Televisienetwerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een televisienetwerk is een begrip dat vooral voorkomt in Noord-Amerika en in Australië. Een televisienetwerk is een organisatie die meerdere televisiestations beheert en/of van programma's voorziet. Netwerken bieden een programmering die grotendeels hetzelfde is voor een heel land, en deels toegespitst op een regio, zoals nieuwsprogramma's en weerberichten. Sommige netwerken beheren zelf een groot aantal stations; andere werken met geassocieerde stations, of met beide typen stations.

Voorbeelden zijn

Een belangrijk verschil tussen een netwerk en Nederlandse begrip omroep is dat een netwerk meestal de hele programmering van een station verzorgt, of een zeer groot deel daarvan, terwijl een omroep een station deelt met één of meer andere omroepen. De bedrijven RTL Nederland en SBS Broadcasting, en in mindere mate de Nederlandse Publieke Omroep, kunnen (zeker in Amerikaanse ogen) wel als televisienetwerken gezien worden.

Een televisienetwerk (Engels: television network) verschilt ook van het Engelse begrip broadcasting network, een organisatie die meerdere stations beheert die echter een totaal verschillende programmering hebben, zoals de Britse BBC.

Zie ook[bewerken]