Katara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katara
Personage uit Avatar: De Legende Van Aang
Gespeeld door Mae Whitman (stem Engelstalige versie)
Rosanne Thesing (stem Nederlandstalige versie)
Nicola Peltz (live-action film)
Persoonsinformatie
Soort Mens
Geslacht Vrouw
Leeftijd 14 Avatar: De Legende Van Aang
15-16 The Promise
17 The Search
85 De Legende van Korra
Geboren 85 NSK
Nationaliteit Zuidelijke waterstam
Specialiteit Watersturing Bloedsturing
Familie
Relaties Aang
Familie Sokka (broer)
Hakoda (vader)
Portaal  Portaalicoon   Media

Katara is een personage uit de animatieserie Avatar: De Legende Van Aang.

Ze is een veertienjarig meisje dat van de Zuidelijke Waterstam op de Zuidpool komt. Haar moeder is gedood door de Vuurnatie en haar vader is twee jaar geleden vertrokken om het Aarderijk te verdedigen tegen de Vuurnatie. Ze is de enige in haar stam die kan Watersturen en vanaf kinds af aan weet ze al dat ze Watermeester wil worden. Alle Watermeesters uit de zuidelijke stam zijn weggehaald of gedood door de Vuurnatie, waardoor Katara zelf het watersturen moet leren. Katara wil graag naar de Noordpool toe, waar nog wel Watermeesters zijn.

Boek 1[bewerken]

Op een dag zijn Katara en haar broer Sokka aan het vissen, om voedsel voor de stam te krijgen. Ze vinden daar Avatar Aang in een ijsberg. Katara bevrijdt hem uit de ijsberg en neemt hem mee naar haar stam, waar Aang weer weg wordt gehaald door Zuko, een verbannen Vuurprins die probeert de Avatar te vinden. Katara en Sokka gaan op Aangs vliegende bizon, Appa genaamd, Aang zoeken. Ze vinden hem en weten hem te bevrijden. Daarna vertrekken ze naar de Noordpool, terwijl ze reizen door het Aarderijk. Katara en Aang worden steeds beter in Watersturen. Tijdens de reis naar de noordpool ontdekt Katara dat ze door middel van watersturing wonden kan genezen.

Op de Noordpool vinden ze een meester. Het is echter de traditie dat alleen mannen Watersturen leren, vrouwen mogen alleen genezen. Katara is daar kwaad over en daagt de meester uit tot een gevecht. Uiteindelijk neemt hij haar gevecht aan. Ze verliest, maar hij ontdekt dat ze de kleindochter is van de vrouw die hij ooit wilde trouwen. Deze vrouw haatte de regels en tradities van de Noorderstam en verhuisde naar de Zuiderstam, waar ze een nieuw leven opbouwde. De volgende dag laat hij Katara toe bij het trainen. Katara blijkt een snelle leerling te zijn.

Als de Noorderstam wordt aangevallen door de Vuurnatie, beschermt Katara Aang. Aang reist naar de Geestenwereld af om de geesten van de Oceaan en de Maan om hulp te vragen. Prins Zuko probeert Aang weg te halen en Katara vecht tegen hem. Uiteindelijk wint Zuko echter omdat hij wordt gesterkt door de zon die tijdens het gevecht opkomt, en wordt Aang meegenomen. Katara, haar broer en de prinses van de Noorderstam gaan dan achter Zuko aan. Ze vinden Aang en brengen hem terug naar de Noorderstam. De geest van de Maan wordt gedood. De Watermeesters krijgen hun krachten van de maan en zonder maan hebben ze die niet meer. Aang komt in de Avatartrance terecht en verslaat de Vuurnatievloot, terwijl de prinses van de Noorderstam haar leven geeft voor dat van de Maan.

Nadien erkent Katara’s leraar haar als een volleerd watermeester.

Boek 2[bewerken]

In boek twee is Katara een echte Watermeester en leert ze Aang beter te Watersturen. Ze is erg krachtig en een geweldige Watermeester. Als Toph zich bij het team aansluit, heeft ze eerst wat problemen met Toph. Katara is ongeveer de moeder van het team, ze probeert zo veel mogelijk voor de anderen te zorgen. Toph is echter egoïstisch en zondert zich af, maar uiteindelijk verandert dat ook en kunnen ze goed met elkaar opschieten. In de finale van boek twee wordt Aang door Azula, de zus van Zuko, dodelijk verwond in de Avatartrance. Katara vangt hem op en geneest hem, door middel van het water uit de Geestenoase, die ze van haar meester heeft gekregen.

Boek 3[bewerken]

In boek drie is Katara nog krachtiger. Ze is ook erg inventief. Ze gebruikt een keer haar zweet om te ontsnappen uit een houten cel. Ze komen ook iemand tegen van de Zuiderstam, een oude vrouw genaamd Hama, die is weggenomen omdat ze een Watermeester was. Ze leert van Hama technieken om water uit pure lucht en uit planten te halen. Tijdens de volle maan, als de krachten van de Watermeesters op zijn sterkst zijn, wil Hama Katara leren Bloedsturen, de macht om water in een lichaam te sturen, waardoor je diegene jouw wil oplegt. Katara weigert deze techniek te leren, waardoor Hama haar aanvalt. Als Sokka en Aang erbij komen, probeert Hama Sokka en Aang elkaar te laten vermoorden door middel van bloedsturing. Katara redt ze, door bloedsturing te gebruiken op Hama. Hama wordt gevangengenomen en vertelt Katara dat ze nu een Bloedmeester is. Katara werd echter gedwongen dit te doen en vond het vreselijk om bloedmeester te zijn. In een van de laatste afleveringen van dit boek past Katara een heel moeilijke techniek toe tijdens een gevecht met Azula. Ze laat zich namelijk voortbewegen door ijs. Dit gebeurd nadat Zuko bijna zijn leven geeft om Katara te redden. Ook komt Katara er in boek 3 achter dat Aang verliefd op haar is.

Toekomst[bewerken]

In het eerste seizoen in de aflevering "de toekomstvoorspeller" verteld een waarzegster dat Katara met een machtige meester zal gaan trouwen. Later diezelfde aflevering zegt Sokka dat hij wel eens vergeet wat een machtige meester Aang is. Vanaf dat moment had Katara het vermoeden dat Aang haar toekomstige man zou worden. Dit wordt in de loop van de serie alsmaar verder bevestigd wanneer zij en Aang duidelijk een relatie krijgen.

Katara speelt ook nog een rol in The Legend of Korra. Hierin is Katara de watermeester van Korra en is inmiddels 84 jaar oud. Daar moest ze proberen meerdere mensen te genezen, omdat hun sturing is afgepakt.

Persoonlijkheid[bewerken]

Katara is slim, kalm, en geeft veel om de mensen om haar heen. Ze is binnen de groep vaak de stem van rede en doet diens als surrogaatmoeder voor Aang en haar broer Sokka. Ze kan hierdoor soms echter ook bazig overkomen. Haar karakter botst vaak met dat van Toph.

Katara is een zeer krachtige watermeester. Haar talenten nemen in de loop van de serie alsmaar verder toe, tot ze op een gegeven moment zelfs Azula de baas kan.