Remix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een remix is een (her)bewerkte versie van een bestaand muzieknummer. Remixen kunnen op elke denkbare manier anders zijn dan het originele nummer; het tempo kan hoger of lager zijn, maar het komt ook voor dat liedteksten en zangpartijen worden aangepast, verwijderd of toegevoegd.

Oudere nummers kunnen in een nieuwer jasje gestoken worden door ze te remixen, maar sommige artiesten vragen ook aan professionele remixers en dj's om hun nummers te remixen. Vaak kunnen remixen ook een grotere hit worden dan het origineel.

Het komt vaak voor dat door de artiest ep's worden uitgebracht met wat remixen van het nummer, of dat remixen op singles (of soms op albums) als B-kanten worden toegevoegd. De originele functie van de B-kant, namelijk een extra nummer dat vaak niet op een album staat, komt hiermee te vervallen. Toch zetten sommige artiesten op hun singles nog steeds beide.

Soorten remixen[bewerken]

Er bestaan verschillende soorten remixen. De meest voorkomende op een rijtje:

  • Original mix: Dit begrip kan op verschillende dingen slaan. Soms is dit gewoon het originele nummer (deze term wordt vaak gebruikt bij nummers die sowieso al zwaar gemixt zijn). Soms gaat het om de originele remix wanneer er meerdere zijn gemaakt.
  • Radio mix: Een mix van tussen de 2'30" en 4 minuten, zodat deze niet te lang is, of te veel instrumentale stukken bevat bij een gezongen remix, om op de radio te kunnen worden afgespeeld. Wanneer er gewoon stukken uit een origineel nummer zijn geknipt, heet dit een "radio edit".
  • Club mix: Mix van rond de 7 minuten met vele dansbare instrumentale stukken, vooral om in discotheken en clubs te worden gedraaid.
  • Dub mix: Een remix waarbij niet veel veranderd is ten opzichte van het origineel, maar waar er gewoon een stuk muziek boven is geplakt. Wordt ook aangeduid met gewoon dub.