Naar inhoud springen

Solidair (blad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Solidair
Solidaire
Kris Merckx verkoopt Solidair op een betoging in Brussel tegen de plaatsing van kernraketten, 20 oktober 1985
Genre Syndicalisme
Socialisme
Doelgroep(en) Werknemers
Frequentie Tweemaandelijks
Eerste editie 1970
Land(en) Vlag van België België
Taal Nederlands
Frans
Hoofdredacteur Michaël Verbauwhede
Uitgeverij(en) PVDA
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Politiek

Solidair is een Belgisch tijdschrift dat uitgegeven wordt door de Partij van de Arbeid (PVDA) vanuit de Maurice Lemonnierlaan 171 in Brussel. In Franstalig België wordt het uitgebracht onder de naam Solidaire. Het blad geeft een andere kijk op de actualiteit en brengt een mix van interviews en analyses van actuele binnenlandse en binnenlandse thema's zoals gezondheid, onderwijs, milieu, woonbeleid, politiek en syndicaal nieuws.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 werd de krant AMADA opgericht (naar de toenmalige partijnaam Alle Macht Aan De Arbeiders). Oorspronkelijk verscheen het driewekelijks. Vanaf 1971 verscheen het tweewekelijks en vanaf 1975 wekelijks. Het wilde het marxisme-leninisme in België verdedigen, meer bepaald de maoïstische stroming.[1]

Op 28 januari 1981 werd de naam gewijzigd in Konkreet.[2] Daarop volgde protest van een CVP-afdeling omdat hun plaatselijk blad eveneens Konkreet heette.[3] In 1982 werd de naam van het blad dan definitief gewijzigd in Solidair. Sinds februari 2014 is het weekblad een digitaal dagblad geworden. Tweemaandelijks verschijnt ook een gedrukte editie.

Sinds 2010 organiseert Solidair samen met de vereniging Geneeskunde voor het Volk jaarlijks in de maand september ManiFiesta, ook gekend als het Feest van de Solidariteit.

Periode Hoofdredacteur
...
2003–2010 David Pestieau
2010–2014 Ruben Ramboer
2014–2018 Han Soete[4]
2018–heden Michaël Verbauwhede[5]
Zie de categorie Solidair (magazine) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.