Raoul Hedebouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raoul Hedebouw
Raoul Hedebouw poseert met klimaatspijbelaars in Brussel
Volledige naam Raoul Hedebouw
Geboren Luik, 12 juli 1977
Kieskring Flag of the Province of Liège.svg Luik
Regio Vlag Waals Gewest Wallonië
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij PVDA
Functies
2008-heden Nationaal woordvoerder PVDA
2012-heden Gemeenteraadslid Luik
2014-heden Volksvertegenwoordiger[1]
2019-heden Fractieleider Kamer van volksvertegenwoordigers
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Raoul Hedebouw (Luik, 12 juli 1977) is een Belgisch marxistisch politicus voor PVDA-PTB.[2]

Levensloop[bewerken | bron bewerken]

Hedebouw groeide op in een arbeiderswijk te Herstal en is tweetalig Frans-Nederlands. Zijn vader, Hubert Hedebouw, en zijn moeder, een zus van de gewezen Luikse PVDA-voorzitter Kris Hertogen, respectievelijk afkomstig van Ruddervoorde en Hasselt, hoorden bij de 68'ers die de PVDA hebben opgericht. Ze waren staalarbeiders die actief waren bij de christelijke vakbond CSC.

Na zijn middelbare studies op het atheneum van Herstal, studeerde Hedebouw biologie aan de Universiteit van Luik, waarna hij bioloog werd. In 1996 werd hij politiek actief tijdens de studentenstakingen tegen minister Michel Lebrun, waarbij hij het Comité herstalien étudiant leidde. Vervolgens werd hij actief bij de Partij van de Arbeid, waarvan hij in 2008 de nationaal woordvoerder werd.

In 2009 publiceerde hij samen met Peter Mertens Priorités de gauche, uitgegeven bij Éditions Aden.[3][4]

Bij de lokale verkiezingen van oktober 2012 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid van Luik. Twee jaar later, bij de federale verkiezingen van mei 2014, werd hij ook verkozen als lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers in de kieskring Luik.[5][6]

Hedebouw werd op 1 mei 2017 met een mes aangevallen vlak voordat hij het woord ging nemen op het Feest van de Arbeid van zijn partij op de Place Saint-Paul in Luik. Hedebouw raakte lichtgewond aan zijn been.[7]

Bij de Belgische federale verkiezingen 2019 werden de zetelende PVDA-parlementsleden Hedebouw en Marco Van Hees opnieuw verkozen, samen met 10 nieuwe volksvertegenwoordigers uit Wallonië, Brussel en Vlaanderen. Vervolgens werd Hedebouw voorzitter van de twaalfkoppige PVDA/PTB-fractie in de Kamer.

Trivia[bewerken | bron bewerken]

Hedebouw nam deel aan De Slimste Mens ter Wereld 2016. Hij won zijn eerste aflevering, maar verloor in de tweede het finalespel.