How Soon Is Now?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
How Soon Is Now?
Single van:
The Smiths
Van het album:
Hatful of hollow
Uitgebracht 28 januari 1985
21 augustus, 1992 (re-issue)
Opname 1984
Genre alternatieve rock, indie
Duur 3:53 (7"), 6:43 (12")
Label Rough Trade
RT176 (7"), RTT176 (12")
Schrijver(s) Johnny Marr
Morrissey
Producent(en) John Porter
The Smiths
"William, It Was Really Nothing"
(1984)
  "How Soon Is Now?"
(1985)
  "Shakespeare’s Sister"
(1985)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

How soon is now? is een single uit 1984, geschreven door Morrissey en Johnny Marr en voor het eerst opgenomen door hun band The Smiths.

Het volledige nummer is 6:41 lang, maar op de 7"-versie werd het ingekort naar onder de vier minuten. Hoewel het nummer populair was, was het niet het succes waar Morrissey en Marr op hadden gehoopt.

Seymour Stein, hoofd van Sire Records, dat How soon is now? uitbracht, noemde het nummer "het Stairway to heaven van de jaren tachtig".[1][2]

Muziek en tekst[bewerken]

De tekst van de single bestaat uit slechts één couplet, dat twee keer wordt gezongen. De refreinen bestaan uit drie verschillende teksten.

Het nummer gaat over een individu die niet los kan breken van het feit dat hij erg verlegen is. Hij draagt blijkbaar een grote verantwoordelijkheid met zich mee en verlangt naar liefde. De openingszin van het nummer is afkomstig van George Eliots Middlemarch.[1]

Het nummer wordt gekenmerkt door het hevige tremolo-effect op de gitaar.

Uitgave[bewerken]

Het nummer werd aanvankelijk uitgebracht als b-kant van de single Please, please, please let me get what I want en daarna opgenomen op het compilatie-album Hatful of hollow. In 1985 werd de single uitgebracht als een a-kant in het Verenigd Koninkrijk.

Het nummer was ook een bonusnummer op de 12" single uitgave van The Smiths' William, it was really nothing.

Live-versies[bewerken]

How soon is now? is maar zelden live gezongen tijdens concerten. Vooral omdat het nummer als een lastig nummer werd gezien om live te zingen.[1]

Videoclip[bewerken]

Sire Records maakte een ongeautoriseerde videoclip van How soon is now?, die de verkorte versie van het nummer bevat. De clip toont beelden van de band die het nummer live speelt, afgewisseld met beelden van een stad en een dansend meisje. Hoewel de band zelf zwaar ontevreden was over de clip,[1][3] wordt hij vaak gezien als de reden dat How soon is now? een van de bekendste nummers van The Smiths werd in de Verenigde Staten.[4]

Cover versies[bewerken]

How soon is now? is meerdere malen gecoverd door verschillende artiesten.

  • Een van de bekendste covers is die van de band Love Spit Love. Hun versie van het nummer werd als titelsong gebruikt voor de film The Craft en de televisieserie Charmed. Het nummer wordt dan ook sterk geassocieerd met die serie. Deze versie van het nummer staat op Charmed: The Soundtrack.
  • Het Russische duo t.A.T.u. gebruikte het nummer in 2003 als dubbele A-kant met Ne ver, ne boisia, de inzending voor het Eurovisiesongfestival van dat jaar. Het bereikte - in tegenstelling tot The Smiths - een tipnotering.
  • De Britse metalband Paradise Lost bracht het nummer uit als extra op de limited edition van hun EP Say just words.
  • Het nummer staat op het album Under The Covers, Vol.3 van Susanna Hoffs en Matthew Sweet.

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15
How soon is now? - - - - - - - - - - - - - - - - 1221