Disney XD (Nederland/Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Disney XD Nederland & Vlaanderen.
Logo Disney XD.png
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep Disney-ABC Television Group onderdeel van The Walt Disney Company.
Programmadirecteur Daan van Leeuwen
Startdatum 1 januari 2010
Omroepsoort commercieel
Genre kinderen / tieners
Marktaandeel 0,4% (2016, alleen in Nederland)
Ontvangen
Ether Vlag van Nederland KPN Digitenne 0
Kabel Vlag van Nederland Ziggo (24 uurs versie) 1
Vlag van Nederland Caiway (24 uur) 1
Vlag van Nederland Caiway Twente/Caiway Cogas (24 uur) 1

Vlag van Nederland Caiway Albrandswaard (24 uur) 1
IPTV Vlag van België Proximus
Vlag van België Scarlet
Vlag van Nederland Tele2 0
Vlag van Nederland KPN Interactieve TV (24 uur in HD) 0
Vlag van Nederland Telfort (24 uur in

HD) 0
Vlag van Nederland XS4All (24 uur in HD) 0

Satelliet Vlag van België TV Vlaanderen
Vlag van Nederland CanalDigitaal
  • 0 GEEN tweesporig geluid
  • 1 tweesporig geluid alleen bij 24 uur versie.
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Disney XD Nederland is een Nederlandse televisiezender, die tevens beschikbaar is in Vlaanderen. Sinds 1 januari 2010 heeft Disney XD de televisiezender Jetix vervangen.[1][2] Disney XD Nederland maakt deel uit van Disney Channels Benelux, dat eigendom is van de The Walt Disney Company.

Disney XD[bewerken]

Disney XD is een kindertelevisiezender, voornamelijk gericht op jongens tussen de 6 en 14 jaar, de zender is echter ook geschikt voor meisjes. Het heeft in tegenstelling tot Disney Channel meer actie in de programmering, en heeft ook meer onderwerpen die jongens aanspreken zoals voetbal, skaten en karate. De programmering bestaat voornamelijk uit Amerikaanse sitcoms, soms drama (Aaron Stone), films, animatieseries en soms lokale producties geproduceerd door of in samenwerking met The Walt Disney Company. De enige originele series die van Fox Kids waren en die nog worden uitgezonden op Disney XD zijn Pokémon en Totally Spies!, die tegelijkertijd ook de best bekeken tekenfilms waren. Nu is Totally Spies! te zien op Nickelodeon. Op Disney XD is nu The Amazing Spiez! te zien, een spin-off van Totally Spies!

Disney XD heeft ook een digitale 24 uurs versie ook wel gepromoot onder de naam Disney XD Extra die momenteel uitsluitend digitaal bij Ziggo, KPN, Telfort, XS4All, Telenet en Caiway via het Cogas netwerk beschikbaar is. Alles wordt nagesynchroniseerd in het Nederlands/Vlaams uitgezonderd Nederlands/Vlaamse producties. Er is een 2-sporige geluidsoptie beschikbaar bij de 24 uurs versie bij Ziggo, waarbij dan meestal op het 2de spoor de originele taal wordt geleverd i.p.v. de nasynchronisatie. Ondertitels zijn niet standaard maar kunnen meestal geactiveerd worden via teletekstpagina 888, er worden geen DVB ondertitels aangeboden.

Voorheen werd op Disney XD 24 uur in de late avond vaak wel een aantal series in originele versie met vaste ondertiteling uitgezonden, dit is nu afgeschaft. Disney XD heeft eigen promo's en ook commercials van externe adverteerders. Deze worden in principe alleen tussen het begin en het eind van de serie uitgezonden, net als op de publieke netten. Langere films en series kunnen weleens tussendoor worden onderbroken voor (korte) reclame.

Introductie tijdlijn[bewerken]

  • Op 1 januari 2010 is Disney XD in Nederland geïntroduceerd als vervanger van Jetix. Het is als 12 uur deelzender (van 6.00 tot 18.00) beschikbaar bij alle Nederlandse en ook Vlaamse tv-distributeurs die Veronica in hun pakket hebben beschikbaar.
  • Vanaf 1 februari 2010 is Disney XD 24 uur te zien alleen voor klanten bij UPC met een digitaal TV pakket.
  • Vanaf mei 2012 is de 24 uur versie van Disney XD weer te zien op UPC Kanaal 503 (inmiddels is UPC nu Ziggo geworden) en nu ook bij Ziggo op kanaal 301 alleen in SD versie.
  • Vanaf 2 juli 2014 zal de Disney XD 24 uur versie ook bij KPN Interactieve TV beschikbaar zijn. Op kanaal 32. Vanaf 1 Juli 2014 ook bij Telfort en XS4All.
  • Via het Cogas netwerk zal vanaf 1 januari 2015, De Digitale TV diensten nu verzorgd door Ziggo door Caiway worden overgenomen. Er is besloten daar Disney XD 24 uur versie beschikbaar te laten blijven. Bij de overige Caiway klanten is alleen de 12 uur versie van Disney XD te zien.
  • Er is ook een tweesporig geluidoptie beschikbaar bij Disney XD 24 uur versie wat al sinds half januari 2015 bij Ziggo wordt uitgetest. Ondertiteling is standaard niet aanwezig maar kan vaak wel geactiveerd worden via teletekstpagina 888, DVB ondertiteling is niet beschikbaar.
  • Vanaf 25 Maart 2015 is Disney XD HD en Disney Channel HD voor het eerst bij KPN, XS4All en Telfort te zien op kanaal 728.
  • Per 1 Juli 2015 komt Disney Channel HD, Disney XD 24 en Disney Junior bij Caiway beschikbaar. Dezelfde zenders komen ook bij Caiway Albrandswaard hetzij van Disney Cannel alleen de SD versie.

Disney XD Magazine[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Disney XD Magazine voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In januari 2010 verscheen het eerste nummer van Disney XD Magazine. Dit tijdschrift verscheen elke vier weken en bevatte rubrieken over sport, games, films en tv-helden en diverse strips. Deze strips waren vaak gebaseerd op de tv-series die op Disney XD te zien waren. Wegens tegenvallende verkoopresultaten werd het blad in 2012 opgeheven. Maart 2012 verscheen het laatste nummer.

Programma's en films[bewerken]

Animatieseries[bewerken]

Series[bewerken]

Campagnes[bewerken]

Films[bewerken]

Vroegere programma's van Jetix[bewerken]

Wordt niet meer uitgezonden:

Nu nog uitgezonden:

Presentatoren (vast)[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]