Spotify

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spotify
Spotify
Recentste versie 0.9.15.27 
(december 2014)
Status Actief
Besturingssysteem Mac OS X, Windows 2000+, Linux (met de preview of via Wine), iOS, Android, Windows Phone, Symbian, PalmOS, MeeGo, BlackBerry OS en Smart TV
Geschreven in C++
Categorie Muziekspeler
Licentie Freeware
Website (nl) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Spotify is een Zweeds bedrijf dat in 2006 is opgericht en dat muziek als stream aanbiedt.[1] Gebruikers kunnen uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek ze willen beluisteren. Om opbrengsten te genereren wordt de uitzending door reclame onderbroken, maar tegen betaling is dit afkoopbaar. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Spotify is in april 2006 door Daniel Ek en Martin Lorentzon opgericht. De naam "Spotify" is ontstaan uit de twee woorden spot en identify. Hiermee wil het bedrijf zeggen dat je een nummer dat je allang vergeten was, spot, identificeert. Dan kun je weer van dat ene nummer genieten. Hun motto toen ze begonnen waren, is dat iedereen straks alle nummers kan beluisteren. Het bedrijf heeft ruim 350 werknemers. De applicatie is sinds 18 mei 2010 in Nederland beschikbaar en sinds 16 november 2011 ook in België.

Abonnementen[bewerken]

Spotify biedt twee soorten abonnementen aan.

  • Spotify Open is vrijblijvend op zowel de computer als de mobiele app. Het is volledig gratis. Bij deze versie zitten wel reclameonderbrekingen en bij de mobiele app is de luisteraar tevens verplicht de muziek af te spelen terwijl de 'shuffle' mode aan staat.
  • Spotify Premium kost € 9,99 per maand. Deze dienst biedt betere geluidskwaliteit, geen reclameonderbrekingen, de mogelijkheid om mobiel te luisteren zónder de shuffle mode en de optie om muziek offline te beluisteren.
  • Spotify Family[bron?] is een familie-abonnement waarmee de genodigde gebruik kan maken van Spotify Premium. De hoofdgebruiker hoeft voor iedere uitgenodigde maar 50% van de abonnementskosten te betalen. Het komt erop neer dat iedere genodigde beloond wordt met een korting van 50%.

Daarnaast is het mogelijk om gift-cards in de winkel te kopen. Deze kunnen worden ingeruild voor een Spotify Premium abonnement. Met gift cards konden aanvankelijk ook muziekdownloads gekocht worden. Dit is echter niet meer mogelijk.[bron?] Spotify biedt ook via de website e-cards aan en deze kunnen alleen worden ingeruild voor een Spotify Premium-abonnement.

Software[bewerken]

Voor het gebruik van Spotify moet de Spotify-muziekspeler worden gedownload. Vanuit dat programma kan de muziek worden geïndexeerd en worden afgespeeld. De Spotify-muziekspeler kent naast de functie van afspelen ook het aanmaken van afspeellijsten zoals eerder toegepast in spelers als Apple iTunes, WinAmp en Windows Media Player. Daarnaast is er een functie om via hyperlinks door het muziekarchief te bladeren, op basis van artiest, album of nummer. De speler is beschikbaar voor Microsoft Windows, Mac OS X en Linux. Sinds 7 september 2009 is er ook een applicatie voor smartphones beschikbaar.[3] Het gebruik van last.fm om luistergedrag te registreren is in de software geïntegreerd.

Binnen de Spotify-software was het mogelijk om diverse "apps" te installeren, die services konden bieden aan de luisteraar. Per 31 december 2014 is die mogelijkheid echter beëindigd.[4]

Aan de mobiele kant is er Spotify voor Symbian, IOS, Android, Windows Mobile (6.x), Palm OS, Windows Phone 7, Windows Phone 8, BlackBerry OS en MeeGo. Om Spotify op een mobiel te gebruiken was er tot half december 2013 een Spotify Premium abonnement nodig. Toen kondigde Spotify aan al zijn abonnees aan dat er nu ook via mobiele apparaten gestreamd kon worden.

Spotify kan verder ook worden gebruikt op apparaten zoals de Sonos en de Logitech Squeezebox, eveneens aan de hand van een Spotify Premium-abonnement. Deze maken gebruik van "Libspotify", dat het ook mogelijk maakt eigen apps te maken waarmee via Spotify muziek kan worden geluisterd met een Premium-abonnement.[5]

Spotify legt geen beperkingen op het aantal verbonden clients per account. Het legt wel beperkingen op de muziekstream: slechts één client kan een stream per account hebben. Een desktopcomputer en een smartphone kunnen dus niet gelijk streamen - de muziek zal afspelen op de locatie waarop laatst muziek werd gekozen.

Om de streamservers van Spotify te ontzien maakt de software gebruik van P2P-technologie. Dit houdt in dat de afgespeelde muziek deels van andere gebruikers wordt gedownload en iedere Spotify-gebruiker automatisch muziek uploadt aan andere Spotify-gebruikers. Spotify raadt aan om minimaal een bandbreedte van 256 kbit/s (downloadsnelheid) te hebben voor het afspelen van muziek.[bron?]

Online versie[bewerken]

Sinds 2012 biedt Spotify ook een online versie aan.[6] Hier kunnen nummers van overal worden afgespeeld.

Mobiele apparaten[bewerken]

Sinds begin 2014 is Spotify ook gratis te gebruiken op smartphones en tablets.[7]

Beschikbaarheid[bewerken]

Momenteel is de muziekdienst volledig beschikbaar in Australië[8], België[9], Denemarken, Finland, Frankrijk,Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland[10], Nieuw-Zeeland[8],Noorwegen, Oostenrijk[11], Spanje, de Verenigde Staten, Zwitserland en Zweden.[12] Licentieovereenkomsten waren de reden dat het zo lang duurde voordat Spotify in Nederland en België kwam.

Kritiek[bewerken]

Spotify is niet geheel zonder kritiek ontvangen. Door het businessmodel van Spotify verdienen de platenmaatschappijen wel geld, maar wordt dit niet direct naar de artiesten doorberekend. Om die reden hebben in verscheidene landen organisaties die intellectuele eigendomsrechten behartigen, besloten geen afspraken met Spotify te maken.

In augustus 2011 hebben verschillende kleinere platenmaatschappijen hun collectie verwijderd uit het databestand van Spotify omdat het slechts kleine bedragen zou uitbetalen aan muzikanten en labels. Spotify heeft hierop gereageerd.[13] Verschillende underground labels (indie, punk, dj's, enz..) blijken hierdoor ondervertegenwoordigd te zijn in het aanbod van Spotify.

Spotify bevat Digital Rights Management (DRM) en is daarom door Defective by Design, een Free Software Foundation-campagne, geïdentificeerd als "Defective by Design". Om de service te gebruiken moet propriëtaire software geïnstalleerd worden op de computer van de gebruiker.[14]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties