Triquetra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Triquetra
Een triquetra met een cirkel

Triquetra is een Latijnse naam (letterlijk: driehoekig) voor een indo-europees religieus teken.

Veel religies beschouwen 3 als een heilig getal. Een symbool met drie in elkaar grijpende cirkels, is teruggevonden op 5000 jaar oude indiaanse religieuze beelden, maar van het triquetra symbool zelf werden in Noord-Europa de vroegste sporen gevonden uit de 8e eeuw.

Triquetra[bewerken]

Germanen[bewerken]

De triquetra is gevonden op runestenen in Noord-Europa en op germaanse munten. Het had waarschijnlijk een religieuze betekenis en het lijkt op de Valknut, een symbool dat met Odin wordt geassocieerd.

Kelten[bewerken]

Op zich is het triquetra een Keltische knoop. Bij de Kelten staat het triquetra voor Leven, Dood, en de Wedergeboorte. Alsook de drie natuurkrachten: Land, Lucht en Zee.

Christenen[bewerken]

In de christelijke symboliek slaat dit op de Heilige Drievuldigheid. Het symmetrisch vlechtwerk verwijst naar de ondeelbaarheid en gelijkheid van de Heilige Drievuldigheid (de Vader, de Zoon en de Heilige Geest).

Triquetra met cirkel[bewerken]

De cirkel door het triquetra is optioneel. De cirkel is immers een veel ouder symbool dat eerst verwees naar de zon, vervolgens naar vruchtbaarheid en bij de christenen naar de eeuwigheid.

Zie ook[bewerken]