OP12

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
OP12
Logo
Land Vlag van België België
Uitzendgroep VRT
Startdatum 14 mei 2012
Laatste uitzending 31 december 2014
Omroepsoort Openbare omroep
Genre Jeugd, Buitenlanders
Ontvangst
Ether Vlag van België VRT (digitaal, kanaal 12)
Kabel Vlag van België Telenet (analoog/digitaal)
Vlag van België Numericable
Vlag van Nederland Ziggo
Vlag van NederlandCaiway
Vlag van NederlandUPC
IPTV Vlag van België Belgacom TV
Vlag van België SNOW
Satelliet Vlag van België TV Vlaanderen
Vlag van Nederland Canal Digitaal
Online yelo.be
horizon.tv
kpn.itvonline.nl
telfort.itvonline.nl
tvoveral.be
ziggo.nl
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

OP12 was van 14 mei 2012 tot en met 31 december 2014 het label voor het derde kanaal van de VRT voor de uitzendingen die na acht uur 's avonds (na de kinderprogramma's van Ketnet) plaatsvonden. De naam is afkomstig van het digitale zendernummer dat de zender toegewezen kreeg bij de meeste Vlaamse operatoren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 14 mei 2012 zond OP12 uit op het kanaal waar Ketnet tot de avond op te zien is. Ketnet zat daarvoor op één zender met Canvas. De tijd die vroeger door Canvas werd opgevuld en zo op het nieuwe kanaal vrijkwam, werd opgevuld door OP12. OP12 was een zender voor jongeren en expats die in Vlaanderen wonen.

Het derde kanaal wou ook de publieke opdracht van de VRT verder mee versterken. Het eerste jaar wou de VRT met het jongerenaanbod vooral bijleren en evalueren, in het najaar van 2013 volgde een volwaardiger aanbod, zij het grotendeels heruitzendingen omvattend. Het label dook vaak in combinatie met een van de bekende merken van de VRT op. Zo werd een concert van Studio Brussel onder de naam Studio Brussel Op 12 uitgezonden en een live sportuitzending onder de naam Sporza Op 12.

Tijdens de kerstvakantie van 2012-2013 werd er een dagelijks aanbod voorzien met jongerenprogramma's. In de zomer van 2013 zond de zender bijna niet uit. Op 23 september 2013 nam de zender een nieuwe start. Elke avond was er een uitzending, ook werden de nieuwe programma's Carte Blanche en Mind Your Own Business gelanceerd.

Zoals bij dag-zuster Ketnet werd er veel herhaald.

Op 31 december 2014 was de laatste uitzending van OP12. Sinds 1 januari 2015 worden wegens besparingen geen dagelijkse uitzendingen meer gedaan. Het kanaal blijft wel in gebruik voor de ontkoppeling van Ketnet en als uitwijk- en servicekanaal voor Eén en Canvas onder de noemer Eén+ en Canvas+.[1]

Programma's die werden uitgezonden bij OP12[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Njam!Studio 100 TVVlaams Parlement TVActua-TVKanaal ZMTV VlaanderenComedy Central VlaanderenTMF VlaanderenNickelodeon VlaanderenSpike VlaanderenNickelodeon VlaanderenNickelodeon VlaanderenMTV EuropePlay CrimePlay7Play6ZESPlay5VIJFVIJFtvPlay4VIERVT4LachtVitaliteit (televisiezender)VTM 4CAZ (televisiezender)Acht (televisiezender)VTM 3VitayaVTM Non-stop DoktersVTM KidsVtmKzoomVTM GOLDCAZ 2 (televisiezender)VTM Kids Jr.KadetJIMVTM 2Q2Q2Q2Q2Q2VTMBVNBVNKetnetOP12Sporza (multimedia)VRT CANVASVRT CANVASKetnetBRTN TV2BRTN TV2VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)Vlaamse Radio- en TelevisieomroeporganisatieNationaal Instituut voor de Radio-omroepStudio 100Vlaams ParlementRoularta Media GroupParamount BeneluxPlay MediaConcentraDPG MediaNederlands publiek omroepbestelVlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie