Spotify

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spotify
Spotify
Recentste versie 1.0.92.390 
(oktober 2018)
Status Actief
Besturingssysteem MacOS, Windows XP SP3+, Linux (met de preview of via Wine), iOS, Android, Windows Phone, Symbian, PalmOS, MeeGo, BlackBerry OS en smart-tv
Geschreven in C++
Categorie Muziekspeler
Licentie Freeware
Website www.spotify.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Spotify is een Zweeds bedrijf dat in 2006 is opgericht, dat muziek als stream aanbiedt en gebruikers door middel van algoritmes nieuwe muziek aanbiedt.[1] Gebruikers kunnen uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek ze willen beluisteren. Om opbrengsten te genereren wordt de uitzending door reclame onderbroken, maar tegen betaling is dit afkoopbaar. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Spotify is in april 2006 door Daniel Ek en Martin Lorentzon opgericht. De naam Spotify is ontstaan uit de twee woorden spot en identify. Hiermee wil het bedrijf zeggen dat je een nummer dat je allang vergeten was, spot, identificeert. Dan kun je weer van dat ene nummer genieten. Hun motto toen ze begonnen was dat iedereen straks alle nummers kan beluisteren. Het bedrijf heeft ruim 1.600 werknemers. De applicatie is sinds 18 mei 2010 in Nederland beschikbaar en sinds 16 november 2011 ook in België.

Abonnementen[bewerken]

Spotify biedt drie soorten abonnementen aan.

  • Spotify Free is vrijblijvend. Het is volledig gratis. Bij deze versie zitten wel reclameonderbrekingen en bij de mobiele app is de luisteraar tevens verplicht de muziek af te spelen terwijl de 'shuffle'-mode aan staat.
  • Spotify Premium kost € 9,99 per maand. Deze dienst biedt betere geluidskwaliteit, geen reclameonderbrekingen, de mogelijkheid om mobiel te luisteren zónder de shuffle-mode en de optie om muziek offline te beluisteren. De dienst is maandelijks opzegbaar.
  • Spotify Family is een familie-abonnement waarmee 6 gebruikers, die wonen op hetzelfde adres, kunnen genieten van Spotify Premium. Enkel de hoofdgebruiker betaalt een abonnement van € 14,99 per maand. Deze dienst is net als Spotify Premium maandelijks opzegbaar.
Abonnement Reclamevrij Luistertijd Mobiel HD-audio Luister offline Aantal apparaten Prijs in o.m. Nederland en België
Spotify Free Nee Nee Ja Onbeperkt[3] Shuffle Nee Nee Nee Nee 1 Gratis
Spotify Premium Ja Ja Ja Onbeperkt Ja Ja Ja Ja Ja Ja 1 € 9,99/maand
Spotify Student[4][5] Ja Ja Ja Onbeperkt Ja Ja Ja Ja Ja Ja 1 € 4,99/maand
Spotify Family Ja Ja Ja Onbeperkt Ja Ja Ja Ja Ja Ja Maximaal 6 € 14,99/maand

Daarnaast is het mogelijk om gift-cards in de winkel te kopen. Deze kunnen worden ingeruild voor een Spotify Premium-abonnement. Met gift cards konden aanvankelijk ook muziekdownloads gekocht worden. Dit is echter niet meer mogelijk.[bron?] Spotify biedt ook via de website e-cards aan en deze kunnen alleen worden ingeruild voor een Spotify Premium-abonnement.

Medio april 2017 zijn er speciale kortingsmogelijkheden gekomen voor Belgische en Nederlandse studenten. Zij krijgen voor 12 opeenvolgende maanden 50% korting op een premium-abonnement. Na deze periode gaan ze automatisch over naar de reguliere abonnementsprijs, tenzij ze tijdig verlengen. Zij kunnen maximaal drie maal verlengen.

Software[bewerken]

Voor het gebruik van Spotify moet de Spotify-muziekspeler worden gedownload. Vanuit dat programma kan de muziek worden gedownload en worden afgespeeld. De Spotify-muziekspeler kent naast de functie van afspelen ook het aanmaken van afspeellijsten zoals eerder toegepast in spelers als iTunes, Winamp en Windows Media Player. Daarnaast is er een functie om via hyperlinks door het muziekarchief te bladeren, op basis van artiest, album of nummer. De speler is beschikbaar voor Windows, Mac OS X, Linux en met een webbrowser. Sinds 7 september 2009 is er een applicatie voor smartphones beschikbaar.[6] Het gebruik van last.fm om luistergedrag te registreren is in de software geïntegreerd.

Binnen de Spotify-software was het mogelijk om diverse apps te installeren, die services konden bieden aan de luisteraar. Per 31 december 2014 is die mogelijkheid echter beëindigd.[7]

Aan de mobiele kant is er Spotify voor Symbian, IOS, Android, Windows Mobile (6.x), Palm OS, Windows Phone 7, Windows Phone 8, Windows 10 Mobile, BlackBerry OS en MeeGo. Om Spotify op een mobiel te gebruiken was er tot half december 2013 een Spotify Premium-abonnement nodig. Toen kondigde Spotify aan al zijn abonnees aan dat er nu ook via mobiele apparaten gestreamd kon worden.

Spotify kan verder ook worden gebruikt op apparaten zoals Sonos, Bose SoundTouch, PlayStation 4, Google Cast, HEOS by Denon[8] en de Logitech Squeezebox, eveneens aan de hand van een Spotify Premium-abonnement. Deze maken gebruik van "Libspotify", dat het ook mogelijk maakt eigen apps te maken waarmee via Spotify muziek kan worden geluisterd met een Premium-abonnement.[9]

Spotify legt geen beperkingen op het aantal verbonden clients per account. Het legt wel beperkingen op de muziekstream: een account kan slechts één stream tegelijk hebben. De muziek zal afspelen op een van de verbonden apparaten. Met de app kan de gebruiker kiezen op welk van de verbonden apparaten er afgespeeld moet worden.

Online versie[bewerken]

Sinds 2012 biedt Spotify een online versie aan.[10] Hier kunnen nummers van overal worden afgespeeld. De online versie is beschikbaar voor alle gebruikers (Free, Premium & Family) met een ondersteunde webbrowser. Safari wordt niet langer ondersteund.

Mobiele apparaten[bewerken]

Sinds begin 2014 is Spotify ook gratis te gebruiken op smartphones en tablets.[11] Op smartphones zijn beperkingen met betrekking tot het kiezen van muziek die de gebruiker wil luisteren van toepassing.

Beschikbaarheid[bewerken]

De muziekdienst is volledig beschikbaar in Australië[12], België[13], Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland[14], Nieuw-Zeeland[12], Noorwegen, Oostenrijk[15], Spanje, de Verenigde Staten, Zwitserland en Zweden.[16] Licentieovereenkomsten waren de reden dat het zo lang duurde voordat Spotify in Nederland en België kwam.

Kritiek[bewerken]

Spotify is niet geheel zonder kritiek ontvangen.

Gelimiteerde gebruikersbibliotheek[bewerken]

De organisatie geeft onder andere aan een onbeperkte muziekbibliotheek tot haar beschikking te hebben. In de bibliotheek van de gebruiker kunnen slechts maximaal 10.000 nummers worden opgeslagen. Ondanks de vaste maandelijkse bijdrage blijft de betalende gebruiker dus beperkt in het opslaan van muziek in de bibliotheek. Je kan muziek verplaatsen naar playlists om dit te omzeilen.

Lage uitbetalingen artiesten[bewerken]

In 2013 onthulde Spotify dat het artiesten 0,007 dollar betaalt per stream (als die minstens 30 seconden beluisterd is). 70 procent van de inkomsten wordt betaald aan auteursrechten.[17] Door het verdienmodel van Spotify verdienen de platenmaatschappijen wel geld, maar wordt dit niet direct aan de artiesten betaald. Om die reden hebben in verscheidene landen organisaties die intellectuele eigendomsrechten behartigen, besloten geen afspraken met Spotify meer te maken. Ook een aantal artiesten hebben besloten om hun muziek van Spotify te verwijderen. Onder andere Taylor Swift, Prince, Thom Yorke en Neil Young hebben deze maatregel getroffen om het bedrijf te verplichten meer te betalen voor het streamen van hun muziek.[18] Taylor Swift is inmiddels op dat besluit teruggekomen: haar album 1989 is op Spotify te beluisteren.[19]

Lage uitbetalingen platenmaatschappij[bewerken]

In augustus 2011 hebben verschillende kleinere platenmaatschappijen hun collectie verwijderd uit het aanbod van Spotify omdat het slechts kleine bedragen zou uitbetalen aan muzikanten en labels. Spotify reageerde daarop dat het de laatste drie jaar al meer dan 100 miljoen dollar heeft uitbetaald aan platenmaatschappijen en uitgevers.[20] Verschillende underground labels (indie, punk, dj's, enz.) blijken hierdoor ondervertegenwoordigd te zijn in het aanbod van Spotify.

Met het oog op een beursgang in 2017 liet Spotify deze zomer weten dat ze de betalingen aan de platenmaatschappijen verder wil verlagen.[21][22]

Defective by Design[bewerken]

Spotify bevat digital rights management (DRM) en is daarom door Defective by Design, een Free Software Foundation-campagne, geïdentificeerd als "Defective by Design". Om de service te gebruiken moet propriëtaire software geïnstalleerd worden op de computer van de gebruiker.[23]

Benadelen van sommige artiesten[bewerken]

Spotify zou artiesten die exclusieve deals sluiten met Tidal of Apple Music moeilijker vindbaar maken en uit populaire afspeellijsten weren.[24] [25]

Advertenties met malware[bewerken]

De desktopversie van Spotify 1.0.41.375.g040056ca, wanneer gebruikt met een gratis account, toont advertenties met malware. De desktopversie opent regelmatig links naar advertenties die na meerdere redirects uit kunnen komen op malware.[26] [27]

Externe link[bewerken]