Naar inhoud springen

Play5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Play5
Logo
Land Vlag van België België
Regio Vlaanderen
Eigenaar Telenet Group
Uitzendgroep Play Media
Programmadirecteur Annick Bongers
Startdatum 1 oktober 2004
Voormalige namen VIJFtv (2004-2012)
VIJF (2012-2021)
Omroepsoort Commerciële omroep
Doelgroep Vrouwen 18-54
Adres Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde
België
Ontvangst
Kabel Vlag van België Telenet
Vlag van België Orange
Vlag van België VOO
IPTV Vlag van België Proximus TV
Vlag van België TV Vlaanderen App TV
Vlag van België Telenet TV Flow
Vlag van België TADAAM
Satelliet Vlag van België TV Vlaanderen
Online Vlag van België Telenet TV
Vlag van België Proximus Pickx
Vlag van België Orange TV
https://www.goplay.be/programmas/play5
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Play5 is een Vlaamse commerciële televisiezender. De zender werd gestart onder de naam VIJFtv op 1 oktober 2004. Op 3 september 2012 wijzigde de zender van naam en ging verder als VIJF. Op 28 januari 2021 kreeg de zender de huidige naam Play5. De zender is onderdeel van Telenet, dat ook Play4, Play6, Play7, Play More en Play Sports in handen heeft.

Het best bekeken programma is de voorlaatste aflevering van het negende seizoen van Temptation Island, die werd uitgezonden op woensdag 5 april 2017. Het haalde 502.563 kijkers (uitgesteld: 691.864 kijkers) en een marktaandeel van meer dan 35% bij de vrouwen in de leeftijdscategorie 20-49. Met uitgestelde kijkers erbij haalt het tweede seizoen gemiddeld 631.000 kijkers.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Play5 is te ontvangen via alle televisieaanbieders in Vlaanderen en Brussel. Ook via de ether is de zender te ontvangen.

Sinds één september 2012 is Play5 ook in een hd-versie beschikbaar bij Belgacom TV. Telenet volgde op 17 september 2012.[1] Bij de overige aanbieders is er enkel standaard definitie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De zender werd in oktober 2004 opgericht onder de naam VIJFtv als tweede zender van SBS Belgium en later als onderdeel van ProSiebenSat.1 Media. Het was een zusterzender van VT4. De doelgroep van de zender bestond uit vrouwen tussen 20 en 49 jaar. VIJFtv brak door in 2005, toen binnen een jaar een marktaandeel van 5 procent werd opgebouwd. Het eerste dat VIJFtv uitzond was een voetbalwedstrijd, namelijk de UEFA Cup wedstrijd VFL Bochum - Standard. Zo hoopte de zender dat mannen de zender zo snel mogelijk zouden programmeren op het tv-toestel.[2]

In januari 2006 werden de uitzenduren verdubbeld en sindsdien zond VIJFtv 24 uur per dag uit. Sinds 4 januari dat jaar werd ook de succesvolle Amerikaanse soap Mooi en Meedogenloos (originele titel: The Bold and the Beautiful) uitgezonden op VIJFtv. Die liep eerst op Eén en later op VTM. Als gevolg van die verschuiving versterkte VIJFtv de vooravond en zodoende ook het marktaandeel.

VIJFtv had van 2 januari 2006 tot en met 30 november 2006 een kinderuurtje in de ochtend met Ernst, Bobbie en de rest, Cédric, The Koala Brothers en Titeuf.

Tijdens het WK voetbal op het vroegere KANAALTWEE en het ex-VT4, zond VIJFtv 'vrouwvriendelijke' programma's uit. Dat deed ze onder de slogan 'Vrouwen weten waarom'. Op 27 augustus 2007 onderging VIJFtv een metamorfose. Haar look werd aangepast en samen met vijftien nieuwe station idents en drie omroepers (Els Tibau, Sophie Dewaele en Gene Thomas) moest dat de zender definitief op de Vlaamse markt plaatsen. Vele andere BV's kregen een eigen programma op de zender: onder andere Peter Van Asbroeck en Lien Van de Kelder kregen een eigen programma. Felice keerde ook terug met Te nemen of te laten, net als Tante Kaat en Marlène de Wouters. Daarnaast bleef VIJFtv ook enkele buitenlandse topreeksen uitzenden, zoals Grey's Anatomy, Private Practice en Sex and the City. Begin 2009 werd besloten om de omroepers te vervangen door een vaste stem, die de VIJFtv-programma's offscreen aankondigde.

Na de overname van de zender door De Vijver Mediaholding in 2011 werd de zender omgedoopt in VIJF. De nieuwe zender ging op 3 september 2012 van start. Naast de nieuwe naam werd een nieuwe uitstraling gecreëerd waarin verschillende vrouwen centraal stonden. Avonden als 'I love donderdagfilm' en 'waargebeurd op maandag' zijn behouden gebleven in de programmatie. De grootste verandering was de terugkomst van Mooi & Meedogenloos dat enige tijd te zien was op VT4 en een dagelijks nieuw programma Grootse plannen. Eind 2012 had VIJF zo'n 6,4% marktaandeel bij de doelgroep vrouwen (20-49 jaar). In het voorjaar van 2013 pakt VIJF uit met de slogan, ZO Vijf.[3]

Op 28 januari 2021 kreeg de zender met Play5 de huidige naam.

Programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Greep uit het aanbod

Voormalige programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Gezichten[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele van de televisiegezichten van VIJF zijn:

Enkele van de vroegere schermgezichten:

Beeldmerk[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Njam!Studio 100 TVVlaams Parlement TVActua-TVKanaal ZMTV VlaanderenComedy Central VlaanderenTMF VlaanderenNickelodeon VlaanderenSpike VlaanderenNickelodeon VlaanderenNickelodeon VlaanderenMTV EuropePlay CrimePlay7Play6ZESPlay5VIJFVIJFtvPlay4VIERVT4LachtVitaliteit (televisiezender)VTM 4CAZ (televisiezender)Acht (televisiezender)VTM 3VitayaVTM Non-StopVTM KidsVtmKzoomVTM GOLDCAZ 2 (televisiezender)VTM Kids Jr.KadetJIMVTM 2Q2Q2Q2Q2Q2VTMBVNBVNKetnetOP12Sporza (multimedia)VRT CANVASVRT CANVASKetnetBRTN TV2BRTN TV2VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)Vlaamse Radio- en TelevisieomroeporganisatieNationaal Instituut voor de Radio-omroepStudio 100Vlaams ParlementRoularta Media GroupParamount BeneluxPlay MediaConcentraDPG MediaNederlands publiek omroepbestelVlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]