Charmed (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charmed
Charmed
Genre Drama, fantasy, mystery
Speelduur 41-44 minuten
Bedenker Constance M. Burge
Hoofdrollen Holly Marie Combs
Alyssa Milano
Rose McGowan
Shannen Doherty
Brian Krause
Dorian Gregory
Julian McMahon
Drew Fuller
T.W.King
Greg Vaughan
Kaley Cuoco
Muziek Tim Truman (seizoen 1)
Jay Gruska
J. Peter Robinson (seizoen 2–8)
Intromuziek Love Spit LoveHow Soon Is Now?
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 7 oktober 1998
Einde 21 mei 2006
Afleveringen 178
Seizoenen 8
Netwerk of omroep Vlag van de Verenigde Staten The WB
Vlag van Nederland RTL Lounge (heden)
Vlag van Nederland Videoland (heden)
Vlag van Nederland Fox (1998-2000)
Vlag van Nederland Net5 (2001-2008)
Vlag van België Play5 (heden)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Charmed is een Amerikaanse televisieserie van de zender WB (in Nederland uitgezonden op de zender RTL Lounge en in België op de zender Play5), die acht seizoenen te zien was. In de Verenigde Staten kwam de eerste aflevering (Something Wicca This Way Comes) op 7 oktober 1998 op de buis. Deze pilotaflevering werd door 7,7 miljoen mensen bekeken. Charmed was daarmee lange tijd de best bekeken pilot van een televisieserie op The WB. Charmed bezorgde The WB vanaf het begin hoge kijkcijfers. De laatste aflevering (Forever Charmed) werd in Amerika op 21 mei 2006 uitgezonden en door vijf miljoen mensen bekeken. Charmed was lange tijd de langstlopende serie aller tijden met alleen vrouwen in de hoofdrol. Dit record werd in 2012 verbroken door Desperate Housewives.[1]

De serie liep acht seizoenen, in totaal van 178 afleveringen.

Opbouw aflevering[bewerken | brontekst bewerken]

Een aflevering van Charmed bestaat in het algemeen uit vier delen. In het eerste deel wordt een tipje van de sluier opgelicht door te laten zien welk kwaad de zusters zal teisteren, waarna de tv-tune van de serie volgt. Hierna, in het tweede deel, zien we de zussen in hun normale leven tot ze hun probleem ontdekken. In het langste, derde deel wordt naar een oplossing gezocht voor hun problemen, die ze in het vierde deel gebruiken om het kwaad te bestrijden. Deze herkenbare vierdeling heeft standgehouden tijdens alle acht jaar dat de serie draaide.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van personages in Charmed voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Acteur Personage Seizoen
1 2 3 4 5 6 7 8
Shannen Doherty Prue Halliwell Hoofdrol
Holly Marie Combs Piper Halliwell Hoofdrol
Alyssa Milano Phoebe Halliwell Hoofdrol
Rose McGowan Paige Matthews Hoofdrol
Dorian Gregory Darryl Morris Hoofdrol
Ted King Andy Trudeau Hoofdrol
Brian Krause Leo Wyatt 7 afl. Hoofdrol
Greg Vaughan Dan Gordon Hoofdrol
Karis Paige Bryant Jenny Gordon Hoofdrol
Julian McMahon Cole Turner Hoofdrol 1 afl.
Drew Fuller Chris Halliwell 2 afl. Hoofdrol 1 afl. 1 afl.
Kaley Cuoco Billie Jenkins Hoofdrol

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

 • Prue Halliwell: De oudste Halliwell die de kracht van Telekinese ontwikkelt.
 • Piper Halliwell: De middelste Halliwell die dingen en personen kan bevriezen en opblazen.
 • Phoebe Halliwell: De jongste Halliwell die visioenen krijgt over de toekomst, het verleden en het heden.
 • Paige Matthews: De verloren halfzus van de Halliwells en tevens half Lichtgids die na Prue's dood de Macht van Drie opnieuw vervolledigt.
 • Leo Wyatt: De Lichtgids van de zussen die verliefd wordt op Piper.
 • Andy Trudeau: Een politie-inspecteur en jeugdvriend van de zussen die een romantisch verleden heeft met Prue.
 • Darryl Morris: Een politie-inspecteur en bondgenoot van de Charmed Ones.
 • Billie Jenkins: Een jonge heks die als protegé van Paige opgeleid wordt door de Charmed Ones.

Nevenpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

 • Barbas: De Demon van Angst die regelmatig terugkeert en poogt de zussen te vernietigen door hun angsten tegen hen te gebruiken.
 • De Triade: Een machtig collectief van demonen dat het op de zussen gemunt heeft.
 • De Bron: De Bron van al het Kwaad die fungeert als opperbevelhebber in de Onderwereld.
 • Cole Turner/Belthazor: De half demonische vriend van Phoebe die worstelt met zijn slechte kant en liefde voor haar.
 • Christy Jenkins: De zus van Billie die als kind ontvoerd is geweest door demonen en door hen tegen de zussen Halliwell is opgezet.
 • Wyatt Halliwell: De oudste zoon van Piper en Leo.
 • Chris Halliwell: De jongste zoon van Piper en Leo die als volwassene uit een donkere toekomst komt om deze te veranderen.

Wezens[bewerken | brontekst bewerken]

 • Lichtgidsen: Beschermengelen voor heksen.
 • Darklighters: De tegenpolen van Lichtgidsen.
 • Avatars: Een collectief van machtige, neutrale magische wezens die Utopia willen verwezenlijken.
 • The Hollow: Een neutrale, gevaarlijke magie die opgeroepen kan worden door magische wezens en de krachten van magische wezens kan absorberen.
 • Ouderlingen: De bazen van Lichtgidsen en hoge macht voor de kant van het Goede.
 • Demonen: Kwaadaardige wezens afkomstig uit de Onderwereld.
 • Warlocks: Heksen die op het slechte pad zijn geraakt en continu jacht maken op krachten van heksen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De opnamen vonden plaats in Hollywood.

Charmed bevat zowel elementen van sciencefiction als komedie, fantasy, drama en horror. Veel terugkerende aspecten van de serie doen denken aan een eveneens succesvolle televisieserie in dit genre Buffy the Vampire Slayer en diens latere spin-off Angel.

Het motto van de serie luidt The Power of Three will set us free, wat ook op de verhaallijn slaat. Het bekendste logo dat wordt gevoerd is het Triquetra, een van oorsprong heidens teken dat later door christenen werd gebruikt om de drie-eenheid aan te duiden. Uit die hoek kwam ook kritiek.

The Manor, het huis waarin de zussen wonen, staat in de serie in San Francisco. In het echt staat dit huis echter in Los Angeles en de opnamen binnen zijn gemaakt in studio's.

Veranderingen door de jaren heen[bewerken | brontekst bewerken]

De serie heeft in de loop der jaren duidelijk veranderingen ondergaan in het verhaal.

De eerste drie seizoenen draaiden veelal om wezens uit de wereld van de Wicca en wezens bedacht door de producenten van de serie zelf zoals Lichtgidsen. Hier werd echter vanaf seizoen 3 voorzichtig van afgeweken (toen bedenkster en producer Constance M. Burge de serie verliet). Naarmate seizoen 3 vorderde, is Charmed echter vrijwel helemaal afgestapt van wezens uit de wereld van de Wicca en hekserij en is producer Brad Kern steeds meer aandacht gaan besteden aan al bestaande en bekende creaturen, zoals vampiers en weerwolven. In latere seizoenen deden ook wezens uit de sagen en legendes uit de oudheid (zoals die uit de Romeinse en Griekse tijd) hun intrede.

Charmed heeft vele bezuinigingsronden ondergaan, iets wat ook in de serie te zien was. Zo is het karakter Phoebe haar levitatie-krachten kwijtgeraakt door middel van een uitspraak van een 'magische rechtbank'. De ware reden voor het verdwijnen van deze kracht waren de bezuinigingen. Het kostte simpelweg te veel om Milano regelmatig te laten zweven met de daarvoor bedoelde machines.

Een andere bezuiniging was die op de make-up, vooral van de demonen. In de eerste seizoenen hadden de demonen vaak een monsterlijk uiterlijk en waren groots aangekleed. Later in de serie zien ze er steeds vaker uit als gewone mensen, al bleven ze zeer geloofwaardig als demonen.

De meest opvallende bezuinigingen echter blijven die van de rollen van Leo Wyatt (Brian Krause) en Darryl Morris (Dorian Gregory). Beide rollen werden voor het laatste seizoen wegbezuinigd. Darryl werd reeds bij aanvang van het seizoen al uit de serie geschreven. Leo mocht min of meer blijven, hij speelde echter maar in 12 afleveringen van seizoen 8. Dit om het verhaal van Leo niet zo abrupt te laten eindigen. Leo werd vervolgens weer 'van stal' gehaald voor de laatste twee afleveringen van het laatste seizoen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Charmed had in de eerste drie seizoenen als drie vaste hoofdrolspelers:

De drie vrouwen begonnen vol plezier aan Charmed en werden goede vriendinnen. In het derde seizoen ging het echter mis toen Milano en Doherty steeds vaker ruzie kregen. Dit kwam volgens sommige bronnen doordat Doherty erop stond dat zij in het midden van alle publiciteitsfoto's zou komen te staan, waardoor ze Milano aan de kant schoof. Uiteindelijk dreigde Milano ermee te stoppen, tenzij Doherty verdween. Maar de producers hoefden geen partij te kiezen, want Doherty verliet de serie, wat het einde van Prue Halliwell betekende.

Die plek werd al snel opgevuld door nieuwkomer Rose McGowan, bekend van de film Scream. Ze kwam in de serie als Paige Matthews, het halfzusje van Prue, Piper en Phoebe. De Power of Three werd weer hersteld en de kijkcijfers bleven stijgen.

Door de jaren heen werden de vrouwen in zowel de eerste drie als de laatste vijf seizoenen bijgestaan door een trouwe groep van acteurs.

 • Brian Krause speelde vanaf seizoen 1 de rol van Leo Wyatt en hoewel zijn rol eerst als gastrol was bedoeld, groeide die uit tot een populair personage en kreeg Krause in seizoen 2 een vast contract. In seizoen 8 werd Krause tijdelijk uit de serie geschreven, om zo geld te besparen om de laatste afleveringen van dat seizoen, maar ook van de serie, een spectaculair einde te kunnen geven. In de laatste afleveringen keerde Krause weer terug.
 • Dorian Gregory speelde vanaf seizoen 1 de rol van politieagent Darryl Morris, de enige die weet van de zusjes en hun krachten. Gregory werd echter in de laatste aflevering van seizoen 7 uit de serie geschreven, omdat er geen interessante verhaallijn meer was en ook weer om geld te besparen voor het volgende en laatste seizoen.
 • Julian McMahon kwam in seizoen 3 als Cole Turner, officier van justitie, in werkelijkheid de wrede demon Belthazor. Opnieuw was deze rol eigenlijk maar voor een jaar bedoeld, maar de relatie tussen Phoebe en Cole viel zo in de smaak bij het publiek, dat de producers McMahons contract met twee jaar verlengden, ook al omdat Shannen Doherty rond dezelfde tijd de serie zou verlaten. Halverwege seizoen 5 vertrok McMahon, met het gevoel dat het Cole-verhaal was afgesloten. Hij keerde nog eenmaal als Cole terug in seizoen 7.
 • Drew Fuller verscheen in de serie aan het einde van seizoen 5 als Chris Perry Halliwell. De toevoeging van dit personage was volgens het publiek een goede keuze, gezien de verhaallijn van de man. Kijkers moesten ook van Fuller afscheid nemen, toen zijn personage in de laatste aflevering van seizoen 6 stierf. Fuller keerde echter in seizoen 7 nog eenmaal terug en ook in seizoen 8 was hij als gastacteur weer van de partij.
 • Kaley Cuoco was de laatste in de rij die aan de serie werd toegevoegd. Als de eigenwijze heks Billie kwam ze terecht bij de Halliwells. Cuoco bleef tot het einde van seizoen 8 en sloot dan ook samen met de oorspronkelijke acteurs het seizoen en ook de serie voorgoed af.

Beroemde gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1
Seizoen 2
Seizoen 3
Seizoen 4
Seizoen 5
Seizoen 6
 • Jenny McCarthy als Mitzy Stillman (aflevering 4)
 • Balthazar Getty als Richard Montana (aflevering 5, 7, 8, 10, 13, 15)
 • Jennifer Rhodes als Penny (aflevering 11)
 • James Read als Victor Bennett (aflevering 17)
 • Billy Drago als Barbas (aflevering 19, 22, 23)
 • Drew Fuller als Chris, de Lichtgids uit de toekomst, die later de 2e zoon van Leo en Piper blijkt te zijn (vele afleveringen)
 • Eric Dane als Jason, de baas en het vriendje van Phoebe
Seizoen 7
Seizoen 8

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland werd Charmed uitgezonden door Fox vanaf eind 1998 tot eind 2000, hierna nam Net5 het over vanaf maart 2001. Net5 begon in 2005 met het uitzenden van het laatste seizoen. De run werd echter meerdere malen onderbroken, en de terugkeer werd meerdere malen uitgesteld. In 2007 besloot Net5 echter de gehele serie te herhalen, inclusief de laatste afleveringen.

In totaal heeft Net5 er dus van 2005 tot 2008 over gedaan om één seizoen uit te zenden, en daarnaast is de serie gedemoveerd van primetime naar de vooravond.

In Nederland werd de serie in eerste instantie door ruim een half miljoen kijkers bekeken (met regelmatig cijfers dichter bij de 600.000 dan de 500.000). Echter, net als in de V.S., werden de kijkcijfers hier ook slechter, met als dieptepunt minder dan 300.000 (met cijfers regelmatig dichter bij de 200.000 dan de 300.000) kijkers bij de seizoenen 6 en 7, en het begin van 8. Opvallend is wel dat de herhalingen van Charmed (eens in de zoveel tijd herhaald door Net5) het elke keer weer goed lijken te doen, met kijkcijfers ruim boven de 250.000 kijkers. Met regelmaat waren de kijkcijfers van de herhalingen (Charmed is zowel in 2004 als 2005-2006 dagelijks herhaald rond etenstijd, begonnen werd met seizoen 1, de allereerste aflevering) ongeveer hetzelfde, en in een enkel geval zelfs beter, dan die van de 'nieuwe' afleveringen (afleveringen van de laatste seizoenen) op de vrijdagavond. Net5 heeft Charmed vanaf juni 2007 opnieuw uitgezonden vanaf seizoen 1; deze herhalingen trokken gemiddeld 200.000 kijkers per aflevering.

Inmiddels staat, sinds begin 2021, de volledige serie op Videoland.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België wordt Charmed uitgezonden op Play5. Elk jaar wordt ongeveer eind augustus begonnen met de eerste aflevering (seizoen 1, aflevering 1) om ergens in april/mei te eindigen met de allerlaatste aflevering, Forever Charmed.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Reboot[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 startte een reboot van Charmed op de Amerikaanse zender The CW. In Nederland is de serie te zien op Videoland. In de reboot staan ook drie zussen centraal (Mel, Macy en Maggie), die de Macht van Drie gebruiken om het kwaad te bevechten.[2]

De reboot is anders van opzet. Zo zijn de zussen jonger en worden ook zwaardere onderwerpen als seksisme, racisme en homofobie besproken. Verder legt de reboot de focus op een Latijns-Amerikaanse versie van hekserij, genaamd brujería.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]