Disney XD (Nederland/Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Disney XD Nederland & Vlaanderen.
Logo
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep Disney-ABC Television Group onderdeel van The Walt Disney Company
Programmadirecteur Daan van Leeuwen
Startdatum 1 januari 2010
Omroepsoort commercieel
Genre kinderen / tieners
Marktaandeel 0,3% (2017, alleen in Nederland)
Ontvangst
Ether Vlag van Nederland KPN Digitenne 0
Kabel Vlag van Nederland Ziggo 1
Vlag van Nederland Caiway 1
Vlag van Nederland Caiway Twente/Caiway Cogas 1

Vlag van Nederland Caiway Albrandswaard 1
IPTV Vlag van Nederland Tele2 0
Vlag van Nederland KPN Interactieve TV (in HD) 0
Vlag van Nederland Telfort 0
Vlag van Nederland XS4All in HD) 0
Satelliet Vlag van België TV Vlaanderen
Vlag van Nederland CanalDigitaal
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Disney XD Nederland is een Nederlandse televisiezender, die tevens beschikbaar is in Vlaanderen. Sinds 1 januari 2010 heeft Disney XD de televisiezender Jetix vervangen.[1][2] Disney XD Nederland maakt deel uit van Disney Channels Benelux, dat eigendom is van de The Walt Disney Company.

Disney XD[bewerken | brontekst bewerken]

Disney XD is een kindertelevisiezender, voornamelijk gericht op jongens tussen de 6 en 14 jaar, de zender is echter ook geschikt voor meisjes. Het heeft in tegenstelling tot Disney Channel meer actie in de programmering, en heeft ook meer onderwerpen die jongens aanspreken zoals voetbal, skaten en karate. De programmering bestaat voornamelijk uit Amerikaanse sitcoms, soms drama (Aaron Stone), films, animatieseries en soms lokale producties geproduceerd door of in samenwerking met The Walt Disney Company. De enige originele series die van Fox Kids waren en die nog worden uitgezonden op Disney XD zijn Pokémon en Totally Spies!, die tegelijkertijd ook de best bekeken tekenfilms waren. Nu is Totally Spies! te zien op Nickelodeon. Op Disney XD is nu The Amazing Spiez! te zien, een spin-off van Totally Spies!

Disney XD had ook een digitale 24-uursversie ook wel gepromoot onder de naam Disney XD Extra die bij Ziggo, KPN, Telfort, XS4All, Telenet en Caiway via het Cogas netwerk beschikbaar was. Alles werd nagesynchroniseerd in het Nederlands/Vlaams uitgezonderd Nederlands/Vlaamse producties. Er was een tweesporiggeluidoptie beschikbaar bij de 24-uursversie bij Ziggo, waarbij dan meestal op het 2de spoor de originele taal wordt geleverd in plaats van de nasynchronisatie. Ondertitels zijn niet standaard maar kunnen meestal geactiveerd worden via teletekstpagina 888, er worden geen DVB-ondertitels aangeboden.

Eerder werd op Disney XD 24 uur in de late avond vaak wel een aantal series in originele versie met vaste ondertiteling uitgezonden. Disney XD heeft eigen promo's en ook commercials van externe adverteerders. Deze worden in principe alleen tussen het begin en het eind van de serie uitgezonden, net als op de publieke netten. Langere films en series kunnen weleens tussendoor worden onderbroken voor (korte) reclame.

Op 31 juli 2018 is de 24/7 versie gestopt met uitzenden, de 12 uur versie op Veronica blijft nog wel bestaan.[3] Als onderdeel van dat is ook het tweede geluidspoor niet meer mogelijk aangezien dat alleen op de 24/7 versie beschikbaar was.

Disney XD Magazine[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Disney XD Magazine voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In januari 2010 verscheen het eerste nummer van Disney XD Magazine. Dit tijdschrift verscheen elke vier weken en bevatte rubrieken over sport, games, films en tv-helden en diverse strips. Deze strips waren vaak gebaseerd op de tv-series die op Disney XD te zien waren. Wegens tegenvallende verkoopresultaten werd het blad in 2012 opgeheven. In maart 2012 verscheen het laatste nummer.

Programma's en films[bewerken | brontekst bewerken]

Animatieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Series[bewerken | brontekst bewerken]

Campagnes[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Presentatoren (vast)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]