Mark Hamill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mark Hamill
Mark Hamill (november 2010)
Mark Hamill (november 2010)
Algemene informatie
Geboren 25 september 1951
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Cast van Texas Wheelers met Mark Hamill links (1974)
Mark Hamill (1980)

Mark Hamill (Oakland (Californië), 25 september 1951) is een Amerikaans acteur die vooral bekend is van zijn rol als "Luke Skywalker" in de Star Wars saga, namelijk Star Wars: Episode IV: A New Hope, Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back en Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi.

Hiernaast is hij de stem van "The Joker" uit de DC Animated Universe (onder andere in Batman: The Animated Series en Justice League) De rol van de Joker herhaalde hij ook weer in de pc-, Xbox 360- en PlayStation 3-videospellen Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City. Hamill maakte zijn filmdebuut in de film Eric, maar werd vanaf Star Wars (zijn eerste grote film) pas echt bekend. De laatste film van enige bekendheid waarin Hamill zijn opwachting maakte, was de parodiefilm Jay and Silent Bob Strike Back uit 2001, waarin Hamill min of meer zichzelf speelt.

Biografie[bewerken]

Mark Hamill werd op 25 september 1951 geboren in Oakland, Californië. Hij was het vierde van zeven kinderen van William en Suzanne Hamill. Zijn vader was kapitein bij de United States Navy, waardoor het gezin vaak van woonplaats moest veranderen. Hamill groeide daardoor op in Californië, Virginia, New York City en Japan. Lager onderwijs volgde hij onder meer aan de Walsingham Academy en Poe Middle School (Virginia). Op zijn elfde verhuisde het gezin naar San Diego waar Hamill aan de Hale Junior High School studeerde en vervolgens aan de James Madison Senior High School.

Tijdens zijn eerste studiejaar in San Diego verhuisde het gezin terug naar Virginia. Gedurende de periode dat zijn vader in Japan gestationeerd was (vanaf zijn derde studiejaar) studeerde hij aan de Nile C. Kinnick High School in Yokosuka, waar hij lid was van de dramaclub. Hierna volgde hij nog les aan de Annandale High School in Annandale, Virginia om vervolgens in Los Angeles aan het Los Angeles City College af te studeren in theaterwetenschap. In 1978 trouwde hij met mondhygiëniste Marylou met wie hij drie kinderen kreeg.

Carrière[bewerken]

Zijn professionele acteerdebuut had hij in 1971 in de Bill Cosby Show. Hij speelde een terugkerende rol in de soapserie General Hospital en was ook te zien in The Texas Wheelers, de eerste sitcom zonder lachband. In 1977 werd hij door Robert Englund, met wie hij een appartement deelde, overtuigd om auditie te doen voor de rol van Han Solo. Hamill kreeg uiteindelijk de rol van Luke Skywalker.

Na Star Wars concentreerde hij zich meer op theater en verscheen hij in diverse Broadway-producties, zoals The Elephant Man en Amadeus. In 1989 keerde hij weer terug naar het witte doek en ging hij ook weer in televisieseries optreden.

Filmografie[bewerken]