Disney Channel (Nederland/Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Disney Channel Nederland & Vlaanderen.
Uitzendgroep Disney-ABC Television Group onderdeel van The Walt Disney Company.
Startdatum 3 oktober 2009
Omroepsoort commercieel
Genre kleuters, kinderen en tieners
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Disney Channel Nederland/Vlaanderen is een Nederlandstalige televisiezender in het bezit van The Walt Disney Company. Hoewel deze uitvoering niet in Luxemburg is te zien, wordt Disney Channel Nederland/Vlaanderen ook wel eens Disney Channel Benelux genoemd. Ook refererend aan Disney Channels Beneluxonderdeel van Disney Channels Worldwide.

Aanvankelijk ontving men in Vlaanderen dezelfde Disney Channel als in Nederland, maar dan met aparte (Vlaamse) reclameblokken. Sinds 2012 zijn de Vlaamse en Nederlandse Disney Channel twee aparte versies met elk hun eigen programmering. Zo wordt Ultimate Spider-Man in Nederland alleen op Disney XD uitgezonden, terwijl het in Vlaanderen op beide zenders te zien is.

Formule[bewerken]

Disney Channel zendt voornamelijk programma's uit die gericht zijn op kleuters, kinderen en tieners tot 15 jaar, maar richt zich ook op complete gezinnen. De zender heeft een softere en rustigere programmering dan Disney XD.

In het begin werden de series overdag in Nederlands nagesynchroniseerde uitvoering uitgezonden en na 18.00 uur in het origineel met Nederlandse ondertiteling, uitgezonderd animatieseries en Nederlandse en Vlaamse producties. Sinds begin 2012 is de overgangstijd geleidelijk steeds verder verlaat tot ongeveer 22.00 uur. Op een gegeven moment waren alleen in het weekend op de late avond nog wat series in de originele versie te zien.

In april 2014 begon Disney Channel met een tweesporige geluidsoptie, aanvankelijk alleen bij Ziggo en later ook bij diverse andere aanbieders.

Na ongeveer 23.00 uur begint Disney met de nachtprogrammering; dit zijn een aantal animatieseries die voornamelijk gericht zijn op de wat jongere kinderen. Deze worden gedurende de hele nacht herhaald. Disney kiest hierin duidelijk een andere weg dan concurrent Nickelodeon, die zich op deze tijd juist op tieners richt.

Disney Channel laat eigen promotiefilmpjes en ook reclamespotjes van externe adverteerders zien. Deze worden in principe alleen tussen het begin en het eind van de serie uitgezonden, net als op de publieke netten. Bij langere series zoals Violetta en films is soms ook tussendoor een (kort) reclameblok te zien. Ook hierin kiest Disney een andere weg dan Nickelodeon, dat de series tussendoor juist wel onderbreekt voor reclame en daardoor ook een stuk meer reclame uitzendt.

Geschiedenis[bewerken]

De zender is sinds 3 oktober 2009 exclusief voor alle tv-klanten van UPC beschikbaar.[1][2][3]

Op 29 juni 2011 kondigde Ziggo aan dat Disney Channel toegevoegd werd aan het digitale basispakket vanaf 1 september 2011. De zender werd ook verwacht bij Caiway op kanaal 21. De introductie werd eerst uitgesteld tot oktober 2011 en toen afgelast. Alle verwijzingen naar het Disney Channel zijn van de Caiway-website afgehaald. Cartoon Network blijft op het gereserveerde kanaal 21 te zien. Vanaf 1 Juli 2015 is Disney Channel wel bij Caiway en Caiway Albrandswaard te zien eerder was Disney Channel al wel bij Caiway Twente/Cogas te zien.

In Vlaanderen is Disney Channel sinds 1 november 2009 te zien. De programmering was in het begin identiek aan die in Nederland, alleen zijn de reclame en aankondigingen met een Vlaams accent in de plaats van een Nederlands. In Vlaanderen is de zender analoog te ontvangen bij Telenet en in het digitale pakket van Telenet, Belgacom en Numericable. Sinds 22 juni 2010 is deze zender ook aan het analoge aanbod van Telenet toegevoegd.

Klanten van UPC, KPN en Ziggo Digitale TV kunnen ook via Disney On Demand programma's en films bekijken. Deze zijn alleen beschikbaar in Nederlandse nasynchronisatie en voor veel programma's en films is een Premiumpakket vereist, zoals UPC Kidszone. De functie is ook beschikbaar in Vlaanderen bij Telenet, maar heet hier 'Disney à la carte'.

In september 2011 kwam er een nieuwe zender genaamd Disney Junior in het aanbod, die het digitale Playhouse Disney-kanaal en playhouse Disney-blok op Disney Channel verving.

Begin 2012 werd de 18.00 uur overgangstijd van de nasynchronisatie naar ondertiteling geleidelijk verder verlaat tot ongeveer 21.30 uur. Dit was afhankelijk van de programmering. Eind oktober 2013 werd de ondertiteling doordeweeks geheel afgeschaft en verschenen de series enkel nog nagesynchroniseerd. Alleen in het weekend op de late avond waren nog wat ondertitelde programma's te zien. Vrij kort hierna werd ook dit stop gezet. Ook werd het nieuwe Disney Channel-logo ingevoerd. Het logo is geïnspireerd door dat van het originele Disney Channel in de VS. De herkenningsmelodie is geïnspireerd door die van Disney Channel UK.

Sinds 16 augustus 2012 is Disney Channel ook via de Satelliet op Astra 23.5 Oost met het pakket Familie HD van CanalDigitaal te zien op kanaal 38 standaard en kanaal 66 HD.[4] Tegenwoordig is Disney Channel ook te ontvangen met het instap pakket BasicHD.

Sinds 1 april 2014 wordt Disney Channel enkel bij Ziggo met twee audiosporen uitgezonden. Er kan bij de meeste tekenfilms, series en films gekozen worden tussen nasynchronisatie en de originele versie. Er zijn enkele uitzonderingen, zo zijn animatieseries soms alleen in de nagesynchroniseerde uitvoering te zien. Bij de originele versie is standaard geen Nederlandse ondertiteling aanwezig, wel kan er vaak gebruik worden gemaakt van de ondertitels voor doven en slechthorenden via teletekstpagina 888. DVB ondertiteling is echter niet beschikbaar. Sinds 3 juni 2014 is het originele geluidsspoor ook bij UPC en Canal Digitaal beschikbaar.[5].

Vanaf 2 juli 2014 was Disney Channel, Disney XD 24 uur en Disney Junior ook bij KPN Interactieve TV en de KPN dochters Telfort en XS4ALL [6][7]

In Vlaanderen is het originele audiospoor sinds 30 juni 2014 beschikbaar bij Belgacom, Telenet en TV Vlaanderen. Op diezelfde dag kreeg de Vlaamse versie een nieuw, blauw logo. Dit is het derde logo sinds de start in 2009. Ook de Franse versie kreeg op diezelfde dag dit logo, maar dan in zwart-wit.

In Nederland kwam het nieuwe logo op 2 juli 2014, twee dagen na Frankrijk en België. In tegenstelling tot de vorige logo's was deze voor het eerst in tegenstelling tot de Amerikaanse gewoonte boven in het beeld geplaatst.

Sinds halverwege 2014 zijn ook een aantal afleveringen van series alleen in nagesynchroniseerde vorm via disneychannelgemist.nl te bekijken.

Sinds 25 maart 2015 zijn Disney Channel HD en Disney XD HD bij KPN, XS4All en Telfort te zien. Vanaf 1 april blijft Disney Channel analoog te zien voor voormalige UPC-klanten en voor het gehele Ziggo-servicegebied digitaal. Per 1 juli 2015 kwamen Disney Channel HD, Disney XD 24 en Disney Junior bij Caiway beschikbaar. Dezelfde zenders komen ook bij Caiway Albrandswaard, zij het van Disney Cannel alleen de SD-versie.

Sinds 8 september 2015 geeft Telenet Disney Channel HD door.

Programmering[bewerken]

Dezelfde programma's worden niet zelden ook door de Walt Disney Company verkocht aan concurrerende (jeugd)zenders, zoals onder andere Ketnet.

Deze lijst bevat ook series die niet meer worden uitgezonden op Disney Channel.


Overige programma's[bewerken]

Talentenjacht[bewerken]

Disney Stars-talentenjachten:

Achter de schermen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]