iCarly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
iCarly
De hoofdcast van het programma in 2012.
Genre Sitcom
Speelduur per afl. 23 minuten (normale afleveringen)
46 minuten (specials afleveringen)
69 minuten (tv-films)
Bedenker Dan Schneider
Hoofdrollen Miranda Cosgrove
Jennette McCurdy
Nathan Kress
Jerry Trainor
Noah Munck
Regie Roger Christiansen
Steve Hoefer
Adam Weissman
Russ Reinsel
Jonathan Goldstein
Clayton Boen
David Kendall
Larry LaFond
Jerry Trainor
Scenario Dan Schneider
Andrew Hill Newman
Ethan Banville
Dicky Murphy
Arthur Gradstein
Jake Farrow
Steve Holland
Steven Molaro
Karey Dornetto
George Doty IV
Eric Goldberg & Peter Tibbals
Ben Huebscher
Matt Fleckenstein
Ben Dougan
Intromuziek "Leave it all to me", gezongen door Miranda Cosgrove en Drake Bell
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Nickelodeon On Sunset (opname)
Seattle (afspeelplaats)
Productie
Producent Robin Weiner
Bruce Rand Berman
Joe Catania
George Doty IV
Jake Farrow
Matt Fleckenstein
Arthur Gradstein
Uitvoerend
producent
Dan Schneider
Productiebedrijf Schneider's Bakery
Nickelodeon Productions
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 8 september 2007
Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen 17 mei 2008
Einde Vlag van Verenigde Staten 23 november 2012
Vlag van Nederland 13 april 2013
Afleveringen 109
Seizoenen 6
Zender Nickelodeon
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

ICarly is een Amerikaanse televisieserie, die draait om de veertienjarige Carly Shay, gespeeld door Miranda Cosgrove, presentatrice en bedenker van de fictieve internetshow iCarly. Samen met haar beste vrienden Sam Puckett (Jennette McCurdy) en Freddie Benson (Nathan Kress) verzorgt ze elke week een nieuwe show. De serie is bedacht door Dan Schneider, werd opgenomen in de Nickelodeon On Sunset-studio's in Los Angeles, Californië en werd op Nickelodeon uitgezonden.

Het programma is gericht op tieners en kinderen en werd op 8 september 2007 voor het eerst op Amerikaanse televisie uitgezonden. Op 17 mei 2008 begon ook Nederland de televisieserie uit te zenden. De productie van de serie heeft een half jaar stilgelegen, maar nadat hoofdrolspeelster Cosgrove een contract tekende voor 180.000 dollar per aflevering,[1] werd de productie hervat.

De serie werd in meer dan vijftien landen uitgezonden. Sinds 13 februari 2010 zendt de Nederlandse versie van Nickelodeon nagesynchroniseerde afleveringen uit. De ondertitelde afleveringen werden op het TeenNick-blok uitgezonden en nu bij digitale providers waar Nickelodeon 24/7 per dag is. De serie werd voor een Emmy Award genomineerd.

Op 17 mei 2012 werd bekendgemaakt dat de serie na 6 seizoenen zou gaan stoppen. De laatste aflevering werd opgenomen in juni 2012 en werd uitgezonden in november hetzelfde jaar in de Verenigde Staten.[2]

Sinds 17 juni 2021 wordt er een reboot uitgezonden op streamingdienst Paramount+, waarvoor hoofdrolspelers Cosgrove, Kress en Jerry Trainor zijn teruggekeerd.[3]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdpersonages van de televisieserie, v.l.n.r. Miranda Cosgrove, Jennette McCurdy en Nathan Kress.
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De personages worden geïntroduceerd nadat Carly, samen met haar beste vriendin Sam, als nablijfopdracht een talentenjacht moet coördineren. De technische buurjongen van Carly, Freddie, is verliefd op haar en wil haar graag helpen. Hij biedt aan om de audities op te nemen met zijn camera. Als ze na vele audities even pauze nemen, filmt Freddie de twee meisjes, die grappen maken over hun leraren. Een dag later komen de drie hoofdrolspelers erachter dat Freddie per ongeluk, in plaats van de audities, het grappenmaakfilmpje op internet heeft gezet. Nadat het filmpje een extreem hoog bezoekersaantal ontvangt en kijkers schreeuwen om meer soortgelijke filmpjes is de iCarly-webshow geboren. De show groeit uit tot een prominente internetshow, gevuld met grappige sketches, opmerkelijke recepten, talenten, creatieve probleemoplossingen en random dancing.

Carly woont in een appartement in Seattle (Washington), samen met haar 26-jarige broer/voogd Spencer. Ze filmen de show op de derde verdieping van het appartement. Hoewel er nooit gesproken wordt over de locatie van hun moeder, bevindt hun vader, Amerikaanse luchtmachtofficier "Kol Steven Shay", zich in een onderzeeër van de Amerikaanse marine. Hij wordt vaak genoemd en is in de laatste aflevering van seizoen 7 te zien.

Tijdens de productie van de show maken de vier castleden van de show veel mee, zoals een reis naar een prijsuitreikingsshow in Japan, een overname van de show door een mediaconglomeraat en een ontvoering door een gekke fan. Vanaf het vierde seizoen vergezelt Gibby (gespeeld door Noah Munck) de groep.

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Carly ShayMiranda CosgroveDilara Horuz S1-6

Carly is de vrolijke protagonist van het programma. Ze is de presentatrice van haar eigen populaire webshow, iCarly, dat ze samen met haar twee beste vrienden produceert.

Samantha “Sam” PuckettJennette McCurdyPip Pellens S1-6

Sam is de deuteragonist van het programma. Ze is de beste vriendin van Carly en is ook presentatrice van iCarly. Sam is erg agressief en lui, heeft vaak ruzie met Freddie, met wie ze later een relatie krijgt, en heeft een liefde voor vlees. Ze raakt constant in de problemen op school, maar is tijdens haar vrije tijd net zo vrolijk en creatief als Carly. Haar volledige naam is Samantha, maar zo werd ze alleen door Miss Briggs, de dames van de missverkiezing, dansleraar Ernie, Freddie (tweemalig), Mevrouw Benson (eenmalig) en Spencer (eenmalig) genoemd.

Fredward “Freddie” BensonNathan KressEnzo Coenen S1 en Bloopers en Jimmy Lange alle intro's en S2-6

Freddie is de tritagonist van de show. Hij is de beste vriend van Sam en Carly, en tevens buurman van Carly. Freddie is de technicus van iCarly en wordt gekarakteriseerd als een "coole nerd". Hij is al verliefd op Carly vanaf het moment dat ze elkaar ontmoetten. Later krijgt hij echter een relatie met Sam, wie hij eerst als vijand had. Zijn volledige naam is Fredward, maar zo werd hij alleen door Mevrouw Benson, Sam, Carly (eenmalig) en Spencer (eenmalig) genoemd.

Spencer ShayJerry TrainorKevin Hassing

Spencer is de excentrieke oudere broer en wettelijke voogd van Carly. Hij werkt als kunstenaar en gedraagt zich meestal jonger dan zijn leeftijd. Spencer is creatief en grappig, vandaar dat hij in een van zijn afleveringen "de koning van de grappen" genoemd wordt.

Orenthal Hayes “Gibby” GibsonNoah MunckDioni Jurado S1-6

Gibby is de malle vriend van Carly, Sam en Freddie. Hij trekt voortdurend zijn shirt uit, zonder enkele reden. Gibby is vanaf het vierde seizoen een hoofdpersonage. Zijn volledige naam is Orenthal Hayes Gibson, maar zo werd hij maar eenmalig door Freddie genoemd, toen hij het bericht van de rechtbank aan Carly en Sam voorlas.

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Rector FranklinTim Russ – Onbekend S1-6

Rector Franklin is de conrector van Ridgeway High School, de school van Carly, Sam en Freddie. Het is een redelijke man en een groot fan van de webshow. En zijn voornaam is Ted, maar wordt zelden zo genoemd.

Miss BriggsMindy SterlingIlse Warringa S1-6

Miss Briggs is en strenge lerares op de show. Ze heeft een grote hekel aan kinderen. Haar voornaam is Francine, maar wordt zelden zo genoemd.

LewbertJeremy RowleyJust Meijer S1-6

Lewbert is de portier van het gebouw waarin Carly, Spencer en Freddie leven. Hij wordt gekenmerkt door zijn vervelende en beschermende gedrag en een grote wrat op zijn gezicht. Hij wordt vaak (live) in de maling genomen door de kinderen van de show. Zijn achternaam is onbekend.

Mevrouw BensonMary ScheerDonna Vrijhof S1-6

Mevrouw Benson is Freddies dominante en overbezorgde moeder. Haar voornaam is Marissa, maar wordt zelden zo genoemd. Ze komt in 33 afleveringen voor.

Nevel PappermanReed AlexanderBoyan van der Heijden S1-6

Nevel is een criticus en eigenaar van beoordelingswebsite nevelocity.com. Hij is de aartsvijand van Carly en heeft herhaaldelijk geprobeerd de webshow te saboteren

Mr. HowardDavid St. James – NL stem: Jan Nonhof S1-6

Mr. Howard is een strenge en gedeprimeerde leraar die een hekel heeft aan alles, inclusief zijn vrouw.

T-BoBooG!eJerrel Houtsnee S2-6

T-Bo is de eigenaar van de Groovy Smoothie. Hij probeert zijn klanten vaak willekeurige voedingsmiddelen (paprika's, bagels, taco's) te verkopen, die altijd gespietst zijn aan een stok. Zijn volledige naam is Terence, maar hij werd alleen door Mevrouw Benson en Freddie zo genoemd.

Chuck ChambersRyan Ochoa – NL stem: Boyan van der Heijden? S2-4

Chuck is een kind dat ook in Bushwell Plaza woont. Hij en Spencer hebben altijd bonje.

Chip Chambers – Matthew Jacob Wayne – NL stem: Peter de Kroon S2-4

Chip is de broer van Chuck. Hij maakt Spencer het leven zuur omdat hij zijn broer te grazen heeft genomen.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van iCarly voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Afleveringen Uitgezonden in de Verenigde Staten Uitgezonden in Nederland
Start Einde Start Einde
1 25 8 september 2007 25 juli 2008 17 mei 2008
2 25 27 september 2008 8 augustus 2009
3 20 12 september 2009 26 juni 2010
4 13 30 juli 2010 11 juni 2011
5 11 13 augustus 2011 21 januari 2012 14 februari 2012 2 januari 2013
6 6 24 maart 2012 9 juni 2012
7 9 6 oktober 2012 23 november 2012 6 maart 2013 13 april 2013

Speelfims[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Debuut
"iGo to Japan" (ook 3-delige aflevering) 8 november 2008
"iParty with Victorious" (ook 3-delige aflevering) 11 juni 2011

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland te krijgen

Titel Datum Discs Afleveringen Extra's
iCarly: Seizoen 1, Vol. 1 23 september 2008 2 1, 2, 16, 3-12 "Leave it all to me" van Miranda Cosgrove (+making of)
iCarly: iFight Shelby Marx[4] 30 maart 2010 1 49-50, 43-44, 39, 54 Pilotaflevering van Big Time Rush
iCarly: iSaved Your Life[5] 8 juni 2010 1 60, 58-59, 51, 48, 57 Behind the scenes-materiaal
iCarly: iSpace Out[6][7] 31 augustus 2010 1 63, 61, 62, 67, 64, 66 Pilotaflevering van Victorious
iCarly: iGo to Japan 11 april 2010 1 30-32, 23 iCarly Saves TV
iCarly: iParty Met Victorious 16 mei 2012 1 71, 74, 75, 81-83 Bonusaflevering van Victorious ´Stage Fighting´.
iCarly: De Fanoorlog 18 juli 2012 1 72, 73, 76-77, 78, 79 Een bonusaflevering van Big Time Rush: Big Time Schrik
iCarly: Ik Hou Van Je 16 januari 2013 1 84-88, 90, 91 Bonusaflevering van Victorious

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Columbia Records en Nickelodeon Records hebben een soundtrackalbum van het eerste seizoen gedistribueerd, getiteld iCarly: Music from and Inspired by the Hit TV Show. Er staan vier originele nummers van Miranda Cosgrove op. Tussen elke twee nummers wordt een dialoog gesproken. In iParty with Victorious werd er een remix gemaakt van Leave It All To Me en Make It Shine: "Leave It All To Shine".

Website[bewerken | brontekst bewerken]

De show iCarly bestaat in realiteit niet. De website iCarly.com bevat veel promotiemateriaal, voornamelijk video's van de cast (als hun personages), maar ook materiaal dat opgestuurd is door kijkers van de televisieserie. In de serie werden veel websites genoemd. In de realiteit werden deze websites doorgestuurd naar iCarly.com, bijvoorbeeld NeverWatchiCarly.com, iSnarly.com, SprayYourChildren.com, WhyNotDateMe.com, Instaboobs.com en alle andere genoemde websites in de serie.

Computerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Het puzzelspel iCarly: iDream in Toons werd uitgebracht door Nickelodeon, in de Nick Arcade. Jerry Trainor verzorgt de voice-over voor het spel. Op 28 oktober 2009 werd het spel iCarly: The Game uitgebracht voor de Nintendo Wii en de Nintendo DS, opgevolgd door iCarly 2: iJoin the Click, dat uitgebracht werd op 16 november 2010.

Op 11 januari 2010 werd een applicatie voor de iPhone/iPod touch uitgebracht, genaamd "Sam's Remote". Deze app bestaat uit knoppen waarop gedrukt kan worden, waarna er typische geluiden te horen zijn die tijdens de fictieve webshow gebruikt werden.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Boek Aflevering(en)
1. iHave a Web Show! iPilot
iWant More Viewers
2. iWanna Stay! iSpy a Mean Teacher
iWanna Stay with Spencer
3. iWant a World Record! iWant a World Record
iGot Detention
4. iAm Famous! iPromote Tech-Foots
iCarly Saves TV
5. iAm Your Biggest Fan! iAm Your Biggest Fan
iNevel
6. iGo to Japan! iGo to Japan

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Ontvanger Resultaat Bron
2008 Nickelodeon Kids' Choice Awards Favoriete kindershow iCarly Genomineerd [8]
Young Artist Award Beste optreden in een televisieserie
Hoofdrol – Jong
Miranda Cosgrove Genomineerd [9]
Beste optreden in een televisieserie
Hoofdrol (ondersteunend) – Jong
Nathan Kress Genomineerd [9]
Beste optreden in een televisieserie
Hoofdrol (ondersteunend) – Jong
Jennette McCurdy Genomineerd [9]
2009 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2009 Favoriete kindershow iCarly Gewonnen [10]
Favoriete televisieactrice Miranda Cosgrove Genomineerd [11]
Primetime Emmy Award Uitmuntende televisieserie iCarly Genomineerd [12]
Teen Choice Award Beste televisieacteur: Comedy Jerry Trainor Genomineerd [13]
Beste televisieactrice: Comedy Miranda Cosgrove Genomineerd [13]
Beste televisieshow: Comedy iCarly Genomineerd [13]
Beste tv-sidekick Jennette McCurdy Genomineerd [13]
Young Artist Award Beste optreden in een televisieserie
Hoofdrol (Ondersteunend) – Jong
Nathan Kress Genomineerd [14]
Beste optreden in een televisieserie
Hoofdrol – Jong
Miranda Cosgrove Gewonnen [14]
Beste optreden in een televisieserie
Hoofdrol (ondersteunend) – Jong
Jennette McCurdy Genomineerd [14]
Beste cast – Outstanding Miranda Cosgrove
Nathan Kress
Jennette McCurdy
Genomineerd [14]
2010 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2010 Favoriete kindershow iCarly Gewonnen [15]
Favoriete televisieactrice Miranda Cosgrove Genomineerd [16]
Primetime Emmy Award Uitmuntende televisieserie – Jeugd iCarly Genomineerd [17]
Teen Choice Award Beste televisieactrice – Comedy Miranda Cosgrove Genomineerd
Television Critics Association Award Uitzonderlijke prestatie in jeugdprogrammering iCarly/Dan Schneider Genomineerd [18]
Young Artist Award Beste optreden in een televisieserie
Hoofdrol – Jong
Miranda Cosgrove Genomineerd [19]
Beste optreden in een televisieserie
Hoofdrol (ondersteunend) – Jong
Nathan Kress Genomineerd [19]
Beste optreden in een televisieserie
Gastrol <13
Joey Luthman Genomineerd [19]
Beste cast in een kinderserie Miranda Cosgrove
Nathan Kress
Jennette McCurdy
Genomineerd [19]
2011 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2011 Favoriete televisieshow iCarly Gewonnen [20]
Favoriete televisieactrice Miranda Cosgrove Genomineerd [20]
Favoriete tv-sidekick Jennette McCurdy Gewonnen [20]
Noah Munck Genomineerd [20]
Young Artist Award Beste optreden in een televisieserie
Hoofdrol – Jong
Miranda Cosgrove Genomineerd [21]
Beste optreden in een televisieserie
Gastrol <10
Ashley Switzer Genomineerd [21]
Primetime Emmy Award Outstanding Children's Program iCarly Genomineerd [17]
2012 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2012 Favoriete televisieshow iCarly Genomineerd
Favoriete televisieactrice Miranda Cosgrove Genomineerd
Favoriete tv-sidekick Jenette McCurdy Gewonnen
Nathan Kress Genomineerd
Jerry Trainor Genomineerd
2013 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2013 Favoriete televisieshow iCarly Genomineerd
Favoriete televisieactrice Miranda Cosgrove Genomineerd
Favoriete schurk Reed Alexander Genomineerd

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de aflevering iGet Pranky is Carly, Miranda Cosgrove een aflevering van "Drake and Josh" aan het kijken. Ze zegt: "Waarom kan dat meisje wel zo gemeen zijn?" In feite praat ze over zichzelf omdat het "gemene" meisje Megan is, gespeeld door Miranda zelf. En in dezelfde aflevering zit Spencer tv te kijken en ziet hij zichzelf, namelijk Crazy Steve, ook uit Drake and Josh.
  • In de aflevering iWas a Peagent Girl loopt Sam van het podium af. Na een paar seconden wordt Quinn Pensky op het podium geroepen. Quinn Pensky is een personage uit de serie Zoey 101, een andere televisieserie van bedenker Dan Schneider.
  • Bijna alle castleden, maar vooral Jennette McCurdy, dragen in de eerste seizoenen vaak een shirt met daarop de tekst "FOLLOW DANWARP" of iets vergelijkbaars. Dit is de Twitternaam van bedenker Dan Schneider.
  • In de aflevering iMeet the First Lady speelt Dan Schneider ook mee.
  • In aflevering Pak-Rat Pech zingen Carly en Sam aan het eind van iCarly een liedje van een band waar Spencer een aflevering lid van was.
  • De titelsong Leave it all to me wordt gezongen door Miranda Cosgrove en Drake Bell met wie ze samen Drake & Josh deed als Megan Parker.
  • ICarly is de enige serie die van ondertitelde afleveringen rechtstreeks overging naar gedubde afleveringen. Andere series zoals Ned's Survival Gids en Victorious waren al in het Nederlands tijdens hun pilot afleveringen. En series zoals Drake and Josh en Zoey 101 waren in 2010 gestopt (die tijd dat Nickelodeon overging naar gedubde liveactionseries) en kwamen in 2012 (Drake and Josh), in 2014 (Zoey 101) en in 2016 (Unfabulous) met gedubde afleveringen.
  • ITwins "Tweeling" was de eerste aflevering die op zaterdag 13 februari 2010 werd uitgezonden in het Nederlands, daarvoor was alles ondertiteld. Sindsdien werden alle afleveringen (her)uitgezonden in het Nederlands.
  • McCurdy schreef in 2022 een autobiografie, waarin ook grensoverschrijdend gedrag van regisseur Schneider op de set van iCarly herhaaldelijk werd genoemd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]