Naar inhoud springen

Disney Channel (Nederland/Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Disney Channel Nederland & Vlaanderen.
Logo
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep The Walt Disney Company (Benelux) B.V.
Disney Branded Television (The Walt Disney Company)
Startdatum 3 oktober 2009
Omroepsoort commercieel
Genre kleuters, kinderen en tieners
Marktaandeel 0,2% (2017, alleen in Nederland)
Adres Hilversum
Officiële website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Disney Channel Nederland/Vlaanderen is een Nederlandstalige televisiezender in het bezit van The Walt Disney Company dat 24 uur per dag wordt uitgezonden. Hoewel deze uitvoering niet in Luxemburg is te zien, wordt Disney Channel Nederland/Vlaanderen ook weleens Disney Channel Benelux genoemd. Ook refererend aan Disney Channels Beneluxonderdeel van Disney Channels Worldwide.

In Vlaanderen is Disney Channel sinds 1 november 2009 te zien. Aanvankelijk ontving men in Vlaanderen dezelfde Disney Channel als in Nederland, maar dan met aparte (Vlaamse) reclameblokken. Sinds 2012 waren de Vlaamse en Nederlandse Disney Channel twee aparte versies met elk hun eigen programmering. Sinds 2018 wordt Disney Channel uitgezonden vanuit Frankrijk in plaats van vanuit Nederland en België.[1]

Disney Channel zendt voornamelijk programma's uit die gericht zijn op kleuters, kinderen en tieners tot 15 jaar, maar richt zich ook op complete gezinnen. De zender heeft een softere en rustigere programmering dan Disney XD.

In het begin werden de series overdag in Nederlands nagesynchroniseerde uitvoering uitgezonden en na 18.00 uur in het origineel met Nederlandse ondertiteling want met de komst van het kanaal op 3 oktober 2009 was het kanaal al gelijk 24 uur per dag te zien (alleen bij UPC), uitgezonderd animatieseries en Nederlandse en Vlaamse producties. Sinds begin 2012 is de overgangstijd geleidelijk steeds verder verlaat tot ongeveer 22.00 uur. Op een gegeven moment waren alleen in het weekend op de late avond nog wat series in de originele versie te zien.

In april 2014 begon Disney Channel met een tweesporige geluidsoptie, aanvankelijk alleen bij Ziggo en later ook bij diverse andere aanbieders.

Na ongeveer 23.00 uur begint Disney met de nachtprogrammering; dit zijn een aantal animatieseries die voornamelijk gericht zijn op de wat jongere kinderen. Deze worden gedurende de hele nacht herhaald. Disney kiest hierin duidelijk een andere weg dan concurrent Nickelodeon, die zich op deze tijd juist op tieners richt.

Disney Channel laat eigen promotiefilmpjes en ook reclamespotjes van externe adverteerders zien. Deze worden in principe alleen tussen het begin en het eind van de serie uitgezonden, net als op de publieke netten. Bij langere series zoals Violetta en films is soms ook tussendoor een (kort) reclameblok te zien. Ook hierin kiest Disney een andere weg dan Nickelodeon, dat de series tussendoor juist wel onderbreekt voor reclame en daardoor ook een stuk meer reclame uitzendt.

In 2017 heeft Disney de Disney Channel App en de Disney Junior App gelanceerd. De Disney Channel App is inmiddels (2019) niet meer beschikbaar, Disney XD heeft nooit een App gehad.

De zender was in eerste instantie sinds 3 oktober 2009 exclusief voor tv-klanten van UPC beschikbaar.[2][3][4]

Op 29 juni 2011 kondigde Ziggo aan dat Disney Channel vanaf 1 september 2011 toegevoegd zou worden aan het digitale basispakket. De zender werd ook verwacht bij Caiway op kanaal 21. De introductie werd eerst uitgesteld tot oktober 2011 en toen afgelast. Alle verwijzingen naar het Disney Channel werden daarop van de Caiway-website afgehaald. Cartoon Network bleef op het gereserveerde kanaal 21 te zien. Vanaf 1 juli 2015 was Disney Channel wel bij Caiway en Caiway Albrandswaard te zien. Bij Caiway Cogas/Twente was Disney Channel wel al meteen vanaf het begin te zien.

Sinds 2018 wordt de zender uitgezonden vanuit Frankrijk. Tijdens de promo's zijn geregeld personages uit Mini Ninjas te zien. Deze Franse tekenfilm wordt in Frankrijk uitgezonden op Disney Channel, maar in Nederland en Vlaanderen enkel op Ketnet en Disney XD.

Programmering

[bewerken | brontekst bewerken]

Dezelfde programma's worden niet zelden ook door de Walt Disney Company verkocht aan concurrerende (jeugd)zenders, zoals onder andere Ketnet. Deze lijst bevat ook series die niet meer worden uitgezonden op Disney Channel.

Overige programma's

[bewerken | brontekst bewerken]

Talentenjacht

[bewerken | brontekst bewerken]

Disney Stars-talentenjachten:

Achter de schermen

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]