Avatar: De Legende van Aang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Avatar: The Legend of Aang (computerspel) voor het gelijknamige computerspel.
Avatar: De Legende van Aang
Logo de Avatar la leyenda de Aang.png
Genre Animatie
Speelduur ± 23 minuten
Bedenker Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Originele stemmen Zach Tyler Eisen
Mae Whitman
Jack DeSena
Jessie Flower
Dante Basco
Mako (seizoen 1 & 2)
Greg Baldwin (seizoen 3)
Dee Bradley Baker
Grey DeLisle
Crawford Wilson
Olivia Hack
Cricket Leigh
Clancy Brown
Mark Hamill
Jason Isaacs
Ron Perlman
Nederlandse stemmen Jimmy Lange
Rosanne Thesing
Trevor Reekers
Sander van der Poel
Rob van de Meeberg
Marieke de Kruijff
Sander de Heer
Melody Reekers
Regie Lauren MacMullan
Dave Filoni
Giancarlo Volpe
Ethan Spaulding
Joaquim Dos Santos
Scenario Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Aaron Ehasz
Tim Hedrick
Muziek Jeremy Zuckerman
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels en nagesychroniseerd (Nederlands)
Gerelateerde series De Legende van Korra (vervolg)
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 21 februari 2005
Vlag van Nederland 1 april 2006
Einde Vlag van Verenigde Staten 19 juli 2008
Vlag van Nederland 23 november 2008
Afleveringen 61 (Lijst van afleveringen)
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Vlag van Verenigde Staten Vlag van Nederland Nickelodeon
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Avatar: De Legende van Aang (oorspronkelijke titel: Avatar: The Last Airbender, kortweg: Avatar) is een in de Verenigde Staten geproduceerde animatieserie die wordt uitgezonden op Nickelodeon.

De serie werd vervaardigd door Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko in samenwerking met regisseur Aaron Ehasz. Het verhaal vindt plaats in een alternatieve wereld met Aziatische invloeden, waarin met bijzondere technieken uit vechtsporten de vier klassieke elementen gemanipuleerd kunnen worden. Deze elementen zijn de elementen die men terugvindt in Oost-Aziatische, Zuid-Aziatische en Westerse culturen. De stijl van de tekeningen is een mix van traditionele anime en westerse tekenfilmstijl.

De serie volgt de avonturen van de protagonist Aang en zijn vrienden. Zij moeten de Vuurheer verslaan om de wereld zoals zij die kennen te redden. Op 21 februari 2005 werd de eerste aflevering uitgezonden in de VS. De serie werd in de VS op 19 juli 2008 afgesloten met een twee uur durende film.

De serie Avatar was populair bij zowel het publiek als de recensenten en scoorde hoge kijkcijfers, zelfs buiten de doelgroep van 6 - 11 jaar. Avatar: De Laatste Luchtmeester heeft o.a. een Annie Award, Genesis Award en Primetime Emmy Award gewonnen. Het succes van de eerste serie deed Nickelodeon besluiten ook nog een tweede en een derde seizoen te bestellen bij de makers.

De wereld van Avatar[bewerken]

De legende van Aang speelt zich af in een alternatieve wereld, die sterk beïnvloed is door Aziatische (Indiase, Chinese en Japanse), Indiaanse en Inuitculturen. Er zijn tevens elementen uit het Hindoeïsme en het Boeddhisme te vinden. In deze wereld leven mensen, fantasiedieren en geesten verdeeld over vier grote naties: de Waterstammen, het Aarderijk, de Vuurnatie en de Luchtnomaden. Deze vier elementen zijn terug te voeren op de theorie van Empedocles, die stelde dat alles in de natuur is opgebouwd uit deze vier grondstoffen. Elke natie is sterk verbonden aan een van de vier elementen en in elke natie zijn er meesters die het element van hun natie kunnen sturen. Dat sturen houdt in dat ze hun element kunnen beïnvloeden voor verschillende doeleinden.

Er is één persoon die alle vier de elementen kan sturen, dit is de Avatar; hij is de menselijke manifestatie van de Geest van de Aarde en is tevens de brug tussen de geestenwereld en de fysieke wereld. Zijn taak is om vrede en stabiliteit te brengen en te handhaven in de wereld. Een Avatar wordt net als ieder mens geboren, maar is feitelijk de reïncarnatie van de vorige Avatar. Wanneer een Avatar sterft, reïncarneert de Avatargeest in een ongeboren baby die geboren wordt in de volgende natie van de cyclus. De cyclus gaat van de Waterstammen naar het Aarderijk, naar de Vuurnatie, naar de Luchtnomaden en vervolgens weer naar de Waterstammen. Door de eeuwen heen zijn er talloze incarnaties van de Avatar geweest, zoals Avatar Roku uit de Vuurnatie voor Aang, en Avatar Kyoshi uit het Aarderijk voor Roku, en Avatar Kuruk van de Noordelijke Waterstammen de Avatar voor Kyoshi, en Avatar Yang Chen, een Luchtnomade, de Avatar voor Kuruk. Een Avatar wordt na zijn geboorte geïdentificeerd doordat hij als klein kind, uit een enorme berg met speeltjes, juist die exemplaren zal uitkiezen die de vorige Avatar ook uitkoos om mee te spelen. Hier is een duidelijke parallel met de Tibetaans boeddhistische filosofie, want ook de veertiende dalai lama is volgens de overtuiging de reïncarnatie van de vorige dalai lama.Er is echter een belangrijk verschil: de dalai lama wordt opgevoed met de wetenschap de reïncarnatie te zijn van de vorige dalai lama, terwijl een Avatar doorgaans pas rond zijn puberteit wordt ingelicht over zijn lot. Een Avatar is in het Hindoeïsme een menselijke vorm van god op aarde. Wanneer de Avatar erkent de nieuwe Avatar te zijn, is het tijd om de andere elementen te leren sturen. Dit gebeurt in de volgorde van de Avatarcyclus: water - aarde - vuur - lucht. De Avatar begint met het leren sturen van het element dat volgt op zijn moederelement. Bijvoorbeeld een Avatar uit de Waterstam leert eerst aarde te sturen en hierna vuur en vervolgens lucht. De Avatar eindigt altijd met het element dat het verst afstaat van het moederelement.

Naast het sturen van alle vier de elementen, heeft de Avatar ook nog een superkracht, deze staat bekend als de Avatartrance en is een verdedigingssysteem. Wanneer de Avatar in deze staat verkeert, combineert hij alle kracht van zijn vorige levens in één gigantische energiestoot die hij tegen zijn vijanden kan richten. Hoewel de Avatartrance ongekend krachtig is, is de Avatar tijdens de Avatartrance ook het meest kwetsbaar. Wanneer een Avatar wordt gedood terwijl hij in de Avatartrance verkeert, zal zijn geest sterven, wordt de cyclus verbroken en wordt de Avatargeest niet herboren. De Avatar zal dan ophouden te bestaan.

De 4 naties[bewerken]

De wereld van Avatar is verdeeld over vier naties. De inwoners van elke natie kunnen een specifiek element manipuleren. De vier naties zijn: het Aarderijk, de Vuurnatie, de Luchtnomaden en de Waterstam. Al vanaf 100 jaar voor het begin van de serie is de Vuurnatie in oorlog met de andere naties.

Het Aarderijk is de grootse van de vier naties zowel qua oppervlakte als inwonersaantal. Het beslaat de 3 grote centrale continenten en enkele eilandengroepen. Het land is een koninkrijk met als hoofdstad Ba Sing Se. Hoewel de macht in theorie bij de aardkoning in Ba Sing Se ligt blijkt deze in de praktijk eigenlijk geen macht uit te oefenen. De koning houdt zich vooral bezig met ceremoniële gelegenheden terwijl de geheime politie - de Dai Li- in zijn naam regeert. De koning heeft zelfs geen weet van de gang van zaken doordat de Dai Li hem afschermt van de buitenwereld. Het Aarderijk heeft een agrarische samenleving, handel en nijverheid komen er echter wel voor in de grote steden zoals Omashu en Ba Sing Se. De inwoners van het Aarderijk staan bekend voor hun volharding en onbuigzaamheid.

De Vuurnatie bestaat uit een archipel in het Westen van de wereld. Het is het meest ontwikkelde van de 4 naties, in tegenstelling tot de rest van de wereld is de vuurnatie al geïndustrialiseerd en zeer gemoderniseerd. Vele technologieën zoals staal,stoomschepen,stoomwagens en luchtschepen zijn al ver ontwikkeld. Dankzij deze innovaties is het leger van de vuurnatie veruit superieur aan dat van de andere naties en is het erin geslaagd grote delen van het Aarderijk te bezetten. De samenleving van de vuurnatie is opgebouwd volgens een strikte Hiërarchie waarin orde, tucht en trouw aan het vaderland centraal staan. Om erop toe te zien dat al deze waarden overgedragen worden op de jongere generaties moeten alle jongeren in de vuurnatie naar staatsscholen gaan waar ze onderwezen worden met militaristische propaganda.

Alle macht is in handen van de Vuurheer die door zijn volk beschouwd wordt als een bijna goddelijke opperste leider. Ook het leger heeft een grote invloed in het land. De inwoners van de vuurnatie staan bekend om hun opvliegendheid en zelfverzekerdheid.

Er zijn 3 waterstammen in de wereld: de Noordelijke en de Zuidelijke waterstam die elk op een poolkap van de wereld gevestigd zijn en de geheime moerasstam. Vroeger waren de Noordelijke en de Zuidelijke stam ongeveer even groot maar herhaaldelijke raids van de Vuurnatie hebben de Zuidelijke stam gedecimeerd tot een verzameling van enkele kleine dorpjes. De Noordelijke stam heeft echter 100 jaar lang kunnen standhouden tegen de Vuurnatie. Omdat de Waterstuurders gevestigd zijn in het Arctische klimaat van de poolkappen leven ze vooral van visvangst en jacht. De waterstammen worden geregeerd door stamhoofden.

De luchtnomaden waren een volk van Luchtstuurders. De luchtnomaden leefden verspreid over de wereld in 4 tempels elk in een windrichting. De luchtnomaden leefden in deze tempels als monniken en hechten veel belang aan meditatie en zelfbeheersing. 100 jaar voor het begin van de serie werden de luchtnomaden echter uitgemoord door de vuurnatie die na avatar Roku's Dood de komst van de nieuwe avatar wilden stoppen

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een korte samenvatting[bewerken]

In de serie staat de meest recente reïncarnatie van de Avatar centraal: Aang. Hij wordt geboren bij de Luchtnomaden, 100 jaar voor aanvang van de serie. Zijn voorganger-Avatar, Roku, is gestorven. Aang wordt opgevoed door monniken en leert van hen Luchtsturen. De Vuurnatie is in het geheim bezig met de grote Vuurnatieoorlog onder leiding van Vuurheer Sozin. Vuurheer Sozin weet dat de Avatargeest zal worden herboren bij de Luchtnomaden en hij beraamt een aanval op de pacifistische Luchtnomaden om de Avatar uit te schakelen, zodat deze zijn plannen niet kan verstoren.

Aangs mentor en vriend, de monnik Gyatso, weet reeds langere tijd dat Aang de Avatar is, zonder dat Aang dit zelf weet. Tegen de traditie in krijgt Aang reeds op 12-jarige leeftijd te horen dat hij de Avatar is. Dit gebeurt omdat de monniken zich zorgen maken over de situatie in de wereld nu de Vuurnatie zich aan het bewapenen is. Aang heeft geen tijd meer om kind te zijn, hij moet leren de elementen te sturen en dreigt te worden weggestuurd naar de Oostelijke Luchttempel. Aang, die heimelijk dit gesprek tussen de monniken afluistert, is bang om van zijn vriend en mentor, monnik Gyatso, gescheiden te worden en besluit te vluchten op zijn vliegende bizon Appa. Zij komen in een vreselijke storm boven zee terecht, waardoor ze samen in het water belanden. Aangs Avatargeest activeert zichzelf (zoals altijd in tijden van nood) en maakt een enorme Luchtbal, die bevriest. Hier blijft hij honderd jaar lang opgesloten. Ondertussen valt de Vuurnatie alle Luchttempels aan in de hoop de Avatar te doden. Hoewel ze hem niet vinden of doden, kan de Vuurnatie wel de oorlog beginnen door zijn afwezigheid.

Boek 1: Water[bewerken]

Bij aanvang van de serie verkeert de wereld door de oorlog en Aangs afwezigheid in grote chaos. De Luchtnomaden zijn uitgeroeid, evenals bijna alle Watermeesters van de Zuidelijke Waterstam, en grote delen van de wereld zijn door de Vuurnatie veroverd. Alleen de Noordelijke Waterstam en enkele grote steden uit het Aarderijk, zoals Ba Sing Se, hebben uit handen van de Vuurnatie weten te blijven. De wereld leeft in angst.

Begin seizoen 1 worden Aang en Appa gevonden in het ijs door Katara (de laatste Watermeester van de Zuidelijke Waterstam) en Sokka, haar broer. Aang, die geen dag ouder lijkt te zijn geworden in al die tijd, leert al snel dat er erg veel is veranderd in honderd jaar. Katara weet niet dat Aang de Avatar is, maar ze heeft goede hoop dat de Avatar zal terugkeren en dat er betere tijden zullen aanbreken. Aang tracht aanvankelijk onder zijn lot uit te komen, hij voelt de zware last van zijn lot als onoverkomelijk, maar hij realiseert zich al snel dat de wereld hem nodig heeft en dat de mensen op hem rekenen. Aang moet zijn lot wel accepteren: over een jaar komt Sozins komeet terug naar de aarde. Deze komeet geeft elke Vuurstuurder een enorme kracht en maakt hen vrijwel onverslaanbaar; Vuurheer Ozai zal met deze kracht proberen het laatste beetje verzet hardhandig uit te roeien. Aang moet leren de elementen te sturen voor deze dag aanbreekt. Daarom trekt hij met Katara, Sokka en Appa de wereld in.

Aang moet de elementen leren in de volgorde van de Avatarcyclus. Omdat hij een Luchtmeester is, moet hij beginnen met water, waarna hij zich kan toeleggen op aarde en daarna vuur. De groep reist daarom via het Aarderijk af naar de Noordpool, zodat Aang in de leer kan gaan bij een meester van de Noordelijke Waterstam. De Vuurnatie ontdekt echter de terugkeer van de Avatar en probeert hem op elke mogelijke manier te hinderen. Ook Zuko, de prins van de Vuurnatie die is verbannen nadat hij in ongenade is gevallen bij zijn vader, de Vuurheer, doet zijn best om Aang gevangen te nemen en op die manier zijn oude positie terug te winnen.

Aang bereikt de Noordpool en leert het Watersturen. In een poging de Avatar gevangen te nemen, begint de Vuurnatie echter een grote invasie tegen de Noordelijke Waterstam. Deze wordt mede dankzij Aang afgeslagen en de Vuurnatie wordt zo een grote klap toegebracht.

Boek 2: Aarde[bewerken]

Nu Aang het Watersturen kent, moet hij het Aardesturen leren. De groep reist terug naar het Aarderijk in de hoop dat Aangs jeugdvriend, koning Bumi, hem dit kan leren. Deze kan echter niet helpen, omdat hij gevangen is door de Vuurnatie. Uiteindelijk ontmoet Aang het blinde, rebelse meisje Toph, die een ervaren Aardemeester blijkt te zijn. Zij gaat met de groep mee als Aangs leraar.

Voor een Avatar is het leren van het tegenovergestelde element het moeilijkst: lucht–aarde/water–vuur. Aang is geboren als een Luchtstuurder, dus heeft hij in het begin veel moeite met het onder de knie krijgen van Aardesturen. Toch lukt het hem.

Behalve door Zuko worden Aang en zijn vrienden nu ook achtervolgd door Vuurprinses Azula en haar vriendinnen Mai en Ty Lee. Dankzij een aantal documenten uit een oude bibliotheek ontdekt de groep dat er voor de terugkeer van Sozins komeet eerst een zonsverduistering zal plaatsvinden, die de Vuurmeesters tijdelijk machteloos maakt. De groep reist af naar Ba Sing Se in de hoop de koning daar over te kunnen halen op de dag van de zonsverduistering een tegenaanval op de Vuurnatie te beginnen. De stad blijkt echter buiten ieders weten om te worden geregeerd door de Dai Li, een elitegroep Aardemeesters die de koning aan het lijntje houden. Zuko en Iroh (Zuko's oom) zijn ook in Ba Sing Se in de hoop een nieuw leven te beginnen.

Aan het eind van het seizoen maakt Azula gebruik van de Dai Li om Ba Sing Se eindelijk te veroveren voor de Vuurnatie. Daarmee valt het laatste grote verzet in het Aarderijk weg. Aang wordt schijnbaar door Azula gedood (tijdens de Avatartrance) en Zuko sluit zich bij haar aan om weer in de gratie te komen bij zijn vader. Dit tot groot verdriet van Iroh, die gehoopt had Zuko te kunnen laten inzien dat wat de Vuurnatie doet slecht is. Eenmaal vluchtend op Appa 'brengt Katara Aang weer tot leven' met het water dat zij kreeg van meester Paku (de watersturingsleraar van de Noordpool).

Boek 3: Vuur[bewerken]

Na de nederlaag in Ba Sing Se trekken Aang, Sokka, Katara en Toph zich terug in de Vuurnatie, waar ze zich vermommen als Vuurnatiebewoners om ongezien rond te reizen. Ze zijn - ondanks dat de Aardkoning hen niet meer kan helpen - toch van plan de invasie op de dag van de zonsverduistering voort te zetten. Ze doen dit samen met enkele krijgers van de Zuidelijke Waterstam en bondgenoten die ze onderweg hebben ontmoet. De invasie mislukt echter omdat Azula ervan op de hoogte was en ze de Vuurheer op tijd heeft gewaarschuwd.

Ondertussen realiseert Zuko zich door alles wat hij heeft meegemaakt dat de oorlog verkeerd is en de wereld alleen maar ellende zal brengen. Hij besluit zich tegen zijn vader te keren en zich bij Aang aan te sluiten om hem het Vuursturen te leren.

Dan keert Sozins komeet terug en volgt de lang verwachte confrontatie tussen Aang en Vuurheer Ozai. Aang weet Ozai te overmeesteren, maar wil hem niet doden. In plaats daarvan besluit hij om met een speciale kracht, genaamd energiesturen (iets wat een leeuwschildpad hem geleerd heeft), Ozai het Vuursturen te ontnemen. Ozai wordt zo een normale man die geen speciale krachten meer heeft.

Zuko wordt de nieuwe Vuurheer en beëindigt de oorlog. De wereld kan beginnen aan de heropbouw.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Achtergrond[bewerken]

Creatie[bewerken]

Avatar is een coproductie van Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko, beiden werkzaam bij Nickelodeon Animation Studios in Burbank, Californië. De eerste aflevering van de serie werd al zes jaar voor de rest van de serie bedacht door het duo.[1]

Volgens Bryan Konietzko werd het concept voor de serie ontworpen toen hij keek naar een van zijn oude schetsen —over een kale man van middelbare leeftijd. Hij veranderde dit personage in een kind, en tekende er een vliegende bizon bij. Ondertussen bestudeerde Mike DiMartino een documentaire over een groep ontdekkingsreizigers die vastzat op de Zuidpool. Al deze aspecten kwamen uiteindelijk bij elkaar. De twee dachten:

"There's an air guy along with these water people trapped in a snowy wasteland... and maybe some fire people are pressing down on them..."[2]

De twee presenteerden twee weken later het idee met succes aan Nickelodeon. Op de Comic-Con van 2004 werd de serie voor het eerst aangekondigd aan het publiek. De serie onderging nog wel wat aanpassingen. Aanvankelijk zou Aang na 100 jaar te zijn ingevroren ontwaken in een meer futuristische wereld. Zo zou Momo bijvoorbeeld een robot zijn.

De muziek in de serie is geheel gecomponeerd door Jeremy Zuckerman en Benjamin Wynn. Zij maakten gebruik van veel verschillende muziekinstrumenten om de muziek aan te laten sluiten bij de fictieve wereld van de serie.

Uitzendingen[bewerken]

De serie zou oorspronkelijk in Amerika uitgebracht worden in november 2004, maar dat werd uiteindelijk 21 februari 2005.

De serie bestaat uit drie seizoenen. De laatste aflevering is op 19 juli 2008 in de VS uitgezonden.

In Nederland en België wordt de serie nagesynchroniseerd uitgezonden. In Nederland begon het eerste seizoen op 1 april 2006 en eindigde op 4 juni 2006.

In Nederland is het tweede seizoen op 14 februari 2007 begonnen. Na 13 afleveringen stopte seizoen 2 tijdelijk. De laatste 7 afleveringen werden tijdens de 11 feestdagen van Nickelodeon uitgezonden.

Het derde seizoen van Avatar startte op 12 november 2007. Na 11 nieuwe afleveringen, stopte Nickelodeon Benelux voor 9 maanden.

Vanaf 7 september 2008 werden er weer wekelijks nieuwe afleveringen uitgezonden op Nickelodeon.

Vanaf 26 april 2010 werd alles opnieuw uitgezonden. Vanaf 28 mei 2012 werd alles voor de derde keer uitgezonden.

Daarna werden alle drie de boeken nog een keer uitgezonden in het weekend van 25 en 26 augustus 2012 en het weekend van 1 en 2 februari 2014. Op 26 augustus 2012 is tevens een Sneak Peak van Avatar: De Legende van Korra uitgezonden.

Sinds 16 oktober 2017 wordt de serie wederom uitgezonden.

Invloeden[bewerken]

De serie toont veel invloeden van met name de Aziatische kunst. Vooral de Chinese kunst en geschiedenis, het hindoeïsme, boeddhisme, taoïsme en yoga komen aan bod. Verder heeft onder andere de Inuitcultuur als inspiratie voor de serie gediend. De producers lieten zich voor het verhaal onder andere inspireren door epische verhalen als Harry Potter en In de ban van de ring.

De serie zelf is getekend in anime-stijl, maar staat bekend als een cartoon daar het geen Japanse serie is.

De naam Avatar komt van het Sanskriet Avatāra (अवतार), wat afstammeling betekent. Volgens de leer van het hindoeïsme manifesteren goden zich via Avatars om de balans in de wereld te herstellen. In de serie is de Avatar een manifestatie van de Geest van de Aarde, die ook de taak heeft de balans te bewaren.

De elementen waar het in de serie om draait zijn de vier klassieke elementen die voorkomen in vrijwel elke antieke filosofie. Elke stuurkunst die hiermee samen gaat is gebaseerd op Wushu, de Chinese vechtkunst. Zo wordt Tai Chi gebruikt voor Watersturing, Hung Gar voor Aardesturing, Ba Gua voor Luchtsturing, en noordelijke Shaolin voor Vuursturing.

Toekomst[bewerken]

Co-bedenkers Bryan Konietzko en Mike DiMartino hebben bevestigd dat er geen vierde seizoen komt dat betrekking heeft op de huidige verhaallijn.[3] De Aang-Zuko-verhaallijn is wat hen betreft voorbij. Er is gezinspeeld op het vertellen van andere verhalen in het Avataruniversum, waarin een nieuwe Avatar voorkomt. Er is bevestigd dat de nieuwe verhaallijn 70 jaar na de serie plaatsvindt. De nieuwe Avatar heet Korra. Ook is er bevestigd dat Avatar Korra Luchtsturingsles zal gaan krijgen van Tenzin, de zoon van Aang en Katara. De nieuwe serie heet The Legend of Korra.

M. Night Shyamalan is door Paramount Pictures, MTV films en Nickelodeon Movies gecontracteerd om een live-action film te schrijven, regisseren en produceren die gebaseerd is op de animatieserie. De eerste film verscheen in juli 2010 in de VS. Het was de bedoeling dat er meerdere delen zouden komen. Maar door de tegenvallende reacties, is alleen boek 1 verfilmd.

Personages[bewerken]

Aang[bewerken]

Aang is de huidige reïncarnatie van de Avatar. Aanvankelijk werd hij opgevoed door de monniken van de Zuidelijke Luchttempel, maar toen de Vuurheer Sozin tegen deze plek ten strijde dreigde te trekken, begon alles in het leven van de toen 12-jarige Aang opeens mis te lopen. Zo vertelden de monniken hem - veel vroeger dan eerst voorzien - dat hij de Avatar was en dus was voorbestemd om Sozin te stoppen. Deze onthulling zorgde er niet alleen voor dat de andere jongeren in de tempel Aang opeens heel onwennig gingen benaderen, maar legde bovendien ook nog eens een enorme druk op z'n jonge schouders. Alleen monnik Gyatso scheen oprecht bezorgd om Aang, vastbesloten om diens levenspad draaglijker te maken. Zodra Aang er echter achter kwam dat hij uit voorzorg voor de naderende invasie zou worden weggevoerd van de tempel, en dus ook van Gyatso, sloeg hij op tilt en vluchtte hij op z'n vliegende bizon Appa de nacht in. Daarop geraakte hij verzeild in een flinke storm die hem ertoe dwong zichzelf en Appa te bevriezen... Uiteindelijk ontdooit het tweetal pas een eeuw later in een wereld die voor een groot deel al veroverd is door de Vuurnatie, nu geleid door Sozins kleinzoon Ozai. Aang is zijn oude thuis kwijt, maar maakt nieuwe vrienden en wordt vastberaden om zijn fout van die ene nacht recht te zetten en de wereld uit de handen van Vuurheer Ozai te bevrijden.

Op het eerste gezicht is Aang een vrolijke, speelse en al bij al vrij kinderlijke jongen, maar ondanks zijn jolige persoonlijkheid blijkt hij ook erg verantwoordelijk van aard. Aang is vaak de stem van de rede in discussies en heeft een sterk ontwikkelde zin voor spiritualiteit. Zo beschouwt Aang elk leven als heilig en weigert hij consequent om iets of iemand te doden. Deze overtuiging zorgt er ook voor dat Aang als vegetariër door het leven gaat. Hij is ook verliefd op Katara.

Katara[bewerken]

Katara is veertien jaar oud en woont samen met haar grootmoeder en oudere broer Sokka op de Zuidpool, die inmiddels bezet wordt door de Vuurnatie. Feitelijk is zij de enige Waterstuurder van haar stam die de afgelopen jaren aan de meedogenloze raids van deze natie ontsnapt is. Tijdens deze raids, die vooral bedoeld waren om de Zuidpool volledig te ontwapenen door er alle Watermeesters gevangen te nemen en/of te doden. Dit was in het begin de oorlog toen haar grootmoeder klein was. Toen Katara een jaar of 4 was, was er nog een aanval van de Vuurnatie op de Zuidelijke Waterstam waar bij ze haar moeder verloor. Katara nam diens rol in de familie uiteindelijk zo'n beetje over, waardoor ze zich vaak nogal bemoederend is gaan gedragen tegenover haar oudere broer, iets dat niet veranderde nadat hun vader hen uiteindelijk op zijn beurt achterliet om te strijden tegen de Vuurnatie die z'n vrouw had vermoord.

Katara is zorgzaam, hulpvaardig, vriendelijk maar ook behoorlijk temperamentvol. Ze heeft nogal vaak de neiging om Aang, Sokka en zelfs Toph te bemoederen. Daarnaast heeft Katara een bijzonder sterke persoonlijkheid en slaagt er vaak in om kracht te halen uit de hopeloosheid van de situatie. Hoewel ze eerst maar een matig talent bleek te hebben voor Watersturen, leert ze in de loop van de show toch enkele bijzonder kneepjes van 'het vak', zoals het helen van verwondingen en zelfs de obscure kunst van het 'bloedsturen'... Ten slotte slaagt ze er in de loop van de show - al dan niet ongewild - nogal regelmatig in om interesse op te wekken bij allerlei jongens, waaronder Aang, die door haar uit het zijn honderdjarige 'ijsgevangenis' werd bevrijd.

Sokka[bewerken]

Sokka is de zestienjarige broer van Katara en een krijger van de Zuidelijke Waterstam. Hij is, in tegenstelling tot zijn zus, geen stuurder en vertrouwt dan ook volledig op zijn intellect en vindingrijkheid... en op zijn favoriete wapen: een boemerang!

Sokka is vaak de clown van de serie, diegene die zorgt voor de vrolijke noot; enerzijds omdat hij nogal vaak de pineut is bij slapstick-jokes, anderzijds omdat hij vaak zelf allerhande grappen maakt en spitsvondige, droge, vaak sarcastische opmerkingen uitdeelt. Zijn spitsvondigheid, zijn gevoel voor humor en zijn soms ietwat stuntelige hulpeloosheid maken hem uiteindelijk wel vrij geliefd bij heel wat meisjes van zijn leeftijd.

Toph[bewerken]

Toph Beifong is twaalf, blind, extreem beschermend opgevoed in een rijk milieu en... uiteindelijk verrassend zelfredzaam, snugger en down-to-earth. Terwijl haar ouders haar beschouwen als zwak en weerloos vanwege haar visuele handicap, sluipt Toph 's nachts nogal eens het domein uit om onder de alias 'De Blinde Bandiet' te vechten in Aardesturingstoernooien. In dat laatste is Toph zodanig bedreven dat ze zowat constant de vloer aanveegt met Aardemeesters die vele malen ouder zijn dan zij. Bovendien beheerst ze de kunst zo fel dat zij erin slaagt om via trillingen in de grond haar omgeving te 'zien'. Om die reden loopt Toph ook altijd blootsvoets. Uiteindelijk wordt ze ook de allereerste Aardemeester die erin slaagt om metaal te sturen ...

Toph gedraagt zich vaak als een typische 'kwajongen'. Zo toont ze haar affectie in de regel door mensen een stoere por te geven, houdt ze ervan om vuil te worden en haalt ze vaak allerlei kattenkwaad zonder hier veel bij na te denken. Ze breekt graag en vaak de regels, is koppig, gevat en soms zelfs nogal egocentrisch, doch zonder daarbij bewust mensen kwaad te willen doen. Zij is ook degene die Aang leert Aardesturen.

Appa[bewerken]

Appa is een tien ton zware vliegende bizon en Aangs dierlijke gids, net als de draak dit was voor de vorige Avatar Roku. Daarnaast is ie ook een uitstekend last- en rijdier waarmee Aang en zijn vrienden over de hele wereld vliegen. Appa is zeer loyaal en meer dan eens moet ie de hoofdpersonages uit een benarde situatie redden. Zijn grote angsten zijn vuur en ondergronds gaan. Zijn lievelingskost is maanperen.

Alles bij elkaar is Appa feitelijk de enige 'vriend' die Aang overhoudt uit het leven dat de jongen had voor zijn bevriezing, hetgeen voor een nog intensere band tussen de twee zorgt.

Appa komt in bijna iedere aflevering van de serie voor, als metgezel van Katara, Sokka, Toph, Aang en hun vrienden. Omdat Appa een Luchtbizon is en dus kan vliegen, vervoert hij het gezelschap telkens van bestemming naar bestemming. Dit niet zonder gevaar, want in seizoen 2 van de serie werd Appa gevangengenomen door Zandmeesters, na bezoek aan de bibliotheek van Wan-Shi-Tong. Na een lange zoektocht door Aang en zijn vrienden werd Appa uiteindelijk teruggevonden binnen de muren van de hoofdstad van het Aarderijk, Ba Sing Se, wat op dat moment geannexeerd was door de Vuurnatie.

Momo[bewerken]

Momo is een vliegende ringstaartmaki die Aang aantrof in de restanten van de Zuidelijke Luchttempel, dewelke tijdens zijn verdwijning bleek te zijn verwoest door de toenmalige Vuurheer Sozin. Hij zou hierna een vaste reisgezel worden van Aang, Katara, Sokka en Appa.

Momo is vrij intelligent, snel, behendig en draagt af en toe (ongewild) bij aan de humor in de show. Hij heeft zijn naam wellicht te danken aan de perzik die hij bij zijn eerste ontmoeting met de helden wist te stelen van Sokka ("momo" betekent immers "perzik" in het Japans).

Zuko[bewerken]

Prins Zuko, de zestienjarige zoon en erfgenaam van Vuurheer Ozai, is door zijn vader verbannen nadat hij deze publiekelijk had beschaamd. Sindsdien heeft de prins nog maar één doel in zijn leven: de Avatar vinden en uitleveren aan de Vuurheer zodat deze zijn eer weer zal herstellen ... en z'n zoon daarbij misschien dan toch eindelijk in z'n hart zal sluiten. Om dit te bereiken reist Zuko de wereld rond tezamen met zijn oom Iroh.

Zuko is enorm gepassioneerd, gedreven en daadkrachtig maar blijkt vaak een nogal kort lontje te hebben. Dit laatste komt vooral voort uit zijn eigen onzekerheden, welke veelal het resultaat zijn van zijn gebrekkige opvoeding: Zuko's moeder werd verbannen toen hij nog jong was en zijn vader maakte nooit enig geheim van de minachting die hij voor zijn oudste kind koesterde. Hierdoor heeft de prins eigenlijk constant het gevoel dat hij z'n waarde moet bewijzen. Naarmate de serie vordert, groeit bij Zuko het inzicht dat de waarden die hem altijd werden bijgebracht niet altijd het meest nobele pad uitstippelen, dat de oorlogszucht van zijn natie vooral voor ellende zorgt en dat de man die zijn eer zou moeten herstellen mogelijk sowieso al minder eer heeft dan hijzelf.

Iroh[bewerken]

Iroh is de oudere broer van Vuurheer Ozai en de oom van prins Zuko. Dankzij een nogal onduidelijke list van de jaloerse en op macht beluste Ozai werd hij echter overgeslagen bij de opvolging van hun vader, Vuurheer Azulon. Iroh is een zeer krachtige Vuurmeester die hiermee de bijnaam 'Draak van het Westen' verdiende. In het verleden was hij ook een legendarische generaal van de Vuurnatie, ofschoon hij faalde bij de belegering van Ba Sing Se. Dit was vooral het gevolg van het feit dat zijn enige kind, Lu Ten, sneuvelde bij een van de gevechten die tijdens deze belegering plaatsvonden. De dood van zijn enige zoon zou Iroh in een wrak hebben veranderd. Mede hierdoor zou hij zijn mening over de oorlog en over de politiek van de Vuurnatie langzamerhand zijn gaan herzien, al zijn er ook aanwijzingen dat Iroh zich eerder al (mogelijk stiekem) verzette tegen bepaalde beleidslijnen van zijn natie, bijv. wat betreft het uitroeien van de draken.

Ondanks - of misschien wel dankzij? - zijn eigenzinnigheid was hij kennelijk wel de lievelingszoon van zijn vader, Vuurheer Azulon. Dit tot grote onvrede van Ozai. In tegenstelling tot zijn kleine broertje heeft Iroh al bij al een goede inborst. Ook toont hij zich veel minder geobsedeerd door oorlog en politiek dan de rest van z'n familie. Zo houdt hij bijvoorbeeld enorm veel van thee en heeft hij een grote interesse in het gezelschapsspel 'Pai Sho'. Iroh vergezelt z'n neef Zuko, in wie hij zijn 'nieuwe' zoon ziet, op diens ballingschap en probeert ervoor te zorgen dat ook deze leert om zijn obsessies los te laten. Daarnaast leert hij Zuko ook hoe je bliksemaanvallen moet afweren.

Op het einde van het eerste seizoen valt Iroh definitief in ongenade bij Ozai, die hem de schuld geeft van een mislukte invasie van de Noordpool. Als gevolg hiervan zendt de Vuurheer zijn dochter Azula uit om z'n broer te arresteren en Zuko, in wie hij een enorme mislukking ziet, eveneens 'weg te steken'.

Azula[bewerken]

Azula is de jongere zus van prins Zuko en de oogappel van haar vader, Vuurheer Ozai. Ze is een voor haar leeftijd uitzonderlijk sterke Vuurmeester en beheerst de bijzondere kunst van het bliksemsturen. Alleen stoelt haar techniek zich steeds op een weliswaar vrij krachtige, doch ook heel instabiele benadering van sturing, hetgeen verklaart waarom de vlammen die zij produceert een blauwe kleur hebben.

Naast een goede Vuurmeester is Azula ook vrij intelligent en enorm ambitieus en perfectionistisch. Ze is enorm veeleisend voor zichzelf en voor haar omgeving. Aan de andere kant toont ze echter ook tal van psychopathische en sadistische karaktertrekken. Zo leek ze als klein kind reeds een onrustwekkend genot te vinden in het pijnigen van andere mensen of dieren, zoals schildpadeenden. Azula is ook bijzonder jaloers en ziet in haar broer vooral een rivaal voor de affectie van haar ouders. Wat haar vader betreft, heeft ze zich op dat vlak dan wel nooit zorgen hoeven maken. Azula's moeder daarentegen zag in Zuko dan weer duidelijk haar oogappel en probeerde Azula's antisociale gedrag vaak te corrigeren, wat door de jonge prinses zelf niet echt werd gesmaakt. Vaak probeerde zij haar moeder dan ook te manipuleren met oppervlakkige vriendelijkheid. Ook op latere leeftijd blijkt Azula de 'kunst van het liegen' nog steeds te beheersen, al verkiest ze intimidatie nogal vaak boven manipulatie. Ondanks haar fundamenteel asociale karakter hunkert Azula blijkbaar wel ergens naar de affectie en loyaliteit (zaken die ze weleens door elkaar schijnt te halen) van anderen, inclusief deze van haar oudere broer/rivaal Zuko die ze uiteindelijk via manipulatie in haar 'inner circle' probeert te loodsen. De vaststelling dat ze er maar niet in slaagt om deze liefde en trouw op langere termijn bij mensen af te dwingen zorgt er mede voor dat ze er naar het einde van de serie toe mentaal ernstig op achteruitgaat. Een andere reden hiervoor is dat de perfectionistische prinses er op den duur niet meer in lijkt te slagen om het gewicht van haar toenemende verantwoordelijkheden op haar eentje te torsen.

Ozai[bewerken]

Vuurheer Ozai is de jongere broer van Iroh en de vader van Zuko en Azula. Ozai is net als zijn vader en grootvader, respectievelijk Azulon en Sozin, een machtswellusteling. Daar waar Sozin reeds trachtte om de wereld te veroveren met behulp van Sozins komeet, heeft Ozai de ambitie om het werk van zijn voorvaderen af te maken wanneer deze komeet opnieuw over komt vliegen.

Ozai is een zeer krachtige Vuurmeester die naast het klassieke Vuursturen ook de bliksem kan beheersen. Hij is eerzuchtig, egoïstisch en uiterst meedogenloos. Ozai neigt er ook toe zichzelf te verheerlijken door te stellen dat zijn slachtoffers zwakkelingen zijn die geen plaats hebben in de wereld die hij voor ogen heeft; een wereld met hemzelf als een soort goddelijke leidersfiguur genaamd "de Feniks Koning". Zijn minachting tegenover zwakkeren heeft kennelijk een enorme invloed gehad op zijn dochter Azula, dewelke hij duidelijk verkiest boven zijn ietwat meer zachtaardige zoon Zuko, onder meer ook door het feit dat de Vuurstuurkwaliteiten van zijn zoon niet kunnen tippen aan die van z'n dochter.

Mai[bewerken]

Mai is haast het prototype van de nogal zeurderige en teruggetrokken tiener. Ze geldt als een van Azula's handlangers en als één van diens zogenaamde vriendinnen die haar evenwel eerder vrezen dan echt liefhebben. Desondanks blijkt ze regelmatig toch het lef te hebben om de bevelen van de prinses te negeren wanneer deze haar niet echt bevallen. Daarnaast heeft ze echter ook een ander motief dat haar ertoe drijft Azula te vergezellen in diens jacht op Iroh en de Avatar. Dit motief blijkt eenvoudigweg verveling te zijn: als dochter van een erg geprivilegieerd gezin heeft ze immers niet erg veel om handen, zeker aangezien haar dominante moeder haar amper bewegingsruimte gunt. Als gevolg van haar enorm strenge opvoeding heeft Mai er dan ook bijzonder veel moeite mee om haar ware gevoelens te uiten. Wat gevoelens betreft, blijkt Mai trouwens al van kindsbeen af verliefd te zijn op Azula's broer Zuko. Mogelijk is het vooruitzicht om hem terug te zien ook een van de zaken die haar ertoe aanzetten mee op pad te gaan met de prinses.

Ty Lee[bewerken]

Ty lee is eveneens een handlanger en 'vriendin' van Azula. Veel meer dan haar vriendin Mai vertoont Ty Lee een grote angst tot zelfs schijnbaar oprechte bewondering jegens de zelfzeker overkomende prinses. Dit ondanks het feit dat Azula haar vaak nogal weinig respectvol behandelt, al blijkt ze ook de enige persoon te zijn die een zekere emotionele impact heeft op de sadistische dochter van de Vuurheer.

Ty Lee is een uitzonderlijk lenig, vrolijk, doch vaak nogal leeghoofdig meisje. Als kind groeide ze op met 6 zussen heeft die precies op haar leken, waardoor ze in haar jonge jaren vrij weinig persoonlijke aandacht kreeg. Dit probeert ze nu onbewust in te halen door onder meer altijd en overal de aandacht van mensen, en dan vooral van jongens te trekken. In haar wanhopige pogingen om 'speciaal' te zijn, sloot ze zich op jonge leeftijd al aan bij het circus van de Vuurnatie, dat ze echter diende te verlaten onder druk van Azula, die erop stond dat Ty Lee haar en Mai zou vergezellen in hun jacht op Avatar Aang en Iroh.

Ty Lee lijkt niet gevaarlijk, maar door de combinatie van haar lenigheid en haar kennis van de chakra's in het menselijke lichaam, is ze er zeer bedreven in haar tegenstanders tijdelijk te verlammen door in een gevecht hun 'chi' te blokkeren.

Aangs voorgangers[bewerken]

Wanneer de Avatar sterft, reïncarneert de Avatargeest Raava in een ongeboren kind, een kind van het element dat als volgende in de cyclus aan de beurt is. De herboren Avatar moet daarna opnieuw leren om alle vier elementen te sturen. De meest recente Avatars zijn: Korra (Waterstam), Aang (Luchtnomade), Roku (Vuurnatie), Kyoshi (Aarderijk), Kuruk (Waterstam) en Yang-Cheng (Luchtnomade). Via meditatie kan Aang communiceren met de geesten van zijn vorige levens. Deze kunnen hem dan ook raad geven.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Avatar voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De serie bestaat uit 3 seizoenen. De seizoenen worden benoemd als "boek" en een aflevering wordt een "hoofdstuk" genoemd. De seizoenen zijn vernoemd naar de drie elementen die Aang nog moet leren, in volgorde van de Avatar-cyclus. Aang kan al Luchtsturen, dus het volgende element dat in de cyclus staat is water. Het eerste seizoen heet dan ook "Boek 1: Water". Het tweede element in de cyclus is aarde, vandaar de benaming "Boek 2: Aarde" voor het tweede seizoen. Het laatste element dat Aang nog moet leren is vuur, en het laatste seizoen heet dan ook "Boek 3: Vuur". De makers van de serie hebben nochtans geen plannen om nieuwe afleveringen te maken.

Spin-offs[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Dark Horse Comics bracht in juni 2010 een boek getiteld Avatar: The Last Airbender — The Art of the Animated Series, uit. Dit boek bevat 184 pagina's met daarin originele tekeningen van de serie. Ook zijn er in de Verenigde Staten stripboeken uitgebracht genaamd "The Promise" die het verhaal verder vertellen na het einde van de tv-serie. Alle delen van Avatar: The Last Airbender: The Promise zijn nu uitgebracht.[4][5]

Promotie en merchandising[bewerken]

Het succes van Avatar heeft geleid tot een grootschalige merchandising. Onder andere Burger King en Upper Deck Entertainment hebben hieraan meegewerkt.

Er staat een op Avatar gebaseerde rollercoaster in Nickelodeon Universe in de Mall of America. Tijdens de originele uitzending van de serie publiceerde Nickelodeon twee speciale edities van Nick Mag Presents die geheel in het teken van de serie stonden. Verschillende stemacteurs en crewleden van de serie bezochten de San Diego Comic-Con in 2006.

Avatar heeft zijn eigen T-shirts, LEGO playsets, speelgoed en ruilkaartspel voortgebracht.[6] Tevens bestaat er een cine-manga van de serie.[7]

De door Mattel geproduceerde actiefiguurtjes van de serie werden bekritiseerd voor het feit dat er geen figuurtjes van de vrouwelijke personages werden gemaakt.[8] Mattel gaf toe dat nu Katara een grote rol in de serie bleek te hebben, ze ook van haar een actiefiguurtje uit zouden brengen in 2007.[9] Dit ging echter niet door daar de productie werd stopgezet.

Nieuwe serie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Legende van Korra voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2012 kwam er een nieuwe serie die zich 70 jaar later afspeelt in dezelfde animatiewereld. De serie verscheen onder de naam De Legende van Korra en ging in april 2012 in Amerika in première, in Nederland was het programma sinds augustus 2012 te zien. De serie richt zich op een tienermeisje genaamd Korra die na het overlijden van Aang de nieuwe avatar wordt.

Film[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Last Airbender voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van het eerste seizoen van de serie is in juli 2010 een live-action film verschenen getiteld The Last Airbender. De film is geregisseerd door M. Night Shyamalan. Het doel was dat van alle drie de seizoenen films zullen verschijnen, de eerste film bracht uiteindelijk te weinig geld op waardoor besloten werd de vervolg films op de lange termijn te schuiven.

Videospellen[bewerken]

Van elk seizoen is er een videospel uitgebracht. Verder bestaat er een los spel voor Microsoft Windows. De spellen zijn speelbaar op de Wii, Nintendo DS, Gameboy Advance(alleen 1e en 2e spel), pc, PlayStation 2 en Xbox 360. De spellen zijn:

Live-action serie[bewerken]

In september 2018 werd bekend gemaakt dat Netflix werkt aan een live-action versie van de serie, hierin wordt de van oorsprong animatieserie zo gelijk mogelijk nagemaakt met acteurs.[10]

Stemmen (Engels)[bewerken]

Stemmen (Nederlands)[bewerken]

Overige stemmen van onder andere: Marjolein Algera, en Kirsten Fennis.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Prijs Resultaat
2005 Pulcinella Awards[11]
Best Action/Adventure TV Series Gewonnen
Best TV Series Gewonnen
33e jaarlijkse Annie Awards[12]
Best Animated Television Production Genomineerd
Storyboarding in an Animated Television Production (The Deserter) Gewonnen
Writing for an Animated Television Production (The Fortuneteller) Genomineerd
34e jaarlijkse Annie Awards[13]
Character Animation in a Television Production (The Blind Bandit) Gewonnen
Directing in an Animated Television Production (The Drill) Gewonnen
2007 Genesis Awards
Outstanding Children's Programming (Appa's Lost Days) Gewonnen
Primetime Emmy Awards
Outstanding Animated Program (City of Walls and Secrets) Genomineerd
Individual Achievement Award (Sang-Jin Kim for Lake Laogai) Gewonnen
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2008
Favorite Cartoon[14] Gewonnen
Annecy 2008
TV Series[15] Genomineerd

Externe links[bewerken]