Ketnet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ketnet
Ketnet logo 2015.png
Land Vlag van België België
Uitzendgroep VRT
Programmadirecteur Wouter Quartier
Startdatum 1 december 1997
Omroepsoort Openbare omroep
Genre Jeugd
Adres Ketnet
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel
Ontvangen
Ether Vlag van Vlaanderen VRT (digitaal kanaal 12)
Kabel Vlag van België Telenet
Vlag van België Numericable
Vlag van België VOO
Vlag van Nederland Ziggo
Vlag van Nederland UPC
Vlag van Nederland Caiway
IPTV Vlag van België Belgacom TV
Vlag van Nederland KPN Interactieve TV
Satelliet Vlag van België TV Vlaanderen
Vlag van Nederland CanalDigitaal
Vlag van Luxemburg SES Astra
Online Yelo Play
horizon.tv
kpn.itvonline.nl
telfort.itvonline.nl
tvoveral.be
ziggo.nl
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Ketnet is sinds 1 december 1997 de kinder- en jeugdzender van de VRT. De zender wordt ingericht door de Vlaamse overheid en voornamelijk gefinancierd met belastinggeld. De naam is afkomstig van het woord 'ket', dat in het Brussels dialect kind of jongere betekent. De zender vernieuwde op 1 april 2006, op 24 mei 2010 en op 31 augustus 2015.

Tot en met 30 april 2012 moest Ketnet een kanaal delen met Canvas, dat 's avonds en af en toe 's middags uitzond (soms onder de naam Sporza). Sinds 1 mei 2012 zit Ketnet echter op een apart kanaal waardoor Ketnet niet langer onderbroken wordt bij sportuitzendingen.[1]

Programma's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van programma's op Ketnet voor een programma-overzicht.

Al van bij de start van de zender is er een divers aanbod aan programma's van Vlaamse bodem. Tot de meest gekende en/of langst uitgezonden titels, behoren onder meer Amika, Dag Sinterklaas, De Boomhut, Karrewiet, Kulderzipken, Mega Mindy, Samson en Gert, Spring en W817. Daarnaast worden ook verscheidene buitenlandse reeksen aangekocht.

Sinds Ketnet in april 2006 een grote vernieuwingsoperatie onderging, zijn veel oude (vaste) programma's uit de programmatie verdwenen, waaronder Zorro, Skippy, Kuifje, Er was eens..., De drukke wereld van Richard Scarry, Tik Tak, Bassie en Adriaan, Allemaal beestjes, Hey Arnold!, Liegebeest, Postbus X en Pingu. Veel van deze programma's werden voor het ontstaan van Ketnet ook al door voorganger BRTN TV2 uitgezonden.

Schermgezichten[bewerken]

De programma's op Ketnet worden dagelijks aan elkaar gepraat door de zogenaamde "wrappers", een alternatieve benaming die de zender aan haar omroepers toekent. Daarnaast zijn er doorheen de jaren ook schermgezichten geweest die geen omroepfunctie hadden (en dus geen "wrapper" werden genoemd), maar slechts één of enkele programma's presenteerden.

Huidige presentatoren[bewerken]

Voormalige presentatoren[bewerken]

Kaatje van Ketnet[bewerken]

Sinds april 2006 is er onder de naam Kaatje van Ketnet (vóór september 2008 als K'tje gespeld) een duidelijk afgescheiden peuter- en kleuterprogrammatie op Ketnet, zowel visueel als inhoudelijk. Hierin worden programma's als Bumba, Hopla, Musti en Piet Piraat uitgezonden.

Sedert september 2008 zijn het niet langer de Ketnetwrappers die tijdens dit programmablok de omroep verzorgen, maar zijn er in ruil geregeld tussenkomsten van het opgewekte typetje "Kaatje", vertolkt door Sarah Vangeel, en haar dinosaurus "Kamiel", een pop met de stem van Nico Sturm. In 2009 kwam daar een tweede typetje bij, "Victor", vertolkt door Philippe Liekens. Sinds 2011 worden er ook volwaardige programma's rond deze personages gemaakt.

Op 31 augustus 2015 is de naam veranderd naar Ketnet Jr.

NT van Ketnet[bewerken]

Vanaf april 2006 tot en met de zomer van 2007 was er onder de naam NT van Ketnet een inhoudelijk en visueel afgescheiden programmablok dat gericht was op preadolescenten (kinderen tussen 9 en 12 jaar) en iedere werkdag werd uitgezonden tussen 18.30 en 20.00 uur. Hierin werden vooral fictiereeksen vertoond, zoals W817, En daarmee basta!, Uit het leven gegrepen: 16+ en Third Rock from the Sun.

De presentatie van dit programmablok lag in handen van Heidi Lenaerts en aanvankelijk ook van Tom Gernaey, die werd vervangen door Peter Pype. Zij presenteerden ook iedere vrijdag de liveshow Shoot, waarin ze gasten ontvingen en er optredens van bekende zangers en zangeressen waren.

NT van Ketnet werd uiteindelijk na goed een jaar stopgezet. Volgens netmanager Catherine Castille misten de kijkers het warme en veilige gevoel van hun moedermerk Ketnet. [3] Sindsdien zijn de programma's voor preadolescenten weer gewoon bij de reguliere Ketnet-programmatie gevoegd.

Evenementen[bewerken]

Ketnet organiseert jaarlijks enkele evenementen waarop het haar kijkers uitnodigt. Voorbeelden uit de beginjaren zijn Ketnet Cool, Ketnet Freezzz en Ketnet Splash. Er is tevens een Ketnetband, destijds opgericht door onder meer Mark Tijsmans, maar inmiddels al meermaals volledig van bezetting veranderd.

In 2014 organiseerde Ketnet zijn eerste awardshow Het gala van de gouden K's, die in 2015 een tweede editie kreeg.

KetnetKick[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie KetnetKick voor KetnetKick 1
1rightarrow blue.svg Zie KetnetKick 2 voor KetnetKick 2

KetnetKick werd inmiddels van het internet afgesloten. Nu kunnen beide spellen niet meer gespeeld worden via internet en worden ze niet meer in de winkels verkocht. Sinds april 2012 is ook de website van KetnetKick verdwenen.

Beeldmerk[bewerken]

Externe links[bewerken]