Vitaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vitaya
Vitaya logo.svg
Land Vlag van België België
Uitzendgroep Medialaan
Startdatum 25 augustus 2000
Omroepsoort Commerciële omroep
Genre Lifestyle en vrouwen
Adres Vitaya
Medialaan 1
1800 Vilvoorde
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Vitaya Magazine
Genre Lifestyle en mode
Doelgroep(en) Vrouwen 35-54 jaar (41,3%)
Frequentie Maandelijks
Oplage 72.374 (2010)[1]
Lezersbereik 181.500 (2010)[2]
Formaat 276 x 213 mm
Eerste editie 2009
Land(en) Vlag van België België
Regio(s) Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Taal Nederlands
Uitgeverij(en) De Persgroep
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Vitaya is een Vlaamse televisiezender die aanvankelijk behoorde tot de naamloze vennootschap Media Ad Infinitum. Eind 2010 werd hij echter overgenomen door de Vlaamse Media Maatschappij (nu Medialaan geheten).[3][4] De zender kreeg op 13 augustus 1999 een erkenning als tv-omroep in Vlaanderen voor 9 jaar, ging op 25 augustus 2000 van start en is te ontvangen op de Vlaamse kabel en satelliet.

Sinds 2009 brengt De Persgroep (vroeger Sanoma Media) het blad Vitaya Magazine uit in samenwerking met de zender.

Geschiedenis[bewerken]

Vitaya begon als themazender met zeven programmablokken:

  • Eetwijzer
  • Gemengde Gevoelens
  • Spiegelbeeld
  • Vrije Tijd
  • Wonen
  • Kinderen
  • Vitalitijd

In 2003 kwam door uitbreiding van de zendtijd ruimte vrij voor meer eigen producties, dagelijks nieuws, een kookrubriek en een fitnessprogramma.

Vitaya profileert zich als lifestyle zender en richt zich vooral op de volgende onderwerpen: geluk, gezondheid, lekker eten, het gezin, tuin en interieur, mode, vrije tijd en reizen, lifestyle en human interest.

In november 2007 startte Vitaya met een nieuwe zender: Vitaliteit. Deze zender richt zich vooral op programma's over gezondheid, gezond leven, bewegen en dergelijke thema's.

Toen in september 2004 VIJFtv, een zender met een gelijkaardige profilering, gelanceerd werd, kreeg Vitaya concurrentie. Zowel in aangekochte buitenlandse reeksen als in eigen producties werd het profiel verbreed. Bovendien werd de zendtijd drastisch uitgebreid. Daardoor kon Vitaya blijven doorgroeien en kon het 2005 positief afsluiten. Het jaar 2006 sloot Vitaya eveneens met winst af. Ook het aantal kijkers en het marktaandeel bleef groeien.[5] Vitaya lanceerde onder leiding van programmadirecteur Dave Heuten de nieuwe tv-zender Vitaliteit, een eerste digitaal kanaal dat enkel te bekijken is via Proximus TV, TV Vlaanderen en Telenet Digital TV. Vitaliteit ging in de ether op 17 oktober 2007. Vanaf 30 augustus 2010 zond Vitaya ook de bekende Nederlandse soapserie Goede tijden, slechte tijden uit. Er werd echter wel begonnen met twee seizoenen achterstand, namelijk met seizoen 19.

In 2010 werd Vitaya overgenomen door de Vlaamse Media Maatschappij. Op 30 januari 2011 werden er enkele inhoudelijke veranderingen doorgevoerd bij de zender.

Programma's[bewerken]

De volgende programma's zijn een selectie uit het huidige en voormalige programma-aanbod.[6]

Tijdlijn[bewerken]

vlaamsparlement.tvActua-TVKanaal ZMTV VlaanderenComedy Central VlaanderenTMF VlaanderenSpike VlaanderenNickelodeon VlaanderenNickelodeon VlaanderenMTV EuropeZESVIJFVIJFtvVIERVT4CAZ (televisiezender)Acht (televisiezender)VitayaVTM KidsVtmKzoomVTM Kids Jr.KadetJIMQ2Q2Q2Q2Q2VTMBVNBVNKetnetOP12Sporza (multimedia)Canvas (televisiezender)KetnetBRTN TV2BRTN TV2Eén (televisiezender)Eén (televisiezender)Eén (televisiezender)Eén (televisiezender)Vlaamse Radio- en TelevisieomroeporganisatieNationaal Instituut voor de Radio-omroepRoularta Media GroupViacom International Media Networks BeneluxSBS BelgiumMedialaanNederlands publiek omroepbestelVlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

Externe link[bewerken]