Gravity Falls

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gravity Falls
Genre Animatie
Komedie
Avontuur
Fantasie
Speelduur 22 minuten
Bedenker Alex Hirsch
Originele stemmen Jason Ritter
Kristen Schaal
Alex Hirsch
Linda Cardellini
Regie John Aoshima
Aaron Springer
Joe Pitt
Muziek Brad Breeck
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Vlag van Verenigde Staten Engels
Productie
Producent Tobias Conan Trost
Rob Renzetti
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 15 juni 2012
Einde Vlag van Verenigde Staten heden
Afleveringen 38
Seizoenen 2
Netwerk Disney Channel
Zender Disney Channel
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Gravity Falls is een Amerikaanse animatieserie gecreëerd door Alex Hirsch. In 2012 werd het voor het eerst uitgezonden bij Disney Channel. Het tweede seizoen ging van start op 1 augustus 2014.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De serie volgt de avonturen van tweeling Dipper en Mabel Pines, die door hun ouders voor een zomer naar het dorp Gravity Falls in Oregon worden gestuurd om in de toeristenval van hun grootoom Stan vakantie te vieren. Na het vinden van een occult boek ontdekt Dipper een verscheidenheid aan mysteries die zich afspelen in het vreemde dorp, wat het leven van de tweeling voorgoed op zijn kop zet. In de loop van seizoen 1 komt de tweeling oog in oog te staan met meerdere monsters en bovennatuurlijke gebeurtenissen. Een rode draad in dit seizoen is dat Gideon Gleeful, een rivaal van Stan, voor zijn eigen doeleinden Stans zaak, de Raadsel Schuur, in zijn bezit wil krijgen. Eind seizoen 1 slaagt hij hier ook in, maar wordt in een laatste confrontatie verslagen en ontmaskerd als de schurk die hij werkelijk is.

In seizoen 2 wordt duidelijk dat Stan er een geheim leven op na houdt. Zo blijkt hij, anders dan wat hij beweert, wel degelijk op de hoogte van de mysterieuze gebeurtenissen in Gravity Falls, en dat hij onder de raadselschuur werkt aan een soort portaal waarvan de blauwdrukken afgebeeld staan in Dippers boek en twee andere, soortgelijke boeken geschreven door dezelfde auteur. In de aflevering "Not What He Seems" komt de waarheid aan het licht; de boeken zijn geschreven door Stans tweelingbroer, die nadien echter verdwenen is in het portaal naar een andere dimensie, en Stan wil hem terughalen. Aan het einde van de aflevering lukt dit ook. De rest van seizoen 2 gaat Dipper en Mabel samen met hun nu 2 oudooms de strijd aan met Bill Cipher, die Ford's portaal wil gebruiken om de wereld over te nemen.

Personages[bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken]

 • Dipper Pines (Jason Ritter), de 5 minuten jongere tweelingbroer van Mabel. Hij is intelligent en sceptisch, maar vaak onzeker van zichzelf. Hij houdt van het onderzoeken van de vele mysteries van Gravity Falls. Als hij en Mabel samen op avontuur gaan, neemt hij doorgaans de leiding. De naam “Dipper” is eigenlijk een bijnaam, die hij te danken heeft aan een moedervlek op zijn voorhoofd in de vorm van de asterisme "Het Steelpannetje" (Engels “big Dipper”), maar deze zit doorgaans verborgen onder een haarlok. Zijn echte naam is vooralsnog onbekend. Hij heeft een oogje op Wendy Corduroy, die hij herhaaldelijk voor zich probeert te winnen.
 • Mabel Pines (Kristen Schaal), de tweelingzus van Dipper. Haar excentrieke en altijd optimistische gedrag werkt vaak op andermans zenuwen. Maar ergens valt ze ook in de schaduw van haar broer, wat haar soms ook gevoelig maakt. Ze heeft een hechte band met haar huisdier, een varkentje genaamd Waggel.
 • Stanley Pines (oudoom Stan) (Alex Hirsch), de grootoom van Dipper en Mabel. Hij is de corrupte en ongure eigenaar van de Raadsel Schuur, die goedgelovige toeristen bedriegt met nep-mysteries en monsters. Van de echte monsters in Gravity Falls beweert hij niets te weten, maar in seizoen 2 blijkt dat hij wel degelijk weet hoe vreemd het dorp is. Ondanks dat hij nors overkomt, geeft hij wel degelijk om Mabel en Dipper en probeert hen te allen tijde uit de problemen te houden.
  In de loop van de serie komt zijn verleden langzaam aan het licht; hij blijkt te zijn verstoten door zijn familie nadat hij per ongeluk een schoolproject van zijn tweelingbroer Stanford vernielde, en Stanford zo een plaats aan een presigieuze universiteit ontnam. Hij mocht pas terugkomen nadat hij voor zijn familie een fortuin had verdiend. In de jaren erop is hij zodoende bij veel louche handeltjes betrokken geweest, waardoor hij al driemaal in de gevangenis heeft gezeten in verschillende landen en uit bijna elke staat in de Verenigde Staten verbannen is. 30 jaar voor aanvang van de serie was hij er per ongeluk verantwoordelijk voor dat zijn broer Stanford in een portaal verdween, waarna hij alles in het werk zette om Stanford terug te halen. Om aan geld te komen, en de verdwijning van Stanford niet op te laten vallen, nam Stan zo lang Fords identiteit aan en verbouwde diens huis tot de raadselschuur.
 • Stanford “Ford” Pines (de auteur) (J.K. Simmons), de tweelingbroer van Stanley Pines en de auteur van de drie boeken. Hij leidt aan Polydactylie. Anders dan Stanley was hij een goede en ijverige leerling. Als kind waren Ford en Stan onafscheidelijk, maar ze kwamen op gespannen voet met elkaar te staan nadat Stanley per ongeluk Fords schoolproject vernielde en hem zo een kans te gaan studeren aan een prestigieuze universiteit ontnam. Nadat Stan was verstoten van huis wist Ford uiteindelijk toch geaccepteerd te worden aan een andere universiteit, en na zijn studie vestigde hij zich in Gravity Falls om de vele mysteries daar te onderzoeken. Hij kwam tot de conclusie dat al het vreemde in Gravity Falls uit een andere dimensie kwam en bouwde een portaal om die Dimensie te bereiken, maar nadat deze was voltooid realiseerde Stanford dat hij mogelijk iets gevaarlijks had ontketend. Hij zocht weer contact met Stan om hem te helpen de drie dagboeken te verstoppen, maar toen Stan in Gravity Falls kwam laaide hun oude ruzie weer op. Hierbij werd het portaal weer geactiveerd en Stanford naar binnen gezogen. In seizoen 2 van de serie slaagt Stan er eindelijk in de poort weer te openen en Ford terug te halen. Na zijn terugkeer ontwikkeld Ford een sterke band met Dipper, en maakt hem zelfs tot zijn leerling.
 • Soos Ramirez (Alex Hirsch), de onintelligente maar sympathieke klusjesman van de Raadsel Schuur. Hij vergezeld Mabel en Dipper vaak op hun reizen. Hoewel hij lui en onhandig is, heeft hij degelijk zijn talenten zoals engineering, diskjockey en Flipperkast spelen. Hij heeft geen goede relatie met zijn vader.
 • Wendy Corduroy (Linda Cardellini), de 15-jarige hippe verkoopster van de Raadsel Schuur op wie Dipper een oogje heeft. Ze is de dochter van Mannelijke Dan, een van de houthakkers in Gravity Falls.
 • Waggel (Dee Bradley Baker), het varkentje van Mabel dat ze won op de kermis.
 • Bill Cipher (Alex Hirsch), een gevaarlijk demonisch wezen in de gedaante van een alziend oog, dat in seizoen 1 door Gideon gesommeerd wordt om de Raadsel Schuur van Stan af te pakken. Dit mislukt uiteindelijk. In seizoen 2 duikt steeds vaker op en ontpopt zich geleidelijk tot de ware antagonist van de serie. Zo blijkt dat hij een verleden heeft met Stanford Pines. Hij heeft Stanford er 30 jaar geleden toe aangezet om het portaal te bouwen daar hij dit gebruiken wil om de wereld te vernietigen. Hij beschikt over meerdere magische krachten. Een van zijn weinige zwakheden is eenhoornhaar. Eind seizoen 2 slaagt hij in zijn opzet en opent het portaal, waarmee hij een groot leger demonische wezens naar Gravity Falls haalt om van daaruit de wereld over te nemen.

Bijpersonages[bewerken]

 • Gideon Gleeful (Thurop Van Orman), jonge "waarzegger" die beweert dat hij paranormale gaven heeft, maar eigenlijk een bedrieger is. Hij ziet zichzelf als Stans aartsvijand en doet er alles aan om de Raadsel Schuur in zijn bezit te krijgen. Eind seizoen 1 wordt hij gearresteerd en gevangen gezet.
 • Candy Chiu (Niki Yang), Aziatische vriendin van Mabel.
 • Grenda (Carl Faruolo), forsgebouwde vriendin van Mabel.
 • Robbie Valentino. (T.J. Miller), jonge punk die tegen Dipper om het hart van Wendy strijdt.
 • Pacifica Northwest (Jackie Buscarino), verwend en gemeen meisje dat weinig respect heeft voor Mabel.
 • "Old Man" Fiddleford H. McGucket (Alex Hirsch), oude dorpsgek van Gravity Falls.
 • Sheriff Blubs (Kevin Michael Richardson), luie sheriff van Gravity Falls.
 • Deputy Edwin Durland (Keith Ferguson), onintelligente rechterhand van Sheriff Blubs.
 • Luie Susan (Jennifer Coolidge), ongure serveerster van het plaatselijke restaurant.
 • Toby Determined (Gregg Turkington), sullige journalist van de Roddelaar in Gravity Falls.
 • (Mannelijke) Dan Corduroy (John DiMaggio), extreem mannelijke vader van Wendy.
 • Tyler the Cute Biker (Will Forte), schattige motorrijder die graag gevechten aanmoedigt.

Verborgen boodschappen[bewerken]

De afleveringen van Gravity Falls bevatten veel verwijzingen en geheimen die met bepaalde codes kunnen worden gekraakt. De boodschappen kunnen ontdekt worden door onder andere bepaalde fragmenten achterwaarts terug te spelen, gebruik te maken van substitutiesleutels zoals het caesarcijfer, of door de aflevering op het juiste moment te stoppen waardoor één specifiek shot zichtbaar wordt. De meeste boodschappen zijn vaak komisch van aard, maar er zitten ook waarschuwingen tussen, met name over Grunkle Stan, de oudoom van Dipper en Mabel. De oplettende kijker wordt gewaarschuwd dat hij niet te vertrouwen is en dat hij iets verbergt.

Afleveringen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

 1. Tourist Trapped
 2. The Legend of the Gobblewonker
 3. Headhunters
 4. The Hand That Rocks the Mabel
 5. The Inconveniencing
 6. Dipper vs. Manliness
 7. Double Dipper
 8. Irrational Treasure
 9. The Time Traveler's Pig
 10. Fight Fighters
 11. Little Dipper
 12. Summerween
 13. Boss Mabel
 14. Bottomless Pit!
 15. The Deep End
 16. Carpet Diem
 17. Boyz Crazy
 18. Land Before Swine
 19. Dreamscaperers
 20. Gideon Rises

Seizoen 2[bewerken]

 1. Scary-oke
 2. Into the Bunker
 3. The Golf War
 4. Sock Opera
 5. Soos and the Real Girl
 6. Little Gift Shop of Horrors
 7. Society of the Blind Eye
 8. Blendin's Game
 9. The Love God
 10. Northwest Mansion Mystery / Northwest Mansion Noir
 11. Not What He Seems
 12. A Tale Of Two Stans
 13. Dungeons, Dungeons, and More Dungeons
 14. The Stanchurian Candidate
 15. The last Mabelcorn
 16. Roadside Attraction
 17. Dipper and Mabel vs. the Future
 18. Weirdmageddon Part 1
 19. Weirdmageddon Part 2

Ontvangst[bewerken]

Gravity Falls is zeer positief ontvangen bij zowel kijkers als critici. Recensiewebsite The A.V. Club gaf het eerste seizoen een A- als eindbeoordeling.[1] Het tijdschrift Wired noemde Gravity Falls de slimste tekenserie op televisie.[2] Gravity Falls scoort een 8,6 op TV.com en een 8,9 op IMDb.com.[3][4]

Externe links[bewerken]