FX Networks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over de Amerikaanse en Britse televisienetwerk FX van News Corporation. Voor de spin-off fXM, zie Fox Movie Channel.
Logo

FX (Fox Extended Networks) is de naam van twee televisienetwerken van News Corporation. Het eerste is een Amerikaans kabeltelevisienetwerk van de Fox Entertainment Group en het tweede is een satelliettelevisienetwerk in het Verenigd Koninkrijk van British Sky Broadcasting.

Het Amerikaanse netwerk werd gelanceerd op 1 juni 1994 als fX. Het interactieve netwerk werd niet populair, voornamelijk omdat slechts weinig kabelsystemen de fX programma's aanboden. Alhoewel de meeste programma's werden opgenomen in New York, werden ze niet eens door kabelsystemen in New York gedistribueerd. Het netwerk werd opnieuw gelanceerd als FX: Fox Gone Cable in begin 1997. FX zond in het begin voornamelijk herhalingen uit van series die eerst werden uitgezonden op Fox, maar sinds 2001 heeft de zender ook een aantal eigen programma's gekregen, waardoor het marktaandeel van FX gegroeid is. Vooral de serie Nip/Tuck is een grote hit geworden. Door de nieuwe programmering wordt FX vaak vergeleken met HBO van Time Warner.

De Britse FX-zender werd in 2004 gelanceerd door News Corporation, via het satelliettelevisieconcern Sky. Net zoals het Amerikaanse netwerk is de doelgroep van FX VK mannelijk, maar wel 10 jaar ouder.