt hij een reis "door de wondere wereld van de breinverbetering" en probeert hij zijn eigen brein te optimaliseren door middel van verschillende technieken. Kan je je brein veranderen en optimaliseren? En als het al kan, is het dan een goed idee? De vijfdelige programmareeks Brain Man is een samenwerking van VRT NWS en Woestijnvis en was begin 2020 op het scherm te zien. Daarnaast gaf hij ook al aan dat hij langs de podia gaat trekken met een "interactieve comedyshow" over "vriendschap en relaties".[9]

Vanaf mei 2019 presenteerde hij zes weken lang de Canvas-quiz voor studenten De Campus Cup. Een tweede seizoen volgde in 2020.

Awesome Sumi[bewerken | brontekst bewerken]

Naast zijn werk in de media speelt Otto-Jan Ham de bas in Awesome Sumi. Een groepje waarvan er bijzonder weinig gekend is maar toch al verschillende malen een publiek optreden heeft gekend[10]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ham heeft drie dochters met zijn vriendin Iris.[11][12]
  • Ham heeft de stem van een van de mieren in de Maya De Bij film van Studio 100 ingesproken.
  • In 2020 deed Ham mee aan De Container Cup van omroep VIER.
Voorganger:
Sofie Lemaire
Vlaamse Televisie Ster voor Rijzende Ster
2014
Opvolger:
Ruben Van Gucht